Galerie foto: Veliko Tărnovo, Bulgaria

Când ai o zi ori un weekend liber și cauți un loc în care să „fugi”, ia în considerare și Veliko Tărnovo. E la cel mult 3 ore distanță de București și-ți oferă o priveliște atipică.

Pe alocuri ai impresia că ești pe un platou de filmare, pe când în alte părți simți că-i complet pustiu locul. Vei găsi aici clădiri vechi de sute de ani, unele recondiționate în mare fel, altele aproape abandonate, dar fiecare cu farmecul ei.

Câteva ore îți pot fi suficiente să-ți faci o idee și să parcurgi la pas centrul orașului. Telefonul spune c-am mers acolo vreo 10 kilometri pe jos și am urcat echivalentul a 50 de etaje. Așa-i dacă orașul e situat pe dealuri și văi.

Costuri și alte informații utile:

  • Distanța București – Veliko Tărnovo, cu trecerea frontierei prin Ruse: 180 de kilometri, pe care-i parcurgi în cel mult 3 ore, cu tot cu opriri; La vamă am stat 10 minute la plecare (dimineața) și încă 10 la întoarcere (după-masa, spre seară); Drumul e bun pe aproape toată distanța lui. Atenție la viteză în Bulgaria, am văzut multe radare/camere de viteză pe drum.
  • Le ieșirea din țară se plătește taxa de pod de 13 lei, iar la întoarcere de 2 euro (se poate plăti doar în euro sau leva pe partea bulgară);
  • La intrarea în Bulgaria trebuie cumpărată vignetă. Cea mai mică e de o săptămână, al cărei preț e de 8 euro pentru o mașină mică;
  • Singura intrare plătită în Veliko a fost la Cetatea Tsaravets, iar prețul ei de 6 leva pentru adulți și pentru studenți. Pentru o conversie rapidă în lei, înmulțiți cu doi suma în leva. Pentru un calcul exact, cu aproximativ 2,3.
  • Sunt o mulțime de restaurante unde se mănâncă bine și la prețuri deloc mari. O masă super copioasă pentru două persoane a fost echivalentul a 30 leva.

De-ajungeți acolo, lăsați-vă pierduți pe străzile orașului. Și o să vedeți priveliști ca cele de mai jos. Iar dacă mergeți vara, spectacolul va fi cu atât mai frumos, căci totul va fi înflorit. 🙂

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *