Urmărind natura : Păunul

Păunul este o pasăre din familia fazanilor răspândită în zonele calde şi împădurite din Asia, fiind considerată deseori un animal decorativ, masculul având un aspect morfologic deosebit în momentul deschierii penajului. Păunul este prezent deseori şi în mitologie, regăsindu-se în special în cultura greacă şi indoneziană.

Acesta preferă zonele deluroase şi luminişurile din cadrul pădurilor călduroase răspândite pe teritoriul asiatic, trăind chiar şi în zona pădurilor ecuatoriale, fiind o pasăre specifică zonei. Hrana păunilor este constituită din şerpi tineri şi alte reptile mici precum şopârlele, plecând în cautarea acestora la răsăritul şi apusul soarelui. Datorită acestui lucru păunii sunt foarte preţuiţi în India aceştia distrugând comunităţi destul de mari de cobre, acestea fiind foarte răspândite prezentând un real pericol pentru întreaga populaţie.

Păunul este una dintre cele mai frumoase păsări, penajul acestuia fiind foarte deosebit. În momentul deschiderii întregului penaj se regăsesc desene multicolore printre care se regăsesc şi renumiţii “ochi”, culorile variind în funcţie de zona în care trăiesc.

Prezentarea penajului are ca scop începerea ritualului de împerechere, fiind astfel un mijloc prin care acesta îşi poate impresiona atât partenera cât şi masculii dominanţi din jurul teritoriului său. În urma împerecherii femela este singura care are grijă de pui, masculul fiind cel ce asigură hrana întregii familii.

În general păunii sunt păsări sedentare ce preferă să nu-şi părăsească locul, acest lucru fiind şi motivul pentru care a fost păstrat în curţile regale ca pasăre decorativă în Egiptul şi Roma Antică.

3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *