Ghid de fotografie : Peisajele de iarnă

De multe ori fotografiile iarna sunt cel mai greu de realizat datorită condiţiilor meteo nefavorabile şi datorită experienţei necesare. Pentru a obţine fotografii cât mai reuşite ale peisajelor de iarnă trebuie să ţii cont de câteva aspecte foarte importante, aspecte fără de care rezultatul va fi unul slab.

Iată care sunt principalele dileme ale fotografiilor realizate iarna şi modul în care pot fi combătute :

  • Cum îmi protejez aparatul  împotriva frigului ?
  • Cum fac să expun corect însă în acelaşi timp să obţin şi un rezultat plăcut ?
  • Ce trebuie să fac pentru a avea culori plăcute ale peisajului ?
  • Post-procesarea fotografiilor, la ce trebuie să fiu atent ?
  • Mici sfaturi ce îmbunătăţesc rezultatele .

1. Cum îmi protejez aparatul  împotriva frigului ?

În momentul iesirii la fotografiat iarna, trebuie avut grijă de mai mulţi factori meteorologici pentru menţinerea aparatului într-o stare bună, dar şi a fotografului. Din momentul în care te afli în faţa unui peisaj ce merită fotografiat, trebuie să ai grijă în primul rând la ninsoare (în cazul în care ninge) pentru că picăturile de apă rezultate din topirea zăpezii pot pătrunde în locurile sensibile ale aparatului foto, sau chiar în partea mobilă a obiectivului, reuşind astfel a se infiltra în interiorul acesteia.

Pentru protecţia aparatului şi a obiectivului împotriva zăpezii sunt recomandate diferite huse din neopren, însă şi un echipament DIY face faţă, husele scumpe putând fi înlocuite cu mici pungi aranjate de către voi. Astfel vei reuşi să îţi protejezi aparatul împotriva zăpezii, însă nu şi împotriva frigului; de aceea inamicul principal este condensul care se realizează prin trecerea camerei de la o temperatură foarte scăzută la una foarte ridicată. Pentru a evita acest lucru e bine să realizaţi o trecere cât mai lentă a camerei, eventual să îl lăsaţi în geantă minim o oră, reuşind a scăpa astfel de condens.

2. Cum fac să expun corect însă în acelaşi timp să obţin şi un rezultat plăcut ?

De multe ori iarna exponometrul aparatului poate fi înşelat de lumina puternică reflectată din zăpadă, subexpunând fotografiile, rezultatul fiind unul slab. Recomandat este să realizaţi fotografiile pe modul manual al aparatului (M), expunând în funcţie de indicaţiile exponometrului, adăguând însă una, două (sau mai multe) trepte în cazul în care lumina nu este prea puternică, sau scăzând în cazul în care este senin şi soarele este puternic.

Primul caz (lumină slabă, cer cenuşiu, eventual şi ceaţă) se recomandă supra expunerea fotografiilor sau o compensare a expunerii (în cazul în care realizaţi fotografiile pe modul Av). Astfel rezultatul va fi unul plăcut ochiului şi nu va fi deloc ars daca nu depăşiţi limitele compensării (1/3, 2/3 trepte, maxim 1).

Cel de-al doilea caz (lumină puternică, cer senin, soare) este unul destul de special, ţinând cont că trebuie avut grijă la încadrarea soarelui, subexpunerea zăpezii şi totodată şi expunerea corectă a cerului. Pentru a realiza o fotografie reuşită în aceste condiţii este important  ca exponometrul să calculeze expunerea în toate zonele cadrului (Matrix). Odată expus în funcţie de aparat, trebuie subexpus 1/3, 2/3 trepte sau mai mult pentru a menţine zăpada în limitele normale şi pentru a nu ieşii arsă. Pentru a evita lumina puternică a reflexiilor şi a soarelui este important să închideţi diafragma şi să o menţineţi în intervaul 11-16 (şi mai mult dacă este necesar).

3.Ce trebuie să fac pentru a avea culori plăcute ale peisajului ?

Obţinerea unor culori plăcute este un lucru important în realizarea unei fotografii. Astfel, culorile sunt direct proporţionale cu expunerea, depinzând în totalitate de aceasta. Un cadru expus corect oferă culori mult mai plăcute decât unul subexpus. Pentru obţinerea unui cer albastru se recomandă expunerea cât mai corectă însă şi utilizarea unui filtru ND Gradual pentru compensarea expunerii. Astfel, rezultatul vostru va fi unul foarte plăcut, transformând fotografia într-un peisaj de poveste. Importantă este şi evitarea soarelui în prim-plan deoarece va forma o zonă arsă puternică în jurul său, obţinând astfel un cer jumătate albastru şi jumătate alb (datorită zonei arse).

4.Post-procesarea fotografiilor, la ce trebuie să fiu atent ?

Odată realizată fotografia, post-procesarea este indispensabilă. Iarna trebuie avut grijă la reflexii şi la alte elemente nedorite ce intră în cadru. De obicei, fulgii fac cele mai mari probleme. Astfel pentru a evita prezenţa fulgilor în cadru se recomandă o expunere mai lungă pentru a realiza un efect “curgător” aceştia dispărând din cadru aproape în totalitate.Pentru scoaterea stropilor/fulgilor se recomandă folosirea instrumentului “Clone Tool” (Adobe Photoshop), reuşind astfel a elimina toate imprefecţiunile prezente în cadru.

Un alt lucru important al post-procesării este creşterea contrastului sau rearanjarea nivelelor de culoare, compensând astfel micile greşeli realizate din aparat. O creştere a tutuor nivelelor de culoare (RGB) deschide fotografia, transformând-o într-una cu culori mult mai vii, mai intense.

Dacă doriţi să realizaţi fotografiile alb-negru se recomandă transformarea acestora prin utilizarea “Channel Mixer” (Adobe Photoshop) alegând opţiunea monochrome, reuşind a aranja astfel intensitatea fiecărei culori rezultatul obţinut fiind unul mult mai plăcut.

5. Mici sfaturi ce îmbunătăţesc rezultatele

  • folosirea filtrelor graduale pentru compensarea expunerii
  • fotografiaţi cât mai de dimineaţă pentru a obţine o lumină cât mai caldă
  • căutaţi linii contrastante pentru o compoziţie cât mai interesantă
  • evitaţi încadrarea soarelui în prim plan
  • încercaţi să obţineţi contraste interesante (cer albastru)
  • închideţi diafragma pentru a evita reflexiile solare
13 comments
  1. Legat de prima parte, cea cu inghetul, e posibil de la frig unele chestii sa nu mearga precum ar trebui? Spre ex cand apesi pe un buton sa nu functionez la simpla atingere ci sa fii mai hotarat desi dupa in conditii ok sa fie iar la fel de sensibil butonul …

    1. Nu, nu duce la prost functionarea aparatului. Nu se va strica nimic, asta in cazul in care temperatura nu este chiar foarte joasa (-30/40) si in cazul in care nu e tinut foarte mult. Aparatele de calitate nu ar trebui sa aiba probleme mari, insa e toteauna bine sa ai grija.

  2. Nu spuneam ca se strica ci doar … uite caz concret:

    Ieri eram intr-o cafenea si mergea super. Am plecat sa iau o tipa de acasa si nu stiu ce mi-a venit nu am asteptat-o in masina ci am iesit afara unde era frig … probabil undeva -5 – +5 grade. `electrocasnicul` are si un fel de joystick sau de fapt e ca o bila care se roteste singura si se misca meniul, cum e scroll`ul de la soarece, doar ca asta se misca 360 grade. Nu stiu de ce dar nu mergea f bine … uneori il roteam si se misca in gol bila fara sa se plimbe si meniul … mii de draci si am si dormit cu gandul ca l-am stricat! 😀

    Acasa dimineata si pana acum merge fara probleme, d-asta zic ca poate de la frig chiar suportabil unele parti mai fac figuri!?

    Butoanele sunt butoane, apaesi si gata, dar probabil unele chestii sunt mai sensibile sau e pe moarte al meu!?

    1. Nu e pe moarte, nu are nimic. Este din cauza ca frigul a inghetat contactele si de aceea mai da rateuri, insa odata bagat la caldura isi va reveni. Ce aparat ai ? 🙂

  3. eu imi protejez aparatul iarna in munti daca ninge la fel ca si pe timp de ploaie cu o punga etansa. sistemul ziploc.
    in plus tai o gaura in punga prin care scot capatul obiectivului si fixez nailonul din jurul gaurii cu un elastic.

    Si daca nu fac poze, incerc sa tin body-ul cat mai mult sub jeaca pentru a-l proteja de gradele minus.

    problema cu condensul o rezolv tot cu o punga mare (am un DSRL putin mai mare) ziploc: bag aparatul in punga (afara in frig) scot cat mai mult aer din punga si il inchid.
    Il las apoi cam o ora la temperatura camerei etans in punga
    in cazuri extrema mai bag una doua pungulite cu granulat de silicon in punga.

    1. Foarte buna metoda ta ! Eu iarna incercam la fel sa il tin sub geaca pe toata durata sederii afara iar pe timp de ploaie cu o pungulita taiata imi protejam obiectivul si o parte din body.

  4. buna, sunt miruna si am un nikon d3100, imi poti spune te rog daca exista o husa din neopren cu orificiu pentru a putea fotografia in timp ce o folosesc, si ce geanta imi recomanzi pentru aparat , multumesc anticipat 🙂

    1. Bună Miruna,

      Te referi la husă pentru ploaie?

      Uite aici recomandările mele: husă (cu ea voi merge pe Ceahlău, până acum am fost foarte mulțumit de ea) și geantă. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *