Traseu Ceahlău: Izvorul Muntelui – Curmătura Lutu Roșu – Cabana Dochia

Au trecut aproape două săptămâni de la excursia de pe Ceahlău, un excursie în care am învățat mai bine ce înseamnă muntele și ce înseamnă cu adevărat un traseu montan. Înainte de a vă prezenta traseul pe care am urcat (urmează zilele viitoare să public una rticol și despre cel de la coborâre) vă inivit să revedeți toate fotografiile realizate de pe Masivul Ceahlău.

Traseul care pornește din Izvorul Muntelui și urcă pe Curmătura Lutu Roșu până la Cabana Dochia este cel mai ușor și plictisitor traseu în același timp. Zic plictisitor din prisma peisajelor. Traseul e în totalitate în pădure, urmând ca în ultimii 200 de metri să ieși din pădure și să vezi deja Cabana Dochia.

Teretic traseul este de 3 ore – 3 ore jumătate, însă fiind doar prin pădure s-ar putea să faceți mai mult din cauza rădăcinilor și a urcușurilor abrupte de distanțe foarte lungi. Veți avea de multe ori impresia că s-ar putea să ieșiți din pădure, însă nu e așa, la fel am crezut și noi, și de firecare dată eram dezamăgiți.

În ciuda acestui lucru traseul este unul ușor. Dacă nu ai bagaj foarte greu (ar trebui să iei doar strictul necesar, mergi pe munte, nu la mare) atunci ai putea face traseul destul de rapid. Am discutat cu unii localnici și ei zic că reușesc să îl parcurgă și în două ore la urcare. Mie mi-a fost greu să cred, însă mai multe persoane mi-au confirmat acest lucru.

Traseul începe din Izvorul Muntelui. De aici aveți de mers cam 40 de minute până vă intersectați cu o șosea pietruită. Aveți grijă însă să nu mergeți în dreaptă pentru că veți ajunge pe traseul Jgheabul Armenilor, un traseu nu foarte ușor pentru început. De aici continuă un urcuș puternic prin pădure. S-ar putea să aveți impresia că ați trecut de jumătate de traseu, însă nu e deloc așa. Imediat vă veți intersecta cu un indicator care vă arată că mai aveți 2 ore și 45 de minute până la Cabana Dochia.

Și de aici începe urcușul mai abrut, tot mai abrupt. Începeți să obosiți și vă tot întrebați cât mai aveți până sus. Mi-ar fi plăcut să fie plăcuțe pe care să îți arate regulat înălțimea la care ești și distanța pe care trebuie să o mai parcurgi. Voi scrie însă un articol despre posibilitățile de turism pe Ceahlău, dar până atunci vă las cu continuarea traseului.

Continuați traseul pe marcajul cu o dungă albastră și două dungi albe. Mai aveți circa trei ore de urcat. Deși peste tot veți găsi informații cum că traseul e destul de ușor, ei bine, nu e. Adică nu în contextul în care urci printre primele dăți pe un munte. Foarte greu nu este, însă nici foarte ușor.

Următorul punct de interes în care aflați și la ce altitudine vă aflați este Polița cu crini. De aici mai aveți cam două ore de mers lejer, o oră jumătate dacă aveți grijă să nu faceți foarte multe pauze. Traseul începe să se îngusteze și să devină din ce în ce mai abrupt.

După aproape o oră și jumătate de mers se ajunge lângă Detunate, două stânci care, dacă aveți noroc să nu fie ceață, le veți vedea în dreapta voastră. Traseul se aproprie de sfârșit, după circa 30 de minute urmând să ajungeți la Cabana Dochia. Dacă veți vedea niște câini să știți că sunt ai cabanei și sunt foarte jucăuși, nu vă speriați de ei.

6 comments
  1. De prin 2006 merg în fiecare an la Cabana Dochia și Vf. Toaca, ori pe la Izvorul Muntelui, ori pe la Durău. Și deși anul acesta ar fi a 6-a oară când merg, abia aștept 🙂 De fiecare dată găsesc ceva nou de văzut pe acolo :p Bineînțeles, e vorba și de compania pe care o acolo 🙂

    1. Eu am urcat de vreo 35 de ori… Bucuria e la fel, de fiecare data! Singura problema ar fi ca in fiecare an, sunt tot mai dezamagita de comportamentul semenilor nostri!…

  2. Pacat ca nu ai pus poze cu Detunatele, arata grozav din poteca si peisajul din zare cind ai priveliste spre valea Bistritei!
    Recomand si traseul prin Poiana Maicilor, este deosebit, abia astept sa mai fac aceste trasee!

    1. Din păcate n-am prins o vreme atât de bună încât să fotografiez cum trebuie întreaga zonă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *