Nikkor AF-S 28-300mm f/3.5-5.6 VR și excursia pe Ceahlău

În excursia de pe Ceahlău am plecat cu obiectivul Nikkor AF-S 28-300mm f/3.5-5.6 VRmulțumesc Nikon România și SKIN Media, cu scopul de a-l testa și a-i vedea comportamentul în astfel de situații. Deși mai aveam cu mine alte obiective cu care aș fi putut realiza fotografii pe munte, am ales să-l las pe acesta montat pe toată durata excursiei.

Sincer să fiu nu credeam că voi fi atât de atras de un obiectiv all-around vreodată. Și acum îmi pare rău că am cărat restul obiectivelor (câteva kilograme în plus se simt pe munte) cu mine. Acest articol vine înainte de review-ul final având ca scop prezentarea obiectivului în urma unei excursii montane care a testat obiectivul în multe condiții.

Cum s-a comportat obiectivul pe munte?

Roadtrip to Ceahlău   Excursia de a lungul munților Excursia noastră a început undeva pe la 4 dimineața pe o ploaie destul de puternică. Prima oprire de la Lacul Roșu a fost un prim test pentru obiectiv atribuindu-și cu adevărat valoarea de obiectiv all-around. Chiar înainte de a realiza un peisaj al lacului am zărit un exemplar frumos de gaiță. Cei 300mm au fost foarte utili. Lumina a fost foarte slabă, însă sistemul de stabilizare s-a comportat exemplar. Am reușit să fotografiez la 300mm cu un timp de expunere de 1/20s (din mână, nu de pe trepied), un lucru greu de crezut deoarece timpul standard pentru obținerea unei fotografii clare la această focală ar fi fost de 1/300s.

Roadtrip to Ceahlău   Excursia de a lungul munților De aici am plecat la Barajul Bicaz unde am avut ocazia de a realiza un peisaj cu o lumină plăcută de dimineață. Cei 28mm sunt deseori suficienți pentru majoritatea peisajelor. Recunosc că aș fi avut nevoie uneori de un obiectiv ultra-wide, însă, fiind limitat la această focală, am încercat să adopt compoziții cât mai interesantă. E bine să fii limitat uneori, ai șansa de a descoperi noi laturi ale subiectului pe care îl fotografiezi. La capătul wide nici nu se pune problema fotografierii cu timpi lungi de expunere. Cu stabilizatorul activat am reușit să obțin fotografii clare chiar și cu 1/5s.

Roadtrip to Ceahlău   Excursia de a lungul munților După ce am ajuns la Izvorul Muntelui am urmat traseul pentru destinația finală, Cabana Dochia, la 1700m. Intrând în pădure am dat de mici spoturi  luminoase unde am avut ocazia de a supune obiectivul la testul împotriva luminii, în condiții de supraexpunere puternică, pentru evidențierea defectelor optice (aberații cromatice) în astfel de situații. Se poate observa cu ușurință faptul că, la capătul wide –  28mm, aberațiile cromatice sunt foarte slab evidente în condiții de iluminare puternică. Până acum am ajuns la concluzia că e un obiectiv bun pentru peisaje și fotografii wildlife (în o oarecare limită).

Roadtrip to Ceahlău   Excursia de a lungul munților Urcând pe Ceahlău am găsit și diferite flori foarte simpatice care trăiesc doar la anumite altitudini. Fotografia de mai jos este realizată la 250mm unei flori de munte de la o distanță considerabilă de ea. E minunat faptul cum floarea crește parcă din stâncă. Puteți observa că bokeh-ul e destul de plăcut cu toate că distanța de la aparat la subiect și de la subiect la fundal e una destul de mare. Mi-a plăcut foarte mult precizia focalizării și faptul că, deși vântul bătea destul de tare, sistemul reușea să mențină focusul pe plantă, nu pe fundal sau în altă parte.

S-a mai adăugat o categorie, aceea a fotografiilor close-up, fotografii cu o calitate ridicată obținută cu ajutorul acestui obiectiv. Am publicat aici mai multe fotografii close-up realizate cu obiectivul Nikkor AF-S 28-300mm f/3.5-5.6 VR. Trecând de la realizarea acestor fotografii, am ajuns într-un final pe platoul de la 1700m. Aici vântul puternic, burnița și ceața nu ne-au lăsat deloc să fotografiem. Am reușit însă să facem față acestor condiții. Deși picura (obiectivul se umpluse de picături de apă), deși era o ceață puternică, obiectivul s-a descurcat excelent.

Nu am avut probleme de focalizare din cauza ceții și nici probleme de funcționare din cauza picăturilor. Dacă ești atent și ștergi la timp picăturile de pe partea mobilă a obiectivului scapi de orice risc. Fotografia de mai jos a fost realizată în timp ce ceața acapara întregul peisaj. Dacă nu reușeai să declanșezi la momentul potrivit riscai ca următorul cadru să devină o mare de ceață. Astfel am fost foarte mulțumit de viteza și acuratețea motorului de focalizare.

Roadtrip to Ceahlău   Excursia de a lungul munților

Roadtrip to Ceahlău   Excursia de a lungul munților

În continuare puteți vedea și un peisaj realizat la 300mm. Aici calitatea fotografiilor scade puțin, însă nu foarte mult. A fost greșeala mea că nu am închis diafragma suficient de mult, însă chiar și așa calitatea este foarte bună pentru acest gen de obiectiv. Eu unul am fost foarte mulțumit de evoluția acestuia în timpul excursiei pe Ceahlău. Am fost scutit de schimbatul obiectivelor la fiecare cadru și de întreținerea acestora. Cu un singur obiectiv am înlocuit o întreagă geantă foto.

Roadtrip to Ceahlău   Excursia de a lungul munților

Fotografii cu Nikkor AF-S 28-300mm f/3.5-5.6 VR

16 comments
  1. 1/450s este de fapt timpul “necesar” la 300mm pe DX, 1/300 daca este montat pe full-frame. Oricum fain articol, eu inca nu sunt convins de obiective all-around.

      1. Si mai am o intrebare :D. Are si acest obiectiv acel sweet spot de sharpness la f/8 ? Am observat asta la multe obiective Nikkor (zoom-uri).

  2. Nice articolul.Ca de fiecare data punctezi atit avantajele cit si dezavantajele unui obiect (aparat foto sau obiectiv) si ca o mica corectie D7000 e DX nu FX.;)

    1. Știu că D7000 e DX, ziceam doar că mă gândisem la formula obținerii unei imagini clare pe FX, nu DX. 🙂

  3. Un obiectiv all-around te scuteste de multa bataie de cap, cit despre partea wide esti intradevar limitat dar daca ai intuitie si indemanare vei reusi sa faci si asa poate chiar uneori te va surprinde .:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *