3 ore în Heidi Chocoworld: Locul în care ciocolata prinde viață

A fost odată ca niciodată un băiat pe nume Dragoș. Pentru el cea mai bună legumă era ciocolata. Timp de mulți, mulți ani s-a tot întrebat oare cum o fi să lucrezi acolo unde se face ciocolata. „Mănânc câtă ciocolată vrei!”, îmi ziceam pe când aveam 10 ani. După alți zece ani, ieri mai exact, am ajuns în locul în care în orice direcție priveam vedeam ciocolată. Ciocolată la robinet. Ciocolată ambalată. Boabe de cacao. Ciocolată albă. Ciocolată neagră. Ingrediente multe. Și iar ciocolată.

Toate astea s-au întâmplat în Heidi Chocoworldlocul în care ieri m-am răsfățat trei ori creându-mi propria ciocolată și învățând, de fapt, care este tot procesul pornind de la boabele de cacao și ajungând la rezultatul ambalat care-i la îndemâna tuturor.

Sincer vă spun, nu știam că asta avea să se întâmple atunci când am ajuns în magazinul concept. Știam că o să am parte de o prezentare a întregii idei și de o discuție cu cei din spatele ei, însă nu știam că o să iau parte la un seminar de pregătire al ciocolatei. De aici și zâmbetul până la urechi pe care l-am avut pe parcursul celor trei ore. Eram, așa cum și sunt de fapt, un copil încântat de tot ce vede. Dar haideți să vă arăt întâi „produsul final” și apoi să vă povestesc cum și cu ce l-am făcut.

heidi-chocoworld-18-feb-56

Am zis că asta-i ciocolata pasionaților de fotografie. Dar s-o luăm cu începutul.

Imediat după ce am intrat în Chocoworld am fost întâmpinați de Cristina și Miruna, două maestre ciocolatiere cu experiență de ani buni și care fac artă dintr-o simplă ciocolată. Aparatul de pe ciocolata condimentată de mine a fost făcut de Miruna în nici 10 secunde. Abia ce-am apucat să o fotografiez că ea deja-l terminase. E incredibil cu câtă precizie și rapiditate „pictează” pe ciocolată.

heidi-chocoworld-18-feb-3

heidi-chocoworld-18-feb-5 heidi-chocoworld-18-feb-4 heidi-chocoworld-18-feb-2 heidi-chocoworld-18-feb-1

Ele ne-au povestit care sunt ingredientele de bază și cum ia naștere totul. Ciocolata începe de la boabele de cacao care au un gust foarte asemănător cu cel al ciocolatei amăruie, doar că textura e puțin mai untoasă. Apoi din aceste boabe se obține untul de ciocolată, se combină cu zahăr, lapte praf și alte ingrediente și prin amestecare și încălzire rezultă ciocolata lichidă.

heidi-chocoworld-18-feb-11

heidi-chocoworld-18-feb-6 heidi-chocoworld-18-feb-10 heidi-chocoworld-18-feb-12 heidi-chocoworld-18-feb-6

heidi-chocoworld-18-feb-22

heidi-chocoworld-18-feb-25 heidi-chocoworld-18-feb-19 heidi-chocoworld-18-feb-15 heidi-chocoworld-18-feb-14

După ce ingredientele sunt amestecate urmează răcirea ciocolatei lichide și turnarea ei în diverse forme. Nu m-am putut abține să nu pun degetul în dreptul „robinetului” de ciocolată. Și apoi să gust ciocolata, bineînțeles. V-aș spune că este cea mai bună ciocolată pe care am gustat-o, dar nu vreau să vă fac poftă.

heidi-chocoworld-18-feb-73

Cristina și Miruna au întins pe masă ciocolată albă și neagră și apoi au amestecat-o în așa fel încât să compoziția să se răcească și să se întărească.

heidi-chocoworld-18-feb-30

heidi-chocoworld-18-feb-32 heidi-chocoworld-18-feb-34 heidi-chocoworld-18-feb-35 heidi-chocoworld-18-feb-41

Următorul pas a fost personalizarea ciocolatei. Eu am ales pentru început o tabletă de ciocolată neagră cu lapte. Mai întâi a desenat Miruna pe ea aparatul foto pe care-l vedeți mai sus, iar apoi am umplut-o eu cu următoarele ingrediente: florentin (un fel de tabletă caramelizată făcută manual), piper roșu, chili, mentă, biscuite și portocală. A fost un experiment „iute” condimentat. Dar are gust bun. Sau cel puțin interesant. 🙂

E bine de știu că toate ingredientele pe car ele vedeți în fotografiile de mai jos sunt naturale și selectate cu atenție. Ciocolată, ciocolată, dar e important să aibă ingrediente naturale, sănătoase. Iar asta aduce un mare plus ciocolatelor Heidi.

heidi-chocoworld-18-feb-43

heidi-chocoworld-18-feb-48 heidi-chocoworld-18-feb-49 heidi-chocoworld-18-feb-50 heidi-chocoworld-18-feb-54

Și iată și rezultatele: ciocolata albă făcută de Cristina Bazavan și cea neagră cu lapte făcută de mine.

heidi-chocoworld-18-feb-55

heidi-chocoworld-18-feb-56

Iar spre final am mai umplut și câteva praline cu tot felul de condimente. Eu am insistat pe aceleași „esențe” mai puternice: mentă, chili și piper roșu. Praline picanteeeeeeee!

heidi-chocoworld-18-feb-59

heidi-chocoworld-18-feb-61 heidi-chocoworld-18-feb-63 heidi-chocoworld-18-feb-64 heidi-chocoworld-18-feb-68

Au fost trei ore delicioase atât ca experiență, cât și ca gust. Și mi-am amintit acum. Știați că tot business-ul Heidi a pornit, de fapt, de la un act de caritate? Proprietarii făceau ciocolată, iar banii obținuți din vânzare erau donați. 🙂

Cam atât cu relatarea de la fața locului. Puteți lua și voi parte la un astfel de seminar înscriindu-vă pe site-ul Heidi Chocoworld. Toate fotografiile au fost realizate cu Sigma 24-105mm f/4 ART care este disponibil la Photosetup la prețul de 2.988 de lei (+ geantă Kata cadou) pentru Canon și Nikon.

heidi-chocoworld-18-feb-77

7 comments
  1. Super interesantă întreaga procedură.

    Cred că ai o eroare în text “Ciocolata începe de la boabele de cafea”
    Din câte știu, arborele de cacao este diferit față de arborele de cafea
    vezi Theobroma cacao vs Coffea arabica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *