#BeginnerGuide: Obiectivele foto – Macro

Seria #BeginnerGuide powered by Canon continuă discuția pe tema obiectivelor cu un articol despre obiectivele macro. Urmează să aflăm cum funcționează aceste obiective, în ce situații sunt utile și cum putem scoate maximul din ele. Pentru informații generale despre obiectivele dedicate D-SLR-urilor ori mirrorless-urilor și despre principalele detalii tehnice, îți recomandăm să citești introducerea de aici.

#BeginnerGuide este o serie de articole dedicate pasionaților de fotografie aflați la început de drum, care răspunde la întrebările cele mai frecvente, venind cu exemple concrete și explicații simple, pe înțelesul tuturor. Citește aici toate articolele din această serie.

Așadar, să începem.

Obiectivle macro – Informații generale

Cu siguranță ai văzut multe fotografii detaliate cu insecte, reptile, flori sau diverse obiecte. Deși sunt mai multe metode prin care acestea pot fi obținute, cea mai la îndemână dintre ele este utilizarea unui obiectiv macro dedicat.

Canon 60mm f/2.8 Macro

Cu ce e diferit un obiectiv macro față de alte obiectiveCu un obiectiv macro poți surprinde dimensiunea reală a subiectului – în raport 1:1 pe senzorul camerei – la distanța minimă de focalizare. Mai bine zis, dacă fotografiezi un fluture de 1 centimetru de la distanța minimă de focalizare a obiectivului, el va fi redat pe senzor cu aceeași dimensiune ca în realitate. Acest lucru este posibil datorită construcției blocului optic în așa fel încât să permită focalizarea de la distanțe foarte mici de subiect.

Cu ce e diferit un obiectiv macro de 60mm de unul de 100mm? Diferența principală e dată de distanța de lucru. Cu un obiectiv de 60mm, pentru raportul de 1:1, va trebui să te apropii mai mult de subiect decât ai face-o cu un obiectiv de 100mm. Astfel, cu un macro de 100mm ai o distanță mai mare de lucru, utilă atunci când vrei să fotografiezi anumite vietăți și nu vrei să le sperii apropriindu-te prea mult, ori dacă ești față în față cu șerpi ori alte reptile care te-ar putea ataca. Particularități sunt multe, de aceea e bine să iei în calcul mai multe situații înainte să-ți cumperi un astfel de obiectiv.

Pentru ilustrarea acestui articol din seria #BeginnerGuide am ales să facem testul cu obiectivul Canon 60mm f/2.8 Macro. Din aceeași gamă, Canon mai are următoarele obiective:

  • Mirrorless: EF-M 28mm f/3.5 IS STM
  • D-SLR: EF-S 35mm f/2.8 IS STM / 60mm f/2.8 USM / 100mm f/2.8 USM / 100mm f/2.8 IS USM / MP-E 65mm f/2.8 1-5x / EF 180mm f/3.5 USM / TS-E 50mm f/2.8 / TS-E 90mm f/2.8

Test cu Canon 60mm f/2.8 Macro

Am călătorit în două locuri cu acest obiectiv și a fost partenerul de care aveam nevoie pentru surprinderea detaliilor din acele zone. Întâi am ajuns la Cazanele Dunării, acolo unde fauna și flora fac locul perfect de „joacă” atunci când vine vorba de fotografia macro. Am întâlnit aici șopârle, o broască țestoasă, o orchidee mică de munte, alături de alte flori și insecte specifice reliefului.

Canon 60mm f/2.8 Macro

Cel de-al doilea loc în care am ajuns să fotografiez cu 60-ul Macro a fost Parcul Natural Comana, devenit deja „acasă” pentru testele de aparatură foto. Dar și pentru niște oaze de liniște. Dacă n-ați ajuns încă acolo, încercați să o faceți la răsărit ori apus și vă veți încărca bateriile pentru câteva zile bune.

Aici am avut șansa să profit de lumina spectaculoasă a dimineții și să fotografiez câțiva maci – unii încă neînfloriți – ale căror detalii se vedeau într-un mare fel. Vei regăsi în selecția de mai jos cadrele despre care zic.

Cu o distanță minimă de focalizare de 20cm, obiectivul mi-a permis să păstrez o distanță suficientă încât să pot fotografia fluturi și alte vietăți fără să le sperii. Totodată, dimensiunile reduse și greutatea mică, fac ca obiectivul să nu fie incomod la „pândele” lungi în încercarea de a fotografia un anumit subiect.

Haide să privim câteva dintre fotografiile surprinse cu acest obiectiv, alături de cropuri cu detalii.

Crop-uri din fotografiile macro

Fotografiile făcute cu Canon 60mm f/2.8 Macro la Cazanele Dunării și în Parcul Natural Comana

Recomandări pentru fotografierea cu un obiectiv macro

Canon 60mm f/2.8 Macro

Obiectivul macro te ajută să te apropii mult de subiect și să îl redai în raport de 1:1 pe senzorul camerei. Totuși, trebuie să ții cont de anumite aspecte ca să poți obține fotografii macro reușite:

  • DOF-ul (deepth of field – profunzimea de câmp sau zona de clar din cadru) este foarte mic la deschiderea maximă a diafragmei și scade pe măsură ce te apropii tot mai mult de subiect. Astfel, pentru surprinderea mai multor detalii trebuie să închizi diafragma considerabil de mult. Nu ezita să declanșezi cu f/8, 11, 16 sau chiar mai mult dacă vrei să prinzi tot subiectul în clar.
  • Închizând diafragma mult trebuie fie să mărești ISO-ul, fie să folosești o lumină extern (bliț, de exemplu), ca să poți obține un timp de expunere suficient de scurt încât să nu iasă imaginea mișcată. Teoretic, ar trebui să fotografiezi cu minim 1/60s atunci când utilizezi focala de 60mm, dar ținând cont că vorbim de un obiectiv macro, de distanțe foarte mici de focalizare și subiecte care se mișcă în general, recomand fotografieri cu timpi de expunere de minim 1/250s.
  • Dacă vrei să filmezi cu un obiectiv macro (și nu are sistem de stabilizare optică), e recomandat să utilizezi un trepied. Altfel, tremurul mâinii – indiferent cât de mic e – se va vedea ofarte tare pe imagini.

Fotografia macro te poate prinde repede. Dacă ți-am stârnit interesul pe parcursul acest articol și crezi că ai nevoie de mai multe informații, nu ezita să lași întrebările tale în comentarii. Încă-mi place ca ori de câte ori ajung în natură să fotografiez de aproape flori sau vietăți. Fotografia macro m-a învățat să iubesc fotografia în general, de aceea cu siguranță îmi va rămâne întotdeauna în suflet.

*Fotografiile din acest test au fost făcute cu body-urile Canon 1300D și Canon 70D.

3 comments
  1. Salut îmi poți spune dacă e Ok sa cumpar aceste filtre . Lightdow 7 in 1 Lens Filter Kit Close Up +1+2+4+10 UV CPL FLD Filter for Cannon Nikon Sony Pentax Olympus Leica Camera Lens La prețul de 20 dolari , vreau sa îl folosesc pe Canon EOS 80d

    1. Bună! 🙂

      Într-adevăr, prețul e bun. Dar îți recomand să îți cumperi mai degrabă un singur filtru, care să aibă o calitate foarte bună (contează mult la close-up), dedicat obiectivului tău. Găsești aici, la Photosetup, o serie de filtre close-up foarte bune. Trebuie doar să îl alegi pe cel potrivit pt. obiectivul tău (diametrul exprimat în milimetri, e scris și pe obiectiv). Apoi mai ai e ales „puterea” filtrului. Recomand close-up +5.

      O zi bună! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *