Locuri frumoase pentru o vacanță în România

Întotdeauna am fost un puternic susținător al turismului românesc. Pasiunea pentru fotografie m-a adus în ultimii 10 ani în niște locuri care n-aș fi crezut că se află în țara noastră ori de care n-aș fi aflat altfel. Fiecare călătorie în țară m-a ajutat să descopăr locuri în care să-mi doresc să revin și despre care să vorbesc prin fotografiile pe care le fac.

Din același motiv am început acum doi ani proiectul Zbor peste Munții României, care își propune să aducă mai aproape de români pasiunea pentru drumețiile pe munte. Proiectul arată frumusețea spectaculoasă a peisajelor montane prin fotografii și filmări aeriene, dar totodată și încurajează oamenii să aleagă muntele ca destinație de vacanță. Idei de trasee, recomandări pentru parcurgerea lor în siguranță, fotografii și filmări, toate vin în susținerea scopului proiectului.

Pornind de la faptul că cel puțin în perioada următoare mulți dintre români vor căuta să își planifice o vacanță în țară, m-am decis să fac o listă a celor mai frumoase locuri fotografiate de mine. Pe lângă ele mai sunt multe altele în care îmi propun să ajung și sper să o fac cât mai curând.

Lista de mai jos vine cu idei de locuri de vizitat într-o vacanță în țară, uneori chiar cu idei de circuite, și poate servi drept punct de pornire pentru planificarea unei călătorii.

Recomand un comportament civilizat, cu respect față de oameni, natură și tradiții, în toate călătoriile voastre. Doar așa vom reuși să păstrăm tot ce avem frumos în țara noastră.

Idei de locuri frumoase pentru o vacanță în România

Turul cetăților din Dobrogea

Toată Dobrogea e spectaculoasă și sunt multe locuri care merită vizitate aici. Eu propun un tur al câtorva dintre cele mai frumoase cetăți din zonă, care te va trece și prin locuri cu un relief deosebit.

Turul propus de mine începe de la Cetatea Adamclisi, lângă care (la 14km) se află și Peștera Sfântului Andrei. De aici poți porni spre Cheile Dobrogei (DJ222), cu Cetatea Histria ca următoarea destinație. Porțiunea de drum din chei te va încânta mult, iar dacă zăbovești pe aici ai șanse să și vezi grupuri de popândăi care ies și intră în tunelurile subterane făcute de ei.

Cetatea Histria este cel mai vechi oraș atestat din România, este întinsă pe o suprafață mare și se află pe malul Lacului Sinoe, unde vei găsi și o plajă desprinsă parcă din filme.

De la Histria poți merge mai departe spre Jurilovca, unde pe Capul Doloșman vei găsi ruinele Cetății Argamum. Priveliștea asupra Lacului Razim, cel mai mare din România, e una care te va face să zăbovești mai mult timp. E bine de știut că tot de aici, din Jurilovca, poți lua o barcă și să ajungi în 20 de minute la Gura Portiței. Găsești în port oameni care se ocupă cu transportul pe această rută. Dacă e o zi cu vreme rea sau vânt puternic, șansele să ajungi acolo sunt mici, întrucât se pot forma valuri periculoase pe lac.

Traseul poate continua spre Cetatea Enisala, aproape de lacurile Razim și Babadag. Apusul se vede într-un mare fel de aici. E bine de știut în planificarea călătoriei tale.

Dacă te pasionează tare subiectul, poți continua spre cetățile Dinogeția și Noviodunum (aflată chiar pe malul dunării, în capătul de nord al Dobrogei). Dacă la Dinogeția poți regăsi ruinele într-o formă în care să îți faci o idee despre cum arăta în trecut, la Noviodunum ai nevoie de mai multă imaginație sau de mai multe cunoștințe de istorie.

Întreg turul se poate împărți în două sau mai multe zile, dar se poate face și într-o zi. Desigur că mai sunt multe alte locuri frumoase de explorat în zonă, iar despre o parte dintre ele am scris în acest articol.


Bogățiile Deltei Dunării: oamenii și natura

Locul meu preferat din deltă este Sfântu Gheorghe și aș reveni aici oricând. Este unul dintre locurile în care Dunărea se varsă în Marea Neagră și de unde poți porni în niște călătorii frumoase pe canalele deltei. Aici am prins și unul dintre cele mai frumoase răsărituri, care își are acum locul într-un tablou pe primul perete pe care îl văd dimineața când mă trezesc.

Pelicanii stau pe un banc de nisip aflat între Dunăre (prim plan) și Marea Neagră (fundal)

Zăbovind câteva zile în Sfântu Gheorghe poți face cunoștință cu inima deltei: oamenii. Mai mulți săteni te primesc la ei pentru o masă autentică, întotdeauna delicioasă, și vor fi încântați să îți povestească despre viața lor. Deși trăiesc într-un loc frumos, provocările sunt cu atât mai mari: procurarea hranei, agricultura, transportul, aprovizionarea, toate sunt mai dificil de făcut. Merită să stai să le asculți poveștile și, fără îndoială, merită dovada continului a respectului față de munca pe care o fac.

Din cele câteva zile pe care încerc să le petrec aici în fiecare vară nu lipsesc plimbările cu barca la răsărit. Vei găsi mulți localnici care te pot plimba cu barca pe canale și vor fi bucuroși să îți împărtășească din experiența lor pe apele Dunării. O plimbare de câteva ore la răsărit te va încânta cu spectacolul pe care îl fac păsările. Nu există plimbare în deltă fără așa ceva.

Plimbările cu pornire din Sfântu Gheorghe pot include tururi în Caraorman (unde vei găsi bătrânul stejar îngenuncheat, dar și niște dune spectaculoase de nisip), spre Lacul Belciug ori Lacul Roșu, spre Sulina sau pur și simplu pe canalele din preajma satului.

După-masa poți lua la pas ulițele din sat și să cumperi de la localnici din produsele pe care le vând (smochine direct din curtea lor, spre exemplu) și să te bucuri apoi de un apus pe plaja sălbatică din capătul stațiunii.

În Sfântu Gheorghe se poate ajunge din Murighiol (faci o oră cu barca rapidă) sau din Tulcea (unde vase mari fac curse regulate – 4h durată aproximativă).


Cazări în case vechi, frumos recondiționate

În ultimii ani au început să apară tot mai multe persoane dispuse să investească în recondiționarea unor case vechi, cu arhitectură specifică zonei în care se află. Vorbim despre persoane dispuse să aducă plus valoare comnuităților în care se află. Costurile unei astfel de investiții sunt foarte mari, mai ales când vorbim și de rezultate pe măsură. Impactul poate fi unul foarte mare. O astfel de unitate de cazare poate atrage atenția asupra localității și întregii comunități, reușind într-un final să crească alături de ea mai multe business-uri.

Am stat în case vechi, frumos recondiționate, în mai multe locuri din țară. Le voi enumera în continuare, cu mențiunea că îi felicit pe toți cei care au curajul să pornească în aventura unei astfel de investiții. E un parcurs deloc ușor.

Casa Filip din Sarichioi
Pensiunea La Roată din Gura Humorului
Casa lu’ Ion din Vișeu de Sus
Casa de oaspeți Tabaluga din Roadeș

Lista cuprinde locuri în care am stat ajuns, iar astfel le pot recomanda. Sunt sigur că mai sunt multe astfel de untiăți de cazare în toată țara, iar dacă știi de ele, le poți menționa în comentarii.


Explorează munții României într-o drumeție de o zi

Așa cum spuneam încă de la început, unele dintre cele mai frumoase experiențe din țara noastră le-am trăit în călătoriile din proiectul Zbor peste Munții României. Am parcurs în doi ani aproape 400 de kilometri pe poteci și am urcat pe 12 munți diferiți. Toate din cele 35 de trasee străbătute mi-au oferit câte ceva din farmecul muntelui. Și întotdeauna am mai învățat câte ceva: despre mine, despre munte, despre natură. Am povestit aici despre câteva dintre lecțiile învățate pe munte.

Recomandările de mai jos vin ca idei de ture de o zi care se pot face pe munte. Chiar dacă multe dintre trasee nu au zone de risc ori porțiuni expuse, recomand cu tărie o pregătire temeinică înainte de fiecare tură: echipament adecvat (bocanci, haine, apă & alimente de rezervă, trusă de prim ajutor) & documentare (hartă, aplicație pe telefon, informații despre traseu).

Nu urcăm în teneși pe munte, nu intrăm cu mașina acolo unde e interzis, nu lăsăm gunoaie în urma noastră și nu rupem plantele. Încercăm să avem un impact minim asupra naturii, în așa fel încât să ne putem bucura în continuare de frumusețile ei.

Munții Bucegi: Piatra Arsă – Babele & Sfinxul – Vf. Omu

Detalii despre traseu

Munții Ceahlău: Durău – Vârful Toaca – Cabana Dochia

Detalii despre traseu

Munții Făgăraș: Stâna lui Burnei – Iezerul Triunghiular – Vf. Moldoveanu

Detalii despre traseu

Munții Ciucaș: Cabana Vf. Ciucaș – Vârful Ciucaș – Șaua Tigăilor

Detalii despre traseu

Munții Bucegi: Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cascada 7 Izvoare

Detalii despre traseu

Munții Ălmajului: Cazanele Dunării – Vf. Ciucarul Mare – Vf. Ciucarul Mic

Detalii despre traseu

Munții Baiului: Azuga – Vf. Clăbucetul Taurului – Predeal

Detalii despre traseu (am fost iarna aici, dar cu siguranță și vara e frumos traseul; și mai ușor!)


Turul bisericilor fortificate din Transilvania

Un tur al bisericilor fortificate din Transilvania te va purta prin niște zone tare frumoase. Vei găsi construcții vechi impresionante, dar vei și (re)descoperi orașe care te vor cuceri instant.

Dat fiind că multe dintre ele sunt apropiate, poți vizita mai multe astfel de biserici fortificate (cetăți) într-o singură zi. Le poți împărți și pe mai multe zile, să ai timp să te bucuri și de gastronomia locului. Vei găsi peste tot localnici la care poți lua o masă delicioasă, cu influențe românești, săsești și maghiare.

Turul propus de mine începe din Rupea, acolo unde poți vedea cetatea renovată în urmă cu câțiva ani. Poți continua apoi spre Sighișoara, dar până acolo poți să te oprești și să vizitezi bisericile fortificate din Viscri, Meșendorf, Criț, Roadeș și Saschiz (aici ai și cetatea din vârful dealului).

În Sighișoara cetatea te va purta într-un cadru de film și, oricât de ciudat ar suna, e posibil ca Cimitirul din Deal să îți atragă mult atenția. E unul dintre locurile mele preferate de aici, liniștea și atmosfera de aici, mai ales în preajma orei apusului, sunt aparte.

De aici poți merge apoi să vizitezi bisericile fortificate din Biertan și Alma Vii. Dacă vrei să zăbovești mai mult în zonă, turul poate continua spre Sibiu și împrejurimile orașului. De revii în zona Brașovului, bisericile din Hărman, Prejmer și Sânpetru merită vizitate și ele!


Cazanele Dunării și Parcul Național Domogled – Valea Cernei

Odată ajuns în această parte a țării te vei întâlni cu niște peisaje absolut minunate. Vei putea explora din plin locul în care muntele se unește cu apa, iar dacă mergi spre Băile Herculane, vei da de niște zone sălbatice absolut minunate. În preajma lor se află și câteva cătune, sate izolate până la care puținii localnici care au mai rămas trebuie să meargă câte 2-3 ore pe jos.

Câteva zile îți vor fi suficiente să descoperi frumusețile zonei. Poți începe în prima zi cu urcatul pe vârfurile Ciucarul Mare și Ciucarul Mic, sunt trasee scurte, ușoare, care îți vor oferi niște priveliști de la înălțime asupra parcursului Dunării la cazane. Aici găsești detalii despre cele două trasee.

Spre seară poți face o plimbare cu barca prin cazane, în lumina apusului vei vedea dintr-o altă perspectivă traseele parcurse în prima parte a zilei.

A doua zi poți porni spre Băile Herculane și să urci în Munții Mehedinți până la Crucea Albă – tot așa, e un traseu lejer. De aici vei vedea foarte bine văile de la intrarea în Parcul Național Domogled – Valea Cernei. Un alt traseu lejer în zonă e spre Foișorul Împărătesei Sissi, aflat pe partea opusă a văii.

În aceeași zi ori în zilele următoare mai poți parcurge trasee spre Cheile Țăsnei sau Cătunul Ineleț (dacă tot ajungi aici, ia în rucsac și niște provzii pe care să le lași localnicilor). Detalii despre aceste trasee găsești aici.

E bine de știut că în zonă populația de vipere e destul de mare. De obicei ele simt vibrațiile pașilor și se retrag dacă sunt în calea ta, dar e bine să fii precaut. Pentru protecție suplimentară, poți folosi niște parazăpezi sau pantaloni lungi.


Zone rurale pitorești, desprinse din tablouri

Obcinele Bucovinei & satele Paltinu, Vatra Moldoviței, Ciumârna, Sadova din Suceava

Odată ajuns în zona Bucovinei, vei simți cum călătorești în timp. În satele menționate, dar și cele din împrejurimi, ai toate șansele să vezi case vechi, frumos îngrijite, terenuri agricole pe care se muncește de zor, animale scoase la păscut și săteni puși pe treabă, deschiși să îți și povestească despre viața lor de zi cu zi.

Vei vedea multe tablouri pitorești peste care timpul pare că nici nu a trecut.

Culoarul Rucăr-Bran

Aflat între Munții Bucegi și Munții Piatra-Craiului, culoarul Rucăr-Bran este o altă zonă tare pitorească din țara noastră. Din păcate, o parte din farmecul locului e stricată de unele construcții care nu se împacă deloc cu peisajul. Deocamdată însă, mai multe sunt din cele „așa da”, drept urmare încă te mai poți bucura de aspectul pitoresc din toată zona ei.

De aici poți porni și în drumeții în Munții Piatra-Craiului (vezi aici traseul spre Șaua Joaca și Refugiul Grind) sau în Munții Bucegi.

Mănâncă la localnici, mulți dintre ei și-au creat mici astfel de afaceri. Cu siguranță vei avea parte de cele mai delicioase rețete!

Rimetea, Piatra-Secuiului

În vecinătatea Clujului se află zona Rimetea – Colțești, chiar la poalele Pietrei Secuilui, o formațiune muntoasă pe care se poate urcat și de pe care vei avea o vedere superbă asupra locului.

Aici vei putea gusta din bucate ungurești (delicioase!) și te vei putea relaxa în totalitate, departe de drumurile aglomerate din alte zone. Aproape de Rimetea se află și Cetatea Trascăului, unde merită să ajungi.

Satele Petrova, Strâmtura, Bârsana și Vișeul de Sus din Maramureș

Și toate celelalte din împrejurimi. Ce locuri pitorești! Ajuns aici poți „gusta” din obiectivele Maramureșului (Mocănița, vizitarea Cimitirului Vesel, urcare în Munții Rodnei), dar te poți și bucura din plin de peisajele rurale.

În lumina apusului priveliștile vor deveni cu atât mai frumoase! Și aici vei mânca foarte bine, așa că te sfătuiesc să încerci cât mai mult din bucătăria locală.


Idei de călătorii de o zi cu plecare din București

Sinaia – Transbucegi – Cheile Zănoagei

Ajungi în aproape două ore și jumătate în Cheile Zănoagei, iar de acolo poți porni pe traseul menționat mai sus, suficient cât să petreci o zi frumoasă în inima Munților Bucegi. La întoarcere poți merge și spre Padina, unde se află și Peștera Ialomiței. Se zice că e locul cu cea mai pură apă din România.

Parcul Natural Comana

E delta care se află la câțiva pași de București. La 35km distanță, ca să fiu mai precis. Mai mult ca sigur că știi de locul acesta, dar poate nu știi și că există câteva trasee de drumeție care pot fi făcute pe aria parcului. Merită ajungi aici dimineața devreme, cât să nu fie foarte aglomerat, și să începi să parcurgi unul sau mai multe trasee. Va fi un bun prilej de deconectare.

Valea Doftanei – Lacul Paltinu – Rezervația Glodeasa

În Câmpina faci dreapta și intri în zona Văii Doftanei. Nu ai nicio treabă cu aglomerația care se poate face pe Valea Prahovei. Aici, pe parcursul unei zile, te poți bucura de peisajul frumos făcut de râul Doftana, poți zăbovi pe malul Lacului Paltinu și chiar face o plimbare cu el cu caiacul, iar apoi poți explora pădurea din Rezervația Glodeasa. E o pădure virgină, cu copaci de o frumusețe aparte, vechi de 2-300 de ani și înalți de aproape 50 de metri.

Vulcanii Noroioși

Chiar dacă ai mai fost aici, poți încerca să îți planifici călătoria încât să prinzi peisajul în lumina apusului, va arătat cu atât mai spectaculos!


Sper să îți fie util articolul și să te bucuri din plin de țara noastră!

6 comments
  1. O, minunate locuri si fotografii!

    Dar traseul : Cabana Silva/Muntele Rosu – varful Muntele Rosu – varful Gropsoarele – varful Zaganu s-ar incadra in lista (cu plecare din Bucuresti, sa spunem) ?

  2. Dragos
    Sa traiesti o mie de ani!!Imi plac pozele realizate de tine , subiectele geografice abordate si multa bafta in continuare! Deja mi-e dor de ROMANIA!!
    Fiecare avem o Romanie in noi dar de data asta chiar mi-ai rascolit un dor amarnic de locul de unde m-am nascut!!
    Multumes din suflet!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *