Ghid de fotografie : Macro

Fotografiile macro sunt unele dintre cele cu cel mai mare impact asupra privitorilor, fiind realizate de o mulţime de fotografi atât profesionişti cât şi amatori, devenind astfel cel mai practicat gen fotografic. Datorită popularităţii ridicate, fotografiile macro sunt foarte variate, incluzând o multitudine de subiecte cu potenţial fotografic, fiind astfel sursa interminabilă a oricărui fotograf pasionat de acest gen. Acest gen al artei fotografice nu presupune doar fotografierea insectelor şi a vietăţilor, ci şi a unor alte obiecte (devenind macro-conceptual) sau a unor părţi ale corpului (în fotografiile cu modele).

În funcţie de categoria din care fac parte, fotografiile macro acoperă o gamă largă de cerinţe, atât în cazul celor comerciale dar şi celor personale, adaptându-se cu uşurinţă la majoritatea necesităţilor. Astfel, în ghidul care urmează vom trata subiecte şi probleme des întâlnite în fotografiile macro, făcând referinţă în special la următoarele aspecte :

  • Insectele, cum le abordez pentru a obţine fotografii bune ?
  • De ce echipament am nevoie ? (D.I.Y.)
  • Cum trebuie să combin detaliile tehnice ?
  • În ce moduri pot realiza fotografiile ?
  • La ce trebuie să fiu atent în post-procesarea fotografiilor ?

1. Insectele, cum le abordez pentru a obţine fotografii bune ?

Fotografiatul insectelor este unul dintre cele mai populare genuri din acest domeniu, fiind renumit în întreaga lume datorită simplicităţii aparente. Faptul că sunt privite a fi simple snapshoot-uri care pot fi realizate de oricine oferă mult curaj amatorilor şi tuturor începătorilor de a practica acest gen, căzând într-un oarecare miraj, toul fiind foarte uşor în primele momente, contrariul având a se dovedi în următoarele clipe.

Pentru a fotografia insecte răbdarea este în prim-plan, necesitând atât o atenţie ridicată cât şi abilitatea de a aştepta şi a rămâne nemişcate minute întregi. Insectele sunt foarte mici, însă foarte rapide şi fricoase, reacţionând la orice vibraţie, orice sunet, orice mişcare. Astfel, trebuie să fiţi cât se poate de silenţioşi, dar şi foarte atenţi, pentru a descoperi locurile în care vin vietăţile, florile din care se hrănesc, putând apoi a le ademeni mult mai uşor către locul în care doriţi a le fotografia.

În cazul în care doriţi să găsiţi insecte mai rare, o documentare despre habitatul acestora şi locul în care trăiesc este mai mult decât necesară, deoarece le veţi putea găsi cu uşurinţă, fără a căuta prea mult. De altfel, unele insecte pot fi ademenite foarte uşor prin folosirea diverselor “capcane”; după ce veţi observa locul din care se hrănesc, mutarea plantei (hranei) într-un loc mai accesibil vă poate uşura foarte mult munca. În cazul în care vor veni veţi avea mult mai mult timp de fotografiat, datorită faptului că veţi avea o posiţie fixă, nefiind necesară căutarea insectei într-o zonă foarte largă.

2.  De ce echipament am nevoie ? (D.I.Y.)

Făcând referire la popularitatea ridicată a acestui gen se deduce faptul că echipamentul necesar nu este unul foarte special, fiind accesibil tuturor. Specific oricărui gen fotografic, există şi accesorii speciale care vă pot transforma simplul aparat într-o cameră deosebită, dedicată macro.

În cazul în care deţineţi un aparat compact sau un D-SLR al cărui obiectiv nu este special pentru macro, există câteva mici trucuri DIY care vă pot îmbunătăţii foarte mult rezultatele. Unul dintre cele mai cunoscute artificii pentru a te putea apropria mult mai mult de subiect este folosirea binecunoscutei lupe, lucru foarte ieftin, însă cu rezultate destul de bune. Dacă obiectivul folosit este unul cu o calitate peste medie, rezultatele obţinute vor fi foarte bune, aberaţiile cromatice fiind practic inexistente. (mai multe detalii despre această metoda aici)

Alte accesorii înafară de obiectivele macro dedicate ce vă pot aduce mai aproape de subiect obţinând un raport de mărire apropriat de 1:1 ar putea fi lentilele close-up (sunt foarte asemănătoare cu lupa, doar că mai scumpe) şi tuburile de extensie, care, folosite împreună cu un obiectiv bun, pot realiza fotografii macro foarte detaliate. O metodă relativ nouă este folosirea unui “burduf macro” care, mărind distanţa de la senzor la obiectiv, scade distanţa de focalizare, crescând astfel raportul de mărire dar şi rezoluţia imaginii, evitând un crop mult mai strâns.

Pentru a obţine o lumină uniformă, mult mai plăcută în acest tip de fotografii, folosirea unui bliţ extern este cea mai bună soluţie, necesitând însă şi alte accesorii pentru a transpune fasciculul de lumină în faţa obiectivului, circular, şi nu perpendicular. Aceste inele pentru bliţuri vor împrăştia lumina pe o suprafaţă mult mai mare, evitând astfel atât umbrele dure dar şi reflexiile puternice de pe obiecte sau insecte.

(rezultat în urma folosirii lupei, raportul de mărire crescând până la 1:2)

3. Cum trebuie să combin detaliile tehnice ?

Detaliile tehnice necesită o atenţie sporită, combinarea reuşită a lor putând a vă prezenta rezultate pe măsură, transmiţând în acelaşi timp şi gânduri plăcute, reuşind de multe ori a transpune privitorul exact în momentul fotografierii, datorită atmosferei plăcute realizate în aceasta. Astfel, expunerea, diafragma, sensitivitatea şi balansul alb trebuie combinate şi setate cu grijă pentru a obţine fotografii reuşite. Expunerea, unul dintre cele mai importante elemente necesare în realizarea unei fotografii, trebuie verificată cu atenţie înainte de declanşare.

În cazul în care fotografiaţi pe lumină naturală (cea a soarelui) se recomandă verificarea expunerii vizual, şi nu în funcţie de exponometru, din cauza faptului că uneleori umbrele şi razele puternice vor determina o supra/subexpunere a fotografiilor. Dacă doriţi să supraexpuneţi, historigrama vă poate ajuta foarte mult; expunerea poate fi mărită până în momentul în care tonurile încep a se îndrepta spre dreapta axei fără a obţine o fotografie arsă, rezultatul fiind unur foarte plăcut, foarte contrastant.

De asemenea diafragma joacă şi ea un rol foarte important în realizarea fotografiilor, mărind sau scăzând câmpul de profunzime dar şi lumina care pătrunde pe senzor în funcţie de necesităţi. La fotografiatul insectelor se recomandă o diafragmă cât mai închisă pentru a înacadra întreg subiectul în zona de focus, detaliile obţinute astfel uneleori fiind foarte clare datorită faptului că majoritatea obiectivelor îşi măresc rata de sharpness în momentul în care diafragma se închide mai mult de f/7.1 .

Sensitivitatea ISO şi balansul alb pot schimba în totalitate modul în care va ieşi rezultatul. Datorită faptului că se recomandă utilizarea unui timp de expunere destul de mic pentru a surprinde momentele din natură mult mai clar, valoarea ISO-ului va trebui modificată regulat în funcţie de lumina disponibilă. Dacă fotografiaţi insecte este necesar un timp mai scut de 1/160 din cauza mişcărilor foarte rapide realizate de acestea. Timpul de expunere nu mai este însă o problemă la realizarea fotografiilor macro într-un spaţiu închis, în care subiectul este defapt un obiect, putând astfel a menţine sensitivitatea ISO la valori foarte mici.

(supraexpus 1.3 trepte penru un contrast şi o saturaţie a culorlor mult mai mare)

4. În ce moduri pot realiza fotografiile ?

Modurile în care pot fi realizate fotografiile macro sunt destul de diferenţiate, variind de la fotograf la fotograf, fiind creeate în funcţie de imaginaţia fiecăruia. Există însă două metode clasice prin care pot fi realizate fotografiile macro. În cazul în care doriţi să fotografiaţi diferite plante sau obiecte, lumina soarelui este cea mai accesibilă. Folosind o cutie fotografică pusă în direcţia luminii soarelui rezultatele obţinute vor fi foarte plăcute, creeând astfel un mediul destul de spaţios pentru fotografi, oferind o mobilitate ridicată, existând astfel şi un fundal perfect alb, ce poate fi exploatat ulterior în etapa post-procesării.

Datorită asemănării primului mod cu simpla fotografiere a insectelor în mediul lor (fiind folosită lumina naturală), cea de a doua metodă se aproprie foarte mult de fotografiile de studio, necesitând foarte multă dibăcie şi creativitate. Pentru a realiza astfel fotografiile aveţi nevoie de o cutie fotografică sau de un spaţiu cu un fundal monocolor, şi de una sau mai multe surse de lumină cu măcar o sursă de difuzie pentru fiecare, evitând astfel umbrele şi reflexiile puternice. În momentul în care doriţi a realiza astfel fotografiile totul se aproprie de realizarea celor de produs sau celor conceptuale, principiile fiind aceleaşi, diferând doar subiectul şi mesajul pe care doriţi să îl transmiteţi.

(fotografie realizată în cutia fotografică, bokehul obţinut fiind unul foarte plăcut)

5. La ce trebuie să fiu atent în post-procesarea fotografiilor ?

Post-procesarea fotografiilor este pasul final în obţinerea unui rezultat bun, însă depinde foarte mult de îndeplinirea paşilor precedenţi cu atenţie. Niciodată nu veţi reuşi a obţine o fotografie foarte bună dintr-una prost expusă sau rău realizată, fiind necesară astfel o atenţie sportiă în momentul fotografierii.

Fotografiile macro precum şi cele de produs ssau conceptual necesită aceeaşi atenţie la post-procesare, detaliile urmărite fiind aproape aceleaşi. De multe ori în cazul fotografierii insectelor cropul va fi unul destul de mare, crescând astfel şi zgomotul, necesitând a fi eliminat printr-un software dedicare, precum Noise Ninja (unul dintre cele mai bune din acest domeniu). Se recomandă urmărirea cu atenţie a detaliilor mai ales când vine vorba de vietăţi; ochii, coloritul trebuie să iasă în evidenţă foarte bine pentru a putea realiza un tipar bine definit atât al insectei cât şi a fotografiei.

În cazul în care fotografia a fost realizată foarte rapid şi fundalul nu este cel mai potrivit, acesta poate fi modelat uşor prin soft-ul Adobe Photoshop, folosinduvă de ustensilele Clone şi Gaussian blur, necesitând însă foarte multă răbdare din cauza detaliilor existente în fotografie. Dacă fotografiaţi în cel de-al doilea mod, în modul asemănător fotografiilor de studio, micul tutorial de realizare a fundalului perfect alb vă poate fi de folos, depăşind astfel minusurile stârnite de echipamentul nu tocmai profesionist.

12 comments
  1. Loved to study your web page. I would want to recommend you that targeted traffic present many people look at blogs on Mondays. So it may want to encourage bloggers to write new produce ups above the weekend primarily.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *