Urmărind natura : Vulpea

Vulpea este un mamifer carnivor ce face parte din familia Canide, alături de lup, câine, şacal, enot, denumirea ştiinţifică fiind Vulpes Vulpes Crucigera. De obicei vulpea este prezentă în conştiiţa oamenilor ca un mamifer roşcat, însă cloritul blănii sale este foarte variat, cuprinzând noanţe de la roşcat aprins până la galben-cenuşiu. Astfel, în funcţie de culoarea blănii şi de felul acesteia se discută despre trei tipuri de vulpi :

● vulpea de mesteacăn (având pieptul, partea ventrală şi vârful colzii albe, şi în restul corpului galben)
● vulpea cu cruce (prezintă o dungă neagră pe spate fiind încrucişată cu cea de pe membrele anterioare)
● vulpea cărbunărească (pieptul, gâtul, abdomenul şi vârful cozii sunt cenuşii spre negru, iar picioarele negre)

Vulpea este un mamifer mai mic decât câinele obişnuit, având între 7 şi 10 kilograme, rar fiind atinse valori mai mari. Corpul are sub 1 metru lungime, iar coada 30-40 centimetri fiind foarte stufoasă. Corpul vulpii nu este unul foarte mare, fiind asemănător cu cel al câinelui, îeşind în evidenţă în special datorită cozii albe şi stufoase existente la aproape toate speciile de vulpi.

Hrana vulpii este alcătuită din mamifere mici precum şoareci de câmp, popândăi, veveriţe, iepuri etc., detectând prada chiar şi fără să o vadă (după miros sau sunet), având un mod de prindere a acesteia asemănător pisicilor, sărind asupra victimei cu labele din faţă. Majoritatea vulpilor ucid deseori mai mult decât pot mânca la o masă, îngropând surplusul într-un loc cu provizii, care este deseori apropriat de vizuină.

Perioada de naştere a puilor este între lunile martie şi mai, venind pe lume cât cinci suflete, existând însă şi cazuri extreme în care se năşteau 1-2 datorită organismului slab dezvoltat al mamei. Puii de vulpe sunt orbi la naştere, vederea lor luând viaţă abia dupa a doua săptămână de trai. Părinţii sunt foarte grijulii cu puii, fiind capabili să-i apare în faţa tuturor duşmanilor, tatăl fiind singurul care pleacă la vânătoare pentru a asigura hrana întregii familii.

Considerate viagra to buy online în trecut precum “devoratoare de găini” vulpile au fost vânate cu cruzime ani la rând, situaţia schimbându-se drastic de la an la an, în special datorită faptului că vulpea putea răspândi chiar şi turbarea, dar şi alte boli grave. Aceste boli pot fi transmise omului prin muşcături, de aici venind frica şi pentru restul animalelor din această familie, precum lupul, câinele şi şacalul.

7 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *