15 martie și Ziua Maghiarilor de pretutindeni

15 Martie - Ziua Maghiarilor de pretutindeni

…sau sărbătoarea care adună an de an mii de persoane de naționalitate maghiară în aproape fiecare oraș din inima Transilvaniei. De 3 ani fotografiez acest eveniment (vezi aici fotografii din 2010 și 2011) și de peste 15 ani am ocazia să-l văd în fiecare an, trăind într-o zonă în care multiculturalitatea clar e punctul forte, în Odorheiu-Secuiesc.

Istoria acestei date o puteți afla în articolele sus menționate, însă de această dată vreau să vă spun cum se desfășoară evenimentele, dincolo de interpretările politice sau cele prezentate prin anumite canale media.

15 Martie - Ziua Maghiarilor de pretutindeni

Ce înseamnă 15 martie, aici, în Odorheiu-Secuiesc?

În fiecare an fiecare, dar absolut fiecare persoană din oraș știe că pe 15 martie, la ora 12, trebuie să fie în centrul orașului, loc în care se vor depune coroane și rosti discursuri din partea oficialităților. Până aici nu e nimic diferit, însă e foarte, foarte frumos și organizat.

Partea interesantă începe în momentul în care se țin discursurile și adresările către persoanele venite. Pe lângă faptul că toți cei veniți poartă concarde în piept și sunt cât se poate de elegant îmbrăcați, sunt de o demnitate extraordinară. Mândri, stau și ascultă în liniște, cu ochii în lacrimi, discursurile și își amintesc, probabil, întâmplări care le-au marcat viața de-a lungul anilor.

Rămân de fiecare dată uimit de faptul cum mii de persoane reușesc să stea într-o liniște cum nu vezi prea des și au răbdare să asculte fiecare cuvânt al fiecărui discurs. E tare plăcut să vezi atâtea persoane unite și capabile să respecte anumite reguli de bun simți.

Pentru mine despre asta e ziua fiecărei națiuni, e despre comunitate și despre înghegarea acesteia, e despre faptul că patriotismul nu e de fapt acea noțiune teoretică ci acea legătură dintre mine și tine, dintre noi toți, cei care aparținem unei națiuni.

Și anul acesta voi reveni cu fotografii, până atunci însă vă prezint una care mi-a plăcut tare mult de anul trecut!

15 Martie - Ziua Maghiarilor de pretutindeni

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *