Festivalul sarmalelor 2011 – Praid

… sau ce a mai rămas din vechiul festival al sarmalelor.

De ce zic acest lucru? În anul acesta sarmalele, subiectul principal al evenimentului, au fost pe locul al 2-lea, în contextul în care la pregătirea și degustarea, mâncarea acestora s-a terminat la câteva ore după prânz. Dacă ajungeai puțin mai târziu la eveniment nu mai puteai vedea sau mânca sarmale, nu mai puteai vedea rânduri de ceaune în care sarmalele fierb și nu mai puteai simți mirosul acela specific evenimentului.

Din păcate totul s-a rezumat la concursul sarmalelor care a fost realizat într-un mod nu prea bun astfel încât imediat după ce juriul trecea de concurent, sarmalele erau deja mâncare de cei ce le-au făcut, rămânând foarte puține pentru turiști sau vizitatori. Trebuia să fii prezent până la prânz pentru a te putea bucura de sarmale.

Nu-mi place să critic și nici nu vreau să fac acest lucru încercând să îl evit de cele mai multe ori, însă în momentul în care vii la un festival al sarmalelor te aștepți să găsești sarmale. Puteți vedea și în fotografiile de mai jos cantitatea de sarmale și faptul că ele nu apar prea des, deși am încercat din răsputeri s obțin cadre cu ele. Edițiile din 2010 și 2009 au fost excelente, acum totul s-a transformat în ceva mult prea comercial. La festivalul sarmalelor am văzut mai multe persoane cu mici în față… decât sarmale.

Felicitări totuși orgnizatorilor pentru efortul depus! Nu e deloc ușor să organizezi și să manageriezi un astfel de festival, motiv pentru care mai pot apărea mici dificultăți pe parcursul acestuia!

Festivalul sarmalelor 2011 - Praid

12 comments
  1. Si cand te gandesti ca vroiam sa merg si eu la festival! Cred ca m-as fi ofticat foarte tare daca nu mai prindeam sarmale. Mai ales ca sarmalele sunt felul meu preferat de mancare 🙂

    1. Nu zic ”bine că n-ai mers” că dacă erai până la prânz mai prindeai ceva sarmale, dar asta e.. 🙂

  2. Buna ziua,
    Am inceput jurizarea sarmalelor la orele 14 si, bineinteles, la acea ora era plin stadionul de sarmale. La ora 10, pe stadion, erau numai ceaune cu sarmale care fierbeau. Particip la acest festival din 2003 fie ca ziarist, fie drept concurent, fie in juriu. S-au vandut sarmale pe stadion pana tarziu in noapte. Concurentii nu sunt obligati sa vanda sarmale pentru vizitatori si, avand in vedere ca ei suporta costul pregatirii sarmalelor, mi se pare normal sa faca mai multe, mai putine in functie de bugetul lor. Toti vizitatorii care au mers in urma juriului, au mancat sarmale. La ce ora ai venit, nu stiu, dar eu am fotografii facute intre orele 14/17 cu zeci de sarmale. Asadar, daca ai ajuns dupa orele 17…cu siguranta concurentii nu mai aveau sarmale.

    1. Bună ziua! Sunt convins de ceea ce spuneți dumneavoastră, însă mulți turiști au ajuns după-masa sau duminică și din câte am înțeles în a doua zi chiar a fost gol. Mi-ar fi plăcut să văd ca anii trecuți ceaune cu mâncare până după-masa. La ora 3 când am început să fotografiez nu mai erau decât câteva ceaune. Oricum, festivalul are o istorie foarte frumoasă și sunt adeptul lui de câteva ediții bune, însă anul acesta am fost puțin dezamăgit. 🙂

    2. Multumesc Cristina. Sper ca sunt si turisti care au mancat sarmale chiar si dupa terminarea concertelor. Eu cel putin atunci am apucat sa mananc impreuna cu prezentatorul Kozsik Jozsef. Si nu erau sarmale puse deoparte special pentru noi.

  3. Stimate Domn Asaftei!
    Cred că pot să spun că aţi crescut odată cu Festivalul Sarmalelor, dar se pare că odată ce aţi ajuns la vârsta responsabilităţii vi se pare prea banal. Probabil şi datorită faptului că aţi fost mai mult in sala de protocol dacât în parc, unde s-au desfasurat evenimentele. Cred că nici nu aveaţi nevoie să mâncaţi sarmale de la concurenţi, deoarece aţi fost serviţi deja la ora când se puteau atinge de bucatele pregătite pentru juriu. Ceea ce probabil nu stiţi este faptul că participanţii la concurs nu au dreptul să vânda sarmale din mai multe motive (daca vă-nteresează vă explicăm detailat de ce). Iar ca nici o dată în istoria festivalului, nu a fost om sa nu poată gusta sarmale. Contrar delor susţinute de domia voastră, în alţi ani s-a stat la cozi şi chiar au fost cazuri când s-au terminat sarmalele câteva ore bune şi unii nu au putut nici măcar să guste. Însă anul acesta am învăţat din experienţa anilor precedenţi şi s-au vândut în mai multe puncte sarmale către turişti. După cum ştiu eu aţi fost şi dumneavoastră la unul dintre ele să mâncaţi, drept că sramale că aţi avut parte deja la protocol. Probabil de aceea aţi rămas cu impresia că mai mulţi mănâncă mici decât sarmale. Noi ştim ce am cuăţat de pe şi de sub mese. Gunoaiele rămase în urmă confirmă cele afirmate mai sus.
    Sper că la următoarele ediţii o să veniţi ca orice muritor de rând şi puteţi să vă distraţi împreună cu ei. Că ei s-au simţit bine (marea majoritete dând note de maxim posibil în chestionarele de intervievare). Demonstrează şi numărul mare în care ne-au onorat festivalul.

    László Ildikó
    organizator principal

    1. Bună ziua,
      Nu asta a fost ceea ce voiam să evidențiez. Ideea principală a articolului a fost aceea că în alți ani mi s-a părut că a fost mult mai multă lume și mult mai interesată decât acum. Asta a fost părerea mea, n-a fost zisă cu nicio răutate, de aceea am și felicitat încă o dată la sfârșit organizatorii și participanții! Nu m-am referit și nu mă refer deloc la oamenii ca orgnizatori, m-am referit strict la participanți și la oamenii care au venit la eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *