Stradale: Experiență culinară și live cooking pentru masa de prânz

Și nu numai. Au trecut două luni de când a fost deschis Stradale și de atunci peste 10.000 de oameni i-au călcat pragul și-am înțeles rapid motivul imediat cum am ajuns de curând să fotografiez în locul în care din momentul intrării simți că ai vrea să le încerci pe toate.

Stradale e un proiect creat de Chef Foa și Flavours, iar scopul lui e să ofere o experiență culinară pentru masa de prânz într-un mod eficient. Spun într-un mod eficient pentru că, așa cum îmi povestea Foa când am ajuns prima oară, „oamenii sunt la lucru și nu au cum să piardă foarte mult timp în așteptarea mâncării”. Mixul găsit între experiența culinară, conceptul de live cooking și de restaurant „împinge tava” pentru masa de prânz e unul pe care-l găsești extrem de primitor atunci când intri înăuntru.

De la început de când îți alegi felurile principale de mâncare și până la zona de live cooking – cu grătar Robata și cuptor Tandoor – simți că-i ceva diferit. Dar nu diferit în sensul de… complicat. Nu-ți ia nici mai mult timp decât la un restaurant similar obișnuit, ba chiar mai puțin, mâncarea e foarte bine gătită și nu e „complicată”, ba chiar majoritatea felurilor de mâncare sunt obișnuite, însă pregătite în așa fel încât simți gustul lor adevărat, iar prețurile sunt normale.

În plus, te mai întâlnești față în față cu zona în care mâncarea se gătește în fața ta. „Pregătim de dimineața printr-un proces de slowcooking felurile de carne pe care le vom face la grătar, iar apoi, la prânz, când ne cer clienții, le „dăm fața” pe loc, pe grătar.” Și nu durează decât câteva minute de când îți alegi preparatul pe care-l vrei la grătar și până când e gata gătit. În felul ăsta mâncarea e întotdeauna proaspăt gătit și, mai mult decât atât, poți decide pe loc cum vrei să fie pregătită: în cazul fripturilor, de exemplu, dacă le vrei mai mult sau mai puțin gătite.

În prima zi în care-am ajuns la Stradale Foa mi-a explicat cum se face pâinea casei. Naan îi spune și este cel mai vândut produs din restaurant. „Unii clienți vin dimineața după ce deschidem și ne cer doar pâinea. La fel și la prânz ori spre după-masă.” Și asta pentru că-i făcută într-un mod diferit și se poate găsi cu tot felul de ingrediente în interior. Prima pâine Naan pe care am mâncat-o a fost făcută cu 4 feluri brânză și boia turcească + alte câteva condimente. N-am mai mâncat așa pâine. Și-acum mi se face poftă când mă gândesc la ea.

Nu au trecut mai mult de 2 minute de când a scos-o Foa din cuptorul Tandoor și a pus-o pe masă să se răcească puțin că deja se adunaseră alți clienți în jur curioși să o guste. 4 oameni am gustat din ea atunci la fața locului. Și totți 4 am rămas cu ea în gând.

Cuptorul Tandoor în care e gătită pâinea e de origine indiană și are la bază roci vulcanice care odată încălzite păstrează o temperatură constantă pentru mai mult timp și reușesc să gătească aluatul în așa fel încât să fie crocat la exterior, dar moale și pufos la interior. Așa reuești să vezi pâinea din momentul în care se face aluatul și până când iese din cuptor gătită. Iar treaba asta nu durează mai mult de câteva minute.

fotografii-stradale-1 fotografii-stradale-2 fotografii-stradale-3 fotografii-stradale-4 fotografii-stradale-7 fotografii-stradale-9 fotografii-stradale-11 fotografii-stradale-12 fotografii-stradale-14 fotografii-stradale-16 fotografii-stradale-17 fotografii-stradale-18 fotografii-stradale-19 fotografii-stradale-20 fotografii-stradale-21 fotografii-stradale-22 fotografii-stradale-23 fotografii-stradale-24

În stânga lui, în aceeași parte a restaurantului, se află grătarul Robata, de origine japoneză. Și el are la bază roci vulcanice și funcționează pe un principiu similar. Partea cea mai interesantă e că poți găti simultan mai multe feluri de carne pe mai multe niveluri. Poți să-i „dai fața” (crusta) în partea de jos, la grătar sau poți să o gătești ușor pe partea din mijloc, ori să o menții încălzită în permanență pe partea cea mai de sus. Gătindu-se continuu pentru câteva ore pe grătar, l-am văzut pe Foa curățându-l complet de 2 ori în nici o oră.

Și n-a fost o excepție faptul că l-am găsit pe Foa gătind acolo. „Ori de câte ori am timp la prânz vin să gătesc aici și să-i mai ajut pe colegi”, îmi spune Foa. Dacă prima oară vorbisem de înainte să ne vedem și să facem fotografiile, a doua oară am mers fără să mai stabilim o întâlnire. L-am găsit acolo pe Foa, cu o bandană pe cap, gătind și servind oamenii. Era abia ora 12:30 și restaurantul era aproape plin.

Stradale se află în Bucharest Business Park, foarte aproape de Casa Presei Libere. Ajungi în câteva minute pe jos din Piața Presei Libere, iar programul este între orele 8:30 și 17:00. Dacă ajungeți dimineața nu veți putea comanda felurile principale, însă vă recomand să încercați cafeaua casei, care e făcută dintr-un mix dedicat pentru Stradale și are cafea din mai multe regiuni. Merită să o încercați! Între timp am să vă las cu alte câteva fotografii. 🙂

fotografii-stradale-28 fotografii-stradale-29 fotografii-stradale-30 fotografii-stradale-31 fotografii-stradale-32 fotografii-stradale-34 fotografii-stradale-35 fotografii-stradale-36 fotografii-stradale-37 fotografii-stradale-38 fotografii-stradale-39 fotografii-stradale-41 fotografii-stradale-42 fotografii-stradale-44 fotografii-stradale-45 fotografii-stradale-46 fotografii-stradale-48 fotografii-stradale-50 fotografii-stradale-51 fotografii-stradale-54 fotografii-stradale-55 fotografii-stradale-56 fotografii-stradale-57 fotografii-stradale-58 fotografii-stradale-60 fotografii-stradale-62 fotografii-stradale-63 fotografii-stradale-65

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *