Sorina Răsteanu ne-a făcut să ne simțim mândri în finala #DesignLab2014

Marți dimineața am pornit din București cu destinația Paris. Urma ca peste câteva ore să înceapă finala Electrolux Design Lab, iar noi să o susținem pe Sorina Răsteanu, studenta din Timișoara care a ajuns cu ideea ei în topul celor mai bune din 1.700 de proiecte. Au fost 1.700 de idei venite din toate colțurile lumii, iar cea a Sorinei s-a încadrat în primele 6. De admirat și de-a dreptul de respectat!

Ajunși în capitala Franței am profitat de orele care mai rămăseseră până la eveniment să fotografiem orașul. Am avut parte de-o vreme superbă. Stăteam în tricou și ne era cald. Și-am mai avut parte și de un traseu tare fain de fotografiat. Asta datorită lui Cabral. Amândoi am fotografiat, am susținut-o pe Sorina, ne-am ofticat și apoi ne-am bucurat. Dar cu fotografiile din oraș am să revin zilele acestea.

Am sosit la Electric, locul unde avea să se desfășoare evenimentul, cu aproape o oră înainte de începerea lui. Atunci am întâlnit-o și cunoscut-o pe Sorina. Era îmbrăcată elegant, avea o postură care-i dădea încredere și era fermă, deși sunt convins că plină de emoții. A controlat pe toată durata evenimentului situația într-un mod extrem de profesionist.

Ultimele săptămâni dinaintea finalea au fost pline de pregătiri. Discursul și prezentarea, limbajul non-verbal, reacțiile, îmbrăcămintea. Toate au fost atent alese de Sorina și echipa din România. Iar toată munca lor s-a văzut!

electrolux-design-lab-2014-web-rest-14 electrolux-design-lab-2014-web-rest-15 electrolux-design-lab-2014-web-rest-16

Pe scenă erau expuse cele 6 proiecte. Toate arătau într-un fel, îți atrăgeau atenția și te făceau să crezi că ești undeva în viitor. Mai erau câteva minute până să înceapă evenimentul, iar participanții încercau să-și controleze emoțiile cât mai bine. Bine, 5 dintre ei, Căci Sorina reușise deja. Și se vedea asta după cum stătea pe scaun în așteptarea momentului ei. Avea încredere în ea și arăta asta într-un mod excelent.

electrolux-design-lab-2014-web-rest-20

Pe rând au urcat pe scenă toți participanții. Și-au prezentat cu toții ideile, au răspuns la întrebări, au arătat cât de mult cred în ele. Iată câteva imagini cu ceilalți participanți și conceptele pe care le-au prezentat. Toate arătau exact ca în schițele de concept, iar filmele de prezentare conturau și mai bine scopul lor. Electrolux a acordat o atenție mare vizualului, iar asta o să vedeți și-n următoarele fotografii.

electrolux-design-lab-2014-web-rest-3 electrolux-design-lab-2014-web-rest-4 electrolux-design-lab-2014-web-rest-5 electrolux-design-lab-2014-web-rest-7

electrolux-design-lab-2014-web-rest-8 electrolux-design-lab-2014-web-rest-21 electrolux-design-lab-2014-web-rest-23 electrolux-design-lab-2014-web-rest-31

Apoi a venit momentul Sorinei. A urcat pe scenă cu fermitate. A salutat audiența și-a început prezentarea proiectului. Fără „ăă”-uri. Fără slide-uri date greșit. Cu multă coerență. Cu un fir roșu. Cu răbdare. Cu o engleză bună. Cu răspunsuri potrivite la întrebările juriului. Cu tot ce avea nevoie ca să se detașeze de ceilalți. Și fără pic de subiectivism, chiar așa a fost. Prezentarea Sorinei la eveniment a fost cu siguranță cea mai bună. Iar lucrul ăsta se poate vedea pe înregistrări.

electrolux-design-lab-2014-web-rest-24

electrolux-design-lab-2014-web-rest-26

electrolux-design-lab-2014-web-rest-29

electrolux-design-lab-2014-web-rest-30

electrolux-design-lab-2014-web-rest-32

După prezentări a urmat o pauză pentru interviuri. Am felicitat-o pe Sorina și i-am spus cât de mândri și fericiți ne-am simțit în timpul prezentării ei. Era o româncă pe scenă. Și a reușit să atragă atenția asupra ei într-un mod pozitiv. Priviți doar cât de mult se vorbea de proiectul ei pe Twitter.

electrolux-design-lab-2014-web-rest-36

6 din acele mesaje îi sunt dedicate. În următoarele momente Sorina a dat interviuri și a răspuns la tot felul de întrebări. Am reușit să-i fac între interviuri și câteva fotografii cu proiectul Set to Mimic pe care l-a dezvoltat și al cărui scop este, pe scurt, să schimbe gustul mâncării pe care o consumăm. Iar ideea ei nu e doar pentru mofturoși. Ar putea avea efect și pentru cei care au intoleranță sau restricție la anumite produse. Nu poți mânca dulciuri că ai diabet, dar poți mânca o legumă și să o percepi ca pe o ciocolată. Asta ar putea face ideea Sorinei. Clipul de prezentare îl puteți vedea aici.

electrolux-design-lab-2014-web-rest-9 electrolux-design-lab-2014-web-rest-11 electrolux-design-lab-2014-web-rest-12 electrolux-design-lab-2014-web-rest-37 electrolux-design-lab-2014-web-rest-39 electrolux-design-lab-2014-web-rest-40 electrolux-design-lab-2014-web-rest-41 electrolux-design-lab-2014-web-rest-42 electrolux-design-lab-2014-web-rest-44 electrolux-design-lab-2014-web-rest-45 electrolux-design-lab-2014-web-rest-47

De aici mai erau câteva minute până când să înceapă festivitatea de premiere. Stegurile pe care am reușit să le împrumutăm rapid de la Institutul Cultural al României din Paris erau în mâinile noastre. Mulțumim oamenilor de-acolo care-au fost deschiși la ideea noastră spontană și care ne-au ajutat cu drag. Eram singurii cu steaguri din toată sala. Și ne-am simțit tare mândri!

electrolux-design-lab-2014-web-rest-46 electrolux-design-lab-2014-web-rest-43

Și-a început festivitatea. Juriul format din trei designeri suedezi a decis. Și sunt convins că a fost alegerea pe care au considerat-o ei cea mai bună. Deși în momentul acela nu gândeam așa. Eram pur și simplu ofticat că proiectul Sorinei nu a fost ales de juriu. Cabral a povestit mai bine ce-am simțit atunci. Dar apoi am înțeles și ne-am bucurat de context.

De faptul că Sorina, o studentă româncă, a ajuns în Paris. A ajuns să ne reprezinte. Proiectul ei a fost în top 6 din 1.700. Iar prezentarea ei a fost impecabilă. Sorina merită toate felicitările și toată susținerea! Fără niciun semn de îndoială!

electrolux-design-lab-2014-web-rest-48 electrolux-design-lab-2014-web-rest-49 electrolux-design-lab-2014-web-rest-50 electrolux-design-lab-2014-web-rest-51

După ce au fost acordate premiile s-au făcut fotografii. Câștigătorii erau în centrul atenției, iar ceilalți participanți coborâseră de pe scenă. Dar nu și Sorina, care a rămas mândră lângă proiectul ei și care a plecat de acolo doar la încheierea evenimentului. A dat dovadă de încredere puternică și de un respect atât pentru ea, cât și pentru cei din jur. Ea nu s-a ofticat. Sau nu a reacționat în acest sens. A dat dovadă de fair-play. Priviți doar fotografia de mai jos. Cred că e nevoie de o putere extraordinară să poți face așa ceva.

electrolux-design-lab-2014-web-rest-52

Seara am încheiat-o plecând spre centrul orașului, cinând, povestind despre toată experiența asta minunată, și făcând fotografii.

Felicitări, Sorina! Felicitări echipei din România! Mulțumesc, Cabral! 🙂

electrolux-design-lab-2014-web-rest-57 electrolux-design-lab-2014-web-rest-56

4 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *