15 martie – Ziua maghiarilor de pretutindeni

În urmă cu aproape 160 de ani în cadrul revoluţiilor paşoptiste din întreaga Europă, în lupta pentru eliberarea Ungariei de sub dominaţia Austriei, poetul Petofi Sandor este ucis în ziua de 15 martie, această dată urmând a fi recunoscută în întreaga lume ca şi “Ziua maghiarilor de pretutindeni”.

În cadrul acestei sărbători naţionale a Ungariei comunitatea maghiarilor din România va organiza diferite manifestări în scopuri politice sau simple prezentări scenice a întregii istorii şi a evenimentului ce a marcat această zi. Dorind o autonomie teritorială în cadrul “ţinutului secuiesc”, în întreaga ungurime vor exista manifestări pe această temă, fiind principalul subiect de dezbatere în întreaga ţară.

Această autonomie teritorială presupune izolarea administrativă a ţinutului secuiesc (judeţele Mureş, Harghita şi Covasna) de restul ţării, izolare ce are a aduce beneficii tuturor locuitorilor din această zonă, însă şi mici aspecte negative neagreate de conducerea României.

Pe durata manifesătorilor au fost depuse coroane la statuia răpostaului poet Petofi Sandor de către oficialităţi şi la final câteva momente de reculegere au făcut linişte în întreg oraşul. În urma acestui moment prefectul judeţului Harghia, Ladany Laszla, primarul oraşului Odorheiu-Secuiesc, Bunta Levente şi europarlamentarul Sógor Csaba au ţinut discursuri în care a fost prezentată situaţia ce a dat naştere acestei sărbători şi situaţia tuturor ungurilor din România.

16 comments
 1. Nu stiu ce sa zic imi vine sa te invinovatesc ca promovezi asa ceva.Am insa o intrebare in odorhei se face ceva de ziua romanilor?isi afiseaza aici steagurile unguresti.de ce nu sarbatoresc acasa unde se considera in ungraria?sa fim seriosi aici daca ies cu steagu agatat in piept cum o fac eu si ma plimb 2 ore putin probabil sa nu mi-o iau!oricum tinene la curent!

  1. Nu am nicio vina, am incercat sa preyint sarbatoarea cat mai impartial si obiectiv. Locuiesc in aceasta zona si asa mi se pare cel mai corect.

 2. Dragoş mi se par cel mai reuşite poze de până acuma. Mie îmi plac pozele pline de culoare, gen cele făcute pentru postul de astăzi. Bravo 😀

 3. Foarte bune pozele, pline de semnificatie. Cat despre manifestarea in sine, mi se pare josnic sa te folosesti de ziua nationala pentru a obtine beneficii politice.

  1. Asta este datorita oricarei persoane ce realizeaza un fotoreportaj, asta e important. Puteam sa exagerez, puteam sa pun de la mine intamplari care nu s-au petrecut, insa nu mai pastram aceeasi credibilitate din partea cititorului. Multumesc !

   1. Jos cu palaria Dragos ! Pozele sint exceptionale ! Multumesc frumos si in numele Ungurilor !
    Sanatate !

 4. Toate clare (aproape toate) si frumoase, contrast superb si culori calde, insa mai usor cu sharp-ul din photoshop, marginile print o margine alba, si se vede uratel.

 5. Felicitari
  imi plac
  si daca ne gandim bine, este doar o sarbatoare , nu o manifestatie…
  se vede cine e interesat de fotografie, si cine de continut….
  le a kalappal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *