Weekend Autonom: Călătorie la Castelele Peleș și Bran

Până de curând (cu aproape două luni în urmă) nu ajunsesem să vizitez Castelele Peleș și Bran. Auzisem o mulțime de lucruri despre ele și, deși am trecut de multe ori foarte aproape de ele, nu am ajuns să le și văd ca atare.

Într-un final am ajuns să le văd – cândva pe la jumătatea lunii martie – pe ambele într-o zi și să-mi doresc apoi să mai revin, cel puțin la Peleș care este, de departe, una dintre construcțiile cele mai frumoase și ingenioase de la noi din țară.

Dar înainte să vă povestesc de vizita la cele două castele, vreau să vă spun care-i treaba cu Weekend-ul Autonom. E-o idee faină a celor de la Autonom, firma de închirieri auto, și vine cu oferte tentate pentru cei care au nevoie de mașini pe durata sfârșiturilor de săptămână, fie că e vorba de plimbări, fie că e vorba de călători business.

Am mai călătorit în toamnă cu o mașină de-a lor tot într-un Weekend Autonom, când am aflat pentru prima oară de ofertă. Mai multe detalii găsiți aici, pe site-ul lor oficial.

Mașina care m-a însoțit în weekend-ul de care vă povestesc a fost o Skoda Fabia Combi. Am călătorit cu ea aproape 800 de kilometri și-am văzut împreună locuri frumoase pe traseul București – Sinaia (împrejurimi) – Bran – București.

DAP_8321

DAP_8292 DAP_8305 DAP_8295 DAP_8315

La Castelul Peleș am ajuns dimineața, cândva pe la ora 9. În această perioadă programul de vizitare este următorul:

  • Luni: închis;
  • Marți: 11:00-17:00 (ultima intrare se face la 16:15);
  • Miercuri-Duminică: 9:15-17:00 (cu aceeași ultimă intrare la 16:15).

Taxa de vizitare este de 50 de lei pentru adulți25 lei pentru pensionari și 12,5 lei pentru elevi ori studenți. Turul dureaza aproape o oră și 15 minute și vă va duce la parterul și primul etaj al clădirii. Există și un tur de bază, a cărui taxă este pe jumătate, dar care cuprinde doar vizitarea parterului. Sfatul meu, dacă tot ajungeți, e să alegeți turul mai lung. O să merite din plin.

Dacă vreți să fotografiați taxa este de 32 de lei. Este indicată evitarea folosiții blițului în mai toate sălile, dar vă puteți face treaba fără probleme pentru că majoritatea-s destul de bine luminate.

Castelul e-o adevărată măiestrie inginerească a vremii. Construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, castelul vine cu câteva inovații pe care nu le întâlnim nici astăzi în unele locuri. Vorbim de tavan care se glisează și care permite aerisirea pe timp de vară, încălzire centrală în tot palatul, lift, uși mascate de dulapuri, apă curentă și băi în mai toate încăperile și sistem de ventilație centralizat.

Totodată veți vedea și locuri unde existau intrări/ieșiri ascunse, secrete, și foarte bine mascate. E-o experiență vizita la Castelul Peleș, asta-i sigur.

orange-parinti-la-scoala-web-res-3 orange-parinti-la-scoala-web-res-4 orange-parinti-la-scoala-web-res-10 orange-parinti-la-scoala-web-res-14 orange-parinti-la-scoala-web-res-15 orange-parinti-la-scoala-web-res-17 orange-parinti-la-scoala-web-res-21 orange-parinti-la-scoala-web-res-23 orange-parinti-la-scoala-web-res-24 orange-parinti-la-scoala-web-res-28 orange-parinti-la-scoala-web-res-31 orange-parinti-la-scoala-web-res-32 orange-parinti-la-scoala-web-res-33 orange-parinti-la-scoala-web-res-36 orange-parinti-la-scoala-web-res-39 orange-parinti-la-scoala-web-res-43 orange-parinti-la-scoala-web-res-45 orange-parinti-la-scoala-web-res-49 orange-parinti-la-scoala-web-res-52 orange-parinti-la-scoala-web-res-54 orange-parinti-la-scoala-web-res-55 orange-parinti-la-scoala-web-res-57 orange-parinti-la-scoala-web-res-63 orange-parinti-la-scoala-web-res-65 orange-parinti-la-scoala-web-res-68 orange-parinti-la-scoala-web-res-69 orange-parinti-la-scoala-web-res-71 orange-parinti-la-scoala-web-res-73 orange-parinti-la-scoala-web-res-74 orange-parinti-la-scoala-web-res-87

La 40-50 de kilometri distanță de Peleș, aproape o oră de condus, este Castelul Bran. Mai puțin spectaculos la interior, dar extrem de interesant datorită poziționării, Castelul Bran are specificul său și te introduce oarecum în povestea cu Vlad Țepeș, cu Dracula.

Ba chiar unul dintre pasajele secrete prin care ajungi să mergi contribuie la crearea atmosferei de acum aproape jumătate de mileniu. Ziceam că nu e atât de spectaculos la interior pentru că multe spații par goale și parcă ai vrea să vezi mai multe obiecte de mobilier specifice vremii. Pe de o parte senzația asta-i posibil să fi fost creată pentru că aveam în gând încă imaginea Peleșului care abundă prin detalii atent lucrate și tablouri, obiecte de decorațiune ori mobilier „regal”.

Probabil că așa arătau multe dintre spațiile de la Bran și în perioada în care au fost folosite, de aici observându-se și diferența dintre cei aproape 600 de ani, construcția din piatră fiind începută în 1211. Privind acum lucrurile din perpsectiva asta se cam schimbă situația. Minunat ce-au reușit să facă în urmă cu aproape 800 de ani!

Programul de vizitare al Castelului Bran este:

  • Luni: 12:00-18:00;
  • Marți-Duminică: 09:00-18:00;

Ultima intrare se face la ora 18 în fiecare dintre zilele de vizitare. Taxele de vizitare sunt de 30 de lei pentru adulți, 20 de lei pentru pensionari, 15 lei pentru studenți și 7 lei pentru elevi. Nu există o taxă foto, puteți folosi aparatul fără probleme.

Vă invit acum să priviți imaginile. Dacă ajungeți la vreunul dintre castele merită să mergeți și la celălalt. Prelungiți cu 2-3 ore maxim toată călătoria, dar veți face o trecere prin istorie și veți vedea cum au evoluat lucrurile din 1200 și până în 1890.

DAP_8057 DAP_8064 DAP_8085 DAP_8090 DAP_8102 DAP_8116 DAP_8128 DAP_8130 DAP_8132 DAP_8140 DAP_8147 DAP_8151

2 comments
  1. Salut, Dragos!

    Te urmaresc de ceva timp si imi place maxim ce faci. Esti extrem de talentat.

    Mi-ar placea, daca ai putea, sa scrii si ce aparat/obiective folosesti pentru aceste pozari, tips-uri pentru cei nexperimentati. 🙂

    Toate bune!

    1. Salut!

      Mulțumesc pentru aprecieri. Găsești pe blog în categoria Ghid Fotografic mai multe sfaturi și recomandări: http://www.dragosasaftei.ro/ghid-fotografic/

      Am publicat în 2011 și o carte de sfaturi foto pentru cei aflați la început de drum, Primii 10 pași în fotografia digitală. O poți descărca gratuit de aici: http://goo.gl/Mvm3Na

      Iar din 2012 am dat drumul proiectului Blog de fotografie – http://www.blogdefotgrafie.ro – unde public informații din lumea asta.

      Sper să îți fie utile!

      S-auzim de bine! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *