Urmărind natura: Guguştiucul

Guguştiucul este o pasăre sedentară din familia Columbidae, asemănându-se foarte mult cu porumbelul des întâlnit peste tot în lume, dar şi cu cel sălbatic. Are penajul cenuşiu-brun şi prezintă în jurul gâtului o dungă neagră ce îl diferenţiază mult faţă de speciile de porumbei, fiind astfel mult mai uşor de recunoscut pe baza acestui indiciu.

Guguştiucul poate atinge dimensiuni de până la 30 centimetri, fiind una dintre cele mai mari păsări întâlnite în parcuri. Acesta provine din Asia Mică, însă la  începutul secolului al 20-lea o colonie foarte mare a invadat Europa, stabilindu-se pe întreg teritoriul acesteia. Guguştiucii deţin un spirit posesiv, apărându-şi teritoriile bine marcate ale unei familii, purtând astfel deseori lupte cu reprezentaţii celorlaltor colonii.

Cuibul lor se află în copaci la o înălţime foarte mare, în timp ce cuibul porumbeilor este pretutindeni, atât în construcţii vechi cât şi în poduri şi balcoane, neexistând practic niciun loc în care să nu-şi facă simţită prezenţa.

Datorită împărţirii habitatului cu alte păsări printre care se numără şi cele răpitoare, puii sunt ţinuţi la adăpost în locuri greu de găsit. Guguştiucul cuibăreşte aproape tot timpul anului, incubaţia durând 14-15 zile, puii urmând buy viagra pill a fi hrăniţi cu o secreţie generată de guşa părinţilor.

4 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *