Urmărind natura: Ariciul

Ariciul este un mamifer de mici dimensiuni din ordinul insectivorelor, greutatea sa variind între 800 şi 1200 de grame. Ariciul poate atinge lunginea maximă de aproximativ 35 de centimetri putând astfel să se strecoare foarte uşor şi în zonele urbane, în aproprierea caselor pentru a-şi procura hrana.

Ariciul are membre mici însă foarte puternice, ochi mici, şi urechi externe foarte slab dezvoltate. Aceste “dezavantaje” sunt compensate de mecanismul de autoapărare al ariciului care poate ţine la distanţă toţi prădătorii ce trăiesc în jurul său.

Nasul este mic şi ascuţit având un simţ olfactiv foarte bine dezvoltat. Acele ce sunt prezente pe partea dorsală a corpului şi fac parte din mecanismul de autoapărare sunt alcătuite din cheratină (substanţă existentă în structura unghiilor şi a firelor de păr) şi pot atinge lungimea de 2 centimetri.

Perioada de reproducere a aricilor este pe timpul verii până în luna august, perioada de gestaţie durând aproximativ 35 de zile, născând între 2 şi 9 pui.

Aricii pot fi întâlniţi în stepe, silvostepe, păduri, savane şi chiar terenuri cultivate. Aricii preferă zonele temperat-calde din Europa, Asia şi chiar Africa, fiind astfel foarte răspândit pe întregul glob.

urmarind-natura-ariciul-3 urmarind-natura-ariciul-4

18 comments
    1. Doar la inceput insa dupa i-am dat putina mancare si a fost chiar foarte prietenos. 😀 L-am luat si in mana, m-am jucat cu el, pacat ca a fost noapte si n-am putut sa obtin fotografii mai bune. 🙂

  1. Mai trebuia sa mentionezi si faptul ca in unele zone Ariciul este un animal domestic…pentru ca el traieste pe langa casa omului..(glumesc). Eu insa mi-as luat un arici sa-l cresc in casa, il scot cu lesa la pascut:D.

    Imi plac fotografiile foarte mult:).

  2. hahaha ce tarei nebunul ,trebuia sa te apropii mai tare de el sai dai zoom in retina 😀 sau ii faci un portret dinala de la mama lui,oricum e misto ariciu si plus sunt si pozele super tari 😀 ce aparat stapanesti ?:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *