36 de ore și 1.500 de kilometri spre Maramureș cu Peugeot 301

Săptămâna trecută pe vremea aceasta mă aflam în satul Breb din Maramureș și fotografiam două case tradiționale restaurate în așa fel încât atunci când le vedeai ziceai că te-ai întors în timp. Ele au fost motivul vizitei rapide în Maramureș, dar vi le voi arăta și vă voi povesti despre ele zilele viitoare. Cert e că sunt unele dintre cele mai frumoase case tradiționale românești pe care le-am văzut. Dar să vă povestesc despre drumul pe care l-am parcurs și primul meu contact cu zona după 3 ani în care nu mai trecusem pe acolo.

N-aveam foarte mult timp la dispoziție să fotografiez cele două case, motiv pentru care am profitat de fiecare minut așa cum am putut mai bine, mai ales că vremea n-a ținut deloc cu mine. Iar în toată treaba asta m-a ajutat noul Peugeot 301 care mi-a fost partener de drum și de care am cam tras, recunosc, ca să ajung parcurg traseul în timp util.

Echipa Eurial Militari (îi găsiți și pe Facebookmi-a oferit mașina pentru călătoria rapidă. Le-am povestit de plecare vineri pe la ora 14, imediat după ce aflasem și eu. La ora 15 au găsit o mașină liberă, iar la 16 am preluat-o. Jos pălăria!

Am călătorit așadar cu un Peugeot 301 cu un motor de 1.6l pe benzină și 115 cai putere și am parcurs în total 1.500 de kilometri pe ruta București – Sighișoara – Bistrița – Breb – Sighetul Marmației (și mai multe drumuri în zonă) –  Breb – Bistrița – București. Cele 36 de ore din titlu sunt timpul total de când am plecat în București și până m-am întors înapoi. Aproximativ.

Am pornit din București sâmbătă dimineața la ora 05:30, iar duminică după-masa la ora 16:30 eram întors. Am pornit de dimineață cu gândul că va ieși soarele și voi fotografia la răsărit, dar n-a fost să fie așa. Pe toată ruta asta mașina a scos un consum mediu de 6.8l/100km, în contextul în care am condus destul de rapid ca să profit cât mai mult de timpul pe care-l aveam. Și țineți cont și de faptul că aproape 1.000 din kilometri parcurși au fost făcuți pe traseu de munte, plin de dealuri și curbe.

Mi-a plăcut mult cum s-a comportat mașina pe tot drumul pe care l-am parcurs. Conduc a 4-a oară 301-le și de fiecare dată mi-a plăcut din simplul motiv că e o mașină cu care poți merge pe orice fel de drum fără (nu off-road extrem, bineînțeles), fără să-ți faci griji. Are garda înaltă, iar asta te ajută mult. Mi-a mai și portbagajul. E foarte mare, cred că cel mai mare din gama sa, și-ți încap o mulțime de lucruri.

Și acum să începem cu fotografiile. Primele sunt făcute în Sighișoara, unde am avut o primă oprire pentru fotografierea unui turn recent restaurat.

peugeot-301-maramures-1 peugeot-301-maramures-3 peugeot-301-maramures-4

Am continuat apoi drumul spre Maramureș. Veți regăsi și o fotografie cu iGo și traseul care urma.

peugeot-301-maramures-1-3 peugeot-301-maramures-8 peugeot-301-maramures-11 peugeot-301-maramures-12 peugeot-301-maramures-15

Și o serie de peisaje maramureșene. Zona e de-a dreptul superbă. Merită să treceți pe acolo măcar o dată. 🙂

peugeot-301-maramures-13 peugeot-301-maramures-19 peugeot-301-maramures-25 peugeot-301-maramures-29 peugeot-301-maramures-22

După lăsarea întunericului am revenit să mai fotografiez încă o dată acele case și pe timp de noapte, iar apoi am căutat un loc în care să mănânc. Era ora 11 seara când mă întorsesem în satul Breb și căutam un loc de stat peste noapte. Am intrat la Pensiunea Mărioara, prima din sat, fără nicio recomandare sau altceva. Și bine am făcut c-am intrat.

Am dat de niște oameni tare ospitalieri. Cum de altfel au fost toți oamenii pe care i-am întâlnit în Maramureș. N-am apucat să vorbesc așa mai mult decât cu vreo 10 persoane din zonă, dar am observat că sunt cu toții foarte deschiși față de străini. Erau pregătiți să-mi povestească viața lor și să-și ofere rapid încrederea. Asta spune multe despre cum sunt toți oamenii în zonă. Dacă ești pregătit să te comporți așa cu străinii, înseamnă că locul în care stai te-a format în așa fel.

Revenind, am intrat în casa oamenilor și i-am găsit pe el și ea, soț și soție, stând la masă în sufragerie și uitându-se la televizor. N-am vrut să-i deranjez și i-am întrebat direct de cameră, când:

„- Stați puțin că avem timp să discutăm de cameră, nu-i grabă, ședeți întâi cu noi la un pahar de horincă!”, mi-a spus gazda pe un ton foarte primitor.

Și așa s-a făcut că abia după vreo două ore am discutat de cameră și am și mers în ea să dorm. Nota 10 pentru primire, zău de nu. Dacă vreți să vă cazați undeva în zona Sighetului Marmației, vă recomand cu încredere Pensiunea Mărioara din satul Breb.

A trecut noaptea, iar a doua zi la 7 m-am trezit cu gândul să fotografiez casele și zona la răsărit. N-a fost să se vadă răsăritul soarelui din cauza norilor, așa că după câteva fotografii am pornit înapoi spre București.

peugeot-301-maramures-37 peugeot-301-maramures-42 peugeot-301-maramures-43

Uitasem să vă mai spun că la Salonul Auto Moto București de săptămâna trecută s-au vândut 3 astfel de Peugeot-uri 301. Și încă mai sunt suficiente pe stocuri, motiv pentru care livrările se fac rapid.

Iată, în încheiere, o ultimă fotografie făcută înainte de continuarea drumului spre București. Fotografia am făcut-o lângă Turnul Cojocarilor din Sighișoara.

Numai bine! 🙂

peugeot-301-maramures-44

3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *