Ghid: Înmatricularea unei drone în România

Peste 600 de drone au fost înregistrate în ultimul an (2016-2017) la AACR. În momentul în care am definitivat eu procedura, erau deja înregistrate peste 750 de „aeronave fără pilot”. Numărul a crescut cu 50 doar în ultima lună.

Legislația în vigoare te obligă la înregistrarea ei și anunțarea fiecărui zbor, motiv pentru care recomand respectarea tuturor pașilor. Procedurile de înregistrare a dronei și de zbor extravilan nu sunt deloc complicate. Situația devine puțin mai complexă în momentul în care vrei să zbori peste orașe și, mai ales, peste București. Voi trata subiectul acesta într-un articol următor.

Așa că dacă ți-ai luat o dronă ori plănuiești să cumperi una, iată tot ce trebuie să știi despre procedura de înregitrare a ei.

Actele necesare

 • Factura ca dovadă a achiziției dronei. Dacă o cumperi la mâna a doua, atunci poți atașa o copie a facturii pe numele proprietarului + act de vânzare/cumpărare;
 • Fotografie cu drona;
 • Actul de identitate (buletin, pașaport) al operatorului dronei (persoana care va „zbura” cu ea);
 • Certificatul de înregistrare a societății comerciale, în cazul în care ai cumpărat drona pe firmă;
 • Dovada plății taxei de 90E + TVA, adică 107,1E plătiți la cursul BNR din ziua transferului bancar;
 • Formularul DN-219 scanat, completat: trebuie să știi seria de fabricație a dronei + informații descriptive. ATENȚIE! Dacă achiziționezi drona pe Persoană Juridică/Persoană Fizică Autorizată, trebuie să treci datele de identificare la „Detalii privind proprietarul”. Datele tale le vei trece la „Detalii privind operatorul aeronavei”.

DESCARCĂ de aici Formularul DN-219

Iată un exemplu de completare. 

După ce ai pregătit actele, le poți preda personal la sediul AACR din București, trimite prin poștă ori curier sau, cel mai rapid, scana și tirmite prin e-mail la drone@caa.ro. Urmează câteva zile în care se va procesa cererea ta, iar în aproximativ o săptămână vei primi răspunsul.

Pasul final presupune prezența la sediul AACR (poți merge tu sau, dacă nu ești din București, poți împuternici pe cineva). Important e să ai drona cu tine, căci îi vor introduce un cip de identificare și vor lipi pe ea numărul de înmatriculare (de tip YR-Dxyz). Tot aici vei afla și primele informații despre zborul cu drona, numărul de telefon unde trebuie anunțat fiecare zbor, iar dacă ai alte întrebări, nu ezita să le adresezi, căci sigur o să dai de oameni amabili.

Nu-ți fie teamă să adresezi întrebări ulterior pe e-mail ori la telefon. Am primit de fiecare dată răspuns rapid. Semn că acolo sunt oameni care chiar își doresc să ajute.

Sigur trebuie să îmi înmatriculez drona?

O hotărâre dată pe 25 octombrie 2016 (OMT nr. 1338/25.10.2016) spune că doar donele cu masa maximă de peste 500 de grame trebuie să aibă certificat de înmatriculare de la AACR. DJI Phantom 4 PRO, spre exemplu, are o greutate de 1388 de grame. Mavic Pro are și ea 734 de grame. Ambele trebuie înregistrare. Noua dronă DJI Spark cântărește 300 de grame. Deci ea nu trebuie înregistrată la AACR, dar poate fi. Consultă tabelul de la finalul articolelor ca să afli greutatea celor mai populare drone.

Informațiile cele mai importante din legislația care se aplică dronelor

 • Dronă = aeronavă fără pilot la bord;
 • Certificatul de înregistrare nu are termen de valabilitate;
 • Trebuie înregistrate toate dronele cu masa mai mare de 500 de grame;
 • Este necesar permis național de zbor doar pentru dronele cu greutate cuprinsă între 15 și 50 de kilograme;
 • Pentru dronele cu greutate mai mare de 20 de kilograme este necesară și o asigurare pentru daune produse în caz de accident;
 • „Piloții” (operatorii) dronelor nu au nevoie de niciun fel de permis;
 • Zborul peste Delta Dunării trebuie să aibă aprobare de la Administrația Rezervației Biosfera „Delta Dunării”, iar pentu asta trebuie achitată o taxă de 50 de lei;
 • Autorizarea fiecărui zbor e va face prin anunț telefonic la Centrul de Operațiuni Aeriene al Ministerului Apărării: 021.315.01.05 – revin cu mai multe detalii într-un articol următor;
 • Zborul în intravilan ori peste zone dens populate sau mulțimi de oameni este permis doar cu aprobarea Ministerului Apărării sau a unei cereri trimise la AACR, atât timp cât decolarea/aterizarea se fac în extravilan. Răspunsul poate oferi autorizația necesară de zbor pentru activități foto-video în intravilan – revin cu completări pe această temă în același articol de care spuneam mai sus;

Legat de procedura de înregistrare, aș avea însă următoarele sugestii ca totul să fie cu atât mai simplu:

 • Un formular de înregistrare online a cererii ar putea face simplifica procedura: nu ai putea rata din documente, ai putea plăti rapid online, iar apoi un sistem de tracking ar ajuta să știi în ce stadiu e cererea ta. Ori un sistem de notificări automate prin e-mail.
 • Ca să fie cât mai clară legislația, ar fi utile câteva exemple de bune practici.
 • Pentru cei din provincie, ar fi foarte util să existe mai multe centre în țară în care să se poată introduce cipul de identificare. Poate fi riscant să trimiți drona cuiva prin curier (o persoană care să te poată ajuta cu prezența la AACR). Rămâne viabilă deplasarea personală.

Resurse utile

Iată și greutățile celor mai populare drone din ofertele magazinelor de la noi din țară:

3 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *