Urmărind natura: Călugăriţa

Călugăriţa reprezintă una dintre cele mai controversate insecte atât la modul ei de viaţă cât şi la comportamentul acesteia. Făcând parte din ordinul insectelor Mantodea,  genul Mantis, numele de călugăriţă provine chiar de la denumirea genului din care face parte, Mantis însemnând profet în limba greacă. Această denumire i s-a atribuit datorită primei perechi de apendici, asemănându-se perfect cu slujitorii bisericii în momentele  de rugăciune, această poziţie fiind des aleasă în momentul capturării prăzii.

urmarind-natura-calugarita-5

Capul călugăriţei prezintă o formă triunghiulară, fiind singura insectă capabilă să şi-l rotească la 180 de grade. Prezintă o cavitate bucală de tip masticator de o putere extraordinară reuşind să sfâşie cu uşurinţă trupul altor insecte, şi două antene filiforme. Membrele insectei sunt bine dezvoltate, cele anterioare prezentând formaţiuni ascuţite ajutând la prinderea prăzii. Pe abdomenul alungit sunt două prechi de aripi, cele posterioare fiind foarte late oferind un zbor rapid şi la o înălţime ridicată.

Insectele-profet trăiesc în special în lunci, stepe şi la liziera  pădurilor fiind  răspândite în Europa, Asia, Orientul Extrem,  Africa, şi chiar Siberia, fiind  ataşate oricărui habitat.

Călugăriţele în perioada fecundării, pentru a obţine hrana  pentru larve  ajung în a-şi omorî partenerul şi a păstra toate  părţile corporale ale acestuia, capul fiind primul ce este  mâncat. Femela depune între 40 şi 500 de ouă, la  maturitate  ajungând de obicei doar 5-6. Insectele în libertate trăiesc de  obicei până la venirea iernii, însă în captivitate pot ajunge  până la 2 ani de  viaţă.

33 comments
  1. Mulţumesc !

   +Ioana : e cam urâţică, nu ? 😀
   +R.Dobroi : caut călugăriţă de vreo lună, şi m-am chinuit s-o prind cât de frumos am putut 🙂

    1. Daca vrei iti dau eu vreo 6 mi-a luat 3 ore sa inteleg ce extraterestru e. Le-am gasit azi pe rotile camionului.

 1. Apropo, pe unde ai gasito?
  Eu am cautat una acum cativa ani de mi s-a facut rau, iar cand am gasito nu am reusit sa o prind :))
  Imi place cel mai mult poza din fata, pentru ca ii se vad antenutele 😛
  .-= skykery a postat pe blog ..Cel mai bun CS 1.6 =-.

  1. Am prins-o la căsuţa de vacanţă, era chiar pe-acolo şi eu căutam pe lângă oraş ca nebunu :))

 2. Fiul meu are 6 ani si a gasit o calugarita pe strada,si m-a innebunit ca vrea sa o pastreze si sa fim noi familia ei :).
  Imi puteti spune unde as putea sa o tin si ce sa-i dau sa manance (baiatul alearga acum dupa muste),dar in afara de muste ??????????
  Multumesc

  1. Bună seara ! Uitaţi aici câteva sfaturi despre cum se păstrează şi se îngrijeşte o călugăriţă 🙂

   “Daca va hotarati sa cumparati o asemenea bijuterie a naturii, mai intai va trebui sa va amenajati un terariu mic, un acvariu de 5 l este suficient, obligatoriu acoperit şi închis pentru a împiedica evadarea animalului. De asemenea, recipientul trebuie prevăzut cu orificii pentru asigurarea ventilaţiei. Substratul cel mai recomandabil este turba, ce poate fi procurată de la florării. Aceasta trebuie să se găsească în permanenţă în stare de hidratare. Cateva plantute si/sau bete uscate nu trebue sa lipseasca din terariu, acestea fiind necesare catararii calugaritei. Dupa hranire neaparat trebuie inlaturate resturile de pe substrat. Hrana calugaritei o constituie alte insectele, cum ar fi: greieri, cosasi, lacuste, muste, chia si gandaci de bucatarie.”

   1. Onorabile… Am citit textul asta de cincimilioanepatrusutetreizecisidouamiisaptesutesaizecisiopt de ori, dar niciunde nu am gasit de unde sa-i cumpar mancare pentru timpul iernii. De curand am gasit si eu o duduie de genul asta si ma gandesc sa o hranesc macar pana la prima sedinta foto. Ca dupa ce o fac vedeta pe internet ii dau drumul sa se descurce singura. So, de unde cumpar mancare pentru dansa?

    1. Ar trebui să găsești la magazine pentru pescari. Trebuie să-i cauți insecte relativ mici că asta e hrana lor. 🙂

 3. De curand, cand erma pe strada, am gasit o calugarita pe strada si am luat-o acasa, deoarece m-am gandit ca nu va putea sa traiasca, putera sa o calce oricine.
  Pentru ca imi plac vietatile, as vrea sa o pastrez si sa ma ocup de de ea, insa nu stiu cum ar fi bine sa procedez. Am inteles totusi ca se hraneste cu gaze, lacuste, musculite, etc.
  Daca se poate, as dori si sfaturile celor care se pricep la ingrijirea unui astfel de exemplar.
  Va multumesc mult !

 4. Am gasit si eu una acum cateva zile in casa am aruncato de la balcon avea capul ca extraterestrul .dc este asa cautata si importanta aceasta insecta ?

 5. Mi sa prins una azi noapte pe plasa de insecte şi nu mai îndrãznesc sã ies pe balcon. Sunt alergicã la orice fel de insecte. Cine mã ajutã sã o elimin?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *