Oradea, calea către occident

Oradea (Nagyvarad – în limba maghiară şi Grobwardein – în limba germană) este unul dintre cele mai mare oraşe vestice ale României, fiind situat pe râul Crişul Repede, râu ce străbate aproape toată jumătatea nordică a ţării.

În acelaşi timp Oradea este cel mai important judeţ din regiunea istorică numită şi Crişana, regiune care a cuprins oraşe atât din România de astăzi cât şi din Ungaria, având ca limite naturale râul Tisa, Mureş, Munţii Apuseni şi râul Someş.

În Oradea trăiesc peste 200.000 de persoane, dintre care 70% sunt români iar 27% maghiari, datorită poziţionării geografice favorabile acestui lucru. Faptul că oraşul este situat foarte aproape de Ungaria îi asigură acestuia un mare avantaj deoarece influenţa occidentală se simte foarte mult.

Oraşul Oradea este declarat ca fiind o metropolă, cuprinzând şi nouă comune învecinate, printre care se numără şi staţiunile turistice Băile Felix şi 1 mai. Datorită acestor două locuri ideale pentru persoanele cu probleme renale sau la coloana vertebrală, zona este renumită în toată România şi chiar şi peste hotare.

Municipiul Oradea reprezintă un important punct de referinţă în zonă, fiind cel mai renumit centru cultural şi comercial. În Evul Mediu aici exista şi cel mai mare observator astronomic al Europei datorită faptului că meridianul de O grade străbate oraşul.

Datorită faptului că este numit centru cultural în Oradea se regăsesc foarte acomplia online multe monumente istorice şi clădiri vechi, păstrate încă de secole. În oraş veţi fi întâmpinaţi de Biserica Evanghelică, Biserica Reformată, Teatrul şi Filarmonica de stat, şi de multe alte clădiri cu o arhitectură absolut superbă.

Astfel, Oradea devine unul dintre cele mai importante oraşe din vestul României, cuprinzând atât elemente istorice ce îi oferă caracterul de centru cultural, cât şi lucruri specifice secolului al 21-lea, aducând oraşul cu un pas mai aproape de occident…

7 comments
  1. frumoase fotografii frumoasa descriere , un singur minus. eu stiam ca o metropola are peste 5milioane de locuitori iar oradea are sub 3 sute de mii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *