Tutoriale video care ți-ar putea fi utile și recomandări de Black Friday

În vara anului trecut am început alături de echipa F64 o serie de tutoriale video pentru tot felul de fotografii pe care le puteai face fără investiții foarte mari, dar care ar fi putut ieși într-un mare fel. Seria a ajuns la 5 episoade în momentul de față, fiecare dintre ele bucurându-se de un număr încântător, pentru mine, de aprecieri din partea celor care le-au urmărit.

Am să le reiau în continuare pe fiecare dintre ele, discutând despre aparatura folosită în contextul în care mai sunt doar câteva zile până la valul de reduceri Black Friday din acest an: 20 noiembrie 2015, ora 00:00, pe site-ul F64. Iar dacă ai produsele băgate în wishlist, vei putea vedea prețurile reduse și chiar comanda cu aproape o oră înainte de miezul nopții.

Cum să faci un timelapse pe timp de noapte

Cum să fotografiezi fumul

Cum să fotografiezi picăturile de apă în cădere

Cum să obții un bokeh creativ

Cum să fotografiezi produsele la tine acasă

Așa cum ați putut vedea, am folosit în toate clipurile aparatură foto entry/mid-level, alături de o serie de accesorii menite să vină în ajutor. Desigur, s-ar fi putut face în multe alte feluri fotografiile de mai sus, însă fiecăruia îi e mai la îndemână modul în care s-a obișnuit și în care a învățat la început.

Cert e că o bună parte din produsele pe care le-ați văzut în clipuri vor fi cuprinse în campania de reduceri de Black Fridayi. Va fi probabil unul dintre cele mai bune momente pentru achiziționarea primului D-SLR, exemplu, sau trecerea de la unul entry-level la unul mid. Și pentru completarea trusei foto va fi un prilej bun, pentru că numeroase obiective și accesorii vor fi la prețuri suficient de bune cât să merite cumpărate acum. Așa că dacă aveți de gând să faceți un pas în această direcție de Black Friday, iată câteva dintre recomandările mele.

Vrei să îți cumperi primul D-SLR și vrei să cheltuiești în jur de 1.500 de lei?

Atunci îți recomand să ochești un Canon 1200D, un Nikon D3200 ori D5200, sau Sony A58. Totuși, să fii atent la tipul de pachet. Ele se pot vinde atât cu obiectiv, în kit, cât și fără, doar body. Recomandarea mea e să le iei în kit-ul standard, cu obiectivul 18-55mm f/3.5-5.6 (valabil pt. toate aparatele foto menționate, doar că adaptate brandului). Așa îți vei putea „forma mâna” în primă fază, iar apoi să îți dai seama de alte obiective care îți vor fi utile pe parcursul timpului.

Uitându-mă la prețurile de anii trecuți, cred că vei avea șanse să găsești D-SLR-urile enumerate, în kit, la prețuri de aproape 1.500 de lei, sau chiar mai puțin. Ba chiar crede că Nikon D3200/Canon 1200D se vor vinde la aproximativ 1.300 de lei. De ținut cont.

Dacă vrei să mai iei și câteva mici accesorii pentru aparatul tocmai ales, atunci ți le recomand pe următoarele:

  • Card SD SanDisk de 16 ori 32GB, clasa 10, U1 sau U3, pe care-l vei găsi la un preț de aproximativ 100 de lei și care-ți va fi util și dacă schimbi aparatul peste câțiva ani;
  • Un acumulator de rezervă, dar recomandarea mea e să iei unul original. Vei simți diferența la autonomia lui;
  • Un filtru UV pentru obiectiv (de 52mm pt. Canon/Nikon și 55mm pt. Sony – 18-55mm), care va avea rol mai degrabă de protecție și îți va păstra intactă lentila frontală;
  • O geantă în care să ții toată aparatura: îți recomand una Kata, Lowepro, Tamrac sau Manfrotto;

Ai deja un D-SLR entry-level și vrei să faci pasul următor?

Atunci cred că o să ai câteva variante foarte bune la Canon 70D ori 750D și Nikon D7100. Cred că le vei putea cumpăra la un preț de circa 3.000 de lei, poate chiar și într-un pachet cu un obiectiv ori câteva accesorii. Trecerea de la un D-SLR entry la unul mid-level o vei simți prin prisma calității imaginii în condiții aparte de lumină (în contre-jour, lumină slabă, jocuri de lumini, pe tim de noapte etc.), controlului mai complex asupra setărilor (majoritatea parametrilor au butoane dedicate, ai acces mai rapid la schimbarea lor) și, per total, vitezei de reacție: focalizare, declanșare, procesarea imaginii. Dacă începi să fotografiezi multicel, le vei simți încă de la început pe fiecare dintre ele.

Și odată cu schimbarea aparatului, e binevenit și un obiectiv nou. Dacă bugetul îți permite și reducerea te atrage, ai putea să arunci un ochi după unul din următoarele obiective (pe care le găsești pentru Nikon, Canon ori Sony):

  • 50mm f/1.4 – ideal pentru portrete, fotografii în lumină slabă, ba chiar fotografie de eveniment ori documentară;
  • 85mm f/1.8 – potrivit la fel pentru potrete, doar că îți va trebui o distanță de lucru puțin mai mare în anumite situații; vei obține o foarte bună separare a subiectului de fundal – eu l-am folosit chiar și la evenimente sportive în lumină slabă, mi-a fost de mare, mare ajutor;
  • 24-120mm f/4, 24-105mm f/4 – obiective all-around, puțin mai scumpe, dar foarte bune din punct de vedere al calității și modului de utilizare; practic, ai mai multe obiective într-unul singur și poți fotografia atât peisaje întregi, cât și frânturi din acestea folosindu-te de capătul tele al obiectivului (zoom de circa 5-6x);

Vrei să îți cumperi accesorii? Un trepied? Un rucsac foto? Un bliț?

Începând cu trepiedele, intuiesc că cele de la Manfrotto vor fi în lista de reduceri. Au fost în anii trecuți și cred că or să fie și acum, motiv pentru care va fi un prilej foarte bun să achiziționezi un trepied de calitate, cu prețuri mai puțin accesibile în general, la un preț foarte bun. Eu am un Manfrotto 294A4 cu cap D3RC2 de 2 ani deja și e ca nou, chiar dacă l-am folosit prin tot felul de condiții și în tot felul de locuri.

În ceea ce privește rucsacurile foto, aruncă un ochi ori peste cele Rucsac Manfrotto, ori peste cele de la Tamrac sau Lowepro, care vin cu prețuri mai bune și o calitate apropiată. Eu în momentul de față folosesc un Tamrac Expedition în care să-mi încapă toată aparatura, dar mai am și un Kata de 5 ani care-mi place tare, tare mult și de care n-am să mă despart prea curând. L-am luat peste tot cu mine și în afară de câteva urme normale de uzură, n-am avut niciun fel de problemă.

Pentru mai multe vești, rămâne să ne citim joi seara, pe Blog de fotografie. Și tot acolo vă mai puteți înscrie până astăzi la un concurs la care puteți câștiga un voucher de 200 de lei pe care să-l cheltuiți la F64.

Și nu uitați, adăugați produsele în wishlist. Așa veți fi și mai siguri că le veți putea cumpăra de îndată! 🙂

Black Friday F64 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *