Parlamentul Ungariei în fotografii (partea I)

Parlementul Ungariei, aflat pe malul stâng al Dunării, în Budapesta, este una dintre clădirile impresionante găzduite de frumoasa capitală. A fost construit de renumitul arhitect Steindl Imre la sfârșitul secolului al XIX-lea, în stil neogotic, prima ședință a guvernului în noua clădire având loc în anul 1896. La construcția Parlamentului s-au folosit peste 500.000 de pietre ornamentale și 40 de kilograme de aur, clădirea având 691 de camere și 200 de birouri, alături de sculpturi și statui ale diverșilor conducători sau oameni de cultură.

Cam atât cu informațiile exacte. Ce vreau să vă spun este că, pe mine, Parlamentul Ungariei a reușit să mă facă să fiu tare fericit pentru că am reușit să îl văd. E măreț și impunător, te face să te simți mic pe lângă el, dar mare în același timp pentru că ai șansa de a-l vedea, și te transpune rapid în istoria unei culturi care nu va muri niciodată.

Despre asta ne-a vorbit și ghidul, despre cultura unei țări care este cu siguranță baza cea mai de seamă. Cam așa ne-a spus:

Un om care încearcă să modifice cultura este un om care încearcă, de fapt, să o doboare.

Aceste cuvinte spun mult, sau cel puțin ar trebui să spună. Încă din momentul în care aștepți la poarta a XII-a să intri, te întâlnești cu grandoarea clădirii. În fața ta se ridică un mastodont pe care nu-l poți cuprinde cu o singură privire. E pur și simplu imens. Așteptând, în stânga ai o vedere panoramică a parlamentului, iar în dreapta un parc foarte simpatic.

Parlamentul Ungariei

Intrând în Parlament te întâlnești cu ceva ce rar ai mai văzut. În fața ta se deschid coridoare imense cu o arhitectură la fel de impresionantă precum cea exterioară. Tablouri și picturi frumoase parcă fac ca totul să pară minunat. Și chiar e minunat. Iată cum arată o panoramă din holul central.

Parlamentul Ungariei

În continuarea turului vei vedea Coroana Regală, Sala de ședință a miniștrilor și deputaților și una dintre camerele cu valori. Deși nu pare foarte mare sala de ședințe în fotografii, chiar este. Ce mi-a plăcut mult a fost faptul că se ține cont de păstrarea culturii și valorilor vechi. Dacă la noi în Parlament scaunele sunt mai comode decât un salon de masaj și au echipament electronic mai mult decât o navă din StarTrek, aici scaunele erau așa ca în 1890, simple și cu o bucată de material pentru comoditate. Atât!

Parlamentul Ungariei

Ați vizitat Parlamentul Ungariei? Dacă nu, vă recomand să o faceți când treceți prin Budapesta! : -)

11 comments
    1. Eu eram printre protestatari, de fapt. :)) Glumesc! Chiar când vizitam Palatul Prezidențial începeau protestele, era o pază acolo de… și luni am aflat că a demisionat președintele.

  1. Si mi s-a facut dor de Budapesta :). Dpdv arhitectural este un oras incredibil si ma uitam cu admiratie la fotografiile tale. As vrea sa vad fotografii facute de tine din Barcelona, de exemplu. Sunt curioasa cum surprinde’ ochiul’ tau toata culoarea orasului.

  2. Splendide imagini. Ireal de frumoase. Felicitări.

    Legat de finalizarea clădirii, ea a avut loc în 1904, dar prima ședință a guvernului a avut loc în 1896, în clădirea aflată încă în stadiul de construcție. Si încă o corectură: nu 500.000 de pietre prețioase , ci pietre ornamentale ( blocuri de marmură , granit fin, etc) au fost folosiți. Ai preluat informația de pe wp.ro, unde e greșită traducerea făcută de pe wp.hu.
    Ca o curiozitate, e demn de remarcat ca în casa scărilor centrală se află 8 coloane monolit de granit rosu suedez ce susțin cupola holului, cele mai mari din lume. (în total au fost confecționate, in Suedia, 12 asemenea coloane, restul de 4 se afla în Parlamentul Britanic).

    Paste Fericit !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *