După aproape 20 de ani în Ținutul Secuiesc

După aproape 20 de ani în Ținutul Secuiesc

Sau după aproape 20 de ani în Odorheiu-Secuiesc, Harghita. De ce am scris „Ținutul Secuiesc”? Pentru că, oricât de mult s-ar evita aceste date, zona județelor Harghita, Mureș și Covasna este o zonă locuită în majoritate de populație de etnie maghiară. Așa cum există Țara Bârsei, Țara Făgărașilor, Țara Maramureșului și așa mai departe, așa este denumită și această zonă drept Ținut Secuiesc. Mi se pare perfect corect.

Poate nu am multă experiență de viață. Am 19 ani și abia încep să pășesc către celelalte etape ale vieții. Pot să spun însă cu mândrie faptul că toți cei 19 ani i-am petrecut în acest Ținut Secuiesc, în Odorheiu-Secuiesc, mai exact. M-am născut în 1993, trei ani am locuit în Praid (un sat pe care precis îl știți, e renumit datorită salinei de acolo), iar apoi ne-am mutat în Odorheiu-Secuiesc.

Ai mei români. Eu român. În afară de cuvintele părinților și ale câtorva persoane apropiate, primele cuvinte care mi-au fost date să le aud au fost cele din limba maghiară. Așa încât după câțiva ani, mulți dintre prietenii mei de joacă erau copii maghiari. Mă chemau părinții lor la ei acasă ca să vorbesc cu copiii și să învețe și ei limba română. Dar niciodată nu făceam așa. Făceam în așa fel încât să învăț eu mai bine maghiara.

Și așa am ajuns după alți ani că vorbeam maghiara cursiv, aveam mulți prieteni de etnie maghiară și mă integrasem extrem de bine în acest mediu. Apoi am început să fotografiez, în urmă cu patru ani. Oamenii de aici m-au ajutat tare mult să-mi dezvolt pasiunea. Nu mi-au fost închise niciodată uși când venea vorba să fotografiez vreun eveniment. Sau să realizez vreun fotoreportaj.

Apoi am început să colaborez cu fel și fel de persoane și companii, în așa fel încât, în 2011 și 2012 aproape toate fotografiile de la multe dintre companiile din oraș erau realizate de mine. Nu o zic drept laudă a muncii mele, ci drept laudă a faptului că ne-am putut înțelege tare bine, noi între noi, oameni de etnii diferite, fără absolut nicio problemă.

Așa se face că acum, în 2013, două cele mai mari ziare locale din Harghita au calendare pe 2013 cu fotografiile mele. În 2012 au fost publicate mai multe interviuri în ziarelele locale cu mine. Și tot așa. Până anul trecut am fost și fotograful oficial al echipei de handbal, HC Odorhei.

Ei bine, în toată acestă perioadă am cunoscut, m-am împrietenit și am colaborat cu oameni de etnie maghiară. Dar m-am înțeles al naibii de bine cu toți! Nu știu să fi avut vreodată o problemă aici din cauza faptului că sunt român. Haideți să vă dau un exemplu pe care-l zic ori de câte ori am ocazia.

În fiecare an, de 15 martie, se sărbătorește Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Veți putea vedea mai jos o selecție de fotografii de la acest eveniment. În presă acest eveniment provoacă mare tam-tam. Pe plan local e ceva de respectat! Se adună mii de oameni în centrul orașului și în cea mai mare liniște posibilă și cu cel mai mare respect ascultă cuvintele vorbitorilor și participă la festivitate. Totul durează 40 de minute și se desfășoară într-o liniște aparte. Toți oamenii sunt plini de respect. Asta înseamnă ceva.

Și acum. Cu ce m-ar deranja pe mine sau pe tine, ca român, ca steagul Ținutului Secuiesc să fie arborat pe instituțiile din zonă? Cu ce? Așa cum suntem ardeleni, moldoveni, olteni și așa mai departe, așa sunt și ei. Mi se pare perfect corectă arborarea unui astfel de steag. La Cetatea Neamțului este arborat steagul Moldovei. Deranjează cu ceva? 🙂

Suntem oameni cu oameni. Ne înțelegem. Vă las cu fotografiile promise. În rest, numai cuvinte de bine pentru cei aproape 20 de ani pe care i-am petrecut aici! 🙂

După aproape 20 de ani în Ținutul Secuiesc

După aproape 20 de ani în Ținutul Secuiesc

După aproape 20 de ani în Ținutul Secuiesc

După aproape 20 de ani în Ținutul Secuiesc

După aproape 20 de ani în Ținutul Secuiesc

După aproape 20 de ani în Ținutul Secuiesc

După aproape 20 de ani în Ținutul Secuiesc

După aproape 20 de ani în Ținutul Secuiesc

După aproape 20 de ani în Ținutul Secuiesc

156 comments
 1. Trebuie facuta o corectie sau trebuie reformulat: “zona județelor Harghita, Mureș și Covasna este o zonă locuită în majoritate de populație de etnie maghiară”. Deoarece, conform rezultatelor provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din 2011:

  (1) JUDETUL MURES – 531.380 locuitori din care: 279.488 români (52,6%), 200.989 maghiari (37,8%), 46.637 romi (8,8%)

  (2) TARGU MURES – 127.849 locuitori din care: 66.441 români (51,97%), 57.362 maghiari (44,87%), 3.134 romi (2,45%)

  1. da, este adevarat ce ati scis acolo, dar de ce este adevarat, pentru ca comunizmul si postcomunizmul roman a alungat pe cei care traiau in Targu Mures. O staistica peste 10000 mi de medici maghiari au plecat din tara, pentru ca afost tratati urit!

   1. nagy geza. stimabile , voi nu sunteti in stare sa invatati romaneste si vorbesti de 10000 de doctori maghiari ??? poate i-ati adus din america !! la 1848, voi erati MINORITARI in TRANSILVANIA !!! sLOVACUL VOSTRU NATURALIZAT , KOSSUTH SPUNE ASTA !!

    1. Mai vezi-ti de treaba domnule, ai vazut actele cancelariei de la Viena, datate pe 1821, drept careia maghiarilor trebuia inmpusa pe de-o parte o istorie, care sa le cauzeze rusine si sa le faca sa uite basmele înaintasilor, pe de-alta parte ar fi trebuit sa învete doar limba imperiului – deci austriaca – renuntând si la portul popular “comic”… Acu’ stau si ma gândesc, cât vremea si istoria, românii n-au avut niciodata de a face cu asa un sistem restrictiv si dominant. Si totusi n-au pastrat mai nimic din limba geto-daco-traca… Azi nu spune nimeni “per” dar “fiu”…

     1. Nu mai indrugati MINCIUNI ! Mai schimbati placa , ca s-a invechit , e la fel faceti si in Slovacia, si in Serbia, Ucraina si POlonia ! Daca toate aceste tari va discrimineaza , nu inteleg ce mai cautati voi in europa ??? Mai nou, nu cumva va apartin niste teritorii si prin Pakistan sau America ???

     2. Hai , m-ai convins, stiam ca maghiarii sunt personaje identice cu munchausen , dar speram sa mai aibe cete o ancora in realitate ! Esti paralel ! Singura voastra justificare este superioaritatea maghiara de a domina orice natiune , ca asa au decis oamenii de stiinta maghiari, care au ajuns ei la concluzia ca superioritatea lor , le poate permite orice ! Ungurule fara tara , limba daca a existat doar in mintea unor cretini , Traian nu a avut nevoie de translatori in DACIA, sunt multe de spus , dar cum voi sunteti prea incuiati ca sa cititi mai departe de ceea ce nu va reprezinta interesele , nu luati in calcul decat literatura S.F. si revista unoristica maghiara ce se vrea a fi ISTORIE ! In Transilvania desi romanii erau majoritari, erau recunoscute doar 3 natiuni ce aveau drepturi ! meditatiile de istorie se platesc, tu poti abera cat doresti !!! Ungaria este o tara ce a primit un teritoriu prea mare in 1918 la Trianon, !!! In loc sa va multumiti ca v-am lasat in pace in 1919 , voi doriti razmerita !! Nici mama lui NATO, nu va ajuta daca intra Ucrainenii peste voi, si sper din tot sufletul sa se intample cat mai curand , sa va libisteasca !!

     3. ,,Felicitari ptr.nivelul tau de educatie!!! Limba austriaca- mi-a placut!!!!!!!!!

  2. De ce nu se vorbeste despre mutarea in masa a moldovenilor etc in judetele Ms, Hr, Cv si alte judete in epoca comunista, dar si inainte? Sa nu uitam de Brasov.. Au fost facute publice documente care aratau clar “targetul” ca din an in an ce procentaj trebuiau sa atinga romanii in aceste judete. Trebuie luate in considerare aceste manevre de populare cand vorbim de majoritate..Si in ziua de azi se continua stergerea in masa a semnelor istorice ale maghiarilor prin diferite metode..In Tg-Mures la inceputul anilor 1900 se puteau numara pe o mana famiile romanesti, la fel in Sovata, si alte sute de localitati. Nici unul dintre ei nu-si au strabunicii in cimitirele de aici, si rudele lor sunt in Bacau, Galati etc.. Au primit tot sprijinul statului, sa nu mai vorbim de biserica. Asta e realitatea despre care nu se vorbeste cand vine vorba de majoritate sau de statistici.

 2. Bravo Dragos!
  Esti un adevárat european!Pácat cá politicienii nu sínt la nivelul Táu!
  Toatá stima pentru parintii tái!
  Felicitári pentruforografiile splendide!

 3. Daca sar rezuma toata chestiunea la a arbora un steag , nu ar fi nimic , dar unii insista cu autonomie TERITORIALĂ .
  Sunt din județul Harghita la graniță cu Mureș pot zice că sunt din amândouă că am avut bunici într-unul și în altul m-am născut , am frate căsătorit cu unguroaică , am prieteni unguri cu care mă înpac bine sau cel puțin eu consider că sunt prietenii mei nu am sentimente urâte față de ei .
  Dar să mergi în centrul orașului Târgu Mureș și să ți se zică că nu te servește doar că ești român sau la Sovata am cerut pentru fetiță o vată pe băț și la fel neservit că sunt Român dar dacă am cerut în ungurește am fost servit cu mențiunea că de ce nu am vorbit din prima ungurește , te întreb e normal ?
  Am fost umblat prin lumea aceasta dar nicăieri nu m-am simțit mai umilit decât în țara mea și regiunea unde m-am născut .
  Si ca să închei , la noi un băiat a uat o româncă , el find dintr-o familie mixtă , ști ce ia urat maică-sa în ziua nunții care dealtfel nici nu a participat la nunta fiului ei , Să dea dumnezeu să sară cu mașina cu tot în mureș si să moară cu tot cu ……… de româncă , deci până unde se poate ajunge .

  Numai stimă și fotografii frumoase în continuare .

  1. Daniele ! desi nu intru in polemici(de obicei )numai daca sint fortat! Asta ai facut tu acum. Sunt din Tg-Mures ,asta ca sa stii ca nu vorbesc (scriu) dupa auzite, cum presupun ai facut tu.Cu un astfel de nerusinare sa afirmi ca in oras nu te-au servit NUMAI ca esti roman este o minciuna grosolana.”…si sa ti se zica ca nu te serveste doar ca esti roman…” , ca ti-au zis in fata ???!!!!Mincinosule…Ai grija ce si cum vorbesti !deoarece exact pe aceleasi minciuni,scormonite de unii ca tine, au declansat pogromul anti maghiar in martei 90.Ai grija la gura mincinosule cine stie ce starnesti!? La Sovata nu stiu ca nu cunosc, dar dupa ce minciuni ai spus despre Tg-Mures cred ca si asta e o minciuna scoasa din tolba,DAR NU INTELEG DE CE?! adica ba da stiu ,esti frustrat.Ai vrea ca intun grup de 10 maghiari,cu tine de fata ,toti sa vorbeasca romaneste nu?Ai fost agresat copil fiind?!!! Zici ca esti umilit in propria-ti tara? Dar cine a chemat pe stramosii tai pe aceste meleaguri. multumeste-le lor. Da omule NE TREBUIE AUTONOMIE TERITORIALA ca sa avem autodeterminare, ca sa nu fimi condusi de minti “luminate” ca ale tale .Am zis ca ale tale ,nu cumva sa crezi cine stie ce. Daca ne ia 10 ani sau mai mult, pina atunci o sa protestam!dar MACAR DREPT si IN PICIOARE cuCOLOANA VERTEBRALA.MAI BINE NE RUPEM decit SA NE INCOVAIM. ma scuzi de ortografie dar sunt UnGur.

   1. Dle Csaba tot ce am scris mi sa întâmplat mie personal , sau în familie , la Sovata sa întâmplat acum 5 luni iar la Mureș acum aproximativ 11 ani . Daca vrei dovada ca sunt din Mureș caută pe harta Stanceni Si cand treci pe acolo întreabă de numele meu .
    Dar nu va place cand cineva scoate sau expune si lucruri urate care nu va fac cinste .
    Eu sunt un sfert ungur , am prieteni unguri, avem în familie , Dar asta e situația sunt si unii care nu o accepta , vreți sa ziceti ca e numai lapte si miere .

    1. Dl Daniel nu contest vorbele Dvs. pentru ca nu eram acolo cand s-au intamplat (insa nu prea cred dar ma rog asta este parerea mea personala) ceea ce vreau sa povestesc s-a intamplat cu mine de fata. Cumnata mea (este unguroaica si este cetatean suedez) a vrut sa cumpere ceva de la o taraba in compexul weekend din Tg-Mures si a cerut in limba maghiara, ce sa va zic nu a fost “inteles” ba chiar a fost atentionat sa vorbeasca in romaneste. Nu asta m-a mirat (cu acesasta sunt obisnuit aproape zilnic sunt martor la asemenea “atentionari” ) ci faptul ca cumnata dupa ce a fost “atentionat” a cerut in suedeza si vezi doamne a fost servit (presupun ca limba suedeza -care este o limba de circulatie “internationala” era mai usor de inteles decat maghiara). Am scris aceste randuri ca fapt divers si sa va zic ca dupa parerea mea mai des se inpampla contrariul ce ati patit Dvs. adica mai multe persoane nu sunt servite pentru ca cer ceva in limba maghiara decat invers. Lipsa de respect este cauza tuturor, daca am reusi sa respectam unul pe celalat cred ca nu am avea probleme de acest gen.Apropo de razboiul steagurilor daca cineva s-ar fi incumetet sa puna steagul din Benghazi sud cred ca nimeni n-ar fi observat nimic. Dar tot cea ce are oricat de mica tangenta cu ceva unguresc este catasrofal. Iata lipsa de respect fata de ceva ceea ce pentru unii semeni inseamna ceva (chiar foarte mult). Este foarte greu sa ceri de la cineva sa respecte tot ceea ce este important pentru tine cand tu nu prezinti acelasi respect fata de el. Uscaturi exista in fiecare padure dar sa generalizezi este pacat. Cu stima si respect.

     1. Dle Toth Laszlo am zis ca nu mai intervin dar vă răspund , Cum am zis și sus , eu nu am nimic cu ungurii am în familie unguri , și nu am avut intenția să generalizez , ce am pățit eu e un fapt și credeți-mă eu nu sunt un om care să mințească , nu am nimic și nu mar deranja dacă steagul Secuilor ar sta alături de cel Românesc ( Daca sar rezuma toata chestiunea la a arbora un steag , nu ar fi nimic , ) asta am scris în primul post aici , și nu am înjurat pe nimeni .
      Ce mă deranjează e că unii vor să facă o țară în țară .
      Și iarăși mă repet , sunt total de acord cu descentralizarea , ca boul de la București nu știe ce am eu nevoie la Stânceni , că nu mai vreau să stau să aștept actele de punere în posesie 2 ani de zile și etc .
      Dar nu sunt de acord cum se tot reiterează să se ajungă la o unire cu Ungaria o autonomie de gen – granițe ETC , și nu mă puteți condamna pentru asta eu find Român și din privința asta nu cred că vă puteți aștepta ca Românii să fie de acord .
      E urât că unii și alții se înjură pe aici , dar asta e , fiecare încearcă să-și susțină punctul lui de vedere .
      Cea ce a pățit cumnata dumneavoastră e regretabil așa cum e regretabil ce am pățit eu sau alții . dar lipsa de respect a unora ne aduc în asemenea situații regretabile .
      Și încă o dată mai zic , exemplele date le-am dat în contextul dat , fără a vrea a fi un afront adus tuturor sau general .

   2. Draga Kovacs. Intai de toate vezi ca e semn de civilizatie sa vorbesti limba care o inteleg toti (indiferent ca sunteti 10 maghiari si un roman). Pur si simplu asa e normal, sa se comunice in limba care o inteleg toti – asta nu o zic eu, o zice etica sociala (cel putin cei din tarile civilizate aplica regula asta). In ceea ce priveste stramosii, vezi ca istoric vorbind esti pe afara … Migratia hunilor in campia panonica s-a intamplat dupa formarea poporului roman. Iar zonele pe care cereti autonomie teritoriala, au fost luate incorect din romania, pe o perioada limitata de timp. In plus conform recensamantului nu prea sunteti in majoritate nici in alea , ca tot dadea cineva niste statistici pe aici.

    1. Poporul ROMAN cand sa format ? ? ?Nu sunt tinar dar si in scoli elementare ! ! anii 1950 ! ! am invatat Unirea ………Moldova cu .Muntenia ! ! pana atunci scrIa literele ………………CIRILICA !! Cati ANI au monumentele ISTORICE ALE VOASTRE in Ardeal ! ! si cate sunt ! ! Uitete in cimitirele mai veche inscriptile ce nume contine ( nu mam putut abtine atata prosti auzind citind )

    2. Va salut dragi Romani!

     Credeti-ma, intentia mea nu este sa va provoc sau sochez, dar acum, dupa schimb de dimensiune (de la 21. 12. 2012) a venit timpul, ca sa stiti si voi adevarul, chiar daca face dureri:
     Ardealul a avut, are si o sa aiba cit omul traieste pe Pamint una singura consitutie: CONSTITUTIA COROANEI SFINTE, numit „ARANYBULLA“, PRIMA CONSTITUTIE DIN EUROPA, din anul 1222 (791 de ani)!
     Tot Bazinul Carpatic apartine sub Domnia COROANEI SFINTE/SANCTA CORONA timp de mai mult de 1000 (o mie) de ani!
     Prima Constitutie a Romaniei este din anul 1866 (147 de ani), fara Ardeal, bineinteles.
     Expresia „Romania“ dateaza prima oara din anul 1862 (dar fara Ardeal)! Pina atuncea vorbim despre Moldova si Vallachia (Muntenia), ca tari vazali apartinind regelui din Buda (astazi Budapesta).
     In nici un caz nu e meritul Valachilor, ca Ardealul a devenit parte din Romania dupa Dictatul Trianon in anul 1921. Mai mult era parte a planului Zionistic, exact, ca „New World Order“. Asta stiti si voi foarte bine, si de asta aveti acum panic si mustrare de cuget, la fel ca slovacii, sirbii si austriecii.
     Si ce urmeaza?
     Multi oameni n-o sa crede cit de repede se vor schimba lucrurile pe Pamintul asta de acum incolo:
     2012.12.12 am avut schimb de Dimensiune, ceea ce inseamna, ca Terra noastra, dulce Mama, (si cu Ea si noi, Pamintenii) iese din Dimensionul fizic „3“ a Materiei si intra intr-a 5-ea Dimensiune (a 4-a este numai un fel de coridor) a Sufletului.
     Ce insemna asta pentru Unguri?
     Ungurii vor avea foarte repede un Crai (ales si nu Habsburgic), ca Mátyás az Igazságos (pentru voi Matei Corvin, si foarte bine, daca ginditi, ca el e al vostru! Un rege e bun, daca toata lumea din tara lui crede, ca el apartine de propriul neam.)
     Ardealul „intoarce“ inapoi la Ungaria, unde si apartine in mod normal, sub CORONA SFINTA. Bazinul Carpatic are frontieri naturali si istorici, nu poate sa fie dividat pe lunga durata.
     Au existat timpuri mult mai grei in istoria Ungariei, ca acuma: Incepind de 1241 (razboaiele cu tatarii) fac ungurii numai greseli istorice: se luptau cu fratii turanici, in apararea Vaticanului, in functie de popor „iudeo-cristian“, in loc sa lase pe fratii mongoli sa se duca unde vor ei in Europa de vest, fara sa fie Ungaria devastata. Dupa lupta cu tatarii raman mai putin de jumate din unguri, fapt ptr. care regele Ungariei Andras (Andrei) a chemat sasii, sa apere Carpatii de sud. Valachii au fost adusi de domnii feuadali, ca sa lucreze pe cimp.
     Cu turcii se intimpla tot la fel, la inceput ei exprimau, ca nu vor razboi cu Ungaria, ci cu Europa Occidentala, cu Vatican. In secolele, in care ungurii isi sacrificau viata ptr. Europa vestica (dar impreuna cu unguri si popoarele de pe Balcan, vallachii, etc.), ei n-au avut altceva sa faca, decat catolicii sa lupte impotriva protestantilor (Razboiul de 30 de ani), stiti de cite ori a trimis Vatican trupe de ajutor? Nici o singura data! Prima oara la Viena in 1683!
     Dupa Mohács (1526), aveam 150 ani ocupatie turcica in Estul si Mijlocul tarii, paralel ocupatie Habsburgica in Vestul tarii, si Ardealul, adica „Ungaria Mica“, ca Principat, cu Principele Báthory, Bocskai, Rákóczy, Bethlen, Kemény, Apafi, Thököly, samd… (suna cumva vreun nume „roman“?). Turcii au fost dati afara din Ungaria (1688) si ce se intimpla? Austriecii nu mai plec din tara, ocupa si partea de mijloc, si de ost a Ungariei, plus Ardealul, pina 1867. In timp ce ungurii luptau pentru libertate, impotriva Imperiului Habsburgic (1848), romanii, impreuna cu sasii (care, cum am scris deja, au fost „invitati“ cu 600 de ani mai devreme sa apere Ungaria, pentru care primeau pamint si tot felul de privilegii: n-au platit taxa, avea drept la comert, etc.), luptau impotriva maghiarilor. Frumos. Trupele de moti a lui Avram Iancu au ucis mii si mii de copii, si oameni batrani, neajutati (singura vina a lor era, ca erau de origine maghiara), pe cind barbatii luptasera pentru libertate de catre austrieci… Avram Iancu nu era niciodata pedepsit pentru masacru si el se considera si astazi ca un erou pentru romani…
     Dupa „Ausgleich“ 1867, devine „Hungaria“ iarasi o tara mare, frumoasa si bogata, cum era foarte mult timp, inainte de Mohács.
     La sfirsitul primului razboi, Romania „sare afara“ din razboi, cum face intotdeauna in razboaiele…
     …si primeste ca „dar“ de la Antant Ardealul. De ce?
     Nu pentru ca romanii au meritat, ci pentru ca Europa vroia sa distruge Ungaria. Europa avea intotdeauna frica de Ungaria.
     Intre 1940 si 1945 primim inapoi partea nordica a dragii Ardealului, apoi in ultimul an de razboi hitleristii ne ocupa, si iarasi intimpla aceasi situatie, ca la razboiul unu: Romania isi intoarce manta de azi pe miine, nu mai lupta cu Hitler, ci cu Stalin, si… …si primeste iarasi Ardealul.
     Si ce credeti, o sa ramine asa, cum este acum?
     Normal, ca nu. Vestea cea buna este, pentru noi toti, romani si unguri si alte nationalitati, ca din fericire, schimbul se va intimpla foarte repede si fara violenta. Asta este foarte important!!!
     La intrebarea capitala, cine e mai straveche in Ardeal, romanii sau maghiarii, pot sa va asigur:
     Vallachii (neamul lui Vlad), ca popor „aroman“, trage din teritoriul de astazi a Albaniei.
     De aceea au limbile „aromane“ mult comun cu gramatica limbii albana.
     „Vallach“ inseamna si meseria de „cioban“. Asa veneau cu timpul inspre nord cu turma de oi, pina in muntii Carpati. Incepind cu secolul al XIV, dar mai ales de la secolul al XVI, Vallachii au fost adusi de catre feudali maghari ca iobagi la curtele lor sa lucreze. Dupa asta cine se mira, daca Romanul de astazi are ura catre ungurul? Faptul, ca Romanii nu erau considerat nici ca popor in Ardeal („Trium Nationum“ inseamna Maghiar, Secui si Saxon. Aceste trei natii se vad in stima Ardealului cu culorile albastru , rosu si galben. Un heraldicar maghiar, Köpeczi Sebestyén József, a creat la cererea regelui Ferdinand in anul 1921 stima Romaniei. Rosu, galben si albastru a Romaniei provine deci din stima Ardealului, de la popoarele Maghiar, Secui si Sasi), a ramas pina acum ca un sigil dureros in sufletele lor si in singele lor.
     Pe atunci domnii nu s-au gindit la logica numerelor mari: feudalistul ungur, impreuna cu familia lui, preot, „cender“ si husar, toti impreuna ca. 40 de oameni, pina cind iobagii la o mosie, 200 – 300 de suflete. Ce inseamna asta in citeva sute de ani? Plus in „era de aur“ a lui ceausescu, adusi citeva milioane de moldoveni la Transilvania? Rezultatul se vede astazi: toti zic, ca sint fiii dacilor, si Ardealul apartine lor. (Cuvintul „Ardeal“ vine din Erdőelve/ Erdély, care inseamna „Tara inaintea Padurii“, de asemenea si pe limba latina“ Transylvania“.)
     Stiti, ca Clujul de exemplu, avea inca in anii 1950 mai mult de 60 % locuitori maghiari? Astazi are Clujul cam 80 la suta de romani, majoritar din Moldova. Unde se duc acesti oameni, la 1. noiembrie, daca vor sa aprinde luminare ptr. strabuni? Nu la cimitirul Házsongárd, asta-i biztos, ci la Moldova sau Muntenia.
     Probabil, ca nu stiti, si pina acuma nici n-ar fi vrut sa stiti. Mergeti la cimitiri ca Hazsongárd in Cluj si vedeti adevarul. La mormintele vechi apar aproape numai nume maghiari, dar nu numai la Cluj, aproape in toate orasele Ardelene… (cu exceptie in orasele din sudul Ardealului, ca Brasov, Sibiu de exemplu, unde sasii erau majoritari.)
     Ipoteza cu „continuitatea daco-romana“ nu mai tine, pentru ca pur si simplu nu este adevarat. Povestea asta era inventat de catre „istoricienii“ de a lui Ceausescu, tocmai pentru romanizarea Ardealului.
     Insa Maghiarii si Secuii sint aceasi neam cu Sumer, Schyta, Hun, Avar. Originea acestei populatii este in Europa. Pentru asta exista multe dovezi: de exemplu medalia de la Tartaria (7000 ani) cu scrisul veche secuiesc (székely róvás), sau Studiile Semino de DNS, si culmea pina acum sint piramidele din Bosnia cu acelasi scris stravechi secuiesc (ca. 60.000 de ani (!), uitati-va la internet)!
     Si atuncea cum adica vin “Bozgorii” astia din Asia? Va explic: cu 6000 de ani inainte, era o „mica epoca de gheata“, in acest timp toate popoarele migrau spre ost, unde stratul de gheata era mai subtire si cu asta si sansa de supravietuire era mai mare. In sec. 3 s-a inceput cu hunii asa numita „Reintoarcere in tara“ („Hazatérés“). In istorie a existat o lunga perioada cu doua Hungaria paralel: Magna Hungaria, Ungaria Mare in Asia si Hungaria Minor, Ungaria Mica in Europa, tara, de care astazi au frica majoritatea romanilor (Nagymagyarország = Ungaria Mare = Ungaria de astazi, bineinteles impreuna cu Ardeal, toata Slovacia, toata Croatia (in “Personal Union”), si multe alte teritorii din Sirbia, Slovenia si Austria/Burgenland.
     Care este diferenta intre secui si maghiari, amindoi de aceasi rasa hunica? Secuii, neamul lui Csaba, cel mai mic fiu de a lui Attila, erau deja in sec. 4. in Bazinul Carpatic, iar maghiarii „numai“ dupa vreo 500 de ani, in 896 („Második honfoglalás“). Pentru asta sint secuii (cu drept) foarte mindrii! Si din causa asta secuii se simte bineinteles mai mare unguri, decit maghiarii.
     Stiu sigur, ca majoritatea din voi nu crede in moment nimic, din ceea ce am scris aici, dar timpul va trece foarte repede si multi dintre voi o sa aflati adevarul inca in viata asta.
     Cu stima si respect:

     Un maghiar din Ardeal

     1. Mai uşor cu pianul pe scări! Multe din faptele istorice pe care le-ai scris sunt adevărate şi ele sunt prezentate şi în manualele de istorie româneşti. Este adevărat faptul că Nicolae Ceauşescu a dus o politică antimaghiară şi că a folosit istoria şi biserica în aşa fel încât să poată controla absolut tot ce mişca şi ce se gândea în ţară, dar acei moldoveni au fost aduşi în număr mare doar la Braşov (sub 100.000) şi la Miercurea Ciuc (câteva mii, majoritatea plecând după 1990) ca şi forţă de muncă. La Cluj şi la Tîrgu Mureş a migrat populaţie locală, ardeleni din strămoşi, în noile cartiere construite în anii ’70-’80 (majoritar români). Moldoveni şi olteni sunt cei care au fost studenţi sau care au fost mutaţi din cauza locului de muncă, şi aceia în număr mic. Incostestabilă este cultura maghiară din marile oraşe ardeleneşti (Cluj, Tîrgu Mureş, Satu Mare, Oradea, etc.), dar ea a fost dobândită prin luptă seculară, în timp ce urmaşii daco-romanilor mai prost organizaţi au trebuit să îşi însuşească limba şi cultura maghiară, ca să nu rămână iobagi. La fel şi secuii, care sunt la origine un popor balcanic, nu degeaba şi alfabetul prezent la bosniaci. Păcat că la fel ca tine gândesc şi mulţi dintre liderii care cer insistent “Autonomia Ţinutului Secuiesc”. “Ţinutul Secuiesc” deja există şi el poate fi recunoscut şi juridic, la fel ca şi multe alte lucruri simbolice care vă deranjează. Dar acestea se obţin prin negociere, şi nu prin ură şi instigări şi abordări gen “Totul sau nimic”.

     2. erdely maghiar
      E inutil sa incerc sa va conving ca ABERATI DIN TOTI NEURONII !! aM SA VA SPUN INSA ALTCEVA :ideea ierarhiei intre popoare,si etnii, a fost justificata de o ampla literatura elaborata de oamenii de stiinta unguri ( care sunt sublimi , dar lipsesc cu desavarsire ) care au ajuns la concluzia , capoporul caruia ii apartineau ei insisi era superior tutror celorlalte popoare,atat prin inzestrare intelectuala cat si prin caracter si insusiri morale ! noi romanii avem inventatori, nu amirali cu un lac si 5 barcute !

   3. PS: Nu uita ca autonomia asta teritoriala, v-ar face stat in stat … si nu stiu cat var conveni sa va inchidem toate caile de acces sa stati izolati in centrul romaniei. In plus picati in capcana propagandei politice – nu va ajuta cu nimic sa fiti autonomi, o sa muriti de foame practic – nu generati voi bani cat se pompeaza din taxele tuturor romanilor inspre zona voastra …. asa ca mai ganditi-va. Asta cu autonomia, v-o flutura udmr sa-i votati, sa isi faca ei combinatiile 😉

    1. Prima oara autonomie ptr. Tara Secuiasca, dupa aia autonomie dupa Ardeal si dupa aia totul revine la mod firesc: Ungaria primeste rege apostolica si se va trezi Ungaria Mare de dinainte de Trianon. Coroana Sacra este deja activata.

     1. Inainte de TRIANON, UNGARIA nu exista !! Mai baietel, esti cumva drogat ???? Inainte de Trianon, exista Imperiul AUSTRIAC !!! Ungaria nu exista !!

     2. autonomie pt tara secuiasca ??? care dracu e asta ?? aaa, in mintea unui paranoic! pai e deja autonoma, dormi si viseaza linistit , la neurologie !

   4. Csaba, prietenas, in primul rand felul in care te exprimi mi se pare prost inspirat cel putin si bag seama ca ai o atitudine chiar violenta. Eu cred ca nesimtitul si nerusinatul esti tu sa acuzi pe cineva de minciuna atata timp cat nu ti-ai trait viata langa persoana respectiva sa stii prin ce a trecut.
    Daniel vorbeste de lucruri triste dar adevarate, am si eu prieteni unguri, joc cu ei, muncesc cu ei si colaborez cu ei.Am in familie unguri si ma duc cu placere in Ungaria, dar cu toate acestea nu pot ignora unele intamplari din viata mea care dupa parerea mea nu ar trebui sa se intample nimanui.
    Acu mai bine de zece ani, eram in Tirgu Secuiesc cu mai multi tineri din tara, atat roamani cat si unguri. Am stat o sapt acolo si intamplarea a facut ca in aceasta perioada sa aiba loc si un meci de fotbal intre Romania si Ungaria pe care l-am urmarit cu grupul. Dupa ce Romania a iesit invingatoare, am iesit in strada bucurosi si strigam “romania”, moment in care, foarte multi locuitori, persoane in varsta, pensionari, femei, copii au iesit pe geam si au inceput sa ne injure in ungureste si sa spuna lucrui pe care nu vreau sa le reproduc.
    Anii au trecut si a venit momentul sa ma angajez, din pacate am ratat multe posibilitati in cariera pentru ca nu stiam limba maghiara.. Interviuri care au decurs bine, in favoarea mea, s-au incheiat brusc dupa ce la intrebarea “stiti ungureste?” am raspuns cu “nu”.
    O alta intamplare ma gaseste la servici unde o cliente maghiara ma intreaba ceva pe ungureste la care eu raspund politicos ca nu stiu ungureste, la care ea brusc devine nervoasa, gesticuleaza ca-mi taie gatul si zbiara “in tara asta daca nu stii ungureste esti mortus” , credeti-ma ca doar legile statului m-au oprit. La iesirea din magazin, prietena mea da nas in nas cu femeia care bombanea ceva de genul “**** matii de roman prost”. Au fost multe cazuri in care am fost servit prost, cu atitudine recalcitranta, cu ura chiar vizibila usor in ochi cand nu puteam vorbi ungureste. Am fost des amenintat la servici, vorbit pe la spate de maghiarsi si asa mai departe. Asa ca astfel de povesti nu sunt exagerari, chiar deloc. Nici ungurii nu au fost scutiti de astfel de tratament, dar nu mai sariti in sus ca virginele pasnice cu panselute in par si admite-ti realitatea. Inca o data, fratilor, locuiti aici, traiti aici, haideti la mine acasa si va tratez mai bine ca pe majoritatea romanilor, dar nu ma obligati pe mine sa invat o limba pe care nu vreau s-o stiu, nu ma fortati sa ocolesc zone si orase din tara mea, si cel mai important, respectati-ne ca romani si ca natiune, ca deocamdata aici traiti. Eu daca vreau sa vad statuia libertatii, ma duc la New York, nu stau zeci de ani sa ma vaicaresc la doua guverne sa-mi construiasca una in fata blocului. Sper sa intelegeti analogia.
    Asa cum am spus, am trecut prin destule patanii de genul, insa ori de cate ori ma duc in Ungaria, ma duc cu placere, nu jignesc pe nimeni si ma chinui sa scot 2-3 cuvinte in ungureste dar din ce am vazut e ca unii dintre voi , maghiarii, aveti o rautat si uneori chiar o ura pentru noi desi nimeni n-are nici o treaba cu voi doar cand incepeti sa exagerati sa ne priviti ca pe niste invadatori ai ungariei mari. Exagerez? oare? am prieteni maghiari care mi-au spus ca li rusine de asta, ca prefera sa vorbeasca romaneste si ca-s de parere ca toata povestea cu autonomia e o tampenie de prost gust. Lucrez cu unguri , din Ungaria, care au vizitat ardealul si m-au intrebat daca am auzit ce se intampla in Romania cu tinutul secuiesc. Am vrut sa evit discutia sa ii jignesc cu faptul ca nu-s de acord. Mare mi-a fost mirarea cand au inceput sa-mi zica ca nu li se pare corect ceea ce cer maghiarii, ca au fost si ei in ardeal si au vazut aceeasi rautate si cuvintele lor , ca rezumat, au fost “astia din secuime sunt batuti in cap”, si daca ungurii din Ungaria va vad asa, eu zic ca e o problema. O mai spun odata, tot respectul si stima pentru voi, suntem oameni toti si nu sunteti un neam de prosti, chiar din contra, dar respectati tara in care sunteti si locuitorii ei, la fel cum o faceti in orice alta tara si cum o facem si noi cand mergem in Ungaria, indiferent cat de mare e comunitatea de romani.

   5. Sa inteleg deci mai fratilor ca nu suntem frati , ca voi nu sunteti romani si sunteti maghiari ? Apai uite am si eu prieteni pe acolo si nu numai si cativa din ei sunt chiar istorici , nu fotografi sau actori : Secuii au fost un trib aliat cu maghiarii când au venit în Transilvania şi s-au aşezat la început în Bihor şi Hunedoara ca şi grănicieri în secolul XII. Ei şi-au construit prisăci din lemn şi palisade. Când cucerirea maghiară s-a extins în Ardeal ei au fost aşezaţi pe linia Carpaţilor Orientali în sud-estul Transilvaniei. Aici şi-au construit cetăţi şi târguri şi s-au amestecat cu populaţia românească. Ei au fost mândri grănicieri şi iubitori de libertate. Pentru că apărau graniţele Ardealului erau scutiţi de impozite. Din această cauză au intrat deseori în conflicte armate cu nobilimea maghiară care dorea să-i supună. Nu de puţine ori s-au aliat secuii cu domnii Moldovei şi Ţării Româneşti împotriva abuzurilor nobilimii maghiare. Secuii l-au dat pe trădătorul Petru Aron pe mâna lui Ştefan cel Mare. Secuii lui Moise Secuiul au luptat alături de Mihai Viteazul împotriva nobililor maghiari şi a turcilor la 1599-1600. Secuii au fost aliaţi mândri cu românii şi fraţi în luptele împotriva turcilor şi maghiarilor. Din păcate, în ultima sută de ani secuii au fost accelerat maghiarizaţi prin biserică şi politică. Ei au devenit azi umbrele palide acoperite de interesele conducătorilor maghiarimii din UDMR şi PCM. La ultimul recensământ s-au declarat numai 500 de secui, deşi ei vorbesc o limbă diferită de cea maghiară, un dialect al acestei limbi, de fapt cu elemente de lexic turanice şi româneşti. Originea etnică a secuilor este viu disputată de istorici și antropologi. În decursul timpului, diverși cercetători i-au considerat pe secui ca descinzând, pe rând, din maghiari, sciți, huni, gepizi, avari, bulgarii de pe Volga, onoguri, kavari sau din kabardino-balkarii din Caucaz. De altfel, o ramură a turcilor horezmieni (din Horezm sau Hwarizm; populație cu substrat iranic), numită în maghiară káliz și koromza/korozmin, a fost colonizată în scaunul secuiesc Șepși în jurul orașului Sfântu Gheorghe. Un grupuscul etnic, numit barsil, a fost pus de unii cercetători pe seama grupului etnic burtas de la Volga, despre care mult timp s-a crezut că era o populație fino-ugrică mordvină (numită și bercelek), dar mai recent experții consideră că era un grup al populației alane (populație scito-sarmată, vorbitoare de dialect iranic). Barsilii care au ajuns în Transilvania au fost asimilați de secuii din zona Sovatei. În secolul al VIII-lea, cronicarul armean Moise Chorenați (Movses Khorenatsi/Moses of Chorene) scria că barsilii se aflau într-o zonă a Volgăi numită “Bulgaria neagră”, unde se refugiaseră din calea hazarilor. Nu întâmplător steagul Ţinutului Secuiesc are semiluna ca stemă, deoarece secuii sunt o populaţie turano-iraniană din zona Volga cu origini religioase musulmane. Semiluna este simbolul populaţilor turkmene şi a musulmanilor. Scrierea lor în rune are şi o influenţă vikingă din vremea ţarului normand Oleg. Secuii au fost aduşi de maghiari în Ardeal şi au obţinut privilegii militare. În timp au devenit o comunitate cu o identitate proprie şi separată de poporul maghiar. Numai politica de asimilare a maghiarilor şi datorită politicii liderilor de la Budapesta secuii şi-au pierdut independenţa. Ei sunt consideraţi de unguri un fel de ţărani înapoiaţi care pot fi manipulaţi oricând de bisericile maghiare şi de către liderii UDMR sau PCM. Pentru a fi respectaţi şi recunoscuţi secuii, în primul rând, trebuie să îşi leapede jugul cultural maghiar şi să-şi afirme originea şi identitatea cultural-politică secuiască. Numai atunci când secuii se vor respecta pe ei însişi, ca minoritate specifică şi separată de cea maghiară, românii îi vor respecta şi le vor recunoaşte drepturile lor cultural-identitare specifice, ca o zestre populară ce îmbogăţeşte statul nostru, România. Atât timp cât secuii acceptă în continuare ca magnaţii politici maghiari să le taie pădurile, să le interzică folosirea limbii secuieşti în şcoli şi viaţa publică, să le exploateze turistic frumuseţile deosebite ale aredalului transilvan ! Cine minte pe cine ? Romania este singura tara din Europa cu cea mai mica influenta dialectica de la sud la nord si de la est la vest diferentele de limba fiind infime ! Inutil a mai vorbi despre altele ! Eu nu discut dupa frumusetea naturii si din auzite , eu discut cu istoria in mana chiar daca unora nu le place sau … au invatat ce li s-a dat! Nu-i bai …si romanii stiu multe prostii care nu au legatura cu realitatea ! Dar ala e alt capitol ! Pana una Alta alta Tinutul Secuiesc este Tinut Romanesc , nu eu intrig la razvratiri ci dvs. Da’ nu-i bai opincari ca mine-s multi !

   6. Respira si da-mi voie sa-ti aduc aminte de o parte din istoria ungurimii.
    Stiai ca a existat candva imperiul Austro-Ungar? Stii care a fost aportul vostru in acest imperiu? Erati pur si simplu partea administrativa. Atat!
    Si prin prisma acestui imperiu, stramosii tai au ajuns in zonele in care azi voi vreti autonomie.
    Cu alte cuvinte, cum sa zic sa nu sune aiurea.. Voi sunteti pe pamant romanesc.

    1. Mergi copile si te ascunde… Astia ca tine am papat noi cu gramada. De n-ar fii fost secuii nostrii, apai nu alungau voivozii vostrii turcii din tarile lor. Dar cum e vorba cu facere de bine? Ei, asta-i…

  2. Daniel – problema e stiuta, chiar daca prietenii care comenteaza pe aici nu o recunosc. Eu personal am patit-o prin ’96 , am iesit fara paine dintr-un magazin, ca nu vorbeam ungureste. Asta e o tampenie oricum – pur si simplu ne e business wise , ca banul ala nu mai intra in casieria patronului. Norocul lor e ca nu prea ii viziteaza “turisti” romani. Eu personal cand trec spre oradea , nu opresc in zonele astea sa achiztionez nimic pentru ca pur si simplu m-ar jena sa patesc o chestie de asta (as suna la OPC si asa mai departe si mi-as intarzia drumul). Personal as lua o masura mai drastica, si as retrage cetatenia romana tuturor celor care nu vorbesc romaneste. E o aberatie sa fii cetatean al unui stat si sa nu vorbesti limba oficiala – nicaieri in lume nu e permis asa ceva (ca sa obtii cetatenie in orice tara civilizata tre sa dai test de limba). Cei care nu vor sa vorbeasca … e pierderea lor, ca nu mai vand produse 😉

   1. Chiar nu am nimic cu Ungurii , dar ca român m-am săturat să văd cum suntem scoși ca și asupritori ca parte negativă ,că toate relele ce li se întâ,plă ungurilor noi suntem de vină . dacă am dat exemple , le-am dat ca să arăt că nu tot ce zic e și așa , firește ca lucrurile acestea sunt cunoscute de unii și de alții dar numai unii o recunosc .
    Păcat că unii gândesc așa .

   2. @LEO === As vrea sa te ajut sa te intelegi pe tine insuti; tu esti un tip interiorizat, adica esti preocupat cu cine esti TU, si nu cu cine sunt EI. Ei sunt UNGURI, dece nu bagi la cap asta? Si ei, pur si simplu, nu vor sa-ti faca tie pe plac. Asa ca, daca nu vorbesti tu politicos cu ei si in limba lor, ei te ignora si tu pleci flamand din pravalie. Eu am patit asta la Moscova, la Praga, la Roma, la Los Angeles. N-am fost inteles — n-am fost servit. Simplu ca “bon-jour”. Nu aveam motive sa ma supar. EU TREBUIA SA LE INVAT LIMBA LOR.

    1. @Nick Arden: prietene, tu incerci sa pari inteligent si ne oferi un loc in pamant pentru a ne ingropa alaturi de rusinea noastra cand tu clar bati campii. In Los Angeles , Moscova sau Botswana, pe unde ai mai umblat tu (ca asa va place voua ungurilor) ti s-a cerut sa le vorbesti limba, daca nu, poti pleca flamand. CORECT! ceea ce uiti intentionat sa mentionezi, sau esti prea prost, e ca in SUA ti se cere sa vb limba nationala, engleza, in Franta, franceza iar in Rusia, rusa. Nu cred ca ti s-a cerut sa vb alta limba decat cea nationala, iar tu, pretinzi ca pe aceeasi premiza e si situatia din Romania, unde situatia e cu totul alta, in Romania, unde limba nationala si singura limba oficiala, e limba romana, tu vrei sa vorbim limba maghiara. Acuma te intreb, esti chiar atata de prost? sau iti bati joc de noi? hai, nu-ti fie rusine sa recunosti, iar daca iti este, nu-ti cer sa te ingropi 😉

  3. Donil Daniel Bub minte ca nu este servit orce om ca lumea in judetele cu etnicie maghiara! Dar suntem deja obisnuiti cu minciuna!

   1. Domnule Nagy Kemény Géza , e utima mea interventie aici , nu ma justific nimănui , dar nu sunt singurul care am pățit așa ceva , nu am zis că e un fenomen general , dar voi ungurii vă oripilați când auziți că se întâmplă așa ceva atunci eu ce să zic când se întâmplă , ( nem tudom a romano , nem tuț beselni modioro ? mit .scuze dar nu sunt ungur sa scriu corect .

    1. Cred ca esti prea sensibil, aia nu te deranjeaza ca cresc accizele, ca unii mor de foame in tara asta, cred ca in viata ta n-ai vazut un fast food , nici sa nu vorbim de un restaurant! inapoi la stana cu tine la oi!

     1. LORI din câte știu eu UDMR a fost la conducere 4 ani , si a dat giru la închideri de spitale , tăierea de salarii , pensiile , deci cum e ?
      În patru ani ultimi , nu am văzut nici o investiție în județ atrasă de udmr ,

    2. @DANIEL BUMB scrie: <<>>

     Well, well, Mister Bumb, pot sa te intreb ceva despre educatia ta? Ai facut vreo facultate sau ai numai liceul? Pentruca scri si vorbesti Ungureste ca un analfabet. Si tu vrei sa ma convingi pe mne ca …ai doi Unguri in familie? Hmm? Dece nu vorbesti FLUENT limba Maghiara? Doar traiesti in Secuime, nu? Zici ca ai “prieteni Unguri”. Cum te inelegi cu ei, in Romaneste?
     Trebuie sa-ti spun ca …esti un tip foarte DUBIOS, Mr.Bumb. Mincinos te-am dovedit mai muli din noi. Incult te-am dovedit eu acum. Eu in locul tau as intra in pamant de rusine.

  4. In primul rand nu cred ca sunteti roman, pentru ca nu stiti nici macar gramatica romana. Ex. S-ar rezuma, impac etc. A doua suntem mandrii de cei care nu servesc clienti, e problema patronului, daca nu vrea incasari sa dea faliment. Daca ar fi stat in stat, n-ar fi o problema daca ar fi toate caile oprite. Embargoul este sanatos, cred ca si Romania ar trebui sa-l ceara. Macar in embargou nu te praduiesc strainii (europeni). Cu Tinutul Secuiesc e interesant. Nu-i suportati pe oamenii de acolo, dar nici nu-i vreti inafara Romaniei. Decideti odata. Cu sau fara ei. Dar totusi merita o promisiune data sa fie respectata. Daca asa ar fi si guvernele ca romanii atunci ar fi mai cinstite. Haideti sa muncim ca altfel vom murii de foame cu aceste scumpiri si c resteri de taxe. Cot la cot pentru binele tuturor.

   1. Bravo domnule Arpad, toata stima. Un ungur adevarat dar mai ales un om cu minte. Intai sa ne fie bine, sa fim respectati si sa prosperam, apoi sa ne batem capu cu ce steaguri arboram. Cu dumneavoastra domnule Arpad as munci oricand, v-as lua si o bere, dar romaneasca 😉

  5. Asta-i o vrajeala si o mare minciuna daniel, fac pariu ca in viata ta nu ti-ai parasit satul, probabil vecinu’ ti-a zis astfel de minciuni, care presupun ii un mincinos si mai mare!

   1. Mai LORI îți răspund și ție la fel de prietenos ,
    Dacă chiar vrei să ști prima mea ieșire din Tară , am făcuto la vârsta de 20 de ani și ghici unde fratele meu ungur – în Ungaria și mai precis în satul ecserholmo scriu cum se aude , apoi a urmat Franta, Suedia si peste doua săptămâni Germania .
    Iar prin țară nu mai cred că trebuie să zic cred unde am umblat nu ?
    Dar tu poți să nu mă crezi pe cuvânt .

  6. Am fost de multe ori in zona, si inainte de ’89 si dupa. Niciodata nu am intilnit astfel de situatie, sa nu primesc ce voiam sa cumpar pentru ca am cerut in romana.
   In statele din sudul SUA, de la granita cu Mexicul si nu numai, nu esti angajat vinzator daca fara sa cunosti limba spaniola.

  7. Parintii tai sunt Ardeleni, nascuti in Ardeal? Dar bunicii tai, sunt si ei Ardeleni, proveniti din Austro-Ungaria? Pentruca daca ei n-au fost Austro-Ungari, ci au fost “adusi” in Ardeal dupa Trianon, EI NU POT FI CONSIDERATI ARDELENI VERITABILI. Acesti “intrusi” din Vechiul Regat au stricat echilibrul demografic al populatiei din Transylvania. Si ei NICIODATA nu au fost prieteni cu Ungurii, ci mai degraba OCUPANTI ai unui teritoriu anexat.
   Deaceia NU TE CRED CE SPUI. MINTI CU NERUSINARE. Si o inveti si pe fetita ta sa minta.
   Vrei sa fi respectat de Unguri? RESPECTA-I TU PE EI MAI INTAI pentruca tu ai venit la ei in 1920 dar ei sunt aici din anul 800 dupa Cristos.

  8. O Autonomie trebuie sa aibe o limita geaografica, trebuie sa se recunoasca pe un anumit teritoriu cu limite geografice clare. Nu poate exista o autonomie NE-TERITORIALA. Da! Tinutul Secuiesc poate sa aibe semne de hotar, bariere, placarde prin care oml sa stie clar ca intra pe teritoriu unei regiuni aparte.

 4. Daniel Bumb, sigur ca ai fost la targu mures? Unde nu ai fost servit pentru ca esti roman? Spune te rog si mie ca sunt tare curios. Nu stiu nici un loc, fie restaurant, cafenea sau magazin, unde angajatii nu vorbesc limba romana.

  1. Am foost în centru , era un fast food am cerut un hot-doog , martor am pe fostu antrenor Loți și restu din echipa cu care eram , la un concurs , dar e irelevant cred .
   Sau săți spun din ogradă cum ar venii , fratemi-o când a lua-to de nevastă pe cumnata , a fost la bunicii ei săl prezinte , ști ce o pățit , o fost scos afara din curte și ia zis bunica-so ca nare ce căuta picior și p… a de român la el în curte .
   Întreb domnule Jozsef , despre ce vorbim .
   Am spus sunt din zonă și am N exemple negative , dar nu asta vreau să zic , nu înțeleg această ură , mulți ne înțelegem foarte bine între noi , am vecin ungur cu care ne ajutăm reciproc și nu avem aceste divergențe care sunt acum pe siteuri , deci despre ce vorbim ?

   1. @DANIEL BUMB === Cazul tau si al fratelui tau sunt cazuri speciale si merita o atentie aparte. Nu inteleg dece comunitatea Maghiara se manifesta cu FAMILIA BUMB in felul acesta uricios. Ungurii NU SE COMPORTA ASA. Punct!
    Daniel Bumb, nu cumva este ceva in trecutul FAMILIEI voastre care a starnit un fel de “alergie” in satul tau? Pentruca altfel nu se explica aceasta “ura” anti-Romaneasca. Daca “bunicul” fetei a spus cuvintele astea, trebuie sa fie ceva in trecutul lui care l-a infuriat. Este un caz trist si regretabil.

   2. Ai cerut un hot dog si nu ti-au dat, ca n-ai zis in ungureste. ma tavalesc pe jos de ras. puteai inventa orice altceva, hot-dog-ul se cheama la fel in toate limbile. E tare veche legenda asta cu vanzatoarele care nu te servecs in romana, si nu o mai crede nimeni intreg la cap, asa ca nu te mai agita ca un pepsi.

 5. Angelo Baritz , acest comportament este general la unguri, in gluma pot spune ca e generat de ADN, in afara , oriunde mergi, Ucraina,Serbia, Polonia, Russia, Germania, Italia, daca sunt 4 persoane 3 de o natie si unul de alta natie , cei 3 vorbesc limba cunoscuta si de al 4 lea ! Ungurii insa , nu vor face asta niciodata , probabil tine de educatie, ce naste din pisica, soareci mananca, sau ce deriva din salbaticul ATILLA, are un comportament pe masura ! Oamenii intelepti , ,inteligenti si puternici, sunt si toleranti, , mai putin ungurii !! asta este, asta e soarta lor , sa urasca necontenit pe cel pe care in veci nu-l va putea asupri !!

  1. Iti dau 100% dreptate Georgica. Si eu am avut ocazia sa lucrez cu straini civilizati , si in momentul cand eu eram singur si alti 2 de aceeasi natie, vorbeau in engleza (tocmai ca sa inteleg si eu). La fel faceam si noi cand eram 2 romani si al 3 lea de alta natie – vorbeam engleza si intre noi ca sa inteleaga si al 3 lea. E o simpla dovada de bun simt si etica sociala. Chestia care a zis-o Kovacs denota lipsa de civilizatie si de respect. Da, cand sunt 10 maghiar si 1 roman, ar trebui sa vorbeasca toti romana (presupunand ca maghiarii stiu romana – ca si cetatean roman e musai sa cunosti limba statului a carui cetatean esti, si totodata presupunand ca romanul nu stie maghiara)

   1. Poporul secuiesc se trage de la Csaba, fiul cel mai mic de Attila. hunii s-au reintors in Bazinul Carpatic in sec. al treilea/patra (l-a parasit inainte cu 6000 de ani, in vremea perioadei mica de gheata). asa sint si secuii de 1700 de ani. vallachii au fost adusi in tara de catre feudali maghiari in sec. al 13/14-ea, dupa razboiul mongolic, dar mai ales in sec. al 16-lea. vallachii au originea pe teritoriul Albaniei de azi, fac parte din popoarele “aromane”

    1. Or fi aromânii înrudiţi cu albanezii şi alte neamuri balcanice precum şi cu daco-romanii (nu degeaba termenul de aromân, adică “ne-român”), dar nu şi urmaşii daco-romanilor de pe teritoriul României şi Moldovei. Teoria asta a fost desfiinţată la vremea ei de istorici şi cronicari. Ea a fost folosită ca propagandă antiromânească din cauza luptelor duse de Inochentie Micu pentru drepturile românilor din Ardeal

     1. Adi, szervusz! Aroman inseamna ca nu e romanic (ref. la Imp. Roman), deci natiile mai mici de sclavi a romanilor (adica o parte din “slavi”) foarte ramasa in urma pe atunci cu cultura si limba (ca sa nu zic primitiva), care preiau forte repede vocabularul cuceritorilor romani, ptr. ca le lipsea pur si simplu expresii (cum ar fi limba romana: 30% slavic de origine, si 70% latina). deci “aroman” n-are nimic comun cu “aromân”. expresiile “român”, “România” sint ultramoderne pe lumea asta, max. de 150 de ani.

 6. UN SECUI intelegerea din 1918, nu prevedea ca ulterior ungurii sa masacreze romani , si nici ca armata Ungara sa intre in Romania in 1919 !! Autonomie aveti, aveti aceleasi drepturi ca orice cetatean al romaniei ! Stiti, eu am un f bun prieten din copilarie, ucrainean , ambii sai parinti ucraineni, astia sunt turbati cand aud de unguri, daca noi romanii suntem acuzati ca suntem extremisti , apoi oameni buni, nu stiti ce parere au ucrainenii de unguri ….. !! Culmea este , ca acest prieten nu l-am auzit niciodata sa se simta discriminat sau in vreun fel, veneau veeri de-ai lui la el, daca mergeam intre ei, si era vreunul care nu stia romaneste , imediat el sau altul imi traducea , nu se vorbea sa nu inteleaga cel de langa ei, cum fac acesti ….,,.. ..educati” maghiari !

  1. Avem aceleasi drepturi…? Teoretic. Egalitatea de sanse insa nu avem. De ex.: daca dau examenul la o facultate, il dau in limba romana, cea ce pentru mine este mult mai greu decat daca l-as da in limba mea materna. Este normal sa vorbesti limba tarii unde stai, dar nu vorbesc acum despre asta…
   Vorbesc limba romana insa ramanand la idea aceasta cu egalitatea de sanse consider ca concurand la facultate pentru acelasi loc cu un roman am mai putine sanse decat el, pentru ca la facultatea respectiva nu sunt grupe unguresti, nu se preda in limba maghiara(la acea specializare nu exista posibilitatea aceasa pe vremea aia la facultatile de stat si nici in momentul de fata nu este). In lumina acestora cred ca exista forte mult de imbunatatit nu numai in segmentul invatamantului, dar si a administratiei publice, unde nu numai sanse egale nu sunt, dar nici drepturi egale nu avem.

   1. Mai omule dar gandeste-te putin la aberatia pe care o afirmi. Vrei sa inveti la facultate in limba maghiara…ca apoi sa ce?…daca nu esti repartizat intr-o localitate doar cu etnici maghiari…daca trebuie sa lucrezi de ex. in Cluj…cum o sa le explici tuturor colaboratorilor (indiferent de limba materna) aspecte specifice jobului tau…in limba maghiara…sau facultatile din Romania ar trebui sa plateasca scolarizarea etnicilor maghiari in limba maghiara ca mai apoi acestia sa fie angajati in Ungaria?

    1. @RAZVAN === Tu scri asa: “…Vrei sa inveti la facultate in limba maghiara…ca apoi sa ce?…sau facultatile din Romania ar trebui sa plateasca scolarizarea …in limba maghiara ca mai apoi acestia sa fie angajati in Ungaria?”
     RASPUNS: In Ungaria sau oriune in alta parte a lumii, sa fie LIBER sa se duca sa lucreze. Asta inseamna SA FI UN OM LIBER. Intelegi?

   2. Draga Molter, am sa fiu scurt. Daca mergeai in Franta, sau orice alta tara pe glob la facultate, ce faceai? dadeai examenul in ungureste? nu, aveai sanse egale cu ceilalti? nu, ii pasa cuiva? ei bine, ce sa vezi? NU. Daca ma duc in Ungaria la facultate, invata cineva romaneste pentru mine? imi preda cineva in limba romana? nu. Ii pasa cuiva ca sunt in dezavantaj? nu. Ma supar pentru asta? Normal ca nu, sunt in alta tara, ma supun legii si limbii ei. Asta e problema, voi sunteti ok si aveti pretentiile astea in nici o alta tara, numa aici va permite-ti si va plangeti atat. Ce faceati in alta tara? va supuneati. Si-ti spun prieteneste, du-te in Ungaria si fa acolo facultate, ca eu daca vreau filme in limba romana la cinema, ma duc in Romania, nu fac manifestatii in tara in care traiesc. Scuze daca am jignit pe cineva, dar sunt chestii de logica si bun simt.

 7. Problema nu este intre romani si unguri, problema este numai acolo unde ungurii vor sa se simta stapani , si folosesc tehnica aceea cu discriminarea , dar ei sunt cei mai extremisti, in orice regiune din Serbia, Ucraina, Slovacia, Croatia , Polonia , se intampla absolut acelasi fenomen, acesta este comportamentul expansiv, al lor, acum nu mai pot folosi iataganul si nu mai pot masacra pe cei in al caror teritoriu s-au asezat si si-l doresc cu ardoare ! Acum inventeaza steaguri ,:))) , e foarte interesant ca acel steag seamana cu steagul pasalacului turcesc :))) !!!

  1. Felicitări, Dragoş! În special pentru acurateţea exprimării, pentru fotografiile tale şi pentru perseverenţa ta. Înţeleg că te-ai apucat de fotografie la 15 ani, iar doi ani mai târziu ai ajuns să colaborezi cu mai multe firme din oraş. Jos pălăria!

 8. Mi-ar plăcea să fac o precizare. Nu am scris articolul ca să stârnesc discuții pe tema români vs. maghiari. Nu au niciun sens aceste discuții. Haideți să ne rezumăm la părțile frumoase. Suntem oameni cu oameni, așa cum am mai zis, ne putem înțelege. 🙂

  1. Tot nu ati corectat/reformulat inceputul articolului dvs. Presupun ca nu vreti sa fiti banuit ca sunteti inca o persoana care incearca (a nu stiu cata oara in ultimele zile) sa manipuleze.

 9. Foarte frumos articolul tau, in mare parte ai dreptate, insa problema este alta, uneori steagul secuiesc este pus special pentru a provoca disensiuni, sau este folosit ca motiv de disputa. Si romanii sunt in numar mare in italia, spania, dar cei de acolo nu ar accepta niciodata steagul Romaniei pe institutiile lor. Geografic Tinutul Secuiesc se afla pe teritoriul Romaniei, si se supune legilor in vigoare, buna convieturire tine de oameni.

  1. Domnule eu sint foarte surprins. Am plecat din Romania aproape de 24 de ani.M-am stabilit in Finlanda, aici sint 3, da trei limbi oficiale: nici nu stiu care este prima.
   In orce caz: finlandeza, suedeza o poti folosi orunde ca limba officiala. Orce cerere formulata in aceste limbi trebuie acceptata de autoritati.
   Si sa nu uitam limba norvegilor, nu stiu precis in ce masura e limba oficiala, dar exista locuri in Lapland unde cu finlandeza nu ai nici o sansa (am ajuns in aceasta situatie de multe ori,in aceste cazuri 90% vorbesc engleza). In orce caz la Helsinborg, Yüvesküle si Vasa exista facultati de limba suedeza si de norvegiana. Bineinteles in fata fiecarui facultati sint steagurile celor trei tari la aceasi nivel. Nimeni nu se teme ca maine vin Wikingi si ne ocupa tara, cu toate ca suedezi in trecut sau purtat destul de, sa zicem “neplacut” cu finlandezi. Aztazi nu mai conteaza.

   Eu cred ca ar fi timpul, sa se schimbe ceva si in Romania, dar mai ales in capul oamenilor, asta ar fii cel mai important

 10. Dragos, Tu esti un om drag!
  Scrisoarea asta am scris pentru Romani, care vrea sa afla adevarul:

  Va salut dragi Romani!

  Credeti-ma, intentia mea nu este sa va provoc sau sochez, dar acum, dupa schimb de dimensiune (de la 21. 12. 2012) a venit timpul, ca sa stiti si voi adevarul, chiar daca face dureri:
  Ardealul a avut, are si o sa aiba cit omul traieste pe Pamint una singura consitutie: CONSTITUTIA COROANEI SFINTE, numit „ARANYBULLA“, PRIMA CONSTITUTIE DIN EUROPA, din anul 1222 (791 de ani)!
  Tot Bazinul Carpatic apartine sub Domnia COROANEI SFINTE/SZENT KORONA ŐFELSÈGE/SANCTA CORONA timp de mai mult de 1000 (o mie) de ani!
  Prima Constitutie a Romaniei este din anul 1866 (147 de ani), fara Ardeal, bineinteles.
  Expresia „Romania“ dateaza prima oara din anul 1862 (dar fara Ardeal)! Pina atuncea vorbim despre Moldova si Vallachia (Muntenia), ca tari vazali apartinind regelui din Buda (astazi Budapesta).
  In nici un caz nu e meritul Valachilor, ca Ardealul a devenit parte din Romania dupa Dictatul Trianon in anul 1921. Mai mult era parte a planului Zionistic, exact, ca „New World Order“. Asta stiti si voi foarte bine, si de asta aveti acum panic si mustrare de cuget, la fel ca slovacii, sirbii si austriecii.
  Si ce urmeaza?
  Multi oameni n-o sa crede cit de repede se vor schimba lucrurile pe Pamintul asta de acum incolo:
  2012.12.12 am avut schimb de Dimensiune, ceea ce inseamna, ca Terra noastra, dulce Mama, (si cu Ea si noi, Pamintenii) iese din Dimensionul fizic „3“ a Materiei si intra intr-a 5-ea Dimensiune (a 4-a este numai un fel de coridor) a Sufletului.
  Ce insemna asta pentru Unguri?
  Ungurii vor avea foarte repede un Crai (ales si nu Habsburgic), ca Mátyás az Igazságos (pentru voi Matei Corvin, si foarte bine, daca ginditi, ca el e al vostru! Un rege e bun, daca toata lumea din tara lui crede, ca el apartine de propriul neam.)
  Ardealul „intoarce“ inapoi la Ungaria, unde si apartine in mod normal, sub CORONA SFINTA. Bazinul Carpatic are frontieri naturali si istorici, nu poate sa fie dividat pe lunga durata.
  Au existat timpuri mult mai grei in istoria Ungariei, ca acuma: Incepind de 1241 (razboaiele cu tatarii) fac ungurii numai greseli istorice: se luptau cu fratii turanici, in apararea Vaticanului, in functie de popor „iudeo-cristian“, in loc sa lase pe fratii mongoli sa se duca unde vor ei in Europa de vest, fara sa fie Ungaria devastata. Dupa lupta cu tatarii raman mai putin de jumate din unguri, fapt ptr. care regele Ungariei Andras (Andrei) a chemat sasii, sa apere Carpatii de sud. Valachii au fost adusi de domnii feuadali, ca sa lucreze pe cimp.
  Cu turcii se intimpla tot la fel, la inceput ei exprimau, ca nu vor razboi cu Ungaria, ci cu Europa Occidentala, cu Vatican. In secolele, in care ungurii isi sacrificau viata ptr. Europa vestica (dar impreuna cu unguri si popoarele de pe Balcan, vallachii, etc.), ei n-au avut altceva sa faca, decat catolicii sa lupte impotriva protestantilor (Razboiul de 30 de ani), stiti de cite ori a trimis Vatican trupe de ajutor? Nici o singura data! Prima oara la Viena in 1683!
  Dupa Mohács (1526), aveam 150 ani ocupatie turcica in Estul si Mijlocul tarii, paralel ocupatie Habsburgica in Vestul tarii, si Ardealul, adica „Ungaria Mica“, ca Principat, cu Principele Báthory, Bocskai, Rákóczy, Bethlen, Kemény, Apafi, Thököly, samd… (suna cumva vreun nume „roman“?). Turcii au fost dati afara din Ungaria (1688) si ce se intimpla? Austriecii nu mai plec din tara, ocupa si partea de mijloc, si de ost a Ungariei, plus Ardealul, pina 1867. In timp ce ungurii luptau pentru libertate, impotriva Imperiului Habsburgic (1848), romanii, impreuna cu sasii (care, cum am scris deja, au fost „invitati“ cu 600 de ani mai devreme sa apere Ungaria, pentru care primeau pamint si tot felul de privilegii: n-au platit taxa, avea drept la comert, etc.), luptau impotriva maghiarilor. Frumos. Trupele de moti a lui Avram Iancu au ucis mii si mii de copii, si oameni batrani, neajutati (singura vina a lor era, ca erau de origine maghiara), pe cind barbatii luptasera pentru libertate de catre austrieci… Avram Iancu nu era niciodata pedepsit pentru masacru si el se considera si astazi ca un erou pentru romani…
  Dupa „Ausgleich“ 1867, devine „Hungaria“ iarasi o tara mare, frumoasa si bogata, cum era foarte mult timp, inainte de Mohács.
  La sfirsitul primului razboi, Romania „sare afara“ din razboi, cum face intotdeauna in razboaiele…
  …si primeste ca „dar“ de la Antant Ardealul. De ce?
  Nu pentru ca romanii au meritat, ci pentru ca Europa vroia sa distruge Ungaria. Europa avea intotdeauna frica de Ungaria.
  Intre 1940 si 1945 primim inapoi partea nordica a dragii Ardealului, apoi in ultimul an de razboi hitleristii ne ocupa, si iarasi intimpla aceasi situatie, ca la razboiul unu: Romania isi intoarce manta de azi pe miine, nu mai lupta cu Hitler, ci cu Stalin, si… …si primeste iarasi Ardealul.
  Si ce credeti, o sa ramine asa, cum este acum?
  Normal, ca nu. Vestea cea buna este, pentru noi toti, romani si unguri si alte nationalitati, ca din fericire, schimbul se va intimpla foarte repede si fara violenta. Asta este foarte important!!!
  La intrebarea capitala, cine e mai straveche in Ardeal, romanii sau maghiarii, pot sa va asigur:
  Vallachii (neamul lui Vlad), ca popor „aroman“, trage din teritoriul de astazi a Albaniei.
  De aceea au limbile „aromane“ mult comun cu gramatica limbii albana.
  „Vallach“ inseamna si meseria de „cioban“. Asa veneau cu timpul inspre nord cu turma de oi, pina in muntii Carpati. Incepind cu secolul al XIV, dar mai ales de la secolul al XVI, Vallachii au fost adusi de catre feudali maghiari ca iobagi la curtele lor sa lucreze. Dupa asta cine se mira, daca Romanul de astazi are ura catre ungurul? Faptul, ca Romanii nu erau considerat nici ca popor in Ardeal („Trium Nationum“ inseamna Maghiar, Secui si Saxon. Aceste trei natii se vad in stima Ardealului cu culorile albastru , rosu si galben. Un heraldicar maghiar, Köpeczi Sebestyén József, a creat la cererea regelui Ferdinand in anul 1921 stima Romaniei. Rosu, galben si albastru a Romaniei provine deci din stima Ardealului, de la popoarele Maghiar, Secui si Sasi), a ramas pina acum ca un sigil dureros in sufletele lor si in singele lor.
  Pe atunci domnii nu s-au gindit la logica numerelor mari: feudalistul ungur, impreuna cu familia lui, preot, „cender“ si husar, toti impreuna ca. 40 de oameni, pina cind iobagii la o mosie, 200 – 300 de suflete. Ce inseamna asta in citeva sute de ani? Plus in „era de aur“ a lui ceausescu, adusi citeva milioane de moldoveni la Transilvania? Rezultatul se vede astazi: toti zic, ca sint fiii dacilor, si Ardealul apartine lor. (Cuvintul „Ardeal“ vine din Erdőelve/ Erdély, care inseamna „Tara inaintea Padurii“, de asemenea si pe limba latina“ Transylvania“.)
  Stiti, ca Clujul de exemplu, avea inca in anii 1950 mai mult de 60 % locuitori maghiari? Astazi are Clujul cam 80 la suta de romani, majoritar din Moldova. Unde se duc acesti oameni, la 1. noiembrie, daca vor sa aprinde luminare ptr. strabuni? Nu la cimitirul Házsongárd, asta-i biztos, ci la Moldova sau Muntenia.
  Probabil, ca nu stiti, si pina acuma nici n-ar fi vrut sa stiti. Mergeti la cimitiri ca Hazsongárd in Cluj si vedeti adevarul. La mormintele vechi apar aproape numai nume maghiari, dar nu numai la Cluj, aproape in toate orasele Ardelene… (cu exceptie in orasele din sudul Ardealului, ca Brasov, Sibiu de exemplu, unde sasii erau majoritari.)
  Ipoteza cu „continuitatea daco-romana“ nu mai tine, pentru ca pur si simplu nu este adevarat. Povestea asta era inventat de catre „istoricienii“ de a lui Ceausescu, tocmai pentru romanizarea Ardealului.
  Insa Maghiarii si Secuii sint aceasi neam cu Sumer, Schyta, Hun, Avar. Originea acestei populatii este in Europa. Pentru asta exista multe dovezi: de exemplu medalia de la Tartaria (7000 ani) cu scrisul veche secuiesc (székely róvás), sau Studiile Semino de DNS, si culmea pina acum sint piramidele din Bosnia cu acelasi scris stravechi secuiesc (ca. 60.000 de ani (!), uitati-va la internet)!
  Si atuncea cum adica vin “Bozgorii” astia din Asia? Va explic: cu 6000 de ani inainte, era o „mica epoca de gheata“, in acest timp toate popoarele migrau spre ost, unde stratul de gheata era mai subtire si cu asta si sansa de supravietuire era mai mare. In sec. 3 s-a inceput cu hunii asa numita „Reintoarcere in tara“ („Hazatérés“). In istorie a existat o lunga perioada cu doua Hungaria paralel: Magna Hungaria, Ungaria Mare in Asia si Hungaria Minor, Ungaria Mica in Europa, tara, de care astazi au frica majoritatea romanilor (Nagymagyarország = Ungaria Mare = Ungaria de astazi, bineinteles impreuna cu Ardeal, toata Slovacia, toata Croatia (in “Personal Union”), si multe alte teritorii din Sirbia, Slovenia si Austria/Burgenland.
  Care este diferenta intre secui si maghiari, amindoi de aceasi rasa hunica? Secuii, neamul lui Csaba, cel mai mic fiu de a lui Attila, erau deja in sec. 4. in Bazinul Carpatic, iar maghiarii „numai“ dupa vreo 500 de ani, in 896 („Második honfoglalás“). Pentru asta sint secuii (cu drept) foarte mindrii! Si din causa asta secuii se simte bineinteles mai mare unguri, decit maghiarii.
  Stiu sigur, ca majoritatea din voi nu crede in moment nimic, din ceea ce am scris aici, dar timpul va trece foarte repede si multi dintre voi o sa aflati adevarul inca in viata asta.
  Cu stima si respect:

  Un maghiar din Ardeal

  1. Ma ce-i iubiti voi pe astia gen Asafatei, Apetrei, Avasiloaiei. Isi luau numele dupa mama de la care incepea neamul ca tati cine stie cati erau, unguri, secui, ca romani nu cred

   1. Romani nu erau mai Istvane, dar asta pentru ca erau toti la maica-ta. Acuma ca aflii de unde te tragi si pe al cui pamant ai aparut, poti sa mori happy

  2. atâtea pagini de protocronism pur n-am mai văzut până acum.
   din ce înţeleg, fugitiv, trecerea de care spui înspre noua dimensiune ar însemna instaurarea unei hegemonii orientate către resurse. având pretenţia că accezi la acest pas, e o contradicţie grosolană între termeni să mai pronunţi “Ungaria” şi să-ţi arogi teritorii în numele ei, pentru că dispare cadrul. ceea ce înseamnă că: a) ai dreptate în privinţa profeţiei, dar nu te poţi adapta la ea sau b) eşti rău intenţionat. ar mai fi eventual şi c) nu ştii că n-ai dreptate, dar atunci nu ştiu ce să-ţi recomand, mai ieşi la aer curat.

  3. Toata omenirea de astazi iti trage obarsia din Africa. Acolo s-au nascut strabunii lui Homo Erectus. Din Africa au inceput oamenii sa migreze spre Peninsula Arabica si Estul Mijociu, Europa, Iran, India si China si apoi in intreaga lume.

 11. Asa ar trebui sa gandeasca toti romanii si maghiaii? Da, nimeni nu spune ca trebuie sa ne batem intre noi, dar haideti sa respectam si o regula minima de buns simt. autonomia data maghiarilor si secuilor e salutata de toata Europa. La cati mexicani sunt in Texas, plus ca au si un New Mexico, ati vazut cumva steagul Mexicului arborat acolo? Admit ca si noi ii avem pe ai nostri, dar ungurii n-au inteles niciodata ca Transilvania e ROMÂNEASCĂ!

  1. Daca ai cunoaste putina istorie, ai sti ca Transilvania face parte oficial din Romania de exact 94 de ani, de cand exista Romania si asta asa va ramane pt ca s-au semnat niste tratate (pe care te las sa le cauti pe wikipedia) dupa primul razboi mondial.
   Pe da alta parte cu ce te-ar deranja pe tine personal daca ar fi autonimie? De ce nu? Si nu doar acolo, ci in toate regiunile istorice. Ce e rau in asta? Ca nu mai imparte Bucurestiul banii? sau ce? Atunci s-ar vedea clar cine e gospodar, cine e lenes si cine e hot.

   1. Prietenas, roman cum te numesti tu desi am indoieli… daca intru acuma pe pagina wikipedia a Ungariei, eu pot sa scriu ca Ungaria nu exista de fapt ca stat si ca singurul motiv pentru care apare pe harta, e ca asa vrem noi romanii. Pot sa mai scriu ca toti ungurii sunt de fapt o subspecie a rasei umane, nice neandertalieni ai secolului 21. cu alte cuvinte, pot sa scriu ce vreau ca apoi toti prostii sa zica “uite ma, ungaria nu exista ca asa scrie pe wikipedia”…. intelegi sper unde vreau sa ajung nu? Daca nu, baga cu google translate 😉

   2. „Ca într-o melodramă de gust învechit, dar plină de deznodăminte drepte, toţi cei vinovaţi de mutilarea Transilvaniei şi-au primit o cumplită pedeapsă. Hitler s-a prăbuşit sub ruinele Reichului său; Mussolini a fost împuşcat, ca un fugar la o margine de drum; Ribbentrop a sfîrşit în spînzurătoare; Ciano la stîlp, sub gloanţele poruncite de bunicul copiilor lui; Teleky s-a sinucis cînd nemţii l-au descoperit că îi trăda, Csaky a murit în condiţii stranii la două luni după funestul Arbitraj

 12. Daca pagina de internet al consiliului local Covasna se deschide initial in limba maghiara (that’s ok, majoritatea locuitorilor au limba maghiara ca limba materna) de ce pagina localitatii Micherechi din Ungaria, cu populatie majoritar română, se deschide in maghiara, iar linkul catre versiunea in română nu exista sau nu functioneaza ? http://www.mehkerek.hu
  Asta este diferenta de atitudine si bun simt intre minoritarii romani si cei secui/maghiari sau cum le-o place sa li se zica.

  1. Stimate Paul, nu pot sa inteleg de unde vine aceasta rautate sau chiar inconstienta, mai bine zis. Daca te uiti mai bine pe acel site, vei vedea ca au unele articole in maghiara, altele in romana. Fa un scroll in jos si vei vedea asta. Din curiozitate m-am uitat pe acel site, din moment ce ai fost asa de pornit incat chiar sa postati linkul. Chiar nu inteleg…oamenii (mai ales cei de aici din Romania) iau de bun tot ceea ce aud de la ceilalti, societate, prieteni, familie, fara sa faca un studiu prospectiv asupra lucrurilor pe care le aud. Exact ca un papagal care aude de mai multe ori acelasi lucru, iar apoi incepe sa reproduca conform cu cele auzite fara a face mai intai o analiza a celor auzite, si fara sa isi dea seama de manipularea in masa facuta de autoritati. Cred ca este tara cu cele mai putine caractere, dar cu multi hoti, papagali si inculti. Halal tara! Chiar imi este rusine ca m-am nascut si traiesc aici! Mai presus de cetatenie, etnie, etc. conteaza sa fi om, si sa sti sa acorzi respect atunci cand stai in fata unei istorii asa de mari ca cea a maghiarilor. In tot Ardealul vedeti dovezi istorice care confirma faptul ca noi am furat Ardealul, nu ei….ei au ramas acolo unde s-au nascut si au trait de sute si mii de ani. Uitati-va la cladiri, poduri, cimitire, etc peste tot sunt semne cu numele lor, date istorice, doar ca nu vreti sa le vedeti! Inca ceva. Listez aici un link de la o emisiune in care se vorbeste despre Romania eroilor medievali: http://www.youtube.com/watch?v=JYM6UF8DKlw . Aici este doar partea 1-a, dar gasiti si celelalte parti pe youtube. Insa aveti grija, adevarul poate durea 🙂
   Un compatriot

   1. “Cred ca este tara cu cele mai putine caractere, dar cu multi hoti, papagali si inculti. Halal tara! Chiar imi este rusine ca m-am nascut si traiesc aici!”

    Da iubitule? cara-te! dispari in tara cu istoria vietii si a mortii.
    Eu sa respect istoria ungariei? cine sunteti voi? nimeni, n-o auzit europa de voi cum n-o auzit nici de noi, aveti o tara care arata ca o talpa de bocanc si vorbiti desprea ea cum nici mai mari americani si englezi nu vorbesc de tarile lor. Ma doare fix in cur de ce scrie pe mormantul strabunilor tai ma baiatule. Este fix egal cu zero.

    Uite aici borat, inca ceva.

    “In the war’s first phase, the Romanian Army advanced against light resistance up to the Western Carpathian Mountains. In the second phase they overcame the Hungarian Red Army to reach the Tisza river. Finally, in the third phase, they defeated the Hungarian Army and occupied Budapest (August 1919), ousting the communist regime of Béla Kun.”

    Ia-ti tu mormintele tale si du-te depune flori. Si te rog frumos, nu te mai numi roman, ca nu esti. Nu esti nici macar ungur.

    1. Si mie e rusine ca traiesc in “romania”. Ba sunteti mandrii ca ati obsedat pt cateva timp Budapesta profitand de situatia nesigura intre puterile centrale UITE olahule:1918-ban, miután a kommunisták átvették a hatalmat Oroszországban és Breszt-Litovszkban különbékét kötöttek a Központi hatalmakkal, Románia magára maradt a keleti fronton, mégpedig olyan helyzetben, amely messze meghaladta katonai képességeit; tehát békét kért, melyet az 1918-as bukaresti békében meg is kapott. A békeszerződést román részről Alexandru Marghiloman írta alá a Központi hatalmakkal 1918. május 7-én. I. Ferdinánd román király azonban nem írta alá a békét, és 1918. november 10-én, kihasználva a Központi hatalmak bizonytalan helyzetét, Románia újra belépett a háborúba az Antant oldalán” dai google translate sau stiu eu. ERATI SI SUNTETI VIERMI LASI deaia este egal vorbele voastre cu 0 la europarlamanet si la parlament ca NU PREA VA CRED. Sunt si romani >>drepti<< dar tu nu esti din ei..

     1. AZ istok bassza meg az osszes ilyen budos olahot, hogy mennyire fel tudja baszni az agyam. Azt hiszik ok szartak a spanyol viaszt. Fognatok be a retkes sunyi hernyo pofatokat. Orok eletetekben sunyi sardagasztok voltatok. ME ANNYI EMBERSEG NEM VOLT BENNETEK HOGY KIALLJATOK AZ IGAZATOKERT AKKOR IS HA MAR ELVESZETT MINDEN. ………………………..NEKTEK romanokna NEM SZAMIT AZ EMBERI BECSULET, HA SZAMIT IS, NAGYON KEVESNEK…………………………………………………..BENNUNK MAGYAROKBAN MEGVOLT AZ EMBERSEG S KIALLTUNK A SZOVETSEGESEINK MELLET MEG HA VESZTESRE ALLTUNK IS…EZERT KAPTATOK MEG ERDELYT TI FASZSZOPOK………s meg rohogtok ezen mintha veszettul megdolgoztatok volna erte. Nagyon ki tud akasztani az ilyen agymasott seggfej olah a kurva eletit. Nekem nincs bajom veletek de az agyam ne basszatok fel ilyenekkel me akkor lesz.

     2. JENO 4 AUGUST 1919 ARMATA ROMANA INTRA IN budapesta !:))))) :))) :))))

   2. TIS
    Dragule , acea emisiune este facuta de un ilustru nestiutor si anonim, am urmarit acele aberatii, nu am timp sa stau sa le demontez , oricum nimic nu sta in picioare acolo ! Natia asta amarata de romani , a dat oameni de seama, inventatori in aviatie, medicina, tehnica , cat voi n-o sa da-ti nici in 200 000 de ani ! Voi va mandriti cu un Amiral ce avea un lac si 5 barcute , terifiant , si inspaimantator ! ideea ierarhiei intre popoare,si etnii, a fost justificata de o ampla literatura elaborata de oamenii de stiinta unguri ( care sunt sublimi , dar lipsesc cu desavarsire ) care au ajuns la concluzia , capoporul caruia ii apartineau ei insisi era superior tutror celorlalte popoare,atat prin inzestrare intelectuala cat si prin caracter si insusiri morale ! Istoria creata de voi pt a justifica o UNGARIE Mare ce nu a existat NICIODATA , nici macar 1 secunda, decat in mintile si pe hartile voastre ! Kossuth,Istvan Szechenyi,Mor Jokai,erau ingroziti ca ungurii nu au rude decat in Panonia, si au scris si elaborat postulate ungariste de asimilare si exterminare a populatiilor din zonele unde maghiarii reprezentau 10-20% din populatie !sasii au reactionat violent la actiunile maghiarilor !Secretarul Printului Mostenitor Franz Ferdinad era roman, stupoareeeee, care print nu agrea, ce nu agrea Franz Ferdinad ??? NU AGREA maghiarii !!!! De ce oare ??? Stiti voi dragilor ca Franz Ferdinad avea in plan o mare surpriza pt voi hunii maghiari ??? Nu stiti, sau daca stiti nu vreti a recunoaste !am citit o serie de carti scrise de revizionisti si iredentisti maghiari,, m-am convins ca formula lor intima este legata de iluzia superioritatiiunei natiuni care cauta justificarea pt inrobirea altor popoare ! Ca eforturile autorilor, ca si aici pe acest forum, nu au nimic cu realitatea , dreptatea , umanitatea , nu are importanta pt maghiari ! Conteaza doar viclenia , si nerozia , pt a servi intentiile particulare ale unui stat in dauna altuia 1

    1. erdely maghyar
     din care suflet multumesti tu ??? se vede clar , prin atitudinea ta , ca esti doar un iredentist , istoria ne-a aratat ca toate natiunile sunt egale, , nimic si nimeni in lumea asta nu dreptul unei netiuni sa stapaneasca alta natiune !teoria ta , nu numai ca este de PROST GUST ,dar nu poate nici macar fi citita pana la capat, atunci cand te umfla rasul, deja nu mai e istorie este literatura umoristica ! In prostia ta, totusi, nu te-ai intrebat , de ce naiba romanii, polonezii, sarbii, ucrainenii si slovacii , toti va contesta in teritoriile lor ???

   3. Am vazut acea emisiune, pot spune ca e terifiant acel personaj, care poate fi numit oricum ,istoric insa in nici un caz ! Am vazut ce a raspuns cand a fost intrebat daca romanii au fost asupriti de unguri in trecut in Transilvania , ! Pai , scuza-ti, in cazul asta , acel domn cred ca era stungar sau gunoier, altfel poate auzea si el de rascoala lu Horea Closca si Crisan ,printre alte rascoale !! Dar la voi maghiarii, gura este foarte sloboda, si libera sa spuna absolut orice !

 13. Si inca ceva, aceeasi argumentatie, o au maghiarii si in Polonia, si in Slovacia, Serbia si ,Ucraina ,acelasi tip de abordare si argumentatie !

 14. un alt roman
  pai daca e asa , covasna si harghita sunt cele mai sarace, erau vai de mama lor daca nu trimiteau comunistii romani in zona sa se mai si munceasca ……

  1. Georgica, asa o insulta fara de seaman n-am mai apucat. Tatal meu a parasit meleagurile sale natale în anii colectivizarii, pentru ca scârbele comuniste i-au luat caii si caruta, deci baza existentei materiale. A ajuns mai înainte la Brasov, pe urma la Constanta. La orice dispecerat de munca luau responsabilii de unitatii mai întâi sasii, maghiarii “evadati” si pe urma românii… Deci asa de lenesi, precum presupui sa fii fost, n-au fost ei – si nici cei cine au ramas si trag soarta lor pâna astazi în judetele Covasna, Harghita si Mures. Pe vremea când am facut eu serviciul la armata româna, am fost 3 maghiari la 107 recruti din toata tara – pe noi ne-au repartizat la Punctul Sanitar, la AFL si la Bucatarie. Mai ai întrebari? Deci reputatia noastra nu a fost cea mai rea, si “servesc patria” ne-a adus doar succese! Si mai târziu, la repartizarea fortelor de munca am avut succes – doar la examenele la imf cluj-napoca a trebuit sa realizez, nationalitatea poate fi o piedica imensa – pe acea vreme 5 maghiari la 144 admiteri.

   1. Incearca sa exagerezi mai cu perdea ! La admitere , oriunde ar fi fost , nu se lua in calcul nationalitatea ! lasa povestile , cu discriminarea , ca nu v-a discriminat nimeni ! Precum am spus , am avut coleg de lasa ucrainean, era permanent pe primele 2 locuri in liceu, nu avea nici o treba nationalitatea lui cu rezultatele scolare si examenele ! Insa , avea o parere despre voi , ….de nu cred ca ti-ai dori sa-l cunoasti in persoana vreodata ! Cu ce a evoluat harghita si covasna dupa 1990 ???? Hai sa lasam polemica asta cu superioritatea maghiara , pe care voi o propovaduiti atat in Romania cat si in Slovacia, Ucraina, Serbia si Polonia ! Suna desantat si de prost gust , nu convinge pe nimeni ! Ce drepturi aveti in Ucraina

 15. Buna ziua, eu am plecat din Romania in 1978 , aveam 10 ani !Am locuit in Brasov, , din pacate trebuie sa spun ca parintii si bunicii mei au fost supusi unor presiuni uriase din partea maghiarilor , mai ales in timpul razboiului , pt a ne maghiariza numele , pt a ne schimba numele de familie !Cu maghiarii in acea zona , mereu au fost probleme , asta stiu de la parintii si bunicii mei , ei erau permanent violenti si cautau sa ne convinga prin orice mijloace sa ne declaram maghiari !

  1. servus Bruder Gerhard! intr-un fel ai dreptate: ungurii au inceput o politica de maghiarizare foarte tare dupa Ausgleich 1867. de ce: ptr. ca toate popoarele aduse (vallachii) si chemate (sasii) in tara la Ungaria, cu timp au inceput sa se lupta impotriva gazdei, la incurajarea Habsburgilor. ungurii credeau pe atunci, ca a venit timpul dupa 1867, ca sa modereze situatia din Ardeal. fapt prost si greseala mare in istoria Ungariei. vestea cea buna, ca in citiva ani nu mai exista EU si nici banci (NATO, IMF), totul v-a fi suspendat. lumea asta de astazi dispara, cum cunoastem noi acum. In citiva ani Ardealul va fi iarasi in Ungaria. atuncea, noi ungurii, trebuie sa avem grija, nu cumva greselile din trecut sa se repeta. fiecare om trebuie sa aiba libertate, sa vorbeasca limba care doreste, pina cind cu totii vor fi unguri. numai ca nu pe baza aroganta si obligatorie, ci facultativa, cum mai era de multe ori ocazia in istoria Ungariei. si eu sint un sfert neamt: bunicul meu e sas din Straßburg am Mieresch/Nagyenyed/Aiud. strabunicul meu a fost chemat tot din Germania, ca preot lutheran pe atunci. stii Tu, Gerhard, ce zicea bunicul meu, cu privire la nationalitate? “Mein Mund spricht deutsch, mein Herz schlägt ungarisch!” (Gura germana, inima maghiara). el avea magazin la Gilau, linga Cluj, si a vorbit cinci limbi, (din care primele trei limbi a fost in trecut normal in Ardeal sa vorbesti): germana, maghiara, romana, tiganeste si si ruseste, ce a invatat la Siberia in cei sapte ani de lager dupa razboi. Te rog frumos, explica si tu, ca neamt intreg(?), ptr. Georgica si neamul lui, care chiar ca nu stiu din pacate (majoritatea, dar pentru cei putini, care stiu, respect!), cind au venit sasii la Ardeal, si de ce au venit (nu uita de “Goldener Freibrief” al regelui Andras Diploma Andreana din 1224, http://ro.wikipedia.org/wiki/Diploma_andrean%C4%83), si nu uita, ca si sasii au facut prostii: cu citeva secole in urma, dupa ce a fost incadrata Tara Saseasca, ca tara autonoma in Ungaria, , ei au incercat sa-si faca propria tara in Ardeal (asta a fost in timpul Habsburgic, cu ajutorul lor). stii, cum a-r veni asta? uite: Tu chemi la tine niste musafiri, ca sa aiba grija de casa Ta, cind Tu lucrezi, si dupa un timp, ei zic, ca casa apartine lor, si nu te mai lasa sa intri. asa s-a patit, ca regele Ungariei trebuia sa trimite trupe la sasi, cind ei au devenit un pericol ptr. Ungaria, in contradictie extrema, ptr. ceea ce au fost invitati: ca sa apere Ungaria in Carpatii de sud. si nu uita inca ceva, lieber Gerhard: la unguri existau sasii mai mult de 600 ani. sasii si mai tirziu si svabii (in timp cu Maria Teresa, in Arad, Temesvár, Sathmar, Baia Mare/Zipser si Landler, etc.) au fost cei mai bogati locuitori din Ungaria, au avut viata buna! erau meseriasi si harnici! societatea germana din Ardeal si Ungaria prosperau! mai mult de 600 de ani!!! si ce s-a intimplat dupa ce Antant l-a daruit Ardealul vallachilor? in timp de mai putin de 50 de ani cultura germana dispare (o cultura de mai mult de 600 de ani, intelegi Tu asta?) de pe o zi pe alta! asta e ptr. Tine fain? daca da, Tu ai inima romana si nu saseasca! nu te doare, ca satele sasesti sint goli, locuiesec aproape numai tigani si citiva romani? ei zicind, ca totul apartine lor? nu te doare deloc??? ca la inceputul anilor 1900 erau cam 500.000 de germani in Ardeal, si astazi mai traiesc numai niste oameni batrini, ca. 5000 de sasi, care mor si dupa aia nu mai ramin numai niste “ultimii mohicani”? ca daca nu te doare la inima, asta inseamna ptr. mine, ca cineva din parintii tai trebuie sa fie roman/romanca. einen guten Tag noch!

 16. erdely maghyari
  Mai baiatule , am cateva nelamuriri la ceea ce ai scris tu acolo a) cum au primit romanii si sasii invitatie in spatiul intracarpatic , prin email, posta sau mergea Arpad din poarta in poarta , in mongolia unde spui tu ca locuiau romanii ??
  b) de cate ori in istoria civilizatiei umane s-a mai intamplat sa primeasca un popor invatie sa se mute cu totul
  c) ma daca tot i-a invitat ,eu cred ca le-a facut si mutatie, nu cred ca erau cu viza de flotant
  d) nu cumva minositatea maghiarilor dupa 1600 se datoreaza faptului ca femeile maghiare plecau dupa aia invitati de curand in zona, se saturasera de barbatii lor si voiau si ele barbati adevarati , nu gloabe migratoare

 17. Buna ziua din nou,
  imi pare ciudat ca domneavostra nu scrieti cu un nume , deci sunt nevoit sa va numesc erdely m.
  Ceea ce sustineti domnoavostra , va rog sa ma credeti, fara nici o gluma, este cel putin ciudat ! Eu nu am auzit in istorie ca vreun popor sa cheme alte natii , pt a isi popula un teritoriu , scuzati-ma , dar asa ceva nu suna credibil ! Daca bunicul tale ar fi neamt, cu siguranta nu ai gandi atat de extremist , dar cu siguranta , nu aveti nici un bunic de origine germana . Sasii in ARDEAL nu au venit adusi si nici conditionati de maghiari , nu inteleg de ce aveti impresia ca toata istoria se invarte in jurul hunilor . Comportamentul stramosilor dumneavoastra cel putin cel cunoscut de mine si rudele mele, nu este unul demn si barbatesc . Este comportamentul unor salbatici care nu ataca decat in superioritate numerica , bunicul meu nu a fost molestat niciodata de catre romanai , dar , abia a scapat cu viata din mana ungurilor .Vad ca dumneata ai ppropia dumitale teorie , iti urez succes sa o brevetzi, insa nu ma face pe mine partas la asemenea teroii se pare doar de dumneata stiute .Eu sunt plecat de atata amar de ani, si vorbesc si scriu romaneste mai bine decat dumneata , ce denota acest lucru ? ANTANTA nu a daruit TRANSILVANIA valahilor, asa cum spui dumneata , IMPERIUL AUSTRIAC a tinut acest tinut cu forta , asa cum a tinut si Ungaria ! Eu va intreb doar atat , de ce dupa Trianon ,daca aveti dreptate , nu a ti luat Transilovania inapoi pe calea armelor ,ca doar ati atacat Romania la cativa ani daca nu gresec ??? Spre informatia dvs, unchiul meu, a fost colonel in Wermacht , si mi-a vorbit f frumos despre armata romana ,nu la fel insa despre cea ungara !Si acum ca o concluzie, comportamentul vostru nu poate decat sa genereze un conflict interetnic de genul celui din fosta Yugoslavie, in cazul unui conflict armat , nu cred ca Ungaria ca recastiga vreun teritoriu !

  1. Hallo Gerhard,

   hier hast Du dien Information über die Siebenbürger Sachsen, die Du brauchst:

   http://de.wikipedia.org/wiki/Goldener_Freibrief,
   bzw. http://www.sbs-stiftung.de/sbs.html

   “Wer sind die Siebenbürger Sachsen?

   Im 12. Jahrhundert rief der ungarische König Geysa II. deutsche Kolonisten nach Sieben- bürgen in den Karpatenbogen. Sie kamen zum Schutz der Krone von Rhein und Mosel, aus dem heutigen Luxemburg, danach auch aus anderen Teilen Deutschlands. In Siebenbürgen verschmolzen sie zu einem deutschen Volksstamm, für den sich in der Kanzleisprache zunächst die Bezeichnung Saxones (Sachsen) einbürgerte.

   Privilegien und Eigen-Landrecht

   Auf dem ihnen zugesprochenen Königsboden (rund 30.000 km2) wurden den Siedlern ausserordentliche Privilegien verliehen. Im Goldenen Freibrief des Königs Andreas II. von 1224, später als so genanntes Andreanum von ungarischen Königen wiederholte Male bestätigt, waren die Freiheiten der deutschen Siedler der Hermannstädter Provinz verankert, die danach auf alle freien Siebenbürger Sachsen ausgedehnt wurden: Territorialautonomie und Selbstverwaltung, freies Besitz- und Erbrecht, freie Richter- und Pfarrerwahl, Zollfreiheit, eigenständige deutsche Gerichtsbarkeit. Im Rahmen des ungarischen Königreiches entwickelte sich so eine von Adelsherrschaft und Leibeigenschaft freie republikanisch-demokratische Enklave. Ihr Eigen-Landrecht von 1583 blieb als Gesetzbuch bis 1853 in Kraft. und so weiter…
   es würde mich wirklich interessieren, was Du dazu denkst. Freundliche Grüße: Erdélyi Magyar

   1. Domnule , incorect denumit erdely magyar !
    Am fost tentat sa-ti raspund in limba germana, insa eu nu sunt nici extremist si nici un nesimtit care sa vorbeasca in public , intr-o limba pe care nu o cunosc decat o mica parte din persoanele participante la discutie ! Acest mod de comportament , este propiu ungurilor observ, nu are nimic comun cu nemtii !! Domnule, nu stiu ce incerci sa-mi demostrezi ! Observ doar ca denaturezi totul doar pt a fi cum sustii dumneata ! Daca doresti sa impusti musca cu tunul, foarte bine, ,asa sa faci ! Am studiat putin pe internet in urma celor citite pe acest forum, voi ungurii aveti probleme , aceleasi probleme in toate tarile vecine Ungariei , iar asta spune totul ! La revedere !

     1. Ru nu voi fi in veci fratele tau, si nici germanii fratii ungurilor !! Adevarul este departe de ceea ce pretinzi dumneata prin fele si fel de inventii maghiaroide ! Acel site german nu sustinea nicicum ca Transilvania a fost vreodata a voastra ! Inca odata demonstrezi cat de mare este nesimtirea maghiara , scriind pe acest forum in germana !! Nu ma mai numi fratele tau, refus sa mai discut cu un nesimtit ce ignora cele mai elementare reguli de bun simt cand se discuta in public !Mergi si educatte, fa ti educatie, studiaza regulile de comportament in societate , tu si inca vreo doi drai de pe aici ! aveti mare nevoie !

 18. Si inca ceva , majoritatea sasilor , ca si mine dealtfel, au plecat din Romania , datorita faptului ca situatia economica din RFG la acea vreme era mult superioara cellei romanesti ! Sunt destui care acum spun ca daca ar fi stiut ce intosrsatura iau lucrurile , in 1989, nu ar fi plecat deloc ! am cunostinta ce a plecat in 1989, in septembrie , 🙂 , si care a regretat f mult, din cate stiu copii sai au acum dubla cetatenie ! Dumneata doreai sa revendicam noi germanii Sibiul asa cum revendicati voi un teritoriu ce nu v-a apartinut niciodata ??? Romania a fost integral a Germaniei, :), insa am pierdut razboiul, gata , nu ramaneti cramponati in trecut ! Pai ce ar insemna, sa pretindem ca Franta si Belgia ne apartin ??? Ca Austria e parte a Germaniei ??? Dumneata nu vei gandi niciodata ca un Neamt, nici macar precum un cucerotor , nu cu teorii se castiga un teritoriu !

  1. Domnule Gerhard, aveti toata stima si admiratia mea pentru felul in care va sustineti punctul de vedere, cu argumente pertinente, nu cu vorbe si Wikipedia. Gandirea dumneavoastra este una foarte logica, nu ne putem agata de trecut. Din cate stiu in razboiul dintre Ungaria si Romania, Romania a ajuns pana in Ungaria, invingand toate fortele armate unguresti, n-au primit nici un teritoriu pentru ca Romania a actionat impotriva vointei tarilor aliate, ce sa zicem acuma? ca Ungaria trebuia sa fie a Romaniei daca nu se impotriveau aliatii? Nu domnule, ne vedem de treaba noastra si mergem mai departe. Dar ceea ce sustin multi maghiari de aici sunt pure aberatii preluate de la niste persoane dubioase de asemenea de etnie maghiara care vor sa ne bage pe gat ideile lor. Eu zic sa stati bland pe scaune, Ungaria Mare nu va exista niciodata. Deocamdata Ungaria e intr-un rahat economic mai mare decat e Romania, unii speculeaza ca va urma soarta Greciei, dar voi visati ca cineva, pur si simplu o sa va predea teritorii deja bine stabilite pe plan geo-politic si istoric. In loc sa visati frumos, mai bine puneti mana si munciti, si mergeti la vot si nu va mai tot vaicariti, ca mie daca nu-mi place in Romania plec, va invit sa faceti acelasi lucru!

  2. “Dumneata nu vei gandi niciodata ca un Neamt”.
   nici n-as vrea. eu am zis, ca bunicul meu a fost sas. eu sint Maghiar din tot suflet. cu cit bani mai multi au germanii, cu atit suflet mai mult au maghiarii. pentru mine sufletul e mai important…

  3. Lieber Bruder, Gerhard,

   m-ai intrebat, de ce vorbesti Tu mai bine romaneste, decit mine. Uite raspunsul: Tu trebuie sa ai mama sau tata roman/romanca si vorbiti acasa romaneste, asta inseamna, limba ta materna este limba romana. Eu m-am nascut in Ardeal, ca ¾ maghiar si ¼ german, si am locuit intr-un oras unde nimeni n-a vorbit romaneste. Limba mea romana e limba de la scoala, de la ora de literatura romana.
   1990 aveam 18 ani si am plecat in Gemania, am primit sansa sa fac acolo bacalaureat, stipendium de la Otto Benecke Stiftung. Da atunci, adica din 1990 n-am mai vorbit limba ta aproape deloc, si din pacate nu mai locuiesc in Ardealul nostru drag, ci in Ungaria.
   De ce? Pur si simplu nu sint de acord, ce se intimpla in Romania. Dar lucrurile se vor schimba de acum incolo foarte repede si atuncea ma mut acasa. Nu numai eu, ci inca cam un milion de maghari din Ardeal, care sint acuma plecati din nefericire in strainatate.
   Dar vezi, eu vorbesc romaneste, chiar daca nu perfect. Voi vorbiti ungureste, sau cei care s-au mutat din Moldova si Oltenia la noi in Ardeal, au invatat limba majoritarilor? Foarte putini, cum este si Dragos de exemplu. Ei sint oameni! Jos cu palaria ptr. ei! Dar cei mai multi au venit la noi in orasele noastre si a doua zi ne zicea: „vorbesti romaneste, stai in Romania.“
   Uite, tara noastra, Ardeal, a fost mai mult de o mie de ani Ungaria si cit timp se zice, ca e parte din Romania? 1921 – 1939 si 1945 – pina astazi = 86 de ani, si cam atit. Cum am zis deja, totul se va schimba foarte repede. Cum se poate compara 86 ani cu mai mult de o mie de ani?
   Iti povestesc ceva, si te rog, faci putini ginduri: dupa putin timp ce am intrat 1990 in Germania am primit cetatenie, ca „Spätaussiedler“ am avut dreptul, dupa scumpul meu bunic sas. M-am dus la un gimnasium ptr. bacalaureat si eram printre tinari „aussiedler“ din Ardeal (sasi si svabi), Polonia (Schlesier), din Cehia (Sudetendeutsche), Russland (Volgadeustche), deci aproape din tot „Ostblock“. Comun intre noi a fost, ca totii dovedeam origine germana, care nu insamnase, ca si ne-am simtit germani. Sincer zis, fiecare vorbea limba lui de acasa. Numai sasii „adevarati“ (echte Sachsen) din Sibiu, Brasov, etc. vorbeau nemteste, ca si acasa cu parintii lor. Printre sasii din Ardeal mai era o grupa, care vorbeau romaneste (sasi mixte din familii mixte german-roman, cum esti si Tu, si inca o grupa de svabi si zipzeri (Arad, Temesvár, Szatmár, Nagybánya, Sziget, etc.), care vorbeam ungureste, limba noastra natala. Si ce am patit chiar la inceputul scolii? Sasii „romanizati“ ne zicea, sa vorbim si noi (sasii „magharizati“) pe romaneste, ca si noi venim din Romania (tara, care ptr. noi nu exista, numai Erdély/Ardeal), si nu ne inteleg cum vorbim noi. Intelegi Tu asta, Bruder Gerhard? Inca o data: sasii „romani“ ne zic in Germania, noua, sasilor/svabilor „maghiari“ sa vorbim romaneste. Si tot asta se intimpla in GERMANIA! Na vezi, Frate, asa sinteti voi, asa netolerant sint majoritatea romanilor.
   Noi, ungurii, am primit dupa Trianon pedeapsa pina acum ptr. greselile noastre istorice, a voua pocaire, a „romanilor“, incepe chiar acum.
   Servus, Bruder, mach´s gut!

   1. Bravo Erdely Magyar in sfarsit cineva care are curajul sa spuna adevarul Romanilor din Ardeal. Si eu sunt un sas vandut de Romani comunisti de ceausisti in 1985 catre RFG. Sasi si unguri au istorie ! ce nu poti spune despre Romani. NUMAI MINCIUN Daca era Gerhard sas si a plecat in Germania la varsta de 10 ani cum spune el , de unde stie el asa bine Romaneste ? sasi nu stiau Romaneste bine. Si eu am avut 12 ani cand am fost vandut catre Germania. Si acuma mam intors in Transilvania si im este greu sa scriu in Romaneste. Nu vreau sa sriu aceas poveste ce a scris deja Erdely magyar ca ii dau perfecta dreptae si scrie adevarul. Vreau doar sa le spun Romanilor ca sa numai spuna ca Transilvania Ardealul este a lor ca nu este adevarat. Romani nu au invatat apsolut nimic din ce au facut cu sasi si evrei. Romani au vandut si pe evreii si pe sasii si au pierdut niste valor importante care au lasat mostenire la romani sute de case orase cetati istorie cultura construite de sasi si unguri din ardeal. Daca nu erau sasi unguri si svabi din banat sa nu uitam nu a fi existat Sibiul Brasovul Bistrita Sebes Clujul si tot ardealul ca cand a fost chemati sasi in Transilvania de ungur era totul pustiu in Transilvania. Vreau sa spun ca sasi au facut o greseala mare, ca au plecat dupa revolutie toti in Germania. Ei trebuiau sa ceara Autonomie ca si unguri secui acuma. Ca dupa tratatul de trianon aveau dreptul. Dar pur si simplu sau saturat de Romani si de smecheriile lor si lenesia si ticalosia lor si au considerat ca e mai bine sa plece. si eu cunosc multi care au murit de dor de casa dupa catva ani in Germania. Va dati seama sa lasi 800 de ani de istorie cultura munca inapoi si sa pleci pentru totdeauna. Vrau dor sa le dau ungurilor un sfat sa nu faca aceasi greseala pe care au facuto sasii.sa lupte pentru drepturile lor.

    1. MICHAEL
     Transilvania nu a fost data ROMANIEI, ci Romania si-a luat inapoi teritoriul ce ii apartinea de drept ! Daca era nevoie ne luptam cu Ungaria, asa cum s-a si intamplat in 1921 cand v-am aratat care este locul vostru ! Deci, noua nu ne-a dat nimeni TRANSILVANIA, am luat-o noi pt simplul fapt ca este a noastra si ne vom bate cu voi , cu UNGARIA, oricand si oriunde , va vom calca in picioare pt acest teritoriu ! Nu uitati ca AVRAM IANCU v-a stricat revolutia cu 10 mii de oameni , mandra voastra armata de husari de 24.000 de oameni din TRANSILVANIA a fost tinuta in lloc de IANCU al nostru ! Doar gurita e de tine !

   2. ERDELY MAGIUN, ARDEALUL nu a facut niciodata parte din UNGARIA decat pe timpul lui HITLER si datorita lui HITLER ! Ungaria din 1527 pana in 1918 nu a EXISTAT ! Stai f prost la cultura generala !

  4. daca tu Gerhard esti sas cum spui tu , eu sunt chinez. sau poate esti un sas prost Romanizat de nu sti ce vorbesti. Erdely magyar are perfecta dreptate si spune Adevarul.

   1. MICHAEL, dragule , TRANSILVANIA, in 1918, avea peste 6 milioane de roamani si aproximativ 800.000 de unguri ! La TRIANON, nu a dat nimeni nimic ROMANIEI, ci a luat , a taiat din teritoriul TRANSILVANIEI, in partea de vest ! Apoi, MICHAEL-ERDELY , faci aceleasi greseli gramaticale precum ERDELY, si mai esti si prostovan si spui ca esti plecat de mult din tara si de aceea ! Pai priveste la cum scrie GERHARD, si vad ca iti este mare ciuda :))) !! Ai auzit si tu la EUROPA Libera niste prostii si acum batii campii pe aici si te victimizezi ! Ceausescu vindea doar prostii, doar pe aia care nu valorau nimic ii lasa sa plece ! Oamenii cu adevarat de valoare ii stimula si ramaneau aici ! Iti dau doar un mic exemplu ANA ASLAN !!! Ungurii sunrt vazuti in SERBIA, MUNTENEGRU, POLONIA,UCRAINA, SLOVACIA drept niste mizeri umane, in aceste tari sunteti de o puturosenie proverbiala, si de o rautate si criminalitate teribila ! Sasii nu sunt nenorociti si criminali precum maghiarii, nu au segregarea in sange ! Se vede de la 1000 de km ca esti tot tu ERDELY MAGIUN, ! Vorbesti pe aici ca sa nu adormi ! Pune manuta pe cartile de istorie scrise de istoricii straini , si vei afla retardatule, ca TRANSILVANIA nu a fost pustie niciodata ! HORTHY a tau cel tradator, a primit cadou TRANSILVANIA, VOEVODINA, o parte din Ucraina si Slovacia de la HITLER ! Ce a facut Horthy dupa ce a primit acest cadou ! A inceput macelul poppulatiei bastinase , femei copii tot ce prindea ucidea ! Dupa ce Hitler a fost informat de ceea ce se intampla in teritoriile ocupate de Horthy a ordonat preluarea administratiei in Voevodina si anularea imediata a cedarii Kosice-ului catre Horthy ! Ce facea HORTHY in continuare ? TRADA ! TRADA asa cum sta bine oricarui maghiar ! Il trada pe HITLER, tratand cu aliatii rasturnarea lui HITLER si dorea sa treaca de partea aliatilor ! Doar ca STALIN stia ca armata Ungara este ZERO barat , si nu a dorit un armistitiu cu nulitatile maghiare ! ASTIA sunteti voi ungurii cei viteji , niciodata capabili sa fiti cinstiti si loiali ! ROMANIA in 1918 si-a luat ceeea ce ii apartinea, la fel ca SERBIA, SLOVACIA, UCRAINA, POLONIA ,!i

 19. Cititi putin discursul lui Putin cu privire la minoritati. In curand, in cativa ani, la fel vom reactiona si noi. Singurul lucru care ne opreste este UE, care, la fel cum si Erdely bla bla sustine , va pica, sa vedem atunci ce legi va mai apara.

  DISCURSUL LUI PUTIN IN DUMA DE STAT A RUSIEI:
  “In Rusia trăieşte poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minorităţi; acestea trebuie să respecte Rusia, pe ruşi şi legile fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminaţi; CINE FACE ASTFEL, ESTE INVITAT SĂ PĂRĂSEASCĂ IMEDIAT RUSIA!!!
  Nu Rusia are nevoie de minorităţi ci ele au nevoie ca Rusia să-i primească, ofere adăpost, locuri de muncă şi hrană; în Rusia traiesc doar ruşi!”.
  Membrii Dumei de Stat au aplaudat in picioare 5 minute!!!!!
  sursa:http://eng.kremlin.ru/

 20. Mai multe tipuri de oameni in legatura cu circul steagurilor:
  http://coexisttransylvania.blog.com/2013/02/07/despre-plural-si-pluraluri/
  Cititi numai daca sunteti gata sa acceptati ca lumea nu e in alb-negru.

  Si sa va mai zic un lucru, NU-MI PASA DE ISTORIE. A tied se,(nici de a ta) Erdelyi magyar.
  Mai reveniti pe pamant. O sa vedeti oameni adevarati. Nu suntem concepte abstracte – este vorba de vietile reale ale sutelor de mii de oameni.

  Felicitari de punctul tau de vedere si de articol, Dragos.
  Tot ce ne trebuie e bunavointa – sa fim si sa ramanem oameni.

 21. Stimate Dragoş Asaftei,
  în primul rînd felicitări şi toată stima pentru fotografii, pentru ideea de a prezenta locul unde trăieşti.
  Pe de altă parte îmi pare rău personal, că trebuie să te loveşti la vîrsta ta de unele comentarii pe pagina ta, total lipsite de o purtare civică civilizată.
  Am 61 de ani, trăiesc în Cluj, nu am avut timp-bani-la cine să mă duc în Secuime, cunosc doar prin fotografii şi prin prieteni, de acolo şi de aici. Păcat că nu am reuşit să mă duc în aceea zonă, nu sînt sănătos, nu am fost din copilărie, nu pot călători pe drum lung.
  Sînt maghiar, din Ardeal, să nu fie problemă pentru cei care mai citesc pe această pagină comentariile.

  1. De cînd există ţara cu denumirea de Romînia, toţi învăţâm obligatoriu limba romînă în şcoli, ne prezentăm la examene şi la bacalaureat. Deci avem un atestat oficial de cunoaştere a limbii romîne.
  în ceea ce priveşte fenomenul din comerţ, este copilros din partea firmelor-magazinelor, pentru că clientul este stăpînul…

  2. Vreau ca toţi cei care au scris un comentariu pe pagina să să înţeleagă, că nimeni nu vrea Aredealul înapoi… adică să fie parte a altei ţări.

  3 .Se vorbeşte de ’autonomie’ parcă demonizată, dar cu toţii am învăţat de independenţă, de luptele pentru independenţă. Azi, cînd mergem la piaţă sau în magazine şi cumpărăm ceva, 24% nu este al nostru! Plătim şi taxe, impozite, asigurări obligatorii. Totul ar fi în regulă dacă…: toată ţara ar plăti pentru administraţia ţării aceeaşi sumă, dar nu este la fel. Unii zic (deşi plătesc la fel…) că trebuie să ajutăm pe cei mai săraci. Este adevărat, dar pînă cînd? La infinit? Atunci cînd se afirmă nevoia de acel ajutor, nu se gîndeşte nimeni, oare de ce este nevoie de acel ajutor, de ce nu obţin şi cei neajutoraţi rezultate? Nu cumva, că nu prea fac nimic, sau mai puţin decît în altă parte?

  4. Există discuţii despre existenţa diferitelor etnii, adică nu toată lumea este de limba romînă… Este oare aşa de greu de acceptat, că trăiesc şi alte naţionalităţi aici, pe acest pămînt? Că pentru ei o altă limbă, decît cea romînă este o limbă străină, ca şi alte limbi? Că ei formează o comunitate, cu o cultură, cu tradiţii diferite de ceilalţi? Nu, nu este greu de acceptat, doar o ură nenaturală pornită de undeva există şi distruge ceea mai mică apropiere… şi probabil interse.

  5. Putem vorbi de comunităţi, de diferenţe între aceste comunităţi. Cu cît există o viaţă mai liberă pentru o comunitate, cu atît mai mult se dezvoltă, fără să se uite la ceilalţi în jur cu ură… Şi pentru ce, de ce să se uite cu ură, cînd poate vedea-gusta-trăi clipe diferite cînd se află la ei? Cu cît ar fi această ţară mai bogată, vizitată de alte ţări, dacă fiecare ar arăta ce poate mai bine, sau greşesc? Nu. Trebuie doar să ne uităm la ţările din aceea Europă, unde deja aparţine această ţară, şi putem observa o altă frumuseţe, o altă bogăţie.

  6. Multă lume nu se gîndeşte, că obligaţia de a te nega pe sine, adică să nu poţi fi, ceea ce eşti, e ciudat şi undeva jignitor. Să negi existenţa etniilor… este undeva copilăresc, dar constituţia acest lucru declară.
  De ce se confundă şi azi naţionalitatea cu cetăţenia, sau invers? Are sens? Nu se poate compara un chinez stabilit în Romînia cu cineva existînd de secole pe aceste meleaguri.
  Totuşi a existat o perioadă de timp, cînd aceste întrebări nu au fost puse, nici nu ar fi avut sens! Pînă în anii ’70 totul era altfel, de aici îmi permit să trag concluzia, că aceste „probleme” au fost introduse în societate, şi în nici un caz de populaţie.

  7. Interesant, că între Germania şi Franţa asemenea ’conflicturi’, asemănătoare, nu mai există, dar au fost! Şi s-au rezolvat, interesant, nu?
  Să cunoşti pe cei care trăiesc lîngă tine, este folositor, sau mai bine zis necesar, ca şi în familie…, pentru că există diferenţe, nu?
  În clipa în care se vorbeşte de ’minoritate’ nu înseamnă că cei care aparţin de ea, sînt mai prejos, decît cei majoritari. Dacă acest lucru nu se întîmplă, putem vorbi de democraţie, de pritenie, de linişte.

  Doresc ca pagina ta cu fotografii să mai existe şi totul ce „apare” vrut-nevrut să fie de învăţătură pemtru toţi.
  cu stimă
  Berta István
  din Cluj

  1. kedves Berta úr! lehet, hogy az Önök életében, Ceau alatt megelégedtek volna azzal, hogy elismerjék a magyarságot, mint népet Erdélyben, de azóta eltelt egy pár évtized. a dolgok változnak. magyar ember sosem mondhat olyant, hogy nem akarjuk vissza Erdélyt, mert az már rég nem magyar, az-az ember. valaki pontosan attól magyar, hogy fájnak neki a Trianoni határok, és arra szenteli élete nagy részét, és abba fekteti energiáit, hogy Erdély megint magyar lehessen. Istennek még terve van a Mag népével!!! aki másképp gondolja, az sajnos már nem magyar ember, még akkor sem, ha magyar az anyanyelve. de azért hadd nyugtassam meg Önt, kedves Pista bátyám: a kocka el van vetve, nem itt lent nálunk, hanem Odafönt. vigye a jó hírt a jó magyar embereknek, nemsokára Királyunk lesz és a mi drága Apostoli Magyarországunk, imádott ősi hazánk, Hungária, újraébred a mi drága Szent Koronánk akaratából, mégpedig Mária oltalma alatt. hogy mit kezdünk vele, fel vagyunk készülve rá, vagy sem , azt majd megmutatja a történelem. én ide már nem írok többet, itt hemzsegnek a vátrások, majd csak lesz velük is valami. az Isteni irgalmasság állítólag végtelen… Tisztelettel írtam e pár sort, kívánok Önnek jó erőt, egészséget!!!

   1. ERDELY PARANOIA
    Mai puiu , DUMNEZEU nu are nici un amestec in toate astea, si cu atat mai putin in a onora o coroana masluita a Sfantului Stefan expusa prin Budapesta, coroana de rahat , falsificata si fals descoperit de oameni de stiinta germani ! Apoi, ca sa fiebi de necaz, Dumnezeu nu are nici o treaba cu crestinismul vostru animalic , si criminal !

 22. Descoperirile recente ale cercetatorilor de la Institutul de Genetica Umana din Hamburg, Germania, arata ca, Dacii erau cel mai puternic popor din Europa Centrala si de Sud-Est, mai puternic, chiar, decat poporul grec si cel roman. Cercetarile au inceput in anul 2004 si s-au realizat studii genetice de ADN, ale oaselor apartinând epocii bronzului si fierului.

  Italienii in proportie de 75% apartin grupului spaniol R1b. Ceilalti 25%, in special italienii din nord, se inrudesc genetic cu Tracii, care au trait acum 3000-5000 de ani pe teritoriul României de azi. Italienii din sud vorbesc un dialect mult diferit de cei din nord, ei neintelegandu-se lingvistic intre ei.
  Românii in proportie de 75% apartin grupului central european I1b, apartinând poporului Trac.

  Cercetarile efectuate confirma unele scriei ale istoricilor antici, scrieri care s-au crezut a fi doar legende. Tracii au trait acum 3000 de ani, ocupând un teritoriu mare din Europa si Asia Mica, fiind cel mai mare popor european. Marea Neagra era inconjurata de poporul trac, istoricii greci numind-o, acum 2500 de ani, Marea Getica. Despre ei Herodot spunea ca “Sunt cei mai numerosi dupa Inzi”.

  1. Stimate Georgica,

   doresc doar o numire a cercetarii mentionate cu institut, nume, numar de înregistrare.
   Oricum si oricine ar fii fost acei oameni, cine au populat Centrul Europei, Podisul Transilvaniei, Bosnia, au avut o cultura enorm avansata fata de cea a romanilor si greciilor. Artefactele gasite la Tataresti au fsot datate pe ca. 4000 îen, deci 6000 de ani. Oare tracii si dacii de ce nu au mai dat urmasilor acel scris mai departe?

   1. TEOS DORON
    eu cred ca n u stii sa citesti ! este vorba de un test ADN, care spune f clar ca acele oseminte gasite langa tablitele de la Tartaria , ADN-ul lor, este cel al populatiei ce au ca urmasi actuala populatie din romania ! in fine , aberatiile maghiare conform carora , navalirea maghiara din anii 600 au gasit acetee teritorii pustii,… ma obosesc ,aceleasi explicatii cretinoide le folositi si pt slovaci, si pt ucrainieni, si pt sarbi .acele terotorii nu au fost niciodata ale voastre , NICIODATA , au fost cucerite de austrieci ,nu de voi ! Voi va mandriti cu regi ce nu erau maghiari ! Sf Stefan, era jumatate turc, mama lui era turcoaica , Matei Corvin , la fel , jumate era roman, etc ! Doar Amiralul Horthy, amiral cu un lac si 5 barcute era pur sange maghiar ….ceea ce spune totul ….

   2. TEOS DORON
    DECI , este vorba de test ADN , nu are nici o legatura cu scrierea ! iar testele , si rezultatele sunt ale oamenilor de stiinta germani ! Off, fir-ar sa fie, iar sunt nemtii impotriva voastra ….
    De ce oare Franz Ferdinand avea ca secretar personal un roman si nu un maghiar ???

   3. én feladom. van egy olyan érzésem, hogy őket úgy sem fogjuk tudni meggyőzni semmiről sem. az olvasottak után ez az érzésem. majd eldönti a történelem… sok sikert további utadon, kedves “Teos Doron”

    1. erdely
     In Romani, Slovacia, Serbia, Ucraina,Polonia, nesimtirea , impertinenta , decadenta umana , are un singur nume : maghiarii lenesi, puturosi, milogi si needucati !!

     1. Din cauza ta si din cauza tampitiilor ca si tu e romania o tara cacata la patrat. TACI SI BUCURA-te la 1.DEC in pui mei ca ati primit Transilvania. N-are rost sa cert cu oamenii ca tine total manipulati….

    2. Da-te batut , sau du-te si pune mana pe carte , lasa aberatiille !! Si noi putem spune ca v-am adus aici sa prindeti berze si sa cultivati albine ….

  2. da sigur georgica..voi romanii si dacii vostrii erau cel ma cei:)) NU va inteleg atuncia ca de ce ati disparut sau ati fugit cand a venit ATTILA??? Ca dupa anii 450…1918 dacii au plecat undeva sa-si dau la laba sau nu stiu …..DEAIA E ROMANIA o “tara” ASA DE FAINA AZI. Cu romani DREPTI si cinstiti!!

   1. Ce nu inteleg eu, daca nu-ti convine ungur prea-marit ce esti care esti cetatean roman si nu stii sa scrii, de ce pula mea nu te cari din tara mea care se caca pe Attila si Csaba?

   2. am disparut ca sa te pplangi tu cu toti ungurii tai, sa va milogiti ca va persecutam noi, cum ati persecutat si voi romanii pana in 1918 ! esti multumit domnu fara tara ??? tu nu esti nici roman si nici ungur ! esti doar un prost ce crede ca ungaria ar avea grija de el !

  3. Gyurika, frate scump, cu o cunoastere superba de istorie, lasa ma, te rog, sa-ti dau un sfat bun: ar fi bine sa te apuci, sa inveti limba maghiara, daca stai in Erdély, pentru ca in citiva ani o sa va treziti in Ungaria Mare si mai bine vorbiti atuncea limba oficiala a Bazinului Carpatic, limba cea mai veche din lume, limba maghiara. zi si alor ai tai, eu vreau voua numai cele bune. cu drag: prietenul tau
   Erdélyi Magyar

   1. Mesajul asta l-ai scris din sectia de neurologie unde esti internat ?? tu observi cat de perfid si prost esti ? realizezi ?? doresti autonomie si drepturi , apoi , vii si ne dai sfaturi sa iti invatam limba aia cacacioasa , pt ca o sa facem perte din tara ta ! pai atunci , o sa cerem si noi autonomie , mai bolnaviorule !

 23. molter , mai draga , daca tu te simti persecutat ca nu esti capabil sa sustii un examen de admintere la facultate , decat numai in cazul in care ai locul asigurat doar pt ca esti ungur , atunci scuza-ma , asta nu se numeste discriminare ci altcumva ……

 24. erdely -prostie la superlativ, dragule, tampenii mai mari, nu mi-a fost dat sa citesc pana in prezent ! UNGARIA Mare nu a existat niciodata si nici nu va exista vreodasta Sf stefan pe care il venerati , era jumatate turc , mama sa era turcoaica ! asa ca draga erdely, esti de o crasa incultura ,si total needucat, mergi si completeaza-ti studiile , si apoi sa vii aici sa scrii despre romani !

  1. Esti un mare taran cu creier spalat total de domnu ceausescu. Mai omule baa..hai cu mine la un tur sa vezi ca acume de 90 de ani voi n-ati fost in Transilvania ci au fost aicia maghiarii si sasii. Baai din cauza tampitiilor ca TU imi doare inima ca sunt impreuna cu voi in romania asta nenorocita.

   1. daca nu-ti convine ungur prea-marit ce esti care esti cetatean roman si nu stii sa scrii, de ce pula mea nu te cari din tara mea care se caca pe Attila si Csaba?

   2. Vad ca te supara rau tare adevarul !! Mai , nobil de panorama ce esti tu citeste istoria scrisa de altii, de sarbi, polonezi, englezi , nu istoria scrisa de niste salbatici, al caror prim rege stefan era jumate turc, sau MAtei Corvin care eraa roman sadea ! tu doar pe HORTHY, Amiralul de care nemtii radeau de se cracanau, auzi tu vorba cuiva pe mai sus , Amiral cu 5 barcute pe un lac :)))))) numai voi puteati avea asa ceva !!!!! Sarbii ,, slovacii, polonezii,ucrainenii, toti va detesta , asa ca nu mai vorbii prostii, uraste in continuare pe cine nu poti supune !!! Neuron maghiar : ATILLA a gasit TRANSILVANIIA pustie !!!! Dar romanii, au devenit majoritari in 100 de ani ! KOSSUTH , care era slovac, recunostea ca acest teritoriu nu e al vostru, ci cucerit de austrieci, si trebuie sa revina Ungariei ,……

   3. Jeno, esti agramat si dai dovada de patima, la fel ca ERDELY MAGIUN, tu poti invata la scoala ca LONDRA e teritoriu maghiar, nu am nimic impotriva, dar vezi tu, trebuie in primul rand sa puteti sa caftiti cateva tari , ROMANIA, SERBIA, SLOVACI, UCRAINA, ca sa luati niste teritorii ce nu v-au apartinut niciodata, ,, stii sa citest??? NICIODATA !!!!! NIMENI , INAFARA DE VOI, NU SPUNE CA TRANSILVANIA A FOST A UNGURILOR !!! In 4 august 1919, am vazut cat de maghiara e TRANSILVANIA !!! DORITI KOSOVO ??? Dati-ii drumul !!! Porniti Kosovo ! S-a vazut in 1940, cat de javre sunteti ! voi fara altii sa va ajute nu sunteti capabili de nimic ! Cat de repede o sa procedam si noi precum ucrainenii si rusii !!

   4. Maine, va avea loc in Pitesti ceremonia de ardere in public a steagului secuiesc si al drapelului ungariiei ca semn de protest , in urma comportamentului sovin si ieredentist al unor umanoizi care se pretind a fi unguri cu cetatenie romana fortata ! Ceremonia va avea loc in piata milea , la ora stabilita !

 25. Referitor la ce povesteste Daniel Bumb , am sa povestesc si eu , o intamplare patita de mine in 1994 , inainte CM de fotbal, in statiunea Balvanyos ! Am fost in acea statiune , 3 romani, si 4 sarbi, 3 sarbi, o sarboaica , eu si 2 fete , romance ! 2 dintre sarbi nu rupeau romaneste decat f putin, stiua insa ruseste, al 3=lea stia f bine romaneste , ca si sarboaica ! Am mers la un restaurant , nu dau nume, unde, nu venea nimeni sa ne serveasca, ! I-am spus celui care vorbea romaneste, Mitcko, i se spunea, se numea Milovan Subaric , i-sam spus sa plecam sa ne vedem de treaba , dar el , nu si nu sa stam acolo ! Ok,….. binenteles ca nu venea nimeni !!! El cu Veliko, s-au ridicat si s-au dus la receptie , si au intrebat de ce nu viine sa ne serveasca nimeni ! i s-a raspuns ca nu stie nimeni romaneste ! Atunci sarbul a scos pasaportul si a intrebat in ce tara suntem ? Nu suntem in Romania ??? Ungurul s-a inrosit si a spus ca nu a stiut ca e strain ! Mitcko, i-s spus ca el venind in Romania a invatat romaneste si i se pare corect sa vorbeasca romaneste , daca era in China , vorbea chineza Ungurul tacea Apoi sarbul i-a spus ca mare noroc are ca nu a facut gestul asta in Serbia……….!!! Comentarii …..???? Cred ca sunt de prisos, ….spunea Georgica de cum sunt perceputi ungurii in Serbia, cred ca greseste , nu are nici cea mai mica idee ! Extremistii nostri ii menajeaza pe unguri, fata de sarbi, nu aveti idee ce fac sarbii cu ei acolo,….! Apoi, ne miram de ce la sarbi nu ridica vocea ca aici la noi ?

 26. Situatia cu steagul secuilor este ridicola, ungurii si maghiarii , im pare f rau sa o spun devin penibili si ridicoli cu acest steag , care a fost nascut ca simbol al secuilor in lupta impotriva ungurilor ! Acest steag a fost prima oara folosit in lupta impotriva ungurilor ! Iar toata povestea asta cu autonomia, intotdeauna mi s-a parut o porcarie aberanta , iar cei ce cred in toate prostiile facute sa manipuleze oamenii. niste indivizi saraci cu duhul

 27. stimati romani, incetati polemica cu ungurii, nu reusiti decat sa perdeti timpul, punandu-va in aroganta antiteza cu patriotii unguri de serviciu ,nu faceti decat sa va scremeti in a fi la fel de batuti in cap ca dansii, da’ invers 🙂

  Subiectul asta , cu istoria , unde toti neavenitii din Ungaria scriu peste noapte istorii ce ajung la minoritatile maghiare de peste hotare , unde ungurii combat tot ce nu e unguresc cu toate cele 50 de cuvinte favorite ale dansilor , este pt dansii modul lor de a trai dupa regulile fasciste ale lui HORTHY !

  NICAIERI IN ARGUMENTATIA LOR NU VE-TI GASI istorici straini, precum Graziano Baccolini și Massimo Pallatinovorbesc despre descendența tracă a etruscilor sau venetilor, lucru care nu face decât să confirme și completeze informații ce ne parvin încă din antichitate, de la autori precum Tucidite, Seneca, Vergilius, Tacitus, Hellanikos din Mytilene, unde este eroarea în concluzia că o parte din populația antică a Italiei avea descendență tracă și, printr-o logică elementară, era înrudită cu neamurile dacice de la Dunăre?,

  Teoria tracismului etruscilor este susținută și de un studiu de paleogenetică realizat în urmă cu aproximativ șapte ani de universitatea Stanford.

  studiul de paleogenetică realizat la Hamburg, ale cărui rezultate au fost prezentate publicULUI NU VOR FI NICIODATA ADUSE IN DISCUTIE DE UNGURI, NU VA AGITATI, ASTIA INVENTEAZA O NOUA MATEMATICA CONFORM CAREIA 2+2 = 8, ODATA CU LEGITIMITATEA UNGURILOR MINORITARI IN TRANSILVANIA.
  Lasati-ii sa-si spuna aberatiile ,nu mai incercati sa convigeti si sa veniti cu justificari in fata unor fascisti a caror unica justificare este rasa maghiara , a carei superioritate s-a vazut de-a lungul istoriei, si mai ales in istoria moderna, confirmata de primul si al doilea razboi mondial ! Ei depind economic de noi, nu noi de impotenta generalizata a lor ! ignorati prostiile fascisto-horthyste ale frustratilor ce au aberat fantasmagoric dorind sa fie luati in seama pt inventiile fasciste ale unor unguri care nici macar rudele nu si le cunosc !

  1. Ai dreptate,ei depind economic ,TOTAL de noi!Asta-i si motivul pentru care s-au grabit sa aduca autostrada pana la granita noastra ,doar ca sa ne poata fura,sau daca ma gandesc mai bine,ca sa putem fugi din tara in care lenea ,sovinismul,sunt brand national?!

 28. Secuii distruşi de Nația ungară

  De ce această „rezervă, ca să nu-i spunem duşmănie, a Ungurilor față de Secui? Din două pricini, iar mai târziu din trei. De la început, a fost faptul că Secuii se înțelegeau foarte bine cu disprețuiții „de către nobilii unguri „Români „schismatici” (ortodocşi). Acest lucru era intolerabil pentru Unguri. A doua pricină, era că Secuii erau alt neam decât Ungurii! De la început şi până în secolul XIX toată lumea ştia că națiunile dominatoare în Transilvania sunt cea ungurească, nemțească şi secuiască. Limba secuiască încă se mai vorbea în secolul XVI, astăzi fiind însă dispărută. În secolul XIX s-a declanşat maghiarizarea sistematică a scaunelor secuieşti şi spre sfârşitul perioadei interbelice maghiarizarea şi-a atins scopul, Secuii dispărând din istorie. Națiunea secuiască încetase să mai existe, înghițită de cea maghiară. Deşi nobilimea secuiască a fost, de foarte multe ori, aliată cu Ungurii şi împotriva Românilor, la nivel popular între Secui şi Români a existat sute de ani o frățietate pe care îndrăznim să o numim chiar sfântă. Mulți dintre Români nu au şovăit să-şi dea viața pentru drepturile şi libertățile Secuilor, şi la rândul lor mulți dintre Secui nu au şovăit să se jertfească pentru libertatea şi drepturile Românilor „intrând aici nu doar cei din Transilvania, ci şi cei din Ţara Românească a Munteniei şi din Ţara Românească a Moldovei.

  Ţara secuimii „Românimea

  Dat fiind că distrugătoarea Secuilor este Națiunea ungară, este evident că, şi după dispariția Secuimii, Ungurii şi Secuii sunt pe poziții total antagonice. Poate este de amintit aici că la mijlocul secolului XIX Secuii încă socoteau că „Ţara” este pentru ei Românimea, acoperind prin acest nume -Ţara” „Moldova şi Muntenia, privind Ungaria ca „străinătate”. Acum însă nu mai există Secui, întrucât au fost asimilați de Unguri. Iar cei care au distrus „printr-o politică intenționată şi diabolică de distrugere „Națiunea Secuiască, nu pot fi în niciun caz socotiți ca moştenitori „ci doar ca ucigaşi „ai Secuilor. Deci, în revendicările lor, Ungurii din ceea ce azi, cu totul impropriu, se numeşte Secuime, nu pot apela la nimic din istoria şi drepturile celor pe care i-au nimicit, adică Secuii. Deşi, evident, cu obişnuita nemărginită impertinență a nemeşimii ungureşti, o fac.

  Premize istorice pentru pretinsa autonomie

  Acestea sunt premizele istorice de la care plecăm pentru a înțelege cu adevărat revendicările de autonomie şi chiar independență ale Ungurilor din Harghita, Covasna şi Mureş.

  Națiunea ungară s-a prezentat în contextul națiunilor apusene pe temeiul aceloraşi valori pe care le aveau şi acestea în Evul Mediu la nivelul claselor nobiliare:

  slujirea fanatică a Papalității,
  foamea disperată de putere şi glorie,
  cruzime fără margini față de cei de altă părere decât cea a nobilimii,
  disprețul nemărginit față de cei care erau altfel,
  ura nesfârşită față de Ortodoxie şi ortodocşi,
  disprețul şi chiar ura față de popoarele şi culturile din Răsăritul Europei,
  arogarea statutului de civilizație superioară şi, implicit,
  arogarea dreptului de a impune această civilizație celor altfel.

  Şovinismul maghiar

  Către sfârşitul Evului Mediu, odată cu apariția Protestantismului, această listă s-a diversificat. În vreme ce unii dintre Unguri au păstrat fidelitatea față de Papism, alții au adoptat Calvinismul „sau alte forme de Protestantism „şi au prigonit sălbatic pe Români pentru a-i sili să se convertească. Nu mult după Protestantism s-a născut şi naționalismul apusean modern. La Unguri, acesta a luat forma unui şovinism dezlănțuit, care nu a şovăit să recurgă nu doar la falsificarea istoriei, ci şi la cele mai abominabile crime. Totuşi, atât în prima formă, cât şi în cea ulterioară, Ungurii au izbutit să se includă cu succes în zona patimilor tipic vest-europene. Deşi pe o scară aparent mai mică, colonialismul apusean, în forma sa cea mai violentă şi oprimantă, a fost aplicat de Ungaria încă din secolul XII, fără a înceta „această aplicare „până astăzi.

  Această încadrare a Ungariei în mentalitatea apuseană ar trebui să fi fost depăşită în clipa în care o parte dintre crimele şovinismului unguresc au ieşit la iveală, prima oară la sfârşitul secolului XVIII. Totuşi nobilimea ungară a ştiut să poarte o mască uimitor de bine alcătuită de cultură, civilizație şi deschidere, dar mai ales a ştiut să folosească mult şi foarte eficient minciuna. Dincolo de orice alte mijloace, aceasta a rămas unealta şi arma de bază a Ungariei şi ungarismului până astăzi.
  de Pr. Mihai-Andrei Aldea

 29. Pai da ai putut trai bine in acel tinut doar daca ai invatat limba maghiara “de ce”?domnule ei sunt asa de nationalisti si nu isi invata copiii limba romana?Am avut o experienta intr-un oras din Transilvania nu dau nume oricum nu e din tinutul secuies. unde la magazin oamenii pe strada nu stiau sa imi raspunda in romaneste si chiar nu intelegeau ce vorbesc deci nu se poate asa ceva macar atat sa invete romaneste si nu sunt rau cand spun asta .Respectul pentru tara in care traiesti e sa i cunosti limba cel putin.App si se victimizeaza prea mult.Invatati limba romana si dupa mai stam de vorba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *