Fotografia în vremea COVID-19: Idei de poze pe care le poți face acasă

Întotdeauna am fost de părere că orice limitare poate aduce un plus la capitolul creativitate. Am scris de mai multe ori că, din punctul meu de vedere, avantajul obiectivelor fixe, spre exemplu, e acela că îți impun o limită. Ca să depășești acea limită și să ajungi la un rezultat bun, trebuie să îți încerci creativitatea.

Nu uitați, dragi prieteni. În această perioadă #StămAcasă! E singurul mod prin care putem reduce semnificativ efectele pandamiei. Să fim cu toții responsabili! E pentru binele fiecăruia dintre noi!

Acum, în timpul pandemiei COVID-19, când cea mai bună soluție pentru evitarea infectării rămâne izolarea în casă, putem să ne găsim timpul necesar pentru „testarea” creativității. Ce faci acasă toată ziua dacă ești fotograf? Cum îți hrănești setea de fotografie? Ce să fotografiezi într-un loc pe care-l știi și unde, poate, nu ai fotografiat niciodată?

Ai rămâne surprins să vezi câte fotografii poți face în casă, cât timp iei în calcul toate opțiunile. Indiferent pe ce gen de fotografie ai fi specializat, ideile pe care ți le voi prezenta mai jos îți vor bucura sufletul de fotograf. Îți vor încerca răbdarea pe alocuri, dar rezultatele vor compensa întreg efortul.

Idei de fotografii pe care le poți face în casă

În urmă cu 12 ani, când mi-am descoperit pasiunea pentru fotografie, pozam orice găseam în casă. Pe atunci eram mai retras de fire și îmi era rușine să fotografiez în oraș, așa că prea multe alternative nu aveam. Pozam orice din casă: plante, obiecte, picăturile de ploaie de pe geam, mâncarea, chibriturile… orice. Iar din asta am învățat multe lecții care încă îmi sunt utile.

Deci, ce fotografiem cât stăm izolați în casă?

Picături de apă în cădere

Fotografiile mele preferate. Ca să le faci ca la carte ai nevoie de un D-SLR sau mirrorless, un trepied (sau un suport improvizat), un bliț extern și un set de declanșatoare radio. Îți mai trebuie un bol cu apă, o pungă pe care să o înțepi și din care să picure apa, și puțintică răbdare până când începi să te sincronizezi bine cu „impactul”.

Am făcut un tutorial video în urmă cu câțiva ani, alături de prietenii de la F64. Îl poți vedea mai jos.

Tutorial: Cum fotografiezi picăturile de apă în cădere

Macro la obiecte și plante cu obiectivul inversat

Cea mai accesibilă soluție pentru obținerea de fotografii macro cu un D-SLR. De fapt, e gratuită. Tot ce trebuie să faci e să dai jos obiectivul de pe aparat și să îl întorci invers. Funcționează cel mai bine cu obiectivele mai vechi, care au inel de diafragmă sau a căror diafragmă poate fi reglată manual, dintr-o „urechiușă”. Obiectivele cu distanță focală de până în 50-75mm funcționează cel mai bine.

Despre cum funcționează această metodă și pașii care trebuie urmați am scris aici și aici (pentru obiectivele Canon).

Poți face fotografii close-up/macro reușite și folosindu-te de un filtru close-up. Recomand, pe testate, filtrele B+W – de preferat de „+5”. Detalii și review aici.

Formele și texturile fumului

Iei un bețișor parfumat, îl pui în fața unei coli negre sau un alt material închis la culoare, pui o lumină din lateral și o blochezi în așa fel încât să nu ajungă pe fundal, apoi te joci cu formele fumului și obții niște fotografii interesante tare.

Tutorial: Cum fotografiezi fumul

Lumini & Bokeh creativ

Dacă ai la îndemână instalația luminasă din bradul de Crăciun, acum poți să o folosești într-un mod cel puțin interesat. Așeaz-o cum vrei tu: în jurul unei plante sau a unor flori, în jurul unei cărți, pe masă, pe perete, oricum, iar apoi urmează pașii din tutorialul de mai jos (făcut în urmă cu câțiva ani afară, în aer liber, dar principiile sunt același și pentru fotografiatul în casă).

Tutorial: Cum să obții un bokeh creativ

Joc de lumini și umbre

Aici ai nevoie doar de lanterna telefonului ori de orice altă lanternă. Desigur, poți crește gradul de complexitate adăugând mai multe surse de lumină, dar depinde doar de ce vrei să obții.

Poți fotografia umbrele unor plante sau a unor obiecte, dar poți să și așezi lucrurile în așa fel încât forma umbrei să fie, de fapt, mai interesantă. Sau poți pune în umbră, în contralumină, niște obiecte și să creezi niște scene mai… dramatice.

Rege pe tabla de șah: fundal negru și o lumină din spate, din partea stângă sus

Alte idei de fotografii de făcut în casă

Am aruncat o privire peste imaginile mai vechi, făcute în 2010-2011, și mi-am reamintit de câteva idei cu care experimentam atunci și încercam să învăț să stăpânesc tehnica mult mai bine. M-au ajutat toate exercițiile astea, așa că le împărtășesc cu voi.

Sunt fotografii care au la bază metodele și ideile de mai sus. Iată-le:

Aveam niște pene decorative. Am luat una, am pulverizat apă pe ea, am așezat-o cu spatele la perete (fundal neutru) și am fotografiat-o.
O bucată de pânză răsfirată și o lanternă deasupra ei. Am inversat obiectivul și m-am apropiat mult de pânză, în așa fel încât să obțin „valurile” acestea texturate.
Bețișor parfumat pus sub o carte, între paginile deschise ale ei.
Apă pulverizată pe o floare. Lumina: un bliț poziționat în lateralul florii, fără ca lumina lui să ajungă pe fundal.
O picătură de apă (pusă cu seringa pe o petală) și fotografiată cu obiectivul inversat.
Am printat un portativ, l-am rulat ca un con și l-am fotografiat din interiorul lui. Am pus apoi în Photoshop un filtru gradual pentru trecerea de la rece la cald.
Dacă ai un acvariu cu pești, îi poți fotografia foarte ușor cu aproape orice obiectiv. Dacă ai nevoie de un fundal mai bun, poți pune o foaie albastră în spatele lui. Apoi așezi din lateral o lampă pentru un plus de lumină și asta-i tot.
Am luat un bec ars, l-am spart, am pus un bețișor parfumat în spatele lui și l-am fotografiat cu metoda descrisă mai sus. Pentru un plus de culoare, m-am jucat cu Hue/Saturation în Photoshop și am împărțit cadrul în 2 secțiuni.

Reiau ce am spus mai sus. În această perioadă #StămAcasă! E singurul mod prin care putem reduce semnificativ efectele pandamiei. Să fim cu toții responsabili! E pentru binele fiecăruia dintre noi!

Să fim sănătoși!

5 comments
  1. Mulțumesc pentru idei, chiar sunt în carantină cu covid:)) șahul și cartea cu fum mi-au ieșit dementiale.
    Multă baftă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *