Slujba de Înviere din Odorheiu-Secuiesc

Slujba de Înviere din Odorheiu-Secuiesc

Nu știu de câte ori ați auzit de Odorheiu-Secuiesc. Mai mult ca sigur că ați auzit discuții cu privire la autonomia teritorială și la așa-zisele dispute între români și maghiari. Din fericite toate aceste știri negative despre zonă nu sunt decât niște știri al căror interes e mai presus decât liniștea oamenilor. Dacă ești om printre oameni, atunci și ceilalți sunt oameni cu tine. Așa.

Ei, Odorheiul e un oraș mic. Comunitatea creștinilor ortodocși e și mai mică. Suntem vreo 700 de ortodocși în oraș și, de cele maimulte ori, în timpul sărbătorilor rămânem mai puțin de jumătate. Mulți fiind din afara județului merg de sărbători la părinți sau rude. Ei, și așa, din cei 2-300 de ortodocși care rămân în oraș, ne vedem cu vreo jumătate în fiecare an la slujba de Înviere.

Am spus asta ca să vă dați seama că e vorba de un număr mic de oameni. Ei, dar chiar și așa, în fiecare an Lumina Sfântă este adusă direct de pe Aeroportul Otopeni, imediat după ce aterizează delegația cu Lumina Sfântă de la Ierusalim. E un fapt mare. Cel puțin eu așa îl văd. Și mi se face pielea de găină de fiecare dată când mă gândesc la asta. E al 5-lea an la rând în care părintele Pavel Puiu ajunge cu Lumina Sfântă exact la miezul nopții. Gândiți-vă că e un drum de 300 de kilometri care trebuie făcut în mai puțin de 3 ore. Sunt riscuri asumate. Și în fiecare an primim cu bine Lumina Sfântă.

Poate vi se pare ceva firesc. Sau exagerat. Sau deloc important. Pentru mine înseamnă mult. Eu am făcut și în acest an fotografii la slujba de Înviere, fotografii pe care le veți putea vedea mai jos. Dar, înainte de asta, aș vrea să închei cu o parte din spusele părintelui Pavel Puiu în cadrul predicii.

Hristos a Înviat!

„Nu vom păstra Învierea la înălțimea ei decât dacă vom ști să ne scufundăm în adâncurile iadului nostru. Înviere nu este pentru vârful muntelui, ci pentru adâncurile iadului. Nu înviază pe Tabor fiindcă Învierea este pentru om, iar omul se află în iad. Icoana autentică a Învierii se află în ortodoxie, nu cu un steag în mână, triumfalist, o înviere politică ca în apus, ci aceea în care Hristos merge la iad, discreție supremă smerenie.

Dacă se ascunde în pământ ca noi să ne ascundem în cer, Hristos se dă iubirii oamenilor. Nu suntem singuri în bucurie, ci cu îngerii și sfinții drepți.” (Părintele Pavel Puiu)

Slujba de Înviere din Odorheiu-Secuiesc

3 comments
  1. În acest context, în cuvântul său către credincioşi, PF Daniel a spus că Lumina Învierii înseamnă şi “lumina” din fapte. “Să fim alături de cei în suferinţă şi să răspândim Lumină în jurul nostru prin fapte bune”, spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *