#BeginnerGuide: Aparatele foto compacte avansate și utilitatea lor

Ultimul articol din seria #BeginnerGuide powered by Canon vine cu o discuție pe tema aparatelor foto compacte avansate, pe care mulți dintre oameni le identifică drept aparatele alea „mici și scumpe”, al căror rol nu e înțeles de mulți dintre pasionați. M-am numărat și eu printre cei care nu și le explicau, asta până când am testat mai multe modele și, în cele din urmă, chiar mi-am cumpărat unul, pe lângă kit-ul D-SLR complet cu care fotografiez în mod obișnuit.

Pe măsură ce am folosit tot mai mult aparatul, mi-am dat seama că sunt multe situații în care el poate suplini D-SLR-ul ori mirrorless-ul. Desigur, fiecare își are rolul său în continuare. Nu există aparatul bun la toate, ci aparatul bun pentru nevoile tale de la un anumit moment.

Eu îl folosesc atunci când plec în călătorii, când urc pe munte ori când fotografiez în diverse locuri unde mi-ar fi mai greu dacă aș avea toată trusa cu D-SLR-ul după mine. Am să explic mai jos ce m-a convins și care sunt, după mai multe teste, avantajele aparatelor foto compacte avansate. Începe așadar ultimul articol din seria de 7 din proiectul început în urmă cu câteva luni.

Aparatele foto compacte avansate și utilitatea lor – Informații de bază

Compacte, dar cu tehnologie avansată în interior. Aceasta ar fi cea mai bună definiție pentru aparatele foto de acest fel. Desigur, ele diferă de la un model la altul, de la un brand la altul, însă majoritatea beneficiază de aceleași atuuri, după cum urmează:

  • Senzor mai mare decât la alte aparate foto. Dacă majoritatea compactelor au senzori de sub 1 inch (1/2.3, cel mai frecvent), aici vorbim de senzori de 1 inch. Ce înseamnă asta? Calitate mai bună în lumină slabă și la ISO mare, profunzime de câmp mai mare (bokeh mai puternic), mai multe detalii în fotografii.
  • Obiectiv mai luminos și cu o optică mai bună. Chiar dacă nu au zoom foarte mare (deseori până la 7-10x, dar sunt și excepții), obiectivele de pe compactele avansate au elemente optice de o mai bună calitate și o deschidere mai mare a diafragmei pe toată plaja focală. Poți obține imagini mai bune în lumină slabă, dar și separa mai bine subiectul de fundal.
  • Comenzi pentru modificarea setărilor tehnice. Butoanele dedicate pentru setările de bază se regăsesc pe mai toate compactele de acest fel. Poți regla rapid expunerea, diaframga ori sensibilitatea ISO, aproape așa cum ai face-o pe un D-SLR ori mirrorless.
  • Sistemul de stabilizare e mai performant. Își face simțită prezența stabilizarea pe 5 axe, care e net superioară altor sisteme similare. Se vede asta când filmezi sau când fotografiezi din mână cu timpi mai lungi de expunere.

Cu aceste 4 atuuri la purtător, aparatele foto compacte avansare (li se mai zice și premium) fac față multor dintre situațiile difcile în care ar putea fi puse. Sunt varianta de buzunar a unui D-SLR ori a unui mirrorless, fără a le înlocui, desigur.

Test cu Canon G7X Mark II

Am testat toate aceste avantaje pe compactul produs de Canon, și anume G7X Mark II. Prețul acestui model ajunge la apoximativ 2.500 de lei, iar specificațiile lui tehnice îl pot recomandă cu mare încredere. L-am folosit pe parcursul mai multor zile, în mai multe situații: de la peisaje în aer liber, la fotografii în subteran ori cadre de noapte. Le-a trecut pe toate exemplar.

Iată cu ce caracteristici se laudă acest compact avansat, „respectând” rețeta de mai sus:

  • Senzor de 1 inch și procesor de imagine DIGIC 7, preluat de pe D-SLR-urile mid-level Canon;
  • Obiectiv cu zoom optic 4x și diafragmă f/1.8-2.8;
  • Sistem de stabilizare pe 5 axe;
  • ISO care ajunge până la 12.800;
  • Control manual al setărilor și pe durata filmării; tot la capitoul control se laudă cu un inel pe care poate fi setată modificarea diafragmei ori a expunerii;
  • Posibilitatea de fotografiere în format .RAW;

Stă bine, nu? Asta se vede și în fotografii. Și când te gândești că e un aparat pe care îl poți ține lejer în buzunarul unei geci… Îți atrage rapid atenția.

Cum aș putea exemplifica mai bine capacitățile lui, dacă nu prin ilustrarea lor cu niște fotografii realizate în timpul testelor. Le puteți vedea mai jos, împreună cu câteva informații despre situațiile în care au fost realizate.

Fotografie în lumină slabă – Salina Turda fotografiată cu G7X Mark II, din mână, la ISO 3.200

Și stelele-s frumoase – Mai ales dacă poți fotografia cu timpul de expunere potrivit de lung, la ISO mare

Detaliu în lumină slabă – Peretele de sare fotografiat într-o lumină destul de slabă, cu ISO 2.500 și diafragma deschisă la maxim

Bokeh cremos – Fotografie făcută cu diafragma deschisă la f/1.8, realizate în Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Detali în contre-jour și gamă dinamică mare – Mocănița la plecare, fotografiată în contralumină: imaginea arată bine, detaliile au fost suficient de bine înmagazinate pe senzor ca să poată fi apoi recuperate prin editare, chiar dacă e vorba de un JPEG și nu un RAW

Detalii & culori redate foarte bine – Imaginile sunt curate, clare, iar detaliile se văd impecabil datorită senzorului

Și acum, galeria foto completă. Vei vedea mai multe locuri frumoase din România: Muzeul Satului din Sibiu, Grădina Botanică din Cluj-Napoca, Vișeul de Sus, Valea Vaserului.

Situații în care ți-ar putea fi util un astfel de aparat foto

Eu mi-am cumpărat un astfel de aparat foto, care vine în completarea trusei D-SLR. De ce am făcut asta? Iată motivele mele, care rezumă și situațiile în care poate fi util un compact avansat:

  • Fotografii de călătorie: ai un aparat cu capacități tehnice foarte bune, într-un corp mic, nu îți ocupă mult loc în bagaj și nici nu atrage atenția în zonele mai puțin sigure.
  • Fotografii de natură: când urci pe munte sau când mergi foarte mult pe jos orice kilogram contează și se simte foarte tare. Dar când vine vorba de sute de grame…
  • Fotografii de stradă: se spune că cele mai bune imagini de stradă le surprinzi atunci când nu ești observat și nu „intervii” în cursul lucrurilor. Cu un astfel de aparat ai cele mai mari șanse să se întâmple așa.

Sunt trei dintre situațiile posibile. Până acum am folosit aparatul meu în toate aceste situațiile, ba chiar și la câteva evenimente unde condițiile au permis acest lucru.

Ca să rezum tot ce am spus în acest articol, am pregătit și un video, pe care te invit să îl urmărești.

#BeginnerGuide este un proiect realizat de Dragoș Asaftei & powered by Canon. Citește aici toate articolele din serie.

5 comments
  1. Ziua bună !
    Am bifat ca ok ultima postare a domniei tale şi am constatat că sunt primul , aşa că m-am hotărît să îți scriu şi cîteva cuvinte. Dacă îți mai aduci aminte că în urma emisiunii de la Radio România Cultural am schimbat cîteva vorbe , este drept că a trecut ceva vreme de atunci. Mă ocup de un magazin Pet Shop din Hunedoara şi Radio România Cultural se aude non stop aşa am ,,dat” de domnia ta . Nu am reuşit să mai dau un semn de viață, deoarece seviciul îmi ocupă o mare parte din timp. Probabil trebuie să îmi reanalizez -reorganizez prioritățiile. Îmi place fotografia dar am neglijat-o şi în general cam toate……frumusețile de care ar trebui să avem parte.
    Am rămas acasă să îți scriu cîteva cuvinte în ciuda faptului că trebuia să merg să deschid magazinul …….dar mi-am luat libertatea de a face ceva şi pentru mine . Îți doresc din suflet multă sănătate mulți bani şi mult noroc ! Succes…..baftă în tot cea ce faci !
    Cu stimă si mult respect Viorel Sigoiu ☺ .

    1. Bună, Viorel! Țin minte că am povestit la vremea aceea. Mă bucur să ne reauzim. Îți doresc să ai mai mult timp ca să te poți bucura de pasiunea ta. Păstrăm legătura! 🙂

      Salutări cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *