3 tipuri de fotografii DIY pe care le poți face la tine acasă

Cei care mă cunosc știu că am avut în urmă cu câțiva ani o perioadă destul de lungă în care fotografiam doar în casă. N-am să uit nicioădată când Cosmin, un bun amic din școală, mă întreba: „Dragoș, dar tu nu vrei să fotografiezi și afară?” Eu o țineam pe a mea și încercam tot felul de variante să fotografiez în casă: fotografiam florile, reflexiile, începusem o serie de fotografii „Exercițiu de imaginație” în care vă invitam să ghiciți ce surprinsesem în imagini și așa mai departe. Timp de un mai bine de un an și jumătate am fotografiat aproape numai în casă.

Și cred că m-a educat tare bine treaba asta. Exceptând dificultatea pe care am avut-o atunci când am început să fotografiez oameni. Dar am trecut și peste asta. Zic că m-a educat pentru că m-am învățat să găsesc soluții pentru imaginile pe care mi le doresc atunci când nu mi-e chiar la îndemână să le fac.

Povesteam la începutul lunii septembrie la workshop-ul de #FotografiePesteAșteptări (Școala Flanco powered by Kooperativa 2.0) exact despre aceste fotografii.  DIY, cum le denumeam eu, adică fotografii la tot felul de „improvizații”, că asta erau până la urmă, dar care arătau bine și puteau da naștere unor cadre reușite. Și am să le numesc în continuare pe trei dintre ele, cu speranța că or să vă fie utile. Eu unul încă mai încerc să fotografiez astfel ori de câte ori am vreme. Iar fotografia macro mi-a rămas acolo, bine înfiptă în suflet.

1. Fotografierea fumului

Deși poate părea complicată, fotografierea fumului depinde, în mare, de doar un singur parametru: lumina. În funcție de cum poziționezi lumina, poți scoate mai mult sau mai puțin în evidență conturul fumului. Fără să ai nevoie de foarte multe accesorii ori de aparatură sofisticată, poți fotografia fumul destul de simplu în două variante: fie folosindu-te de o lampă de birou, fie folosindu-te de un bliț extern pe care să îl declanșezi de la distanță.

Secretul, dacă poate fi numit așa, constă în poziționarea luminii în spatele fumului. Și mai e ceva. Fundalul. Trebuie să fie negru sau o altă nuanță închisă la culoare, în așa fel încât contrul dat de lumină pe fum să fie și mai pronunțat.

Atunci când fotografiez fumul procedez în felul următor:

  • Pun drept fundal o coală neagră de hârtie;
  • Folosesc bețișoare mirositoare pe care le aprind și care, în mod normal, îmi dau „material” cât să am ce fotografia aproape jumătate de oră;
  • Poziționez sursa de lumină cât să bată din lateral sau din spate pe fum și blochez cu o bucată de carton/staniol lumina care ar ajunge pe fundal

Pun apoi aparatul de fotografiat pe trepied și îmi fac setările în așa fel încât să cuprind doar lumina de pe fum: în general, ISO 200, f/5.6, 1/125s.

fotografii-fum-10 fotografii-fum-3

2. Fotografierea florilor în roua dimineții, dar în casă

Și pentru aceste fotografii, dar și pentru următoarele lupa e de mare ajutor. O lupă banală, la 5 lei, ca să zic așa. Efectul pe care îl are când e pusă în fața obiectivului e același pe care-l are atunci când e folosită la ochi: mărește subiectul/scade distanța minimă de focalizare. Pe scurt, te poți apropia mai mult de ce fotografiezi și obține astfel un raprot mai ridicat de mărire.

În ceea ce privește fotografierea florilor în „roua dimineții, dar în casă”, tot ce ai nevoie e de un pulverizator precum cele de spălat geamurile. Pui apă în el, o pulverizezi pe flori și gata. De aici ține de tine cum vrei să îți faci cadrul. Eu mai folosesc uneori o lampă/un bliț ca să mai dau o lumină de contur, ori coli de hârtie colorate pe care să le pun în fundal și care să îmi diferențieze și mai bine subiectul.

stropi-de-incurajare-4 sunt-atat-de-multe-sperante-04 gerbera-si-o-poveste-6 ghioceii-simbol-al-primaverii-6 puterea-unei-flori-9

3. Fotografierea picăturilor de apă în cădere

Fotografierea picăturilor de apă în cădere mi s-a părut tare, tare complicată. Asta până când am început să caut pe internet tutoriale care să mă ajute și să îmi explice pas cu pas cum trebuie să procedez. Așa am învățat acum 4 ani să fotografiez picăturile de apă în cădere.

De atunci, ori de câte ori am ocazia, mai fac astfel de fotografii. Pe cele mai recente dintre ele le puteți vedea în continuare, alături de un tutorial filmat anul trecut care explică pe larg, la obiect, cum puteți face astfel de fotografii.

Sper să vă fie utile! Lumină bună, inspirație și spor la fotografiat să aveți! 🙂


fotografii-picaturi-de-apa-compozitii-2 fotografii-picaturi-de-apa-compozitii-1 fotografii-picaturi-de-apa-compozitii-3 fotografii-picaturi-de-apa-compozitii-4

6 comments
  1. Am incercat si eu dupa tutorialele tale fumul si picaturile!Minunat!Iti multumesc ca ne imparti din experienta ta.

      1. Mulțumesc Dragoș pentru toate intervențiile si experiențele tale în fotografie.Am să trec la a pune in o parte din ceea ce ai explicat aici.Iti doresc sănătate,lumina buna si succes in tot ce faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *