Urmărind natura : Sopârlele

Şopârlele sunt specii de reptile din ordinul saurienilor cu pielea verde-cenuşie sau pestrţtă ce se regăsesc aproape pe toată suprafaţa pământului. Şopârlele au corpul cilindric şi acoperit cu plăci cornoase specifice reptilelor, partea posterioară terminându-se cu o coadă lungă care reprezintă principala metodă de salvare în cazului unui atac.

Astfel, în momentul când un prădător printe şopârla de coadă aceasta cade, oferindu-i reptilei şansa de a fugi din calea atacului. Coada se regenerează după câteva săptămâni, timp în care şopârla rămâne ascunsă în locuri inaccesibile prădătorilor.

Ochii şopârlelor sunt protejaţi de o membrană subţire, transparentă care oferă atât protecţie împotriva razelor solare dar şi împotriva particulelor mici de praf din aer.

Văzul, auzul şi mirosul sunt foarte dezvoltate putându-se astfel descurca în aproape orice mediu de pe întregul glob.

Membrele şopârlelor sunt scurte şi aşezate pe laturile corpului şi nu servesc doar mersului ci şi căţărării pe suprafeţe vericale precum copacii şi stâncile. Deplasarea se realizează prin ondulaţiile corpului, şopârla folosindu-se de coadă pentur a-şi mări echilibrul în cazul căţărării pe zone dificile.

Şopârlele se hrănesc cu insecte, păianjeni şi râme, având un sistem digestiv foarte bine organizat şi dezvoltat. Cu ajutorul acestui sistem digestiv şi posibilităţii de reglare a temperaturii interne şopârlele pot supravieţui peste iarnă cu uşurinţă, îngropându-se sub pământ, rămânând într-o stare de hibernare pe toată durata perioadei reci.

urmarind-natura-soparlele-6 urmarind-natura-soparlele-5 urmarind-natura-soparlele-4 urmarind-natura-soparlele-3 urmarind-natura-soparlele-2 urmarind-natura-soparlele-1 urmarind-natura-soparlele-8 urmarind-natura-soparlele-7

11 comments
    1. Eu din cate am auzit le doare pe moment destul de tare, insa datorita faptului ca este un “membru” care se regeneraza durerea trece destuld e repede !
      Va multumesc pentru aprecieri ! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *