Review: Cap Manfrotto Photo-Movie Q5 (foto-video)

Cap Manfrotto Photo-Movie Q5 (foto-video)În urmă cu două săptămâni vă prezentam proaspăt lansatul cap de la Manfrotto, noul Manfrotto Photo-Movie Q5 (foto-video), sau Manfrotto MH05M8-Q5, primul trepied din lume care poate fi folosit 100% pentru fotografie, sau 100% pentru realizarea unor filme. Eu am fost foarte bucuros de lansarea acestui cap și m-am gândit imediat la faptul că nu va mai trebui să car după mine două astfel de capuri, unul pentru a fotografia și altul pentru a filma.

Probabil că nu v-ați aștepta ca acest cap să se comporte la fel de bine ca unul dedicat video. S-ar putea să fiți surprinși, vă asigur! Majoritatea capurilor dedicate funcției de filmare nu vă permit controlul simplu pe o singură axă. Capul Manfrotto Photo-Movie Q5 vă permite să blocați mișcarea acestuia pe verticală sau orizontală, spre exemplu, și să reglați forța de frecare pe fiecare dintre aceste axe. E foarte bine gândit acest sistem! Iată mai jos o parte din caracteristicile principale ale capului.

Capul Manfrotto Photo-Movie Q5 a fost premiat la TIPA 2011 ca fiind cel mai extratestru cap foto/video existent. Într-adevăr, arată foarte ciudat și interesant în același timp, mai ales când te cândești că te scutește de achiziția unui alt cap dedicat exclusiv fotografiei. Pe mine m-a fascinat încă de la început. Este construit în totalitate din magneziu și prezintă o calitate care îți oferă o siguranță aparte.

Capul Manfrotto Photo-Movie Q5 poate fi achiziționat de aici.

Caracteristici principale

  • Suportă greutatea de 7 kilograme pe excentrica axului (adică aparatul ținut pe verticală), pe orizontală suportă mai mult decât acea greutate
  • E construit din magneziu și e foarte solid
  • Are sistem de eliberare rapidă a plăcuței de prindere
  • Are control al forței de frecare atât la mișcarea pe plan orizontal, cât și la cea pe plan vertical
  • Prezintă un sistem de contrabalansare a greutății. Aici trebuie precizat faptul că Manfrotto, spre deosebire de alte branduri, pentru contrabalansarea greutății folosește tehnologii noi și nu alte greutăți care ar face trepiedul mult mai greu.
  • Prezintă axe cu gradații pe fiecare plan (vertical, orizontal etc.)
  • Se strânge rapid și mânerul se poate atașa ușor la picioarele trepiedului cu ajutorul unei clame
  • Garanția este de 10 ani

Cap Manfrotto Photo-Movie Q5 (foto-video) - Forță frecareVă voi prezenta mai jos comportamentul acestui cap, în parte, pentru fiecare funcție a sa. Eu am fost extrem de atras de funcția video, însă nici cea foto nu este de neglijat, calitatea cu care pot fi realizate fotografiile de pe acest cap e una aparte. Vă spun de pe acum că e unul din puținele capuri dedicate fotografiei de pe care am reușit să declanșez manual cu timpi lungi de expunere. Ce înseamnă manual? Declanșat normal, ca din mână, fără telecomandă sau fără temporizator activat. Am reușit să realizez acest lucru fără ca fotografia să iașă mișcată, vibrațiile fiind absorbite de structura capului.

Funcția video

Cap Manfrotto Photo-Movie Q5 (foto-video) - Forță frecareÎncă din primele clipe în care am montat capul pe trepied mi-am dat seama că mă va ajuta enorm la realizarea clipurilor video. De ce zic acest lucru? Faptul că poți controla forța de frecare pe fiecare dintre axe îți oferă o încredere enormă, putând filma în foarte multe condiții. Poți filma un clip macro, spre exemplu, mărind forța de frecare și realizând un cadru panoramic pe o distanță de doar câțiva centimetri. Veți obține un cadru frumos, cu o mișcare panoramică, lină, care va introduce privitorul în imaginile care vor urma. Clipul de mai jos a fost realizat cu ajutorul capului Manfrotto Photo-Movie Q5 și al obiectivului Nikkor AF-D 50mm f/1.8, filmând cu Nikon D7000 la rezoluția de 1080p.

Cu ajutorul acestui cap am reușit să realizez și un clip de prezentare al unui produs. Este vorba de obiectivul Nikkor AF-S 28-300mm f/3.5-5.6 VR, un obiectiv all-around care, datorită dimensiunii lui, a reprezentat o oarecare provocare în realizarea clipului de prezentare. Mi-au fost extrem de utile funcțiile de control ale forței de frecare și blocarea rotirii pe o singură axă. Am reușit să realizez astfel fie doar cadre cu mișcare panoramică verticală, fie doar cadre cu mișcare panoramică orizontală. E un lucru util, cred eu, pentru că deseori ai putea întâmpina probleme cu un cap obișnuit la mișcarea pe o singură axă.

Un alt clip realizat cu ajutorul capului Manfrotto Photo-Movie Q5 a fost cel de pe Ceahlău, un clip al unui peisaj de 2 minute în care am dorit să transmit privitorilor sentimentul din momentul în care l-am realizat. La 1700 de metri înălțime, pe un vânt aprig, pe o ceață deasă, am realizat filmul de mai jos. Vibrațiile din unele secvențe sunt cauzate de vânt. Am fost nevoit să țin trepiedul cu ambele mâini ca acesta să nu fie luat de vânt, chiar dacă tot ansamblul avea peste 6 kilograme. Aș fi putut atașa o greutate trepiedului, însă în momentul respectiv nu am avut cum. În momentul în care am realizat cadrele panoramice de la începutul clipului am blocat rotația pe axul vertical, dorind să obțin o stabilitate mai mare pe planul orizontal.

Capul Manfrotto Photo-Movie Q5 m-a ajutat să realizez și un clip de eveniment la Harghita Off-road Trophy, o competiție care a adus participanții acesteia în puncte limită care încercau la maxim atât mașina cât și abilitățile piloților. Pe tot parcursul clipului am avut nevoie de control liber atât pe planul vertical, cât și pe cel orizontal, reglând forța de frecare în așa fel încât să nu îmi fie greu să reiau mișcarea în cazul opririi, dar nici să pot mișca foarte rapid. Am reușit să îmbin destul de bine aceste două cerințe, obținând acest rezultat final compus dintr-un clip de 3 minute de la o competiție de off-road.

Un alt film realizat cu ajutorul acestui cap a fost cel care a întrunit aproape toate proprietățile menționate mai sus. În film veți putea găsi peisaje, secvențe close-up, secvențe realizate la 300mm și secvențe panoramice. Mi-a plăcut foarte mult că la 300mm vibrațiile au fost preluate în totalitate de capul Manfrotto Photo-Movie Q5 evitând astfel orice mișcare ce ar fi putut să apară pe durata clipului. La fel ca și celelalte filme, și acesta a fost realizat cu Nikon D7000 într-o după-masă caldă de vară, pe un vânt puternic, testânt toate calitățile acestui cap.

Clipul din final este cel prezentat în articolul introductiv al acestui cap, pe timp de noapte. Filmul nu este foarte reușit fiind realizat la doar câteva ore după achiziționarea acestui cap, însă reliefează destul de bine în anumite segmente fluiditatea capului foto-video. Putem deduce de aici că acest cap poate fi folosit foarte bine chiar dacă nu sunteți obișnuiți cu controlul acestuia. După câteva clipuri treaba devine însă mult mai ușoară și capul mult mai lejer de controlat. Îți intră ușor în sânge acest lucru, și cu cât filmezi mai mult cu atât iubești acest cap foto-video mai mult.

Concluzii – FUNCȚIA VIDEO

  • Poți realiza absolut orice tip de clip video; macro, close-up, peisaj, eveniment natură, absolut orice!
  • Posibilitatea de blocare a controlului pe o axă e foarte utilă.
  • Devine ușor de controlat după ce realizezi câteva clipuri de pe el.
  • Îți oferă o foarte mare încredere mai ales cu ajutorul sistemului de contrabalansare a greutății. Mi-a salvat D7000-ul și 28-300-le de la o cădere zdravănă din cauza faptului că uitasem să blochez trepiedul.
  • Se mișcă foarte fin și fluid pe toate axele.

Capul Manfrotto Photo-Movie Q5 poate fi achiziționat de aici.

Funcția foto

Cap Manfrotto Photo-Movie Q5 (foto-video) - Sistem CBFuncția foto a capului Manfrotto Photo-Movie Q5 excelează din toate punctele de vedere! Capul se comportă exact sau poate chiar mai bine decât unul dedicat fotografiei. Îți permite să miști aparatul pe trei axe (orizontală, oblică și verticală), îți permite să blochezi capul în absolut orice poziție și chiar îți mărește siguranța prin sistemul prezentat mai sus.

Ce mi-a plăcut foarte mult la acest cap, pe partea de fotografie, a fost faptul că am putut declanșa de pe trepied cu mâna fără ca mișcarea să fie transmisă la aparat și fotografia să iasă mișcată. E foarte greu să realizezi lucrul ăsta cu un trepied al cărui cap nu este stabil. Aici au fost de partea mea și picioarele, adică trepiedul Manfrotto 190X PROB (vezi review), care m-a ajutat enorm de mult.

Mai jos puteți vedea câteva fotografii realizate de pe acest cap. M-am bucurat că mânerul dedicat funcției video m-a ajutat să mișc mult mai fin capul în momentul în care doream să schimb direcția în care era orientat aparatul. Puteam să realizez mișcări fine, milimetrice, fără anumite bruscări.

Cap Manfrotto Photo-Movie Q5 (foto-video)

Cap Manfrotto Photo-Movie Q5 (foto-video)

Cap Manfrotto Photo-Movie Q5 (foto-video)

Cap Manfrotto Photo-Movie Q5 (foto-video)

Concluzii – FUNCȚIA FOTO

  • Este foarte stabil și îți oferă un control rapid pe toate axele.
  • Poți realiza cadre panoramice cu ușurință capul putându-se roti 360 de grade.
  • Îți poți asigura aparatul cu ajutorul sistemului (CB) de contrabalansare a greutății.
  • Ai gradații pe fiecare axă și poți controla astfel milimetric mișcarea pe fiecare dintre acestea.
  • Ai rotițe separate de funcția video de control pe fiecare dintre axe.

Mie unul mi-a plăcut enorm de mult acest cap și sper să vă pot încânta cu multe filme și fotografii realizate de pe el! E foarte util, foarte ușor de folosit, foarte bine construit, solid și pregătit oricând de acțiune. L-aș lua cu mine oriunde! Ceea ce am și făcut, l-am luat și pe Ceahlău la 1900m înălțime.

Capul Manfrotto Photo-Movie Q5 poate fi achiziționat de aici.

4 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *