#BeginnerGuide: Blițurile externe

După ce am trecute deja prin principalele tipuri de aparate foto și obiective, continuăm seria #BeginnerGuide powered by Canon cu un articol despre blițurile externe, testând un astfel de accesoriu în diverse situații.

#BeginnerGuide este o serie de articole dedicate pasionaților de fotografie aflați la început de drum, care răspunde la întrebările cele mai frecvente, venind cu exemple concrete și explicații simple, pe înțelesul tuturor. Citește aici toate articolele din această serie.

Blițurile externe sunt surse de lumină discontinuă. Ele luminează pentru o perioadă foarte scurtă de timp, sincronizându-se cu timpul de expunere al senzorului la lumină. Blițurile se montează rapid pe aparatul foto D-SLR, mirrorless sau chiar și compact, folosindu-se de patina care există pe partea superioară a acestuia. Ea nu are rol doar de suport, ci și de transmitere a anumitor informații precum distanța focală sau compensarea expunerii.

Blițurile externe: Informații generale

Diferențele între blițurile externe sunt date de anumite caracteristici pe baza cărora îți poți face o idee despre cum s-ar putea comporta în situațiile în care ai de gând să le folosești.

Blițurile nu se folosesc doar montate pe aparat, ci și separat de cameră, ele putând fi declanșate fie de blițul intern al camerei foto (dacă are această opțiune), fie prin declanșatoare radio, denumite wireless. Mai există și opțiunea slave, care face ca blițul să lumineze în momentul în care detectează lumina unui alt bliț.

Utilizând un bliț principal pe aparatul foto și mai multe montate în diverse locuri, poți construi un mini studio foarte portabil, pe care să-l strângi rapid într-o trusă foto și pe care să-l poți folosi oriunde, fără să ai nevoie de alimentare la curent. Acesta fiind și un principal avantaj al blițurilor externe în comparație cu lumina de studio, portabilitate. Desigur, fiecare își are rolul său.

Strobist, așa cum se cheamă metoda de folosire a blițurilor externe ca lumină de studio, este o alternativă bună atunci când te miști dintr-un loc într-altul și vrei să îți construiești un kit de lumini la un preț mai accesibil.

Revenind la informațiile generale despre blițurile externe, iată principalele caracteristici ale lor:

  • Numărul de ghid(guide number): puterea blițului; cât de multă lumină poate oferi în momentul în care se declanșează cu ISO 100. Acest număr se calculează înmulțind distanța subiectului de la bliț cu deschiderea diafragmei. Cu cât acest număr este mai mare, cu atât puterea blițului de a lumina subiecte aflate la distanțe mai mari crește.
  • Zoom-ul: te-ai putea întreba de ce e util ca un bliț să aibă zoom. Răspunsul e simplu: ca să concentreze fasciculul de lumină corespunzător cu distanța focală cu care fotografiezi. Blițul pe care l-am testat pentru acest articol, așa cum vei vedea mai jos, are un zoom de 24-105mm.
  • Unghiul de iluminare: evident, cât de mare e suprafața pe care o acoperă lumina. Mai toate blițurile au și un extra panou de difuzie, care poate aduce 20-30 de grade în plus la acest unghi de iluminare, utile pentru fotografiile de grup, spre exemplu.
  • Distanța de lucru: un parametru util în cazul utilizării blițului montat în altă parte decât pe cameră.
  • Timpul de reîncărcare: se calculează la puterea maximă a blițului și în funcție de el știi cât de repede se poate reîncărca blițul pentru o nouă declanșare la 1/1 (full power).
  • Canale de comunicare & grupuri: util, din nou, pentru declanșarea blițurilor la distanță și împărțirea lor pe grupuri, pentru un control mai bun a cantității de lumină pe care să o dea fiecare.
  • Control TTL: reglarea automată a puterii blițului în funcție de setările camerei & lumina ambientală;
  • Unghi de pivotare: blițurile externe, spre deosebire de cele interne ale camerelor foto, se pot roti pe mai multe unghiuri pe verticală și pe orizontală, oferindu-ți posibilitatea de a redirecționa lumina în altă parte, ca ea să vină reflectată (și mai difuză)pe subiect.

Metoda din urmă se numește „bounce” și te ajută să faci mai „caldă” lumina blițului și să nu o dai direct pe subiect. E util să faci asta atunci când fotografiezi oameni. Orientând blițul în sus și puțin în lateral, vei vedea că lumina care ajunge pe subiect seamănă cu una care provine dintr-un softbox (accesoriu de studio). Sunt o mulțime de scheme care te pot ajuta în aceste situații, dar cel mai bine ar fi să încerci singur și să experimentezi de la loc la loc. Rezultatele pot diferi în funcți de distanța blițului la peretele de difuzie, culoarea și materialul acestuia și așa mai departe.

Situațiile în care sunt utile blițurile externe

  • Fotografia de portret și de produs;
  • Umplerea umbrelor atunci când fotografiem în aer liber (și nu numai)– da, blițurile externe sunt extrem de utile și afară;
  • Oferirea unei lumini de contur pe subiect;
  • Înghețarea subiectului (picături de apă în cădere, de exemplu, ori sporturi extreme);

În funcție de ce imagini vrei să obții, te poți folosi în o mulțime de feluri de blițurile externe. Creativitatea e limita, căci când vine vorba de modurile în care poți amplasa și seta blițurile, practic nu există niciun fel de restricție.

Test cu blițul Canon Speedlite 430EX II în câteva dintre aceste situații

Am testat pentru realizarea acestui articol din seria #BeginnerGuide un bliț Canon dedicat tuturor D-SLR-urilor brandului. Blițul are și posibilitatea de a controla alte blițuri externe Canon.

L-am folosit pe un aparat D-SLR Canon 70D, al cărui bliț intern are și el posibilitatea de a declanșa și coordona de la distanță blițuri externe. Aparatele Canon care pot face acest lucru sunt: 7D Mark II, 70D, 77D, 80D, 800D.

Blițul testat are acum și un frate mai tânăr, 430EX III RT Wireless TTL, care vine cu o serie de îmbunătățiri, printre care și controlarea la distanță prin măsurare automată a puterii fiecărui bliț din grup. Aranjezi blițurile cum vrei, iar sistemul Wireless TTL are grijă ca puterea fiecărui bliț să fie potrivită pentru o iluminare corectă a subiectului. Desigur, aici vei interveni ulterior pentru a regla lumina exact așa cum vrei tu să fie. Dar e un sistem util, care te poate ajuta atunci când nu ai timp pentru toate reglajele.

Revenind la versiunea testată de noi, am făcut mai multe probe pe durata unei seri, simulând câteva dintre situațiile în care își dovedește utilitatea un astfel de bliț. Iată-le:

Iluminarea subiectului în contre-jour

Lumină naturală

Lumina dată de bliț

Iluminarea subiectului cu blițul declanșat din laterale / deasupra acestuia

Înghețarea mișcării cu blițul montat în lateralul subiectului

Iluminarea unei suprafețe mari cu blițul montat pe cameră & panoul de difuzie activat

Lumină naturală

Lumina dată de bliț

Așa cum ziceam mai sus, situațiile în care pot fi blițurile folosite sunt variate. Lumina provenită de la bliț poate aduce un plus imaginilor finale.

Te invit să vezi și un clip video care trece prin situațiile despre care am povestit mai sus. Controlul blițului și sistemul de declanșare la distanță sunt atât de simple, încât nu îți va lua foarte mult timp să te obișnuiești cu ele.

Dacă ai mai multe întrebări despre blițurile externe și utilizarea lor suntem aici să le răspundem. Ne „recitim” în următorul articol din seria #BeginnerGuide powered by Canon.

3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *