Privind spre Maramures…

… îmi amintesc cu drag de clipe minunate petrecute în ținutul cu ”un caracter cu totul original, cu elemente specifice pe care nu le găsim în alte zone”, așa cum spunea în urmă cu mulți ani folcloristul Tancred Bănățeanul. Privind spre Maramureș reușesc să visez din nou cu ochii deschiși la acea cultură aparte și la acele peisaje pe care nu am reușit să le văd în niciun alt loc din țară.

De foarte mult timp îmi doream să vizitez Maramureșul și anul acesta am reușit, într-un final, lucru ce m-a bucurat enorm de mult. Încă îmi aduc aminte perfect secvențe din acest loc încărcat de cultură și tradiție, îmi aduc aminte cu plăcere fiecare detaliu, fiecare obicei. Vă voi povesti mai jos despre Maramureșul meu, așa cum am reușit să îl văd eu după câțiva ani în care încercam să-mi închipui frumusețea acestuia. Între timp, dacă vi se face dor să mergeți în această minunată regiune a țării, vă recomand agenția de turism Go Travel care cu siguranță vă va face un concediu plăcut în zona pe care ei o descriu astfel:

Maramures este locul unde traditiile stramosesti, portul popular si arta veche se pastreaza ca nicaieri in alta parte.

După ce citiți articolul mi-ar plăcea să îmi spuneți care sunt locurile voastre preferate din țara noastră, locuri sau zone pe care le-ați vizita oricând! Mulțumesc!

Peisaje Maramureșene

Peisajele maramureșene

Dacă sunteți în căutarea unor peisaje aparte care să vă reîncarce bateriile pentru o perioadă lungă de timp, în Maramureș le veți găsi cu siguranță. Mergând lângă poalele munților ți se ivesc în față peisaje pitorești pline de autenticitate și parcă neatinse de tot ceea ce înțelegem noi astăzi prin influența omului asupra naturii. Totul este atât de liniștit încât ai impresia că te afli într-un loc în care timpul a stat în loc. Încă mai cred că acesta e motivul pentru care Maramureșul și-a păstrat peisajele și autenticitatea reușind să fie și azi o zonă superbă.

Peisaje Maramureșene

Portul maramureșean

Portul maramureșan

Un alt lucru foarte frmos pe care îl veți observa în Maramureș este portul popular, port purtat cu o demnitate uriașă de către toate persoanele. Am avut ocazia să particip și la un obicei pascal din Surdești și am văzut foarte multe persoane îmbrăcate în port popular. Îți era mai mare fericirea să vezi atâta lume îmbracată la fel și acordai dintr-o dată un respect mult mai mare autenticității obiceiurilor românești, maramureșene. Mi-ar plăcea să văd mai des astfel de persoane demne de faptul că au onoarea de a purta straiele popularea. Probabil că unii le-ar considera demodatate, însă sunt adevărate obiecte de artă care cer un respect aparte, un respect acordat cu siguranță cu mare drag de toți privitorii.

Portul Maramureșan

Cimitirul vesel

Cimitirul vesel”Cimitirul vesel” este mai de grabă un oximoron, la prima vedere. Pare greu de crezut că un cimitir poate fi vesel. Ideea cimitirului vesel e simplă și foarte bine aplicată, însă depinde foarte mult de dispoziția în care te afli în momentul în care vizitezi cimitirul, pentru că s-ar putea să ai supriza ca unele texte să ți se pară de-a dreptul sadice. Chiar și așa cimitirul este plin de autenticitate și te face să schițeni uneori mai mult decât un simplu zâmbet. Desenele, versurile de pe cruci, toate contribuie la crearea unei atmosfere mai plăcute turiștilor care vizitează cimitirul. Vă recomand să îl vizitați, cu siguranță îl veți găsi cel puțin interesant!

Cimitirul vesel

Memorialul Durerii

Memorialul Durerii

Memorialul Durerii sau al victimelor rezistenței comunismului de la Sighetu Marmației este probabil unul dintre locurile încărcate cu istorie care m-a marcat cel mai mult. Dacă nu ai trăit în perioada comunismului o vizită de câteva ore la memorial te va face să înțelegi mult, mult mai bine anumite lucruri și vei medita cu siguranță compătimind multe dintre persoanele din vremea respectivă. Dacă ai trăit în perioada comunismului cu siguranță te vei regăsi printre texte, fotografii și ilustrații și vei avea momente în care nu-ți vei mai putea stăpâni lacrimile. Consider cu tărie că Memorialul Durerii un loc plin de istorie pe care ar trebui să-l viziteze fiecare dintre noi. Ne va face să ne punem câteva semne de întrebare, cu siguranță.

Memorialul Durerii

Mocănița

Mocănița

Cu siguranță fiecare dintre voi ați auzit de celebrul tren care te face să călăorești în timp. O călătorie cu Mocănița durează circa 8 ore și te face să inspiri un aer încărcat de istorie. Călătoria în timp se face pe Valea Vaserului, un râu care pare a fi încă din cele mai vechi timpuri. O dată intrat în tren ajungi cu rapiditate la începutul secolului al XX-lea și, dacă faci abstracție de toate electronicele pe care le ai cu tine, ai impresia că ești blocat în acea perioadă. Senzația e extrem de plăcută și sunt convins că toți cei care au mers o dată cu Mocănița au fost foarte încântați. Mocănița e sinonimă cu călătoria în timp, în trecut, sub umbra anilor care par a trece într-un ritm extrem de rapid.

Mocănița

Acestea ar fi o mică parte din motivele pentru care recomand oricui Maramureșul ca destinație turistică. Eu unul aș alege o agenție care să se ocupe de tot în locul meu și să vizitez toate locurile încărcate de autenticitate, istorie și cultură fără a mă gândi la nimic altceva. Puteți găsi aici o excursie în Maramureș. Pe mine unul mă tentează să mai vizitez încă o dată Maramureșul, am fost extrem, extrem de încântat de ceea ce am putut vedea acolo.

4 comments
  1. de foarta multa vream tot am vrut sa ajung la cimitirul vesel, dar se pare ca la anu voi ajunge pt ca trebuie sa ma duc la o nunta in maramures 😀 locul meu preferat in romania este transfagarasan-ul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *