Ghid: Înmatricularea unei drone în România

UPDATE: Citește informațiile despre noua legislație a dronelor care a intrat în vigoare în 2021 în România.

Peste 600 de drone au fost înregistrate în ultimul an (2016-2017) la AACR. În momentul în care am definitivat eu procedura, erau deja înregistrate peste 750 de „aeronave fără pilot”. Numărul a crescut cu 50 doar în ultima lună.

Legislația în vigoare te obligă la înregistrarea ei și anunțarea fiecărui zbor, motiv pentru care recomand respectarea tuturor pașilor. Procedurile de înregistrare a dronei și de zbor extravilan nu sunt deloc complicate. Situația devine puțin mai complexă în momentul în care vrei să zbori peste orașe și, mai ales, peste București. Voi trata subiectul acesta într-un articol următor.

Așa că dacă ți-ai luat o dronă ori plănuiești să cumperi una, iată tot ce trebuie să știi despre procedura de înregitrare a ei.

Actele necesare

  • Factura ca dovadă a achiziției dronei. Dacă o cumperi la mâna a doua, atunci poți atașa o copie a facturii pe numele proprietarului + act de vânzare/cumpărare;
  • Fotografie cu drona;
  • Actul de identitate (buletin, pașaport) al operatorului dronei (persoana care va „zbura” cu ea);
  • Certificatul de înregistrare a societății comerciale, în cazul în care ai cumpărat drona pe firmă;
  • Dovada plății taxei de 90E + TVA, adică 107,1E plătiți la cursul BNR din ziua transferului bancar. Conturile în care se poate face plata sunt:
    • RO15 RNCB 0307 0050 2421 0001 – LEI
    • RO15 RNCB 0307 0050 2421 0002 – EURO
  • Formularul DN-219 scanat, completat: trebuie să știi seria de fabricație a dronei + informații descriptive. ATENȚIE! Dacă achiziționezi drona pe Persoană Juridică/Persoană Fizică Autorizată, trebuie să treci datele de identificare la „Detalii privind proprietarul”. Datele tale le vei trece la „Detalii privind operatorul aeronavei”.


DESCARCĂ de aici Formularul DN-219

Iată un exemplu de completare. 

După ce ai pregătit actele, le poți preda personal la sediul AACR din București, trimite prin poștă ori curier sau, cel mai rapid, scana și tirmite prin e-mail la drone@caa.ro. Urmează câteva zile în care se va procesa cererea ta, iar în aproximativ o săptămână vei primi răspunsul.

Pasul final presupune prezența la sediul AACR (poți merge tu sau, dacă nu ești din București, poți împuternici pe cineva). Important e să ai drona cu tine, căci îi vor introduce un cip de identificare și vor lipi pe ea numărul de înmatriculare (de tip YR-Dxyz). Tot aici vei afla și primele informații despre zborul cu drona, numărul de telefon unde trebuie anunțat fiecare zbor, iar dacă ai alte întrebări, nu ezita să le adresezi, căci sigur o să dai de oameni amabili.

Nu-ți fie teamă să adresezi întrebări ulterior pe e-mail ori la telefon. Am primit de fiecare dată răspuns rapid. Semn că acolo sunt oameni care chiar își doresc să ajute.

Sigur trebuie să îmi înmatriculez drona?

O hotărâre dată pe 25 octombrie 2016 (OMT nr. 1338/25.10.2016) spune că doar donele cu masa maximă de peste 500 de grame trebuie să aibă certificat de înmatriculare de la AACR. DJI Phantom 4 PRO, spre exemplu, are o greutate de 1388 de grame. Mavic Pro are și ea 734 de grame. Ambele trebuie înregistrare. Noua dronă DJI Spark cântărește 300 de grame. Deci ea nu trebuie înregistrată la AACR, dar poate fi. Consultă tabelul de la finalul articolelor ca să afli greutatea celor mai populare drone.

Informațiile cele mai importante din legislația care se aplică dronelor

  • Dronă = aeronavă fără pilot la bord;
  • Certificatul de înregistrare nu are termen de valabilitate;
  • Trebuie înregistrate toate dronele cu masa mai mare de 500 de grame;
  • Este necesar permis național de zbor doar pentru dronele cu greutate cuprinsă între 15 și 50 de kilograme;
  • Pentru dronele cu greutate mai mare de 20 de kilograme este necesară și o asigurare pentru daune produse în caz de accident;
  • „Piloții” (operatorii) dronelor nu au nevoie de niciun fel de permis;
  • Zborul peste Delta Dunării trebuie să aibă aprobare de la Administrația Rezervației Biosfera „Delta Dunării”, iar pentu asta trebuie achitată o taxă de 50 de lei;
  • Autorizarea fiecărui zbor e va face prin anunț telefonic la Centrul de Operațiuni Aeriene al Ministerului Apărării: 021.315.01.05 – revin cu mai multe detalii într-un articol următor;
  • Zborul în intravilan ori peste zone dens populate sau mulțimi de oameni este permis doar cu aprobarea Ministerului Apărării sau a unei cereri trimise la AACR, atât timp cât decolarea/aterizarea se fac în extravilan. Răspunsul poate oferi autorizația necesară de zbor pentru activități foto-video în intravilan – revin cu completări pe această temă în același articol de care spuneam mai sus;

Legat de procedura de înregistrare, aș avea însă următoarele sugestii ca totul să fie cu atât mai simplu:

  • Un formular de înregistrare online a cererii ar putea face simplifica procedura: nu ai putea rata din documente, ai putea plăti rapid online, iar apoi un sistem de tracking ar ajuta să știi în ce stadiu e cererea ta. Ori un sistem de notificări automate prin e-mail.
  • Ca să fie cât mai clară legislația, ar fi utile câteva exemple de bune practici.
  • Pentru cei din provincie, ar fi foarte util să existe mai multe centre în țară în care să se poată introduce cipul de identificare. Poate fi riscant să trimiți drona cuiva prin curier (o persoană care să te poată ajuta cu prezența la AACR). Rămâne viabilă deplasarea personală.

Resurse utile

Iată și greutățile celor mai populare drone din ofertele magazinelor de la noi din țară:

59 comments
  1. Probabil autorul nu are studii juridice, asa ca face niste confuzii de termeni.
    Deci, pentru o drona, conform OMT nr. 1338/2016 trebuie certificat de identificare, nu de inmatriculare !
    Insa, in Codul Aerian, care este Ordonanța nr. 29/1997, cu modificarile la zi, nu exista vreo sanctiune de nici un fel pentru lipsa acestui certificat de identificare, ci doar de inmatriculare ! Nici in HG 1032/2011 nu exista.
    Deci, momentan, pana o sa se destepte si aia, completarea cererii in lipsa unei sanctiuni e un act de bunavointa.
    Nici vorba de permis național de zbor doar pentru dronele cu greutate cuprinsă între 15 și 50 de kg si asigurare pentru cele peste 20 kg….de unde le-a scos pe astea nu stiu….cu Delta Dunarii habar n-am, o fi ceva reglementare pe acolo pe la ei…desi sincer ma indoiesc.
    Trebuie certificat de înmatriculare pentru drone peste 150 kg, si atunci trebuie si asigurarea.
    La fel cu zborul in oras, si planul de zbor….nu exista reglementare specifica pentru drone, adica aeronave fara pilot cu masa intre 0,5 si 150 kg. Inca. Exista doar pentru celelalte care au nevoie de certificat de inmatriculare.
    Asta asa, ca poate va intreaba vreun tablagiu de sanatate !

    1. Salut, Radu! 🙂

      Putem vorbi și mai frumos, fără ironii inutile.

      Într-adevăr, e vorba de certificat de identificare, dar care e asociat capitolului RACR IA „Înmatricularea aeronavelor civile”.

      Zborul cu o dronă care necesită un astfel de ceritificat, dar care nu îl are, se pedepsește penal. Nu au fost puține cazuri cu astfel de sanciunți la noi în țară.

      Legat de permisul național de zbor:
      „Permis de zbor național pentru aeronavele cu masa maximă la decolare cuprinsă între 15 şi 150 kg (cerere emitere permis de zbor național aici / mai multe detalii cu privire la documentele necesare a fi transmise AACR anexat cererii aici – pag. 16, art. RACR AZAC.615)” – am greșit doar marja, de la 50kg max. la 150kg

      Legat de Delta Dunării:
      „În conformitate cu prevederile Legii nr. 82/1993 „privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării”, cu modificările şi completările ulterioare, operatorii aerieni care intenţionează să desfăşoare zboruri VFR în spaţiul aerian aferent Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” (în spaţiu aerian de clasă G), inclusiv aterizări/decolări în zonele permise de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, trebuie să solicite Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” eliberarea unui permis de survol.Solicitarea de emitere a permisului de survol se poate transmite prin poştă, fax sau mail, va cuprinde datele mai sus menţionate şi va avea anexată dovada de plată a tarifului de 50 de lei, conform prevederilor Ordinul Ministrului Mediului nr. 610 / 19 mai 2009 „privind aprobarea tarifelor pentru lucrările şi serviciile prestate de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” la solicitarea persoanelor fizice şi juridice”, cu completările şi modificările ulterioare”

      Te rog să citești toată documentația de aici: http://www.caa.ro/page/rpasuavdrone

      O zi bună!

  2. Salut, autorizarea fiecărui zbor este necesară și pentru drone sub 500g? Aceeași întrebare și pentru regula de zbor intravilan – este aplicabilă și pentru dronele sub 500g? Mulțumiri pentru articol.

    1. Hey!

      Regulile de zbor sunt identice pentru ambele categorii de drone. Diferă doar sancțiunile, însă nu există precizări clare pe tema aceasta în legislație.

  3. Salut Dragos,

    Un articol util. Un singur lucru nu am putut gasi si m-as bucura daca m-ai putea ajuta tu: care este rolul acestui cip?

    Multumesc!

    1. Bună!

      Rolul acestui cip este pt. identificara posesorului dronei în cazul unui accident (cade drona undeva, o pierzi etc.). Dacă e găsită o dronă, e scanată și în felul ăsta se vede cui aparține.

  4. Salut Dragos

    Am cumpărat o doina sh. Nu am factura și contract dar vreau sa fiu corect și sa mă înregistrez ce pot face?

  5. Buna ziua,

    Lucrez la o companie de logistica si ma intereseaza implementarea transportului prin intermediul dronelor ,in Ro .
    Ma intereseaza o analiză personala a perspectivelor de livrare a mărfurilor prin intermediul dronelor și impactul posibil asupra implementării globale a proceselor logistice.
    Multumesc,
    O zi buna

    1. Bună ziua!

      Vă recomand să aruncați o privire peste experimentele făcut de Amazon, ei au mai încercat și încă încearcă livrări cu dronele.

      O zi bună!

  6. Salut Dragos,

    Foarte fain articolul, ajuta mult.

    Am o intrebare doar. Daca am o drona construita de mine si nu am numar de fabricatie sau factura, ce acte am nevoie pentru a fi inregistrata?

    Multumesc,
    O zi buna!

    1. Bună! 🙂

      Probabil că va trebui o declarație pe proprie răspundere în care să spui că ai construit tu drona. Te sfătuiești să suni la AACR pt. mai multe detalii.

      O zi frumoasă!

  7. Salut
    Am permis de zbor si organizator de zbor pt drona pana in 5kg dar emis in Spania
    Pot zbura sau trebuie sa anunt autoritatile ?
    La ce inaltime maxima se poate zbura (Spania 120M)
    Ms mult .

  8. Buna ziua!

    Interesant si util, atat articolul initial precum si comentariile!
    Felicitari Dracos!
    Sunt in faza avansata pentru achizitionarea unei drone in vederea efectuarii tratamentelor chimice in agricultura.
    Masa maxima la decolare- 43 kg.
    Sunt particularitari in asemenea caz, sau se aplica cele mentionate mai sus?
    Multumesc!
    Cele bune tuturor ce citesc!

  9. Salut,

    foarte fain si util articolul 🙂

    Ma poti lamuri te rog si cu toate cererile pentru ridicarea si fotografierea cu drona?

  10. Salutare.
    Foarte util articolul.
    Am si eu o mica intrebare. Primesc o drona de la munca (ea a fost folosita de un alt coleg pana acum) este deja inmatriculata si cu actele facute, dar cu numele colegului ca operator.
    Eu ca nou operator al dronei, ce ar trebui sa fac? (acte)

    Multumesc.

  11. Salutare,

    multumesc foarte mult de informatii, mi-au fost foarte folositoare pentru cand am inmatricult drona si am urmat exact pasii descrisi de tine, si a fost mult mai simplu structurat ca pe site-ul aacr.
    Curiozitatea mea cea mai mare e daca tu de fiecare data, inainte cu minim 10 zile, transmiti o cerere la MApN cu locatia exacta, data si ora unde urmeaza sa fotografiezi/filmezi. Si bineinteles si la AACR pentru autorizarea zborului. Ca mi se pare ciudat, pentru ca nici nu stiu cum va fi vremea atunci, sau daca nu ma razgandesc si vreau in alta zi. De obicei ma decid cu cateva ore inainte sau cu cateva zile inainte.
    La primul meu zbor, saptamana trecuta, am sunat la AACR, si le-am zis ca fac niste teste pe un platou/teren, si nu ridic drona peste 50m. Acel platou e la iesire din Sibiu, si e intre Shopping City si Avangarden. Si mi-au zis ca e ok, sa ii anunt dupa ce am terminat. Am sunat cu o jumatate de ora inainte sa ma duc. Am zis: e ok, daca asa merge treaba. Dar azi, cand am sunat pentru a efectua al doilea zbor, m-au intrebat daca am autorizatie de survol, de fotografiere si filmare de la MApN. Le-am zis ca nu, si mi-au zis cum e cu completarea, aprobarea in 10 zile si asa mai departe. Am pus drona frumos in dulap sa ma calmez, sa nu dau cu ea de pamant, si am zis ca ies maine cu ea.
    In ce situatie pot solicita si primi aprobare telefonic si pe loc? (Afara de faptul daca as fi cu elicopterul SMURD si pot anunta in maxim 5 minute dupa ce mi-am luat zborul)
    Mersi

  12. Buna ziua

    Am cumparat o drona sh DJI Mavic Pro… Vreau sa stiu cum o pot folosi legal si ce pasi trebuie sa urmez pentru a fi in legalitate cu ea…

    Multumesc mult!

    1. Bună!

      Primul pas e să o înmatriculezi, ai sus toate info. Apoi, pentru fiecare zbor ai nevoie de Aprobare de fotografiere/filmare aeriană de la MApN, Autorizație de zbor sub înălțimea minimă de siguranță de la AACR, iar cu 30 de minute înainte de zbor trebuie să suni la acest nr. de telefon ca să anunți zborul: +40 21 315 0105.

  13. Salut!
    Eu locuiesc în Statele Unite, și am o dronă GoPro Karma de 2 kg înmatriculată aici prin FAA (Federal Aviation Administration)
    Este nevoie să o înmatriculez din nou în România?

  14. Buna. Ai cumva idee, am achizitionat recent o drona, DJI Phantom 4, care cantareste 1380 g. Vrem sa o folosim exclusiv in Miami si Bahamas. Este obligatoriu sa o si inregistram, daca vom vrea sa o folosim in afara Romaniei?

    1. Bună! Trebuie căutate regulile dronelor în State. Sigur va trebui făcută procedura lor, în așa fel încât să zbori în legalitate conform legislației din SUA. Găsești aici mai multe info.

  15. Salut.
    Mulțumesc pentru informațiile aduse in acest articol.
    Cipul se poate da jos cu ușurință de pe dronă? Ce se întâmplă dacă drona este înlocuită pe baza garanției ? (Mă gândesc că se poate modifica serialul dronei înregistrate și pus un nou cip).

    1. Salut!

      Cipul are câțiva mm lungime și poate fi dat jos cu ușurință, deși nu ăsta e scopul și nici nu e indicat. Dacă drona e înlocuită trebuie vorbit la AACR pt. o nouă înmatriculare pe noile date ale dronei.

      1. Salut.
        Doresc să achiziționez și eu o dronă modelul Dji mavic mini. Trebuie sa o înregistrez /înmatriculez? Am citit pe undeva ca această drona nu trebuie fiindcă are 249 grame. Și nici ridicarea ei nu trebuie anunțată. Mersi!

        1. Bună!

          Nu trebuie înmatriculată, dar în rest se supune tuturor regulilor. Aprobare de la AACR pt. zbor sub înălțimea minimă de siguranță, aprobare de la MApN pt. fotografiere/filmare aeriană + anunțarea zborului. 🙂

  16. Salut!
    La ce inaltime si distanta putem opera o drona in Romania?
    Ca si activitati, MApN autorizeaza doar pentru fotografiere/filmare si topografiere, sau mai sunt alte activitati care pot fi facute cu drona?

    1. Bună!

      Înălțimea maximă recomandată de zbor este de 120m, distanța maximă nu este trecută, însă legislația europeană recomandă păstrarea dronei în câmpul vizual. Cererea către MApN este necesară doar pentru astfel de activități: fotografie, filmare, topografie.

  17. Buna Dragoș. Mi-am cumpărat o drona mavic mini in Norvegia. Vin in țara doar in concediu. Trebuie înregistrată sau trebuie sa plătesc vreo taxa in România?
    Pentru fiecare zbor trebuie anunțat MAPN?
    Mulțumesc anticipat.

    1. Bună!

      Mavic Mini nu trebuie înmatriculată, dar condițiile de zbor sunt aceleași: autorizație AACR, autorizație MApN + anunțare telefonică MApN înaintea zborului.

  18. Salut Dragos,

    Super util ghidul tau! Ai idee daca s-a mai schimbat ceva procedural de la data publicarii articolului tau pana in data de azi ?
    Mi-am achizitionat Mavic Air 2 (570g) si il voi inmatricula zilele viitoare.

  19. Buna Dragos, foarte interesant articolul, am o drona mavic air fly cu greutatea de 430g. Am inteles ca nu trebuie inmatriculata, am notat urmatoarele de la ceea ce este scris in comentarii…
    autorizație AACR .. 021/2081567
    autorizație MApN – anunțare telefonică MApN înaintea zborului ..+40 21 315 0105

    Deci aprobarea de la MApN si autorizatia se fac la acelasi numar de teleon?
    Autorizatia de la AACR se face la numarul mai sus amintit?
    Multumesc mult!

    1. Bună! Să o stăpânești sănătos.

      Sunt 3 pași:
      1. Cerere AACR pt. zbor sub înălțimea minimă de siguranță – link
      2. Cu OK de la AACR se face cerere la MApN pt. fotografiere/filmare aeriană – link
      3. Cu ambele OK-uri se sună la nr. de telefon al MApN înainte de zbor.

      🙂

  20. Cam care ar fi costurile standard cu o drona de sub 500 gr pe an? Și dacă nu e înmatriculata, cum e identificată?

    1. Nu există un cost pe an. Prețul înmatriculării este de 90E+TVA și e pe perioadă nelimitată.
      Dacă drona nu e înmatriculată, identificarea se face după proprietar.

  21. Salut,

    Autorizarea fiecărui zbor e va face prin anunț telefonic la Centrul de Operațiuni Aeriene al Ministerului Apărării: 021.315.01.05 – revin cu mai multe detalii într-un articol următor;

    Nu am gasit un alt articol despre asta, ai idee ce date trebuiesc comunicate? E posibil sa ti se interzica zborul? Dureaza sa obtii aprobarea?

  22. Bună ziua. Mulțumesc Dragoș pentru împărtășirea procesului de inregistrare.Tocmai am achiziționat și eu o dronă ce necesită a fi înregistrată și aș avea următoarele întrebări:
    1. Cei din provincie care nu ați avut pe cine împuternici să meargă cu drona la cipat v-ați deplasat personal sau avem și posibilitatea de a le trimite celor de la AACR drona prin curier?
    2. Cum ați procedat cu cererea către MAPN?(minim 10 zile înainte de activitate) având în vedere faptul că dacă dacă apare vreo opurtunite spontană tu nu poți filma iar daca se strica vremea, mai pierzi 10 zile…
    Eu mă gândeam să le trimit cate o cerere in fiecare dimineață cat timp îmi beau cafeaua, in felul acesta mă acopăr pe tot anul…

  23. Salut, multumesc pentru info.

    Am o nelamurire, am mavic mini, trebuie sa fac cerere la mapn si aacr chiar daca nu sunt in vreun oras sau aproape de populatie?

      1. Wow incredibil de stupid, Multumesc mult pentru raspuns, din cate am citit intra legislatia eu de pe data de 31 Decembrie si nu o sa mai fie aceste legi draconice.

        1. Buna, de unde ai aceasta informatie.Tocmai ce am achizitionat si eu o drona.Deci sa mai astept!?

  24. Salut !
    Am o nelamurire.. Dji Mavic adus din SUA poate fi imatriculat in România?

Comments are closed.