Ghid de fotografie : Fotografierea stropilor

Fotografiile cu stropi reprezintă partea cea mai plăcută din acest domeniu, reuşind a uimi majoritatea privitorilor, dând impresia că ar fi un lugru foarte greu de realizat şi ar necesita foarte multă migală. In mare cam aşa este, însă dacă ştii micile “secrete” cu privinţă la realizarea acestor fotografii poţi obţine rezultate excepţionale într-un timp foarte scurt, importantă fiind ateţia şi rabdrea pe care o ai. Mai jos vă voi prezenta principalele aspecte ale acestui gen de fotografie, sperând ca la sfârşit să reuşiţi a realiza aceste fotografii cu uşurinţă.

  • Cum îmi aranjez zona de lucru ?
  • Cum combin lumina şi detaliile tehnice ?
  • Cum fac să obţin culori plăcute fără postprocesare ?
  • Post-procesarea, la ce să fiu atent ?
  • Mici sfaturi ce pot îmbunătăţii rezultatele

1. Cum îmi aranjez zona de lucru ?

Fotografia ta se va naşte aici, în acest loc, în care e important ca totul să fie aranjat perfect pentru a obţine rezultate plăcute cât mai uşor. Pentru început este important să alegi un vas în care să pui apă pentru că îţi va defini fotografia în totalitate. Cantitatea de apă pusă va determina modul în care vor ieşi fotografiile; pentru a obţine coroane cantitatea de apa din vas trebuie să fie destul de mică, însă pentru a obţine o coloană, cantitatea apei şi înălţimea de la care vor cădea stropii trebuie să fie cât mai mari.

Odată ce ai ales modul în care doreşti să prinzi stropii este important să îţi realizezi un mod în care să cadă aceştia. Pentru a realiza acest lucru un mic “artificiu DIY” ar fi adăugarea unui şiret într-o seringă şi presarea apei în aceasta, stropii urmând a se prelinge pe şiret, picurând constant. Acum următorul pas este alegerea locului în care vor cădea stropii pentru a reuşi să focalizaţi dinainte fără prea mult efort. În momentul în care aţi realizat toate aceste lucruri încercaţi să stabiliţi punctul de declanşare cât mai bine, şi să urmăriţi modul în care cad stropii, pentru a estima cât mai bine momentul în care să declanşaţi.

2. Cum combin lumina şi detaliile tehnice ?

Acest pas este unul dintre cele mai importante în obţinerea unor rezultate plăcute. Pentru majoritatea fotografilor amatori care nu au la dispoziţie un blitz care să fie declanşat slave în momentul fotografierii, cea mai utilă este lumina solară care poate fi folosită foarte lejer, fiind extrem de puternică. În cazul în care alegeţi să fotografiaţi la lumina soarelui trebuie să aveţi grijă la reflexile acesteia în apa, deoarece pot provoca “lens flare” cu uşurinţă, stricându-vă rezultatul. Un alt lucru recomandat este închiderea diafragmei care va scădea din relfexii dar va lărgi şi zona de focus şi astfel şansele ca fotografia să fie una reuşită sporesc considerabil.

Dacă dispuneţi de un blitz extern ce îl puteţi declanşa slave, cel mai importat este să îl poziţionaţi în partea dreaptă sau stânga aparatului de fotografiat astfel încât raza de lumină creeată de blitz să fie perpendiculară cu linia dusă prin centrul obiectivului. Puteţi poziţiona şi altfel pentru a obţine rezultate plăcute, însă acesta este modul clasic, cel mai uşor. În funcţie de cat de puternică şi concentrată doriţi să fie lumina produsă de blitz , îi puteţi regla “zoom-ul”, puterea şi compensarea expunerii şi astfel fotografiile vor ieşi în funcţie de aceste lucruri.

Odată ce aţi rezolvat problema luminii, expunerea defineşte rezultatul final. Astfel, pentru a obţine coroane superbe de apă trebuie ca timpul de expunere să fie unul foarte scurt (1/300), însă pentru obţinerea unor simple coloane timpi de 1/160 pot da rezultate satisfăcătoare. Odată aleasă expunerea modul de declanşare necesită o atenţie sportiă pentru a prinde în cadru stropul în modul dorit. Rezultatele nu vor fi excepţionale din primele încercări, însă repetând, veţi obţine ceea ce doriţi şi veţi observa mai uşor mici “trickuri” în fotografierea stropilor.

3. Cum fac să obţin culori plăcute fără postprocesare ?

Ca ultim pas a realizării fotografiei este stabilirea modelului ce va fi imprimat pe reflaxia apei determinând astfel şi culoarea valurilor generate de stropul care va cădea. Pentru a obţine o anumită culoare sau un anumit model putetţi adăuga în partea opusă aparatului de fotografiat o hârtie sau orice alt material care va defini rezultatul. Odată ce aţi realizat acest lucru trebuie să modificaţi puţini parametri, compensând expunerea pozitiv pentru a scoate în evidenţă culorile pe care le doriţi. La acest lucru contribuie şi balansul alb care trebuie să fie foarte fin şi clar realizat, astfel încât culorile să fie reproduse cât mai real, cât mai plăcut.

4. Post-procesarea, la ce să fiu atent ?

Post-procesarea reprezintă pasul final, însă şi decisiv în stabilirea rezultatului fotografiei. Odată ajunşi la etapa de post-procesare trebuie să fiţi atenţi în primul rând la eliminarea tuturor elementelor neplăcute din cadru precum firele de praf sau orice alte obiecte neplăcute deoarece vor transforma rezultatul plăcut într-unul fără “caracter”, fiind la limita dintre aspectul normal şi unul plăcut. Următorul pas este reglarea calităţii (Sharpen) , a nivelurilor de culoare şi a contrastului, pas ce va transpune fotografia într-o operă de artă foarte plăcută la prima vedere.

Recomandat este să alegeţi culori nu foarte stridente, în cazul în care doriţi să le schimbaţi, culori care să evidenţieze fineţea deoarece stropii fac parte din această categorie pură, divină şi foarte fină. O fotografie cu stropi realizată corect poate trezi sentimente profunde dar şi o admiraţie profundă din partea privitorilor, lucru ce vă va modifca în continuarea încercărilor şi compoziţiilor cât mai interesante.

5.  Mici sfaturi ce pot îmbunătăţii rezultatele

  • Realizaţi cât mai multe încercări pentru a obţine rezultate cât mai bune;
  • Încercaţi lichide diferite, combinaţii cât mai ciudate;
  • Adăugaţi surse de lumină pentru a creea reflexii interesante pe suprafaţa apei;
  • Schimbaţi suprafeţele de impact. Nu este obligatoriu să fie apă, puteţi picura şi pe diverse fructe, obiecte;
  • Măriţi sau micşoraţi distanţa de picurare sau suprafaţa stropilor pentru rezultate mai plăcute;
  • Declanşaţi de pe trepied manual sau folosindu-vă de o telecomandă pentru a evita vibraţiile şi fotografiile mişcate;

11 comments
    1. Toate ghidurile sunt din proprie experienta si scriu despre ceea ce am invatat de-a lungul timpului, fara sa ma inspir de nicaieri. 🙂

  1. Nu stiu daca ai mentionat si faptul ca adancimea apei in care cade picatura conteaza pentru efectul de coroana sau strop 🙂 De exemplu la o adancime de 0.5 cm obtii o coroana impecabila si la 5 cm obtii un “munte” unde poti sa te joci cu ciocnirea stropilor 😉

  2. Mi-am dat seama ca sti pentru ca ultimele doua fotografii sunt facute la adancimi diferite dar nu ai mentionat si ma bagam in seama pe aici :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *