1 Decembrie – Ziua naţională a României

În urmă cu 91 de ani, ţările româneşti urmau a avea o altă soartă unită sub o nouă formă, sub un nou destin. În urma cu 91 de ani la Alba-Iulia, Alexandru Ioan Cuza reuşeşte a prezenta lumii un nou stat unificat sub un nou nume, România. Primele clipe libere ale românilor,  primele dorinţe din noua lume ce aveau să o cunoască, trezesc şi astăzi emoţii puternice, ce deseori prezintă “trecutul glorios” al ţării în care trăim.

26 de ani mai târziu, după marea unire din 1918, urmează un alt moment pe cât de glorios pe atât de tragic pentru România. În urma celui de-al doilea răboi mondial ţara pierde o parte din Bucovina, Basarabia, Ţinutul Herţa şi cadrilaterul, suprafaţa scăzând semnificativ. Trecând de aceste momente grele pentru românii de rând, un alt eveniment cutremură ţinutul românesc.

În anul 1967 în România, Nicolae Ceauşescu devine preşedintele partidului comunist român, respectiv al ţării. Urmează o perioadă prosperă pentru România, perioadă în care economia se dezvoltă puternic, însă legăturile extern se menţin în “cercul de foc” al URSS-ului. Situaţia devine critică însă în urma venirii curentelor occidentale, democratice, curente ce au slabit comunismul chiar din inima acestuia, în decembrie 1989 Nicolae Ceauşescu împreună cu generalii săi sunt ucişi, la conducere venind partidele nou creeate, ce doreau “înflorirea” ţării.

Acum, 20 de ani mai târziu, situaţii e la fel de critică. Criza se aproprie din ce în ce mai mult, creeându-se astfel pretexte peste pretexte în realizarea anumitor lucruri folositoare ţării ca şi soluţii de ieşire din criză. Aceeaşi mentalitate politică însă ne bântuie în continuare. Dorim aceeaşi oameni, aceleaşi idei, aceleaşi lucruri, şi în acelasi timp, şi o dezvoltare puternică. Dorim încă oameni cărora comunismul le-a lăsăat o cicatrice care niciodată nu va dispărea, însă acest lucru e mascat tot timpul.

Însă astăzi este ziua tuturor românilor indiferent de orientare politică, de clasă socială, de caracter. 1 decembrie este ziua românilor primitori şi darnic, precum se spune peste tot, este ziua marilor români care s-au impus în întreaga lume prin inteligenţa şi talentul lor în anumite lucrui.

La mulţi ani , România !

(urmează în decursul zilei o serie de fotografii dedicate zilei naţionale)

festivitate-1-decembrie-ziua-nationala-a-romaniei-1

18 comments
    1. Ai si de ce, sunt niste oameni exceptionali, TOTI, toate cadrele militare si nu numai ! Lucru care nu este destul de apreciat in tara noastra ! 🙂

    1. Am vazut, multumesc frumos. Mi-ar fi placut insa si cateva vorbe de-ale tale despre mine 🙂

      Au fost facute in festivitatea de 1 decembrie din orasul meu.

  1. As fi preferat o parada militara solemna si simpla: “fara exercitii de indemanare din partea regimentului de garda”- fara “extravagante” in general…
    Prezentarea si relatarile postului public de televiziune- ma refer aici la prestatia reporterului prezent la eveniment- au fost inadecvate si total lipsit de profesionalism.
    Nu doresc sa insist asupra acestui aspect, insa “protocolul oficial” ar trebui extins si asupra “agendei” posturilor publice de televiziune- prezenta carelor de reportaj, invitatii, prezentatorii, subiectele si tematica, modul de prezentare, conotatia acordata expunerii, totul ar trebui revizuit si exclus din tiparele acestei “improvizatii”.
    Sunt unul dintre acei romani care a cunoscut disciplina si modul de lucru present in interiorul structurilor asazis “corporatiste”. Nu suntem mai putin eficienti- nu ne lipseste nimic! Avem mai curand o problema “administrativa”.
    Marasti, Marasesti, Oituz, Razboiul de Independenta, “Marea Unire”!- sunt lucruri extraordinare!!!- Ce ne lipseste?! E algerea fiecaruia… Nu recunosc si consider nu poate exista o Roamnie a vesnicelor “pomeni”, a frustrarilor, a neputintei, a lipsei de munca si disciplina, a vesnicei incompetente si a coruptiei. Prezentarea unei asemenea “realitati” e echivalentul relatarilor unei perioade de care nu vrem sa ne aducem aminte: doua extreme echivalente!

    P.S. Daca Presedintele si premierul joaca la limta interpretarii legii inseamna ca totul este interpretabil? Devenim dupa bunul plac speculatori de ocazie ai diferitelor modalitati de a interpreta convenabil posibilele avaantaje sau desavantaje ale “jocului democratic”?

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/psd-actuala-putere-a-batjocorit-ziua-nationala-208023.html

    “Astăzi, 1 Decembrie, cu ocazia evenimentelor organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României a avut loc un fapt fără precedent. Încălcându-se protocolul oficial, care, conform Ordinului MApN din Nr. 30 din 12 Martie 2009, publicat MONITORUL OFICIAL NR. 208 bis din 1 aprilie 2009 stabileşte Regulamentul Onorurilor şi Ceremoniilor militare, onorul militar a fost dat primului-ministru şi nu preşedintelui Senatului, prezent la eveniment”, se arată într-un comunicat al PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *