Test cu imprimanta Epson EcoTank L7160

Epson L7160 este o imprimantă foto multifuncțională cu sistem CISS și conectivitate Wi-Fi. Prețul mediu pentru cerneala necesară tipăririi unei fotografii 10x15cm este de 0,15 lei.
Epson L7160 și un print A4 din Zbor peste Munții României

Sau cum am redescoperit plăcerea imprimării fotografiilor.

Un studiu realizat recent de Epson spune că oamenii au în continuare încredere în fotografiile tipărite ca soluție de salvare a imaginilor în timp. 87% dintre cei care stochează imaginile digital au suferit, cel puțin o dată, o pierdere de date din diverse motive, spune același studiu.

Fotografii 13x18cm imprimate pe hârtie Epson Ultra Glossy Premium Photo

Deși avem atât de multe soluții la îndemână, ne pierdem ușor, ușor obiceiul de imprimare a fotografiilor. E mai comod să le stochezi digital și, în ultimii ani, în cloud, putându-le accesa de oriunde. Totuși, plăcerea din momentul în care iei o fotografie în mână și o privești, e greu de egalat, indiferent de cât de tari ar fi display-urile pe care la avem în preajma noastră.

Mă simt sigur cu modul în care îmi stochez imaginile și nu simt nevoia de a le tipărit doar pentru scopul ăsta. Însă am început să apreciez din ce în ce mai mult impactul pe care fotografiile imprimante îl pot avea.

Totul după în urmă cu câteva luni, când am primit de la Epson noua imprimantă L7160, cu invitația de a o testa pe termen lung, în cât mai multe situații.

20 de printuri făcute cadou în ultimele luni

După primele fotografii imprimate A4 (și pe o hârtie de bună calitate) m-am declarat complet cucerit. Așa că am început să ofer cadouri prietenilor, dar și amicilor virtuali care mă urmăresc pe Facebook. Cu toții au fost extrem de încântați, iar bucuria lor a venit ca o confirmare a impactului pe care îl au fotografiile imprimate, chiar și în era „display-urilor la tot pasul”.

Mi-am continuat obicei și chiar la finalul anului trecut, am mai oferit încă 10 tablouri A4 celor care urmăresc proiectul Zbor peste Munții României.

Test cu Epson L7160: Imprimantă A4 Wi-Fi CISS

Trebuie să îți zic de la bun început că folosesc imprimanta în mod constant, de aproape 3 luni de zile, timp în care am tipărit sute de pagini de text și mai bine de 100 de fotografii. M-am acomodat rapid cu ea, iar singurul lucru pe care mi-l doresc acum e trecerea la modelul L7180, care o să îmi permită să tipăresc și fotografii A3.

Epson L7160 și recipientele de cerneală

Înainte de toate, iată ce trebuie să știi despre imprimantă:

  • Are sistem CISS: cartușele obișnuite cu inlocuite de „recipiente” de cerneală care pot fi încărcate oricând de tine.
    • L7160 are 5 recipiente de cerneală: Cyan, Yellow, Magenta, Negru fotografic (util pt. tipărirea de fotografii) și Negru pigment (util pt. tipărirea de documente).
    • Recipientele pot fi încărcate manual și au un sistem de înfiletare care previne scurgerea în timpul realimentării sau alimentarea rezervorului greșit.
    • Prețul unui recipient de cerneală este de aproximativ 60 de lei, așa că o reîncărcare completă te va costa circa 300 de lei.
  • Cu o singură încărcare poți tipări aproximativ 1.900 de fotografii 10x15cm, ajungând la un cost de 0,15 lei/fotografie. După 3 luni de utilizare (sute de pagini de documente, aprox. 50 de fotografii 10x15cm, 30 de fotografii 13x18cm și 30 de fotografii A4), mai am atâta cerneală în rezervoare. Costul de 0,15 lei se referă la cerneală. Adăugând și hârtia foto (un pachet cu 100 de coli 10x15cm Epson Glossy costă 57 de lei), costul mediu pentru un astfel de print ajunge la 0,73 de lei.
Cerneala rămasă după 3 luni de utilizare
  • Epson L7160 e o imprimantă 3 in 1, asta înseamnă că poți printa cu ea, poți face copii xerox și poți scana.
  • Imprimanta are Wi-Fi, deci scapi de cablul de conectare. Am tipărit cu ea de pe 2 laptop-uri diferite și alte 2 telefoane și n-am avut nicio problemă referitoare la conectivitate.
  • Poți printa direct și de pe carduri SD ori stick-uri USB.
  • Display-ul LCD îți va permite să vezi fotografiile, dar și să umbli în meniul imprimantei, de unde poți schimba setările de imprimare, face update de firmware și tot felul e alte modificări.
  • Ai două tăvi în care poți încărca hârtia: în cel de jos vei pune hârtia A4, indiferent de felul ei, iar sus hârtiile cu dimensiuni mai mici, pe care le poți regla cu două „slidere”.
  • Imprimanta îți permite să tipărești fără margini.
  • Poți folosi hârtie groasă de până la 300g/m2 și îți zic că imaginile imprimate pe o hârtie atât de groasă arată absolut minunat!
  • L7160 imprimă o fotografie 10x15cm în 20 de secunde, 13x18cm în 25 de secunde și una A4 în 35 de secunde. Timpii pot varia în funcție de hârtia folosită și calitatea aleasă pentru imprimare.
  • Imaginile tipărite au o garanție de 300 de ani. Revin cu confirmarea.
  • Imprimanta vine cu 5 recipiente de cerneală, suficiente pentru câteva luni de utilizare obișnuită.

Impresii după 3 luni de utilizare a imprimantei

Prima instalare a fost simplă. Mi-a luat doar câteva minute să o inițializez. Laptopul a găsit-o rapid în rețeaua Wi-Fi (driver-ul l-a luat automat de pe internet), la fel și telefonul, fără să mai fie nevoie de alte setări. Driverele pentru laptop le-am găsit rapid online, pe această pagină. Tot aici găsești și informațiile necesare primei instalări, alături de alte aplicații care îți pot fi utile.

Fii atent la cele 3 tăvi, nu uita că trebuie să ridici display-ul și să scoți tava pe care se vor așeza fotografiile tipărite. Deși pare logic, mi-a luat ceva timp până să descopăr ce altă tavă mai trebuie scoasă. În timpul printării, celelalte tăvi trebuie să stea închise.

Update-ul făcut direct din meniul imprimantei

Calitatea imprimării e foarte bună. Desigur, contează și ce hârtie folosești. Calitatea cea mai mare am întâlnit-o când am imprimat pe hârtie Epson Ultra Premium Photo Paper Glossy sau Luster. E o hârtie foto mai scumpă, dar care va crește semnificativ calitatea. Din păcate se găsește destul de greu la noi în țară, în momentul e față (ianuarie, 2019) nefiind disponibilă pe stocuri la multe dintre magazinele de profil. Privește detaliile din printul acesta A4.

Imprimanta se prinde când umbli la tăvile de încărcare a hârtiei și îți amintește să actualizezi setările: dimensiunea hârtiei și tipul ei. E important să coordonezi setarea din imprimantă cu setarea de pe calculator/telefon din momentul imprimării. În ambele locuri trebuie să apară aceleași tipuri de hârtie. Driver-ul imprimantei are profile dedicate pentru fiecare tip de hârtie, așa că le vei găsi ușor atunci când tipărești o fotografie.

Dacă ții la calitatea imaginilor pe care le tipărești, nu uita să pregătești fotografia așa cum trebuie. Vorbim de calibrarea culorilor și de sharpness. Alin Popescu a scris foarte bine despre pregătirea imaginilor pentru print. Vă recomand să citiți articolul și să urmăriți video-ul făcut de el.

Video

Reîncărcarea recipientelor cu cerneală
Imprimarea unei fotografii pe hârtie Ultra Premium Glossy 13x18cm
Imprimarea unei fotografii pe hârtie Glossy A4

Concluzii

Încă sunt la început în ce privește tipărirea fotografiilor și sunt convins că nu sunt singurul. Știu însă că în momentul de față am acasă, oricând la îndemână, o imprimantă foto bună, ușor de folosit și fără costuri mari pe termen lung. Imaginile imprimate arată foarte bine, din punctul meu de vedere.

Epson L7160 și un print A4 din Zbor peste Munții României

Desigur că există imprimante cu sisteme mai avansate pentru tipărirea de fotografii. Totodată, pentru utilizatorul obișnuit, știu sigur că ce oferă Epson L7160 îndeplintește aproape toate nevoile, cu atât mai mult cu cât vorbim de o multifuncțională.

Dacă îți face cu ochiul imprimanta și te întrebi de modelul de care ai nevoie (A4 – L7160 vs. A3 – L7180), îți pot spune că în momentul de față aș fi tentat să fac trecerea la modelul care poate tipări A3. Probabil că dacă vei începe să printezi mai multe imagini, vei simți aceeași nevoie.


În momentul e față, imprimanta Epson L7160 costă 2.000 de lei și o poți cumpăra de la F64 sau de la eMagConsumabile pentru imprimantă:

  • Kit de mentenanță: imprimanta vine la pachet cu un astfel de kit de rezervă (în ea se adună resturile de cerneală). Un astfel de kit costă 150 de lei la F64.
  • Tuburi cu cerneală: prețul unui tub este de aproximativ 60 de lei. Găsești aici toate tuburile de care ai nevoie. Ele pot fi achiziționate individual, nu ai nevoie de tot setul pentru reîncărcare.
  • Hârtie foto testată și recomandată:
5 comments
  1. Salut, ai idee daca pot repara acasa, tragerea hartiei pentru imprimare din caseta 1 si 2, nu mai reuseste sa o traga si ramane blocata. Nu intra in suportul care o intoarce in spate – acela care se detaseaza de la imprimanta. Tu nu ai probleme de acest gen cu ea sau ai avut-o doar in test? Mersi.

    1. Bună!

      Nu am întâmpinat până acum problema asta, deși o folosesc de doi ani. Nu știu să te îndrum să o repari acasă. Dar ai putea da un telefon la service-ul Epson România să le ceri sfatul: 021 2305384.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *