Eclipsă de lună și fotografii astronomice

Eclipsa de lunaIeri seară a avut loc cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol. Ce înseamnă acestă eclipsă? Iată cum explică Alex Conu, un excelent fotograf pasionat de astronomie:

Luna va intra în conul de umbră al Pământului la scurt timp după ce va răsări. Pentru București, acest lucru se va întâmpla la ora 21:22. Pentru alte localități din țară acest moment variază cu +/-10 minute. Eclipsa totală va începe în jurul orei 22:22, va atinge maximul la 23:12 și se va încheia la două minute după miezul nopții. Luna va părăsi umbra Pământului în jurul orei 1. Astfel, timp de o oră și 40 de minute, avem timp berechet să ne bucurăm de eclipsă. De ce durează atât de mult această eclipsă? Pentru că Luna va trece foarte aproape de axa conului de umbră aruncat în spațiu de Pământ. Mai precis, centrul discului lunar se va afla la numai 5,3′ de această axă.

Nu aveți nevoie de instrumente astronomice pentru a observa o eclipsă de Lună, ochiul liber fiind suficient pentru a observa întunecarea Lunii. Un binoclu sau telescop vă vor oferi detalii suplimentare ale suprafeței lunare. Ce veți observa efectiv? Pe parcursul eclipsei parțiale, Luna va începe să se întunece progresiv începând din partea estică a discului lunar (partea stângă a Lunii, așa cum o priviți cu ochiul liber). Umbra Pământului va mușca tot mai mult din discul lunar până în momentul totalității. În timpul eclipselor totale de Lună, aceasta nu devine invizibilă, așa cum se întâmplă în cazul eclipselor totale de Soare. Discul Lunii se va colora în portocaliu-cărămiziu. De ce se întâmplă asta? În timpul eclipselor de Lună, Pământul se află între Soare și Lună. Lumina solară trece prin atmosfera terestră și este împrăștiată de gazul atmosferic. Cum atmosfera terestră împrăștie mai mult culoarea albastră (de aceea cerul este albastru ziua), lumina roșie trece mai departe și luminează discul lunar.

Din păcate eu nu am reușit să fotografiez foarte bine această eclipsă și am încercat ca, în timpul acesteia, să abordez, în general, fotografia astronomică. Din cauza poluării luminoase din jurul orașului luna abia s-a văzut în timpul eclipsei, fiind nevoit să fotografiez cu ISO 12800 pentru a obține detalii cât de cât acceptabile.

Totuși, sunt relativ mulțumit de rezultate. Urmărind jurnalcosmic.ro veți vedea probabil fotografii mult mai bune. Am încercat și eu totuși, și fotografiile le veți vedea mai jos. Voi ați fotografiat/văzut eclipsa?

13 comments
  1. Bine ca ai avut de unde sa-i dai ISO.
    Imi plac pozele si prezentarea la fel,de la tine am aflat de eclipsa:)

    Felicitari.
    Ce obiectiv ai folosit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *