Margarete din perspectivă macro

Margarete din perspectivă macroÎn urmă cu câteva ore v-am prezentat filtrul B+W Close-up +5, un filtru care scade foarte mult distanța de focalizare, obținând cu un obiectiv clasic un raport de mărire care tinde către cel al unui obiectiv macro. Făcând o mică paranteză, filtrul acesta se aproprie foarte mult de raportul de mărire obținut prin metoda obiectivului inversat, avantajul uriaș fiind acela de control automat al întregului mecanism, lucru resimțit din plin după mai bine de un an de focalizare manuală prin mișcarea aparatului.

Vă invit astfel, până la publicarea review-ului acestui filtru, să vedeți o serie de fotografii realizate cu el montat pe un Nikkor AF-D 50m f/1.8 G și un Nikon D7000. Eu sunt foarte mulțumit de rezultate. Având montat filtrul obiectivul focalizează puțin mai greu, însă spre deosebire de alte filtre în genul focalizarea este extrem de precisă. Calitatea optică face ca imaginea să nu prezinte deformări, iar la diafragme deschise aberațiile cromatice sunt relativ slab vizibile.

6 comments
  1. Aberatiile cromatice mi se par mai mult decat vizibile. In unele cadre sunt chiar deranjante. Nu stiu cat e filtrul asta, dar o varianta “sanatoasa” o reprezinta si lentilele Raynox (+4 si +8) care au si avantajul montarii pe obiective cu diametrul de la 52 la 67 mm si indraznesc sa spun, o calitate mai buna.

    1. Cele cu aberații cromatice vizibile sunt realizate la f/2.8-4. La diafragma asta e greu de evitat. Voi mai realiza astăzi altele cu f/7.1-11-16, că oricum asta e diafragma uzuală la acest gen fotografic. 🙂

  2. Felicitări pentru achiziţie!

    De curiozitate întreb. Filtrul acesta ar ajuta la ceva dacă ar fii montat pe un obiectiv dedicat macro?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *