Zbor peste Transilvania: Munții Piatra Craiului

În timpul primului zbor din cadrul proiectului ”Zbor peste Transilvania” am ajuns și deasupra Munților Piatra Craiului, sau, denumiți simplu, Masivul Crai. Acesta este un lanț muntos, calcalor, aflat în sud-estul Carpaților Orientali, aparținând totuși de Carpații Meridionali. Acest masiv poate fi văzut foarte bine și în unele fotografii din articolul anterior, Zbor peste Transilvania: Munții Bucegi, fiind la o distanță relativ mică de aceștia.

Zona se învecinează și cu regiunea Bran-Moeciu, o regiune superbă pe care o veți putea vedea mai bine în articolele următoare, desigur, împreună cu Castelul Bran. Iată o scurtă prezentare a Munților Piatra Craiului, citată de Wikipedia:

Din punct de vedere petrografic, Masivul Piatra Craiului se deosebește geologic și morfologic de masivele și grupele muntoase înconjurătoare, Munții Leaota, Munții Bucegi, Munții Făgăraș și Munții Iezer-Păpușa. În timp ce aceste grupe montane sunt formate aproape exclusiv din roci cristaline, „Crai”-ul, cum este adesea alintat, este o „lamă” tăioasă și abruptă de roci metamorfice, în special roci calcaroase de vârstă jurasică, lungă de aproximativ 24 – 26 km, orientată de la sud-vest spre nord-est, și lată de aproximativ 6 – 8 km, pe direcțiile perpendiculare corespunzătoare.

Cunoscuții pereți verticali, inalți de 400–650 m, dintre Padina Lăncii și Valea lui Ivan, au luat naștere datorită stratificării pe orizontală a calcarelor. Altitudinea maximă a Pietrei Craiului este atinsă în vârful Vârful La Om, cunoscut și ca Piscul Baciului, având 2244 m. Masivul are numeroase piscuri peste 2000 de metri altitudine (Vf. Padina Popii(2025m), Vf. Ascuțit(2150m), Vf. Țimbalul Mare(2177m), Vârful dintre Țimbale(2170m), Vf. Sbirii(2220m), Vf. Căldării Ocolite(2202m) ).

Proiectul ”Zbor peste Transilvania” este realizat de mine, Dragoș Asaftei împreună cu Kronfly.ro și Călin Manea, și poate fi urmărit prin RSS feed, aici pe blog sau pe rețelele de socializate, TwitterFacebook și Google+.

Zbor peste Transilvania: Munții Piatra Craiului

Zbor peste Transilvania: Munții Piatra Craiului

Zbor peste Transilvania: Munții Piatra Craiului

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *