Shadow Project: Umbra lui Cătălin Oprițescu pentru o zi

Fotografiile i le privesc de mult timp, însă abia anul trecut l-am cunoscut în cadrul unui eveniment, iar apoi drumurile ni s-au mai intersectat de câteva ori. Acesta a fost motivul pentru care m-am bucurat mult când am aflat că pentru o zi urma să fiu umbra lui Cătălin Oprițescu – lightaholic.com în cadrul Shadow Project.

Această zi a fost chiar azi. Ne-am întâlnit pe la ora 12 la o cafenea din zona Romană, de unde urma să pornim la fotografiat spre centru. Cătălin face fotografii de street style, așa că înainte să vă povestesc despre cum a fost ziua mea cu el, vă invit să vedeți clipul acesta care-l prezintă așa cum trebuie. 🙂

Așa cum ziceam, ziua ne-am început-o cu o discuție la cafea. Pentru mine „doar” o discuție. În tot timpul acesta Cătălin și-a pregătit articolul pe care l-a publicat pe blog, dar și o fotografie pe care a urcat-o pe Instagram. Dacă vă veți uita pe profilul lui de Instagram, lightaholic, veți vedea că imediat după o fotografie cu plan întreg al unei persoane este publicată încă una cu un detaliu al ei – pantofii, acesoriile etc.

Întrebându-l pe Cătălin dacă acele fotografii sunt pur și simplu decupate din cele originale, mi-a spus că nu și că se gândește din start care vrea să fie cadrul de detaliu, de teasing, pe care să-l pună mai apoi pe Instagram sau pe Facebook. Țineți minte asta și haideți să numărăm pașii dintr-o zi. Avem întâi publicarea fotografiei de detaliu pe Instagram, iar apoi a articolului pe blog.

samsung-shadow-project-catalin-opritescu-1 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-3 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-4 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-5 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-8 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-6 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-9 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-10

Cât timp am discutat noi a început și ploaia. Uitându-ne pe prognoză zilele trecute, accuweather anunța „a couple of showers”. Probabil că se refereau la showers ca la ploi zdravene, deși nu ne gândeam că o să fie chiar așa. Totuși, asta nu ne-a împiedicat. Am așteptat puțin să se liniștească ploaia, iar apoi am pornit la fotografiat când colo, după nici 3 minute, a venit un alt val de ploaie.

Dorind să fotografieze o doamnă care tocmai traversa cu umbrela în ploaie, Cătălin a fotografiat-o rapid cu noul Samsung Galaxy S5. Telefonu-i rezistent la apă, așa că ploaia nu l-a afectat deloc. Dar vă zic sincer, tare, tare zdravăn ploua. În timpul ăsta ne-am continuat drumul prin Romană, așteptând iar preț de câteva minute sub coloane să se mai liniștească ploaia.

samsung-shadow-project-catalin-opritescu-11 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-12 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-13 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-14

Am așteptat, ploaia s-a liniștit, am pornit din nou și ce credeți? Ploaia a revenit. Și-a ieșit și-o rimă. Dar nu-i nimic, ne-am zis. Continuăm să fotografiem. Noi n-am avut probleme cu ploaia, însă ploaia a descurajat doamnele și domnișoarele bine îmbrăcate să iasă la o plimbare în mijlocul zilei. Așa cum ați văzut pe blogul lui, Cătălin face fotografii de street style. Ce înseamnă asta? Caută pe străzi femei îmbrăcate cu gust, care au un stil aparte, expresiv, plăcut privirii. Nu caută extravaganța sau luxul. Caută aspectul frumos și cu stil.

samsung-shadow-project-catalin-opritescu-15 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-16

Ne-am continuat drumul, iar aproape de ateneu am găsit-o pe Ana Morodan, iar Cătălin a fotografiat-o în ținuta frumoasă pe care o avea și care se potrivea de minune cu acea umbrelă.

samsung-shadow-project-catalin-opritescu-17 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-18

Udați și cu părul rearanjat de ploaie, am intrat să bem un ceai, dar nu înainte de a ne face un selfie. Puțină ploaie n-a făcut rău nici vreunui selfie, nu? Apoi, în jumătatea de oră de pauză, ma mai discutat cu Cătălin, iar el s-a uitat peste fotografiile făcute. 🙂

samsung-shadow-project-catalin-opritescu-26 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-27

Am revenit apoi pe stradă. Ploaia s-a mai domolit, cerul parcă, parcă se însenina, iar Cătălin urmărea strada să găsească subiecte pe care să le fotografieze. Tot în zona Ateneului am găsit-o pe această domnișoară, pe care a și fotografiat-o Cătălin. Dar nu înainte ca ploaia să înceapă din nou.

samsung-shadow-project-catalin-opritescu-23 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-25 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-24

Vremea și-a arătat puterea iar. Noi ne-am continuat drumul spre Piața Victoriei, în speranța că ploaia se mai potolește. Vorbind pe drum cu Cătălin și având deja cele 4-5 ore petrecute împreună, mi-am dat seama că nu-i deloc ușor ce face. Nici nu credeam că-i așa, doar că acum am înțeles și de ce.

Ai nevoie de multă, multă răbdare. Îmi spunea Cătălin că sunt zile în care dă ture în tot centrul Bucureștiului și se întoarcere cu nicio fotografie bună. Iar motivele pot fi multe. Fie nu se intersectează cu persoanele care ar fi potrivite pentru fotografiat, fie vremea se strică brusc și așa mai departe.

Ai nevoie, așa cum ziceam, de răbdare. Iar atunci când găsești persoana potrivită pe care să o fotografiezi ai nevoie să fii foarte rapid, dar totodată smart în gesturile pe care le faci. Ai cam 30 de secunde, maxim un minut în care să-i spui persoanei ce ai de gând să faci și să și faci fotografia. Iar aici contează foarte mult de ce fel de om ești tu. Și Cătălin dă dovada unei persoane extrem de potrivite pentru acest lucru. Se vede asta și în fotografiile pe care le face.

Înainte să încheiem ziua împreună am mai realizat câteva fotografii. Priviți-le. 🙂

samsung-shadow-project-catalin-opritescu-28 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-29 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-30 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-31 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-32 samsung-shadow-project-catalin-opritescu-33

În încheiere vă las cu cadrele pe care le-am publicat azi pe Instagram și care au fost realizate tot cu Samsung Galaxy S5. Probabil azi a fost cea mai potrivită zi în care telefonul să-și arate utilitatea noilor funcții, printre care și rezistența la apă. L-am folosit mult în ploaia puternică de peste zi și n-am întâmpinat nicio problemă. 🙂

Mulțumesc, Cătălin, pentru ziua asta! Mi-a părut bine să fiu prin preajma ta! Să fiu umbra ta! 🙂 Să ne revedem cu bine!
4 comments
    1. Întâlnirea a fost întâmplătoare cu ambele persoane fotografiate. N-a fost nimic vorbit. Îmi pare rău că n-am și filmat momentul. În ploaia aia nu era chiar momentul potrivit pentru aranjamente, așa cum spui. Totul a fost spontan.

    2. Andrei, te invit langa mine intr-o zi asemantaoare si mai vorbim daca sunt aranjate sau nu. Nu crezi ca e mai bine sa te abtii si sa ramai filosof? Asa ne-a placut noua sa stam ca doi tampiti prin ploaie 4-5 ore desi de fapt aveam totul aranjat. Get a life dude! Get a girlfriend! Si mai lasa frustrarile, nu totul este fabricat in jurul tau!

  1. se citeste pasiunea fotografului in ceea ce face in aceste poze.
    tot timpul are un zambet larg si frumos cand este cu aparatul in mana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *