Libelule în zbor

http://www.comunitatefoto.ro/De mult îmi doresc să fotografiez insecte în zbor. Înainte am mai încercat să fotografiez și păsări în zbor, însă echipamentul nu îmi permitea acest lucru. Bineînțeles, nu într-o limită în care aș fi putut obține fotografii decente.

În urmă cu câteva zile, după multe încercări, am reușit să fotografiez libelule în zbor. Libelulele sunt relativ mici, zboară și își schimbă direcția foarte repede, și dau din aripi cu o viteza uimitoare. Mi-a fost destul de greu să obțin fotografiile de mai jos.

Le-am realizat cu Nikon D7000 și Nikkor AF-S 55-200mm f/4-5.6 VR cu 1/6400s, f/11 și ISO 4000, de aici și zgomotul din unele cadre. N-a fost ușor. Cadrele de mai jos au fost alese din altele 2-300. Dar a meritat.

Vă plac fotografiile?

8 comments
  1. foarte faine.
    eu nu inteleg o chestie “tehnica”: deschiderea mare (f mic, 1.4-1.8-2.8 etc) zice ca face blur in spate. pozele astea-s facute cu deschidere mica (f11, mare). de ce n-ai folosit deschidere de 3.5 sau 4 si timp de expunere si ISO mai mic? stiu ca e un skepsis, am mai citit undeva ca la pozele macro se face cu f mare, da’ nu inteleg de ce. pentru claritate? si-atunci cum iese blur pe fundal? doar la zoom mare?

    1. Bokeh-ul (blurul de pe fundal) iese ori dacă ai diafragma deschisă, ori dacă ești aproape de subiect, ori dacă subiectul e la distanță mare de fundal, ori dacă folosești focală lungă. Diafragma închisă îți asigură un câmp mai mare de profunzime, adica în loc să ai clar doar 1cm cu f/11 să zicem ai clar 3cm, de 3 ori mai mult. Adică subiectul poate să își schimbe poziția că tot rămâne în focus și așa ai șanse mai mari să prinzi o fotografie clară.

  2. Eu zic ca arata bine cu zgomot,ii da un look mult mai sharp si culorile ies mai bine in evidenta. Atat timp cat nu deranjeaza este bine.

  3. Sunt foarte frumoase fotografiile, se vede că a fost multă muncă aic.
    Apropo, şi detaliile din comentariul de mai sus sunt utile 😉

  4. Foarte interesant .Nice pozele , am incercat si eu asa ceva cu aparatul meu dar am fost limitat de obiectiv si nu am mai continuat . Felicitari si la mai multe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *