Urmărind natura : Cinteza

Cinteza este o pasăre din familia Fringilliade migratoare, de talie mică (14-18 cm) fiind răspândită în România şi ţinuturile mai joase precum pădurile de sălcii din Delta Dunării, dar şi în regiunile de munte cu păşuni alpine trăind chiar şi la altitudini de 1500metri . Cintezele se regăsesc atât în întreaga Europă, cât şi în Africa şi Asia, ocupând zone foarte largi. Acestea nu sunt păsări migratoare, locul în care îşi vor petrece iarna fiind unul mai retras faţă de restul cuiburilor, viagra purchase online fiind mult mai protective.

Diferenţa dintre sexe se caracterizează prin culoarea cărămizie a masculilor, guşa, pieptul şi părţile laterale ale corpului fiind maronii, cafenii. Femela prezintă un penaj de culoare cafenie cu nuanţe cenuşii, existând în unele locuri chiar şi pete colorate, aspectul păsării fiind unul foarte plăcut. Cuibul cintezelor este construit în mare de femele, fiind format din rădăcini de plante, scoarţă de copac, muşchi şi paie. Femela depune în luna aprilie 4-5 ouă, fiind eclozate circa 13 zile.

Cintezele se hrănesc cu fructe de pădure, seminte, insecte, larve, fiind capabile a-şigăsi hrana cu uşurinţă, adaptându-se foarte uşor la condiţii. În perioada împerecherii, masculul, pentru a atrage femelele scot un ciripit destul de gălăgios, suferind chiar şi o schimbare a penajului într-unul mult mai colorat.

Locul în care cintezele îşi construiesc cuibul este deseori unul retras preferând întotdeauna zonele în care sunt păduri în apropriere sau mulţi copaci, creeând astfel un caracter aparte al speciei. Ciudat sau nu, în foarte multe ţări din occident cintezele au început să devină păsări de companie, înlocuind astfel papagalii şi restul păsărilor consacrate pentru acest scop.

3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *