Ghid de fotografie : Panning

Panning-ul este una dintre cele mai renumite tehnici de realizarea fotografiilor la diferite evenimente sportive sau proiecte ce impun o prezentare diferită a subiectului. În cadrul fotografiilor la evenimente sportive această tehnică este des folosită datorită timpului de expunere necesar, putând astfel fotografia în situații de lumină slabă.

Folosirea acestei tehnici supune urmărirea subiectului pe tot parcursul traseului acestuia în cadrul câmpului vizual şi declanşarea în rafală cu timpi lungi de expunere, în funcţie de condiţiile de lumină. În cazul în care lumina este foarte puternică închiderea diafragmei şi scăderea valorii sensitivităţii ISO vă poate mări timpul de expunere destul de mult, obţinând rezultatul dorit.

Mai jos urmează să preiznt principalele aspecte în realizarea acestor fotografii, dar şi câteva ponturi ce vă vor uşura munca în totalitate.

  • Cum pot realiza acest tip de fotografii ?
  • Cum pot adapta această tehnică la orice situaţie ?
  • Sfaturi privind abordarea subiectului
  • Mici ponturi pentru intensificarea efectului şi rezultate mai bune

1. Cum pot realiza acest tip de fotografii ?

Realizarea fotografiilor cu ajutorul acestei tehnici se bazează pe mişcări simple dar cu mare grija ale mâinii, urmărind subiectul în întreg cadrul vizual. Pentru a obţine rezultate cât mai bun se recomandă un timp de expunere nu foarte lung, dar nici foarte scurt, un timp care să fie în raport cu viteza cu care se desfăşoară acţiunea, dar şi în raport cu sensibilitatea mâinii fotografului.

Un timp de expunere prea lung vă va strica rezultatul din cauza nesiguranţei mâinlor, fiind necesară astfel o medie care să fie în strânsă legătură cu capacitatea dvs. de a realiza o mişcare uniformă a aparatului.

În momentul în care aţi ales timpul de expunere perfect pentru realizarea fotografiilor cu ajutorul acestei tehnici este important să studiaţi cu atenţie mişcările subiectului pentru a putea anticipa atât locul cât şi timpul de desfăşurare a unei anumite părţi a acţiunii.

Punctul cel mai important în aplicarea acestei tehnici în fotografie este viteza, aceasta determinând si liniile prezente în fundal dar şi departajarea subiectului de către alte elemente nedorite existente în aproprierea zonei fotografiate.

2.  Cum pot adapta această tehnică la orice situaţie ?

Adaptarea acestei tehnici în cadrul mai multor situaţie ţine doar de câteva criterii care sunt foarte uşor de îndeplinit, putând astfel să creeaţi o departajare mai evidentă a subietului de fundal. Cheia adaptării în orice loc a acestei tehnici este timpul de expunere colerat cu viteza de deplasare a subiectului.

Astfel, această tehnică înlocuieşte deseori fundalul aglomerat cu unul uniform, fiind ideală în cazul în care nu dispuneţi de un obiectiv cu focală lungă sau foarte luminos al cărui fundal să fie prezentat uniform.

Pentru adaptarea tehnicii în cadrul oricărei situaţii, înafară de timpul de expunere, atenţia către celelate detalii tehnice este foarte importantă. În funcţie de lumină se pot modifica valorile sensitivităţii ISO şi diafragmei, creeând astfel combinaţia perfectă pentru realizarea fotografiilor cu ajutorul acestei tehnici.

3. Cum fac să expun cât mai corect pentru obţinerea efectului ?

Timpul de expunere este cheia realizării acestui efect, influenţând rezultatul final în totalitate. Un timp de expunere mai lung oferă un fundal mai uniform însă şi o nesiguranţă în obţinerea unor rezultate perfecte din primele încercări. Un timp de expunere mai scurt creşte şansele de a realiza fotografii bune din cât mai puţine încercări, însă fundalul nu va fi la fel de uniform precum în primul caz.

Pentru a creea un timp de expunere ideal în aceste situaţii este important să ţineţi cont de “stabilitate”a mâinilor dar şi condiţiile în care se desfăşoară acţiunile.

În cazul în care timpul de expunere este mult prea lung şi nu reuşiţi să obţineţi rezultate bune puteţi mări valoarea sensitivităţii ISO, obţinând astfel un timp mai scurt, însă cu puţin mai mult zgomot în cadru. Zgomotul se poate elimina însă cu ajutorul anumitor pluginuri existente în cadrul programelor de post-procesare a fotografiilor.

Dacă timpul de expunere va fi foarte scurt, condiţie regăsită în situaţiile fotografiate pe timp de zi, diafragma şi supraexpunerea sunt soluţiile ce vă vor oferi timpii necesari pentru aplicarea tehnicii panning. Închiderea diafragmei va mări cu siguranţă valoarea timpului de expunere, putând astfel aplica cu uşurinţă tehnica, obţinând rezultatele dorite.

4. Sfaturi privind abordarea subiectului

Contextul în care veţi face fotografiile este cel de influenţează atât timpul de expunere cât şi celelalte detalii tehnice ce sunt corelate cu acest lucru. Viteza de deplasare a subiectului fotografiat vă oferă posibilitatea de aplicare a acestei tehnici chiar şi cu timpi foarte scurţi de expunere.

În cazul fotografiilor la evenimentele sportive auto veţi putea realiza fotografii cu acest efect chiar şi la timpi de expunere sub 1/500. Opusul acestui lucru se regăseşte în cadrul fotografiilor la evenimente sportive în spaţii închise unde veţi obţine timpi de 1/50, 60, unde va fi necesară o mână foarte sigură pentru obţinerea unor rezultate perfecte.

Pentru a realiza fotografii cât mai bune trebuie să intraţi în “pielea” subiectului şi să anticipaţi atât mişcările cât şi intensitatea/ traiectoria acestora. Astfel veţi şti să urmăriţi subiectul mult mai bine, obţinând deseori rezultate mult mai bine, putând anticipa mişcările cu uşurinţă.

5. Mici ponturi pentru intensificarea efectului şi rezultate mai bune

● folosiţi modul de focalizare AF-C pentru a menţine subiectul în zona de focus pe toată durata momentului fotografierii
● obţineţi timpi optimi de expunere pentru a creea un fundal cât mai uniform
● nu folosiţi bliţul decât dacă este strict necesar deoarece va fi prezentă o umbră albă în urma mişcării subiectului
● în cazul în care lumina vă permite deschideţi diafragma pentru a obţine o separare mai intensă a subiectului de fundal
● variaţi timpii de expunere în funcţie de situaţie pentru a obţine rezultate cât mai originale şi diferite

18 comments
    1. Un amic a facut panning si cu un Panasonic L-60 . 🙂 Din foarte multe incercari dar s-a putut. Ideea e la aparatele acestea sa ai lumina proasta ca asa iti bage automat timp lung de expunere .

  1. Pentru mine multe din discutiile astea sunt in “chineza” pentru ca nu am absolut nicio pregatire in domeniu si nici nu am prins ca si adolescenta febra aparatelor foto. Avea tata-miu si cam atat. Asa ca am pus situl la bookmarks si trebuie sa citesc pas cu pas ce e pe aici pentru a invata cate ceva nou. Ma bag insa in discutie pentru a te felicita pentru fotografii si informatiile excelente oferite. Bafta in continuare cu proiectul si sper sa ne inveti pe mai multi cum sa facem poze ceva mai bune 😉

  2. AM citit articolul, este interesant, enumera reguli generale. Cred, ca m-ar fi ajutat niste exemplificari, gen print-screen privind informatiile concrete la pozele atasate : timp, diafragma, iso, etc.

      1. Sunt placut surprins de raspunsul prompt ! Incerc de doua zile acest panning ! Nu -mi iese ! Toate pozele ies albe, subexpuse Am incercat aproape tot ! 1/30 cu f 11, sitot napa e. Ceva nu fac bine.

        1. Alb înseamnă ars, adică supraexpuse. Trebuie închisă diafragma mai mult că e lumina prea puternică. Și scade sensibilitatea ISO. 🙂

  3. Puun cateva din incercari pe adresa mea de FB : Tiberiu Matei. Va sunt foarte recunoscator pentru timpul acordat pana acum. Daca veti mai avea ragazul, va rog sa analizati si aceste poze. Va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *