Sighişoara, oraş medieval

Sighişoara este un oraş aflat în judeţul Mureş, situându-se foarte aproape de intersecţia celor 4 mari judeţe, Harghita, Mureş, Sibiu şi Braşov. Oraşul nu este deloc mare, trăind în acesta aproximativ 32 de mii de locuitori. Acesta însă îşi dublează populaţia pe durata festivalului medieval datorită turiştilor ce vin în număr mare în fiecare zi în Sighişoara.

În locul unde se află astăzi Sighişoara în trecut se găsea cetatea dacică Sandava, existând dovezi că aceasta datează încă din anul 100 după Hristos.

Oraşul Sighişoara a fost întemeiat de colonişti germani Cefixime care au fost aduşi de către regele Ungariei din acea perioadă (secolul al 13-lea) .

În decursul anilor oraşul medieval a fost lovit de foarte multe valuri de popoare migratoare, precum marea năvălire tătară şi mişcarea habsburgică, cetatea suferind foarte mult în urma acestora. Iniţial cetatea era alcătuită din 14 turnuri şi 4 bastioane, momentan existând doar 9 turnuri şi 3 basioane.

Breslele meşteşugarilor din Sighişoara aveau fiecare câte un turn în care îşi puteau desfăşura meseria cu mai multă uşurinţă. Din păcate în anul 1884 breslele au fost desfiinţate din cauza faptului că îşi pierduseră semnificaţia.

Principalul obiectiv turistic al oraşului Sighişoara este cetatea medievală aflată pe un deal din centrul oraşului, însă sunt multe alte obiective cu o semnificaţie extrem de importantă.

În cadrul oraşului se mai pot vizita Biserica Ortodoxă, Biserica din deal (datează din anul 1300), Vechiul Cimitir Evanghelic, Turnul cu ceas şi multe alte obiective ce pot fi descoperite cu uşurinţă la o primă vedere a oraşului.

În ultimul sfârşit de săptămână a lunii iulie, în fiecare an, oraşul Sighişoara găzduieşte Festivalul Medieval, festival ce atrage foarte mulţi turişti din întreaga lume.

28 comments
      1. La română în schimb nu. 🙂 „Mă va ajuta” în loc de „mă v-a ajuta”, „fotografii” în loc de „fotografi”, „să iau un 10” în loc de „să i-au un 10”. Spor!

        1. Salut, oameni faini in locuri super faine. Fotografii pe masura locurilor ! Am cautat mai in amanunt istoria Sighisoarei, dar n-am gasit. Evident cu rolul major si determinant al sasilor. Unul din cele 7 orase ale scaunelor sasesti. Amprenta saxona-saseasca este fenomenala pentru Transilvania si din pacate am remarcat ca si la Brasov, Fagaras etc articole in care comunitatea germana este minimalizata si se pune accent pe voievozii valahi care-au aparut pe moment in Transilvania. Deci o istorie denaturata care nu ne face cinste. Pe cand va aparea o istorie a Transilvaniei in care sa se spuna concret ,cati principi au avut Transilvania , rolul fiecaruia , al fiecarei etnii etc. Nu o dau pe latura politica doar pe adevarul istoric !In clasa a 7 am citit Istoria Romanilor de Daicoviciu si dupa daci parca Transilvania n-a mai existat..De-abia de la 1848..noa ..Am gasit in anumite brosuri si articole despre viata sasilor, bisericele fortarete etc..dar din nou de Sighisoara ??? O zi faina tuturor !

    1. Multumesc Mihai ! 🙂

      Trimite un mail la Askimet ca te-a bagat in spam si acum si cand ai mai comentat incaodata pe blogul meu, nu stiu de ce. 🙁

  1. mici comentarii: populaţia se dublează doar de festibval. în rest, vin turişti, dar nu atât de mulţi.
    la Biserica din Deal construcţia a început în 1345 (mai multe aici). chiar, ce surse ai folosit pentru articol?
    faine pozele.

    1. @mSc: Merita vizitat orasul ! Este chiar foarte fain si afli informatii destul de interesante daca stai sa asculti fiecare “istorisire” a ghizilor ce ii poti gasi in cetate ! 🙂
      @explorish: Am preluat informatiile de pe Wikipedia insa le-am scris intr-un mod propriu, deci nu e copy/paste. Multumesc pentru corectare, modific acum ! 🙂

  2. atunci scuzele mele … atunci misto focus 😉 … nu vroiam sa zic nimic de rau doar asa mi s-a parut la machetele alea.

    Mergi la Medieval Festival ? daca da poate o sa ne intalnim pe acolo :>

  3. Frumos oras, vreau sa ajuns si eu acolo vara aceasta pentru o scurta sedinta foto. Are un stil arhitectural deosebit, e imposibil sa nu gasesti ceva frumos de fotografiat pe acolo (parerea mea) 😀

  4. Să nu exagerăm, nu se dublează :)). Și nu sunt chiar atât de mulți turiști zilnic. Asta era o dată, acum câtiva ani, și festivalurile nu mai sunt ceea ce au fost în trecut.

    În acest an se va ține doar festivalul medieval nu și cel ProEtnic din vina lipsei de fonduri, din păcate.

    Dacă aveți de gând să veniți, lăsați-mi un comentariu pe blog, trimiteți un mail ori dati un semn de viață, sunt blogger Sighișorean și cu cea mai mare plăcere v-aș face un tur al cetății ba chiar al Sighișoarei sau am putea bea o bere/suc, ne cunoaștem mai bine și rămânem prieteni și pe Facebook :).

  5. Intradevar un oras de poveste! Va indic o prezentare reusita a festivalului medieval 2009. (nu vad o hartie sau un muc de tigara macar in turul virtual, desi tin minte ca era plin 😉 Vad ca s-a incercat sa se exprime doar partea frumoasa a festivalului. Sunt placut surprinsa! http://www.sighisoara360.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *