România pas cu pas: Mănăstirea Cozia

*guest-post scris de Alex Dima în cadrul proiectului “România pas cu pas” .

Pietre zidite împreună de marele Mircea cel Bătrân constituie astăzi un locaş sfânt în care mii de călători îşi găsesc liniştea şi îşi pierd ore admirând una din cele mai frumoase mănăstiri ale ţării noastre.

Conform legendei, aceasta a fost construită în apropierea altei mănăstiri construită de Negru Vodă, buy acomplia în apropierea Oltului ce oferă o privelişte deosebită în partea din spate a curţii. A fost inaugurată în anul 1388, prin cuvintele lui Mircea cel Bătrân ,,a binevoit domnia mea să ridic din temelie o mănăstire la locul numit Călimăneşti pe Olt, care a fost înainte satul boierului domniei mele Nan Udobă.”

Zidurile acestei mănăstiri sunt probe clare ale istoriei, cunoscând mai multe întrebuinţări. A fost închisoare, a fost grajd pentru animale în timpul celui de-al doilea război mondial şi a fost spital, însă în prezent rămâne unul din punctele de atracţie ale Olteniei.

Situată în judeţul Vâlcea, în inima văii Oltului şi pe malul răului cu acelaşi nume, Mănăstirea Cozia reprezintă un lăcaş sfânt ce a dăinuit peste vremuri, o puternică construcţie ce a dus lupte în numele lui Dumnezeu, a adăpostit oameni şi animale aflate la ananghie iar acum oferă odihna cea veşnică voievodului Mircea cel Bătrân ce este îngropat în capelă.

5 comments
  1. Din nou niste fotografii absolut superbe. Am vrut sa merg la Cozia de cateva ori dar nu stiu cum s-a facut ca nu am ajuns niciodata. Oricum, pare amplasata intr-un cadru de poveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *