D.I.Y.

“D.I.Y : Do it yourself ” – Creează singur !

Inspirându-ne din propoziţia americană “Do it yourself” ajungem de cele mai multe ori să recurgem la metode mai practice pentru a evita cheltuirea banilor în plus ( că tot e criză… ) . În această pagină vă voi prezenta şi vă voi arăta cum se pot realiza diverse lucruri în fotografie , cu cât mai puţini bani .

Cuprins :

1. Cutia fotografică

De multe ori v-aţi întrebat cum fac majoritatea fotografilor poze “artificiale” şi au un background foarte fin şi o lumină foarte bună . Răspunsul este unul foarte simplu , folosirea unui “Cort de fotografiat” ( ex. Cubelite (F64) ) însă acelaşi efect al cortului se poate obţine şi cu o cutie fotografică realizată chiar de voi .

1. Alegeţi o cutie de dimensiuni medii , astfel încât sa puteţi introduce cu uşurinţă obiecte înăuntru.

2. Decupaţi 4 părţi ale acesteia : cea de deasupra, două alăturate celei de deasupra şi una cuprinsă între cele două .

2

3. Adăugaţi câte o foaie de hârtie pe fiecare parte înafară de cea din faţă care va rămâne liberă pentru introducerea aparatului , obiectelor etc.

3

4. Adăugaţi surse de lumină în minim 2 din cele 3 părţi pentru a evita creearea unor umbre neplăcute , însă acest lucru rămâne la atitudinea voastră .

4

5. Utilizare plăcută !

5

Poze realizate în aceasta : TristeteAbsurdSad dream

2. Lupa – element indispensabil pentru macro

Probabil vă întrebaţi despre ce lupă este vorba, sau dacă este vorba de ceva mai sofisticat decât cea normală. Nu ! Despre acea lupă de 3-4 lei este vorba, o lupă căreia nu i se dă prea multă importanţă. Majoritatea persoanelor ce îşi iau un D-SLR, rămân de multe ori pentru o perioadă mai lungă la obiectivul de kit, care este unul foarte bun pentru majoritatea situaţiilor, şi de multe ori,  pasiunea pentru macro este mult mai mare faţă de celelalte categorii.

diy-solutie-macro-mai-bun-adragosphoto

Aici intervine problema următoare : “eu am zoom 3x ( 18-55mm ), cum fac să mă pot apropria mai mult de albina aceea ?”. De multe ori se aleg lentilele close-up care sunt destul de scumpe. Bun, le luăm, le montăm pe obiectiv, însă plătim peste 200 RON . Merită ? Într-o oarecare măsură da, însă acestea pot fi înlocuite cu lupa clasică ce vă poate aduce destul de aproape de subiect. Pusă pe obiectivul 18-55 de la Nikon, lupa îşi face treaba perfect, distanţa minimă de focalizare de 20cm scăzând până la aproap 5cm, un rezultat destul de mulţumitor. Mai jos puteţi vedea diferenţa, fără niciun fel de crop, între obiectivul fără lupă, şi cel cu lupă ataşată în faţă.

Avantaje :

  • buget redus
  • distanţa minimă de focalizare micşorată
  • raportul de mărire ridicat

Dezavantaje :

  • mobilitate scăzută (trebuie ţinută în mână)
  • aberaţii cromatice la margini în cazul în care soarele bate direct pe lupă


diy-cu-lupa-fara-lupa-adragosphoto

Ambele fotografii realizare la 55mm cu obiectivul 18-55mm la distanţa minimă de focalizare.

3. Fundal complet alb – digital şi manual

De multe ori v-aţi întrebat cum s-ar putea realiza o fotografie de produs sau un macro artificial cu o lumină plăcută şi în acelaşi timp şi un fundal alb fără a avea zone arse (în exces). Acest lucru este posibil cu lumini la un preţ acceptabil ( aproximativ 100 RON ), un softbox şi alte accesorii, însă toate acestea costă, şi banii sunt ultimii pe care doriţi să îi daţi. Aici intervin invenţiile homemade sau programele digitale de editare fotografica ( PhotoShop în acest caz ). Voi prezenta mai jos cum se poate realiza acest lucru, întâi pe cale manuală şi apoi digital.

Varianta manuală constă în adăugarea unei surse de lumină în spatele modelului (obiectului fotografiat) şi o expunere cât mai corectă asupra acestuia, având în acelaşi timp grijă la faptul ca fundalul să nu fie ARS, este cel mai important. În caz contrar, lumina extinsă datorită zonelor arse va afecta calitatea fotografiei şi sharpul obţnut pe model, oferindu-i un halo (margine albicioasă) de toată frumuseţea. Mai jos voi adăuga două imagini pentru a vedea aranjamentul şi rezultatul.

diy-fundal-complet-alb-astaftei-dragos-photo-white-background-2

diy-fundal-complet-alb-astaftei-dragos-photo-white-background-1

Varianta automată este un pic mai softisticată, însă pentru a evita luminile şi alte lucruri este destul de comodă. Totul începe prin deschiderea fotografiei în programul de editare (PhotoShop în acest caz) şi intrarea în meniul Select, alegând funcţia Color Range, setând fineţea cât mai mică ( în spre stânga, aproximativ 60-70 în cazul de faţă ) şi apoi selectarea unui punct din fundal. După ce aţi realizat acest pas, daţi click dreapta şi setaţi marginea cât mai fină, la 2 pixeli ( Feather – 2px ). Apăsaţi Ctrl+J pentru o duplicare a layerulului, fundalului, iar apoi selectând Image – Image Adjustement – Levels trageţi de butoane spre stâng obţinând un fundal cât mai bun. Pentru o culoare neutră daţi ulterior Image – Image Adjsutement – Desature . Rezultatul mai jos.

diy-fundal-complet-alb-astaftei-dragos-photo-white-background-3

42 comments
    1. Multumesc Allison ! Originalitatea e cheia succesului, mai ales in fotografie, si incerc sa ma bazez cat mai mult pe ea ! 🙂

  1. Multumim pentru descriere. Imi place blogul, dar eu zic ca ar prinde bine mai multe articole D.I.Y 🙂 Pe mine personal astea ma ajuta cel mai mult.

  2. downloadati Wallpaper Pack #2 – Macro de la categoria wallpaper , acolo este si rezultatul la aceasta poza 😉 foarte fain …

    sper ca am zis bine .. eu asa imi amintesc ca acolo este si o poza a experimentului de mai sus

  3. Nu stiu mai asteptam vreo 2 cu iluminat, background complet alb/negru fara shadow. Ceva simplu, doua foi A4 si o lampa, gen 🙂

  4. buna ideia cu lupa , mai ales daca nu esti prea pasiona si nu o faci foarte des , intradevar nu prea se merita sa dai 200 de ron pentru acela lupe , desigur daca sunt fonduri necesare ,,, se merita sa dai 200 de ron ,dar na sa iti si permiti 🙂 , desigur nu este o suma prea uriasa dar 200 de ron sunt si aia destui bani ,,,

    1. Promisiunea e ami rea ca datoria, si pentru simplul interes aratat de multi dintre cititori, era pacat sa nu-l realizez 🙂 . Voi mai reveni si cu alte articole !

  5. Multumesc mult, rasfoiesc netul de juma’ de an pe temele mai sus amintite de tine dar asa de clar cum descri tu nu am gasit.Cu respect jos palaria

  6. stii brichetele alea cu proiectie? cele cu femei goale…
    desfa surubul de la led, si o sa vezi o lentila mica
    lentila aia o poti folosi la telefon, poti face macro de la 1 cm chiar, numai ca iti trebuie stabilitate in mana 🙂

  7. buna! f interesant pontul cu lupa … acusica ma duc sa mi-o cumpar! nu mi-ar fi trecut prin cap o suta de ani :)! ma bucur ca te-am descoperit! revin cu siguranta sa mai “fur” ponturi 🙂

  8. Exact asta cautam…cum sa scot fundalul cat mai alb…eu am folosit un blitz extern dar rezultatul nu e foarte bun, necesita prelucrare in p.s. Insa cutia m-a ajutat mai mult…imi poti spune ceva si de balansul de alb din aparat cum il setez? Multumesc !

    1. La balansul alb trebuie să ai grijă. Depinde de sursa de lumină. Cel mai bine ar fi să-l lași pe AUTO și dacă nu iese bine să-l duci în spre rece. 🙂

  9. Foarte frumos blogul! Foarte interesant! Am învățat foarte multe de la tine! Vârsta nu contează… Aștept și alte materiale interesante! Felicitări pentru ceea ce faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *