Urmărind natura : Viespile

Viespile sunt insecte din familia “Vespidae”, familie ce curpinde aproximativ 60 de alte specii răspândite pe întregul glob. În Europa trăiesc circa 15 specii, care, datorită aspectului asemănător pot fi confundate foarte uşor.

Viespile au corpul de o culoare galbenă, cu dungi negre orizontale, prezentând în partea anterioară două antene destul de mari şi un maxilar foarte puternic ce poate străpunge lemnul cu uşurinţă.

Datorită acestui lucru şi cuibul fiecărei colonii este construit din lemn mărunţit şi are o formă de fagure. Ouăle sunt depuse pe durata primăverii de o matcă ce trăieşte un an, larvele fiind hrănite cu insecte ucise de viespile adulte.

Acestea se hrănesc şi cu nectar, polen, sucuri de plante, insecte, larve, şi chiar cu mierea produsă de albine.

Spre deosebire de albine, acul viespilor nu rămâne înfipt în zona în care este strpăuns, acest lucru oferindu-le un mare avantaj în faţa prădătorilor.

Unele specii pot chiar elibera o substanţă foarte toxică în jurul corpului lor în momentul în care sunt atacate, reprezentând un real pericol pentru prădător.

Aceste viespi sunt răspândite în întreaga lume fiind regăsite în majoritatea zonelor, excepţie fiind cele polare.

levitra pharmacy class=”aligncenter size-full wp-image-4049″ title=”urmarind-natura-viespile-3″ src=”http://www.dragosasaftei.ro/wp-content/uploads/2010/04/urmarind-natura-viespile-3.jpg” alt=”” width=”384″ height=”222″ />

4 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *