Test cu Godox AD300PRO: Bliț portabil de studio

Fotografiind mai mult pe teren, în călătorii pe munte sau pentru diverse materiale documentare, nu folosesc prea des blițuri de studio. Chiar și așa, în cadrul anumitor proiecte am avut nevoie de blițuri de studio portabile, motiv pentru care am început să tot caut astfel de soluții.

Mi-au atras atenția încă de la început blițurile portabile de studio făcute de Hensel, brand reper în domeniu. Ei fac unele dintre cele mai bune echipamente de studio, astfel că și prețurile sunt pe măsură. Pentru că urma să folosesc destul de rar blițurile, am mai căutat variante și așa am ajuns la Godox, care a lansat o gamă de blițuri de studio portabile la prețuri bune și de o calitate foarte bună. Voi povesti în continuare, scurt și la obiect, despre ce am ales eu și rezultatele după 3 luni de utilizare.

Godox AD300PRO: Bliț portabil de studio

Blițul costă aproape 2.500 de lei și are următoarele caracteristici cheie:

  • Putere de 300W, așa cum îi spune numele
  • Acumulatorul poate declanșa de 320 de ori la putere maximă cu o singură încărcare
  • Lampă de modelare LED reglabilă în 10 trepte de putere și cu temperatură de culoare de la 3000 până la 6000K
  • Are transmițător radio încorporat, poate fi controlat de la 100m distanță
  • Se sincronizează cu timpi scurți de expunere, până la 1/8000s

Din aceeași gamă mai sunt disponibile modele cu putere de 200, 400, respectiv 600W.

Cam atât de mic e blițul, comparat cu un telefon mobil

Eu l-am cumpărat de la Photosetup, iar alături de el am mai avut nevoie și de următoarele:

  • Stativ Manfrotto 1004BAC, se înalță până la 3.6m, ține 9kg (mult peste ce aveam nevoie), picioarele se deschid suficient de mult pentru a-i asigura stabilitate, are sistem de stacking, asta înseamnă că dacă ai mai multe stative de acest fel le poți prinde unul de celălalt atunci când nu sunt folosite
  • Transmițător Godox XT2 TTL pentru Nikon, ca să pot controla blițul de la distanță. Am ales modelul acesta pentru că pe el mai pot pune un bliț extern, în cazul în care am nevoie și de un bliț de cameră.
  • Octobox Godox de 120cm, modificatorul meu preferat, dă o lumină foarte bună pentru portrete, dar și pentru fotografii de produs, de exemplu.
  • Adaptor Godox S2 pentru montura Bowens, pe care poți pune accesorii de acest fel, cum ar fi octoboxul, dar și alte modificatoare de lumină

Prețul pachetului complet a fost de aproape 4.100 de lei, iar în banii ăștia am făcut un kit complet portabil, pe care îl pot lua oriunde. Desigur, e o singură sursă de iluminare. În unele cazuri e suficientă, în altele e nevoie de mai multe. Astfel că plănuiesc să mai fac un kit cu modelul care are o putere de 600W, Godox AD600Pro, apoi să mai iau unul de 300.

Impresii după 3 luni de utilizare a blițului portabil Godox AD300Pro

Încep cu cel mai dur test. Eram într-o dimineață pe platoul Bucegilor și fotografiam o mașină. Bătea vântul destul de tare, astfel că atunci când am pus blițul pe trepied, am renunțat la a-i mai pune și octoboxul. Din păcate, am renunțat și la a-i pune o greutate stativului, astfel că la o rafală puternică de vânt s-a răsturnat cu totul și a căzut de la 2 metri înălțime, direct pe asfalt. Rezultatul: lampa blițului spartă, la fel și globul de protecție. Nimic altceva.

Nota de plată? 700 de lei. Am găsit o lampă de bliț la F64, iar globul de protecție al ei l-am comandat de pe AliExpress. Blițul funcționează acum ca nou, are câteva mici zgârieturi, dar cam atât. Dacă e suficient de zdravăn cât să nu se distrugă la un așa șoc… e un semn bun.

Pe lângă că e rezistent, blițul are și un aspect foarte plăcut. Are în spate un display generos + câteva butoane de control de pe care poți regla tot. Funcționează foarte bine cu transmițătorul Godox de care spuneam mai sus, atfel că aproape toate setările din interiorul blițului le poți face de la distanță prin transmițător.

Acumulatorul

Specificațiile spun că poți declanșa de 320 de ori la putere maximă cu o singură încărcare. Ce știu eu e că l-am folosit la 2 ședințe foto de câte 2 ore fiecare, am declșat de peste 500 de ori la diferite puteri, iar bateria abia scăzuse la treime, după cum am putut aproxima.

Acumulatorul se încarcă de la 0 la 100% în două ore și jumătate, iar încărcătorul are un indicator care îț arată stadiul la care se află. Același acumulator este compatibil și la modelul de capacitate mai mică, cu putere de 200W.

Dezavantajul este că blițul poate fi folosit doar cu acumulator, nu poate sta conectat permanent la priză, ca să-l folosești ca un bliț clasic de studio atunci când te afli în interior.

Funcționalitate

Sincronizarea la timpi foarte scurți de expunere e perfectă atunci când folosești blițul în exterior, de exemplu, și funcționează foarte bine. Timpul de reîncărcare a blițului după o declanșare la putere maximă este de o secundă și jumătate. Dacă declanșezi la puteri mai mici, poți trage lejer și în rafale scurte.

Lampa LED de modelare are o putere suficent de mare (12W LED, echivalentul a 75W clasic) și poate fi folosită chiar și pentru anumite filmări raportate, desigur, la capacitatea sa. Îi poți regla atât puterea, cât și temperatura de culoare.

Lampa de modelare LED la diferite temparaturi de culoare

Puterea de 300W mi-a fost de ajuns pentru ce am avut eu de fotografiat: oameni în exterior și interior, spații închise de 20-30 de metri pătrați, detalii auto, produse. La exterior, ca să luminez o suprafață mai mare a unei mașini în lumina puternică a zilei, dar nu numai, mi-ar fi util modelul AD600Pro, de aceea va el va fi următoarea achiziție. Puterea mare a lui m-ar mai ajuta și în alte situații din exterior, dar și pentru iluminarea pe suprafețe mai mari în interior.

Chiar și așa, pentru o utilizare sporadică, în situașii obișnuite, modelul AD300Pro e mai mult decât suficient ca putere.

Concluzii

Puncte tari: compact, ușor (1,2kg), portabil, autonomie mare a bateriei, lampă de modelare LED reglabilă, sicronizare la timpi scurți de expunere, display generos, setări ușor de modificat.

Puncte slabe: nu poate fi folosit cu alimentare continuă de curent, puterea de 300W poate să nu fie suficiente în anumite situații – dar pentru acest lucru poți alege în detrimentul lui, modelele de 400, respectiv 600W.

Preț: Blițul Godox AD300PRO poate fi achiziționat de la Photosetup la 2.575 de lei.

Blițul e atât de mic și de ușor, încât poate fi pus pe un minitrepied (Manfrotto Pixi Evo în imagine) și plasat aproape de subiecte acolo unde este necesar
4 comments
  1. Nu trageti cu el ca si cum nu s-ar strica niciodata. Trageti cu masura, service -ul e scump dupa ce se termina garantia. Singura reprezentanta Godox in coltul asta de Europa e in Polonia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *