Urmărind natura : Raţa Sălbatică

Seria “Urmărind natura” mai conţine şi :

Raţele sunt păsări provenite din specia Anatidae fiind zburătoare ce-şi au locul pe malul apelor atât dulci cât şi sărate. Majoritatea vietăţilor au un cioc lung, proeminent, fiind folosit deseori la creearea adăposturilor, hrănirea prin vânarea micilor peşti şi a insectelor mici.

Împerecherea raţelor sălbatice este un domeniu destul de extravagant în lumea păsărilor, fiind foarte interesant. Masculii au un penaj deosebit de frumos pentru a atrage femelele, acest lucru fiind prezent în deosebi la speciile nordice, celelalte specii prezentând deobicei mai puţin dimorfism sexual.

Raţele, în majoritatea atacurilor animalelor de pradă, sunt lipsite de apărare, singurul avantaj fiind sborul, care uneori nu este atât de rapid în cazul unui atac al unui şarpe de exemplu. Păsările din specia Anatidae sunt deobicei vânate de ulii, şerpi, amfibieni, însă şi de specii doar de uscat precum lupii şi vulpile, acest lucru fiind datorat raţelor ce stau pe mal, lâng cuib în perioadă de incubaţie.

Numărul raţelor sălbatice este într-o continuă scădere din cauza faptului că sunt vânate pentru mâncare sau pentru simpla satisfacere al unui sport, sau denumirea modernă “hobby”, fiind considerate mari trofee ce ulterior vor fi trecute pe lista unui restaurant. Datorită migraţiei şi prezenţei lor în majoritatea zonelor locuite de oameni, raţele sălbatice devin încet, încet, din ce în ce mai domestice, oferind posibilitatea accentuată vânătorilor de a le omorî.

16 comments
    1. Uite asa iti amintesti cu nostalgie despre Romania ! E bine ca nu ai uitat, cum de altfel multi o fac 🙂

  1. Am un pui de ratusca salbatica. De citeva zile a devenit cam apatic. O indop cu mincare, maninca dar nu prea vad imbunatatiri de atitudine la ea. Ma tem sa nu moara, fata mea o iubeste. ati putea sa imi dati careva un sfat? Multumesc.

  2. Am găsit o rață sălbatică și nu știu ce să fac cu ea. Știe cineva care se poate ocupa de ea??? Cu excepția tăierii… Cineva care dorește să o ajute. Sunt din Iași
    Sau răspund la 0742635940

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *