Festivalul sarmalelor – Praid – 2009 – Concert Hara

În acest weekend a avut loc a 15a ediţie a Festivalului Sarmalelor la poalele munţilor Gurghiului, în Praid. Festivalul constă în organizarea diferitor concursuri gastronomice şi culturale cuprinzând o gamă largă de activităţi. Respectând tradiţia, s-a ales cea mai mare (~2,3 metri lungime), cea mai mică(5milimetri lungime), cea mai originală şi gustoasă, cea mai condimentată şi multe alte categorii. Concursul a antrenat o gamă largă de participanţi fiind realizate foarte multe sortimente de sarmăluţe. După renumitul concurs a urmat meciul de fotbal cu căpăţânele de varză, reprezentând un moment foarte amuzant pentru majoritatea spectatorilor. Continuând cu o serie de concerte şi dansuri autentice, ziua s-a încheiat cu un concert al formaţiei Hara şi Bikini (din Ungaria), alături de un spectacol cu lasere deosebit. Evenimentul a fost transmis în direct de către Realitate TV(partener media), SzekelyTV, Prima TV, Duna TV şi multe alte publicaţii locale. Alături de persoanele renumite din presă, precum directoarea ziarului Liberatea pentru femei şi Cristian Tabară. Mai jos urmează programul întregii zile oferit de siteul oficial al Festivalului Sarmalelor .

 • 0730 – „Deșteptarea!” cu fanfara comunei;
 • 0830 – Mic dejun;
 • 1000 – „Parada de debut”, defilarea cu echipele participante din centrul localităţii până în parcul din faţa Casei de Cultură Praid, locul de desfăşurare al festivalului;
 • 1030 – Discursul de deschidere din partea organizatorilor, sponsorilor; prezentarea echipelor concurente şi a concurenţilor individuali. Începe Concursul pentru Cea mai Mică, Mare, Originală şi… Gustoasă sarma, cea mai difersificată gamă de sortimente, cea mai frumoasă prezentare, cel mai tânăr concurent;
 • 1200 – Program folcloric cu participarea ansamblurilor folclorice,alternativ vizitarea muzeului, a galeriei foto, casei memoriale „Aprily Lajos”, etc.;
 • 1330 – Jurământul juriului, ungerea „cavalerilor verzei”;
 • 1500-1700 – Concurenţii prezintă sarmalele preparate juriului şi publicului;
 • 1700 – Campionatul de fotbal cu căpăţâne de varză;
 • 1800 – Prezentare de dansuri al Anamblului Mureşul;
 • 1900 – Festivitatea de premiere, pe categoriile mai sus amintite;
 • 2000 – Concert de muzică uşoară cu formaţiile Hara (Romania) și Bikini (Ungaria);
 • 2200 – Spectacol de lăsere, sincronizat cu muzică.
41 comments
  1. Nu cred ca esti singurul ! Bat pariu ca 90% dintre cei ce au citit articolul se gandesc si acum la sarmalute . Pacat ca n-am putut aduce mirosul si gustul aici pe blog printr-un fisier audio/video comestibil :)) !

  1. Ala a fost meciul de fotbal cu capatane de varza. Castigatorii au fost niste baieti din satul gazda, Praid !

 1. Concertul Hara a fost frumos.Bravo lor.Spatiul unde se organizeaza acest festival este cam mic gasiti o alta locatie.Si sa nu se mai stera la coada la sarmale trebuie sa se vanda in mai multe locuri pentru ca sunt gustoase.Iar oamenii putina atentie la ce lasati in urma. Mersi.

  1. Ai mare dreptate ! Aseara cand am plecat, pe jos erau numai hartii, insa organizatorii au avut grija si de asta, si dimineata nu mai era nimic pe jos, s-au miscat foarte bine. Cat despre sarmale , DA , DA , trebuiau mai multe centre. Festivalul trebuia organizat pe terenul de fotbal al Praidului insa motivul pentru care nu s-a tinut acolo a fost sursa de curent foarte slaba si la mare distanta, deoarece pentru formatiile muzicale si lasere trebuiau surse de curent suplimentare, si acest lucru nu era posibil acolo.

  1. Ma bucur ca a venit pe aici cineva care a fost la festival si a si comentat si mi-a impartasit “sentimentele” 🙂

  1. Uite ca la asta nu m-am gandit. Anuntasem pe twitter de vreo 2 saptamani, dar nu mi-a venit in minte sa scriu pe blog, cred ca voi realiza un post cu o lista a evenimentelor harghitene in fiecare luna.

  1. Dupa concertul de sambata, am scos toate melodiile existente Hara. Le ascult in continuu !

   @Dan : Voi avea grija sa informez cititorii de acum inainte 🙂

 2. Am participat la acest concurs din partea H. Paltinis celor care au facut sarmaua de 2.5m si deja este a 3-a editite la care participam si va pot spune ca ne-am simtit extraordinar…merita efortul de a va deplasa pana aici ptr a asista la un festin deosebit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *